Czym są i do czego są nam potrzebne?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Alkany CnH2n Cykloalkany CnH2n
Advertisements

KWASY I WODOROTLENKI.
Alkohole i fenole Opracowanie: Bartłomiej SIEPSIAK klasa 3d
Spis treści: Charakterystyka grupy karboksylowej
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Chemia w życiu codziennym
Węglowodory Alkohole Kwasy karboksylowe ZAKOŃCZ POKAZ.
CHEMIA ORGANICZNA.
CHEMIA ORGANICZNA - wprowadzenie
Kwasy karboksylowe Największą kwasowość spośród związków organicznych wykazują kwasy karboksylowe. Związki te zawierają w cząsteczce grupą karboksylową.
Kwasy karboksylowe - nazewnictwo
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Otrzymywanie i reakcje
Budowa i właściwości alkanów opracowała T. Ciak
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
Przygotowała Iwona Krause klasa 2 d
CHEMIA ORGANICZNA WYKŁAD 7.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Aldehydy.
DLACZEGO MYDŁA MYJĄ A PROSZKI PIORĄ?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Alkohole.
Alkohole jednowodorotlenowe
WĘGLOWODORY.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Fenole.
Disacharydy.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Estry kwasów karboksylowych
Kwasy karboksylowe.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Kwasy karboksylowe Będę potrafił/a m.in.:
TEN CO MIESZKA W 14 GRUPIE I 2 OKRESIE
Alkohole.
WYBRANE ZAGADNIENIA Z CHEMII ORGANICZNEJ
Chyba wiem, co jem?.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Alkohole monohydroksylowe
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
ALDEHYDY I KETONY Błażej Włodarczyk kl. IIIc. CZYM SI Ę DZISIAJ ZAJMIEMY? -Czym są Aldehydy i Ketony? -Otrzymywanie -Właściwości -Charakterystyczne reakcje.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Aldehydy alifatyczne - budowa aldehydów,
Kwasy karboksylowe -Budowa i klasyfikacja kwasów karboksylowych
Cykloalkany Budowa, Szereg homologiczny,
Reakcje estryfikacji i estry
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Zasady bezpiecznej pracy z kwasami oraz ich właściwości Autorzy: Kaja Ferens, Dominika Piątek, Weronika Krajewska oraz Bartosz Błażej.
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Powtórka chemia.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Analiza jakościowa – chemia organiczna
Węglowodory – organiczne związki chemiczne zawierające w swojej strukturze wyłącznie atomy węgla i wodoru. Wszystkie one składają się z podstawowego szkieletu.
Reakcje w chemii organicznej
Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe
Przemysłowe technologie chemiczne
Wydajność reakcji chemicznych
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
Alkohole polihydroksylowe
Kwasy karboksylowe.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Jednofunkcyjne pochodne węglowodorów i alkohole monohydroksylowe
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz.II)
Aldehydy i ketony.
Kwasy Karboksylowe Związki organiczne których cząsteczki składają się z grupy węglowodorowej oraz grupy karboksylowej.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Czym są i do czego są nam potrzebne? Kwasy Karboksylowe Czym są i do czego są nam potrzebne?

Co to są kwasy karboksylowe? Kwas karboksylowy to inna nazwa kwasu organicznego. Możemy go uważać za pochodną węglowodorów w których jeden lub więcej atomów wodoru zostało zastąpionych grupami karboksylowymi – COOH. Każdy ma swoją grupę funkcyjną:

Ogólny wzór kwasów karboksylowych: CnH2n+1 ----- COOH

Skąd nazwy? Kwasy karboksylowe biorą swoje nazwy od węglowodorów, lecz mają również swoje nazwy zwyczajowe.

Np.? Kwas metanowy (mrówkowy) Kwas etanowy (octowy) Kwas propanowy (propinowy) Kwas butanowy (masłowy)

Kwas mrówkowy Kwas mrówkowy HCOOH jest najprostszym kwasem tłuszczowym. Występuje w jadzie mrówek (stąd pochodzi jego nazwa), w jadzie pszczół, pokrzywach oraz w igłach drzew szpilkowych. Kwas mrówkowy można otrzymać przez utlenienie alkoholu metylowego. Występuje jako bezbarwna ciecz o dość ostrym zapachu. Jest to pierwszy człon homologicznego szeregu kwasów karboksylowych.

Kwas octowy CH3COOH jest otrzymywany jest przez suchą destylacje drewna oraz podczas fermentacji octowej z niskoprocentowych roztworów alkoholu etylowego. Używa się go do produkcji sztucznego jedwabiu, leków i przy syntezie organicznej.

Kwas propinowy C2H5COOH jest cieczą zbliżoną pod względem właściwości fizycznych do kwasu octowego. Powstaje on w nieznacznych ilościach podczas fermentacji zachodzącej w serach. Związek ten nie posiada większego znaczenia.

Fermentacja alkoholowa To proces rozkładu węglowodanów, zachodzący po dodaniu drożdży do takich surowców, jak zboże, pszenica, winogrona czy buraki cukrowe i zapewnieniu temu materiałowi warunków beztlenowych. Produktem tego rodzaju fermentacji jest alkohol. Polega ona na przemianie cukru prostego.

Podział kwasów karboksylowych:

Wyższe kwasy karboksylowe: Kwas palmitynowy C15H31COOH Kwas stearynowy C17H35COOH Kwas oleinowy C17H33COOH Te kwasy nazywamy kwasami tłuszczowymi, gdyż można je wyodrębnić z tłuszczów.

Mydła To po prostu sole kwasów tłuszczowych: palmitynowego, stearynowego i oleinowego. Mydła użytkowe, które są dobrze rozpuszczalne w wodzie, to sole sodowe i potasowe wymienionych kwasów.

Własności kwasów:

Dziękujemy za obejrzenie pokazu Grupa 2 Made by Denus Corp®