“To, co dla jednego jest pożywieniem, jest trucizną dla drugiego”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Odżywiamy się zdrowo!.
Advertisements

Przypadek IV.
NEURALGIA NERWU TRÓJDZIELNEGO
Prezentacja przypadku
Czy wiesz co jesz? Odżywiasz się zdrowo?.
Dobór bezpiecznego środka miejscowo znieczulającego
Wstrząs anafilaktyczny oraz wstrząs kardiogenny
Kwalifikacja do leczenia zakażenia HCV osób zakażonych HIV.
WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Radomiu
Zdrowie Polaków – tendencje w czasie
1.
Zanieczyszczenia biologiczne
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
Odżywiaj się zdrowo.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
O czym trzeba pomyśleć u progu dorosłości?
Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy III Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Monte Cassino w Ustrobnej.
Bez białka nie ma ciałka!.
Znaczenie wody w życiu człowieka
WITAMINY.
NOWE 100 TABLETKOWE OPAKOWANIE
Pytania LEP luty 2010.
Skutki głodu i niedożywienia
Jedz smacznie i zdrowo.
Witamina B.
Zdrowie w żywności Patrycja Pająk.
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
AIDS.
przewodnictwo elektryczne roztworów,
Węgiel W Produktach….
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Białko.
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Znaczenie witamin i białek w organizmie człowieka.
Zdrowy styl życia.
Nowy Jork Londyn Mleko, (1l) 0,81£ 0,94 £ Bochenek świeżego chleba (500g) 1,78 £ 0,96 £ Ryż (biały), (1kg) 2,01 £ 1,51 £ Jajka(12) 1,86 £ 2,27 £ Lokalny.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Witaminy.
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Witaminy Jakub Dorobisz.
Co to jest katar? Katar to inaczej nieżyt nosa: zapalenie błony śluzowej nosa, często też zatok przynosowych Do objawów należą: kichanie , "drapanie" w nosie i.
Witaminy! Ruta Katarzyna.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Nadwrażliwość pokarmowa
Alergia pokarmowa Dr. Agnieszka Krauze.
Owoce i warzywa.
Diagnostyka, objawy i leczenie zakażenia wirusem HCV
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Pielęgnacja włosów.
Białka 2. Opracowano na podstawie
Węglowodany Właściwości funkcjonalne
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Choroby tkanki łącznej. Zapalenia naczyń. Michał Ciurzyński Klinika Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Centrum Diagnostyki.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
Choroba prostaty a dieta
4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem!
Uczymy się języka angielskiego Prezentacja dla uczniów młodszych klas
Przestrzeganie zaleceń żywieniowych prowadzi do poprawy pracy serca.
Dr n.med. Agnieszka Krauze Warszawski Uniwersytet Medyczny
Detoxic ™ – na pasożyty i oczyszczanie organizmu
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

“To, co dla jednego jest pożywieniem, jest trucizną dla drugiego” Pokarm – czołowe wyzwanie immunologiczne naszego wieku “To, co dla jednego jest pożywieniem, jest trucizną dla drugiego” Lukrecjusz ok.75 p.n.e. The earliest reference to Food Allergy was recorded by Lucretius in 75BC

Istnieje wiele typów alergii Natychmiastowe objawy poprzez IgE dodatnie testy skórne, często samorozpoznawane IgE mediated responses are the most commonly documented and the mechanism is well understood. This type of response is mostly seen in acute allergic reactions and promotes histamine production. Commonly seen with nut allergies. The delayed onset response to food intolerance or food sensitivity is associated with rising levels of IgG, with a more progressive onset, the effects of which can be reversed or eliminated by excluding the causative food from the diet.

Istnieje wiele typów alergii Natychmiastowe objawy poprzez IgE dodatnie testy skórne często samorozpoznawane Opóźniona reakcja poprzez IgG negatywna reakcja na testy skórne, rzadko samorozpoznawana Również znane jako: Nietolerancja Pokarmowa - UK Nadwrażliwość Pokarmowa – USA Ukryta nadwrażliwość pokarmowa Alergia Typ III IgE mediated responses are the most commonly documented and the mechanism is well understood. This type of response is mostly seen in acute allergic reactions and promotes histamine production. Commonly seen with nut allergies. The delayed onset response to food intolerance or food sensitivity is associated with rising levels of IgG, with a more progressive onset, the effects of which can be reversed or eliminated by excluding the causative food from the diet.

Reakcja IgE na pokarm Szybka po przyjęciu pokarmu Natychmiastowa produkcja histaminy Klasyczna reakcja alergiczna To re-cap then, IgE response is rapid after the ingestion of the causative agent, with acute symptoms like reddening of the skin, suffusion and breathing difficulties. Histamine is released and inflammation occurs rapidly. The response can be treated with anti-histamine but is sometimes fatal.

Reakcja IgG na nietolerowany pokarm Białka pokarmowe są rozpoznane jako “obce” Przeciwko nim są produkowane przeciwciała w klasie IgG Powstają kompleksy immunologiczne Osadzają się w różnych tkankach np: w stawach, w przewodzie pokarmowym, w skórze Często opóźniona reakcja, nawet do kilku dni The IgG response takes longer to manifest. The causative agent is seen as a foreign object to the body and antibodies are produced which form complexes with the antigen. These complexes are deposited throughout the body and can cause symptoms similar to autoimmune diseases like arthritis, joint pain and general lethargy. The onset may last for days if not weeks, until a diagnosis is made.

Objawy nietolerancji pokarmowej Bóle głowy Migreny Bezsenność Lęki Depresja Zespół przewlekłego zmęczenia Wzdęcia Bóle brzucha Biegunki Zaparcia Zespół jelita nadwrażliwego Problemy z wagą Problemy skórne Świąd skóry (egzema) Bóle i obrzęki stawów Zapalenia stawów Katar Stany zapalne zatok Przewlekły kaszel Kołatanie serca Zespół napięcia przedmiesiączkowego

Składniki pokarmowe, które najczęściej stanowią przyczynę nietolerancji pokarmowej Krowie mleko Ser Orzechy Gluten Pszenica Jajko Soja Drożdże

Tradycyjna diagnostyka nietolerancji pokarmowych Dieta eliminacyjna następująca poprzez Kolejne próby wykluczania pokarmów

Etapy badania

Zakres badania Owies Pszenica Ryż Kukurydza Żyto Pszenica Durum Gluten Migdały Orzech brazylijski Orzeszki nerkowca Herbata Orzech włoski Mleko krowie Pełne jajko Kurczak Jagnięcina Wołowina Wieprzowina Mieszanina ryb białych1 Miesz. ryb słodkowod.2 Tuńczyk Miesz. skorupiaków3 Brokuły Kapusta Marchew Por Ziemniak Seler Ogórek Papryka4 Miesz.roślin strączk.5 Grejpfrut Melony6 Orzeszki ziemne Ziarna soi Kakao Jabłko Czarna porzeczka Oliwki Pomarańcza, cytryna Truskawka Pomidor Imbir Czosnek Grzyby Drożdże 1 MIESZANINA RYB BIAŁYCH: łupacz, dorsz i płastuga 2 MIESZANINA RYB SŁODKOWODNYCH: łosoś i pstrąg 3 MIESZANINA SKORUPIAKÓW: krewetka, krab, homar i małże 4 PAPRYKA: czerwona, zielona i żółta 5 MIESZANINA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH: groch, soczewica i fasola ‘haricot’ 6 MIESZANINA MELONÓW: kantalupa i arbuz.

Zmiana diety Po wykryciu silnej nietolerancji na dany produkt, należy zastąpić go innym produktem z tej samej grupy na…

Zmiana diety Po wykryciu silnej nietolerancji na dany produkt, należy zastąpić go innym produktem z tej samej grupy na…

Zmiana diety Po wykryciu silnej nietolerancji na dany produkt, należy zastąpić go innym produktem z tej samej grupy na …

Zmiana diety Po wykryciu silnej nietolerancji na dany produkt, należy zastąpić go innym produktem z tej samej grupy na …

Zmiana diety W przypadku umiarkowanej nietolerancji należy zastosować tzw. dietę rotacyjną

Materiał badań naukowych 5103 pacjentów

Materiał badań naukowych 5103 pacjentów 69.6% ściśle przestrzegało dietę

Wyniki badań naukowych 5103 pacjentów 69.6% ściśle przestrzegało dietę 83.8 % zauważyło odczuwalną poprawę

Wyniki badań naukowych 5103 pacjentów 69.6% ściśle przestrzegało dietę 83.8 % zauważyło odczuwalną poprawę 59.1% dostrzegło bardzo wyraźną poprawę

Badanie przeprowadzone na Wydziale Medycyny Uniwersytetu w Monachium Przedmiot badania Poziom IgG, Dieta eliminacyjna Objawy rozpoznane u pacjentów jako objawy fibromialgii

Protokół badania Badaniem objęto 68 pacjentów z rozpoznaniem fibromialgii 60 kobiet i 8 mężczyzn w wieku od 20 do 69 lat Czas występowania objawów od 1 -30 lat, średnio 10 lat 5-krotnie oceniano badane parametry Na początku leczenia, po 2, 4, 6 i 8 tygodniach Monitorowano 50 specyficznych objawów Zmiana ciężaru ciała Problemy ze zmianą diety

Protokół badania Badaniem objęto 68 pacjentów z rozpoznaniem fibromialgii 60 kobiet i 8 mężczyzn w wieku od 20 do 69 lat Czas występowania objawów od 1 -30 lat, średnio 10 lat 5-krotnie oceniano badane parametry Na początku leczenia, po 2, 4, 6 i 8 tygodniach Monitorowano 50 specyficznych objawów Zmiana ciężaru ciała Problemy ze zmianą diety

Protokół badania Badaniem objęto 68 pacjentów z rozpoznaniem fibromialgii 60 kobiet i 8 mężczyzn w wieku od 20 do 69 lat Czas występowania objawów od 1 -30 lat, średnio 10 lat 5-krotnie oceniano badane parametry Na początku leczenia, po 2, 4, 6 i 8 tygodniach Monitorowano 50 specyficznych objawów Zmiana ciężaru ciała Problemy ze zmianą diety

Protokół badania Badaniem objęto 68 pacjentów z rozpoznaniem fibromialgii 60 kobiet i 8 mężczyzn w wieku od 20 do 69 lat Czas występowania objawów od 1 -30 lat, średnio 10 lat 5-krotnie oceniano badane parametry Na początku leczenia, po 2, 4, 6 i 8 tygodniach Monitorowano 50 specyficznych objawów Zmiana ciężaru ciała Problemy ze zmianą diety

Ocena wstępna ciężaru ciała badanych wg BMI Średnie BMI wstępne 28.4 kg/m2 Średnia waga badanych 78.5 kg Waga najniższa 51 kg, waga najwyższa 124 kg

Rozkład wiekowy w badanej grupie pacjentów

Zmiany ciężaru ciała pacjentów w czasie badania Utrata wagi u 86.8% pacjentów Średnia utrata wagi 3.6 kg/ na 1 pacjenta Najwyższy spadek ciężąru ciała 10.9 kg Średnio utrata 4.9% ciężaru ciała

Trudność w utrzymaniu nowych zwyczajów żywieniowych % Czas obserwacji

Końcowa ocena efektywności leczenia oraz jego rekomendacja przez pacjentów Ocena efektywności leczenia przez pacjentów % 64.7% oceniło efektywność zmian dokonanych w diecie jako dobrą lub bardzo dobrą

Dziękuję za uwagę