Prezentację wykonali:

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Tajemnice ludzkiego ciała
Advertisements

Przewód pokarmowy.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podstawowe składniki odżywcze
Krew Funkcje i skład.
Układ Pokarmowy Układ pokarmowy przekształca spożywany przez człowieka, dostarczając organizmowi energii i składników odżywczych, których potrzebuje on.
Czy wiesz co jesz?.
DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum Gminne w Siemiatyczach
DZIAŁ: REGULACJA NERWOWO-HORMONALNA
Układ pokarmowy człowieka Hubert Bugaj
Przemiany substancji obcych (ksenobiotyków) w organizmie człowieka
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Układ pokarmowy.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Budowa i funkcje układu pokarmowego
Czynność wątroby Fizjologia człowieka.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Biologia jako nauka eksperymentalna
Piramida zdrowego żywienia
Biologia jako nauka eksperymentalna
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Przepływ pokarmu przez układ pokarmowy
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
Zdrowe odżywianie.
1.
Układ pokarmowy człowieka
Przepływ pokarmu przez układ pokarmowy
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Enzymy trawienne.
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Białko.
ENZYMY.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Metabolizm i produkty przemiany materii
Układ pokarmowy, układ trawienny, zespół narządów służących do przyjmowania pokarmów, rozkładania większych substancji pokarmowych na mniejsze za pomocą.
UKŁAD POKARMOWY.
Chemia w życiu codziennym.
BUDOWA I FUNKCJONOWANIE UKŁADU POKARMOWEGO CZŁOWIEKA
Trucizna jest substancją, która wprowadzona w niewielkiej dawce do organizmu człowieka może wywoływać zakłócenia jego normalnych funkcji życiowych lub.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Temat : Ciało ludzkie Nacobezu: Wymieniasz narządy ciała ludzkiego
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Disacharydy.
Witaminy Jakub Dorobisz.
FadgŻzŻhcbe Najwięcej witaminy mają owoce i jarzyny.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Budowa i funkcje układu pokarmowego
Chyba wiem, co jem?.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
ROŚLINOŻERNOŚĆ.
1.30. Jak działa układ pokarmowy?
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Wpływ składników żywności na organizm
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
Budowa chemiczna organizmów
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Zdrowe Żywienie Człowieka
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Budowa i funkcje układu pokarmowego
Biochemia.
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Prezentację wykonali: Enzymy trawienne Prezentację wykonali: Mateusz Chenc Patryk Kaczmarek Adam Zieliński Kuba Danielewski

Spis treści: Co to są enzymy trawienne? Występowanie enzymów Skład śliny Skład żołądka Skład soku trzustkowego Koniec prezentacji

Co to są enzymy trawienne? Są to: białka występujące w przewodzie pokarmowym, które przyspieszają przebieg reakcji biochemicznych trawienia, czyli rozkładu makrocząsteczek pokarmowych na związki prostsze, które mogą być wchłonięte przez organizm.

Występowanie enzymów: Jama ustna Żołądek Trzustka Wątroba

Jama ustna W niej następuje wstępna, mechaniczna obróbka pokarmu i przygotowanie go do dalszego trawienia. Pokarm zostaje rozdrabniany, miażdżony i mieszany ze śliną, która zawiera enzym trawienny amylazę ślinową.

Skład śliny: woda około 98% związki nieorganiczne: sole potasu sole wapnia związki organiczne: mucyna - ułatwia połykanie pokarmu ptialina - trawi skrobię na maltozę maltaza - rozkłada maltozę na glukozę

Mucyna to rodzina białek, które biorą zasadniczy udział w reakcji zapalnej i wykazują charakterystyczny wspólny plan budowy. Białka te występują na powierzchni leukocytów oraz aktywowanych komórek śródbłonka.

Ptialina Dawna nazwa amylazy ślinowej, która rozkłada skrobię na maltozę i dekstrynę.

Maltaza α - glikozydaza (EC 3.2.1.20) enzym trawienny z grupy hydrolaz. Uczestniczy w rozkładzie złożonych węglowodanów, zwłaszcza maltozy, powstającej w wyniku wstępnego trawienia skrobi i glikogenu. Rozkłada dwucukry do glukozy. Maltaza znajduje się w błonie śluzowej jelita cienkiego.

Żołądek to narząd, stanowiący część przewodu pokarmowego, którego zasadniczą rolą jest trawienie zawartych w przyjmowanym pokarmie białek (nie następuje więc trawienie tłuszczów, a trawienie cukrów jest przez niskie pH żołądka wręcz hamowane). Żołądek wydziela sok żołądkowy,

Żołądek zawiera: podpuszczkę - ścina białko w mleku pepsynę - zapoczątkowuje trawienie białek Żołądek zdrowy

Podpuszczka to enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce żołądka cielęcego. Jest ona wykorzystywana w mleczarstwie do produkcji serów podpuszczkowych. Istnieją także podpuszczki roślinne, znajdujące się w niektórych sokach i tkankach roślin oraz grzybów. Od czasów antycznych powszechnie znaną substancją wywołującą proces ścinania mleka jest sok figowy.

Pepsyna czynna postać pepsynogenu, enzymu wydzielanego przez komórki gruczołowe (komórki główne) żołądka. W procesie trawienia pepsyna rozkłada białka do krótszych łańcuchów polipeptydowych. Pepsyna jest składnikiem soku żołądkowego.

Trzustka jest gruczołem składającym się zarówno z części wewnątrzwydzielniczej (hormonalnej) jak i zewnątrz wydzielniczej (trawiennej). Trzustka jest położona w jamie brzusznej. Zawiera sok trzustkowy.

Sok trzustkowy płynna wydzielina zewnątrz wydzielniczej (gruczołowej) części trzustki, jeden z soków trawiennych.

Skład soku trzustkowego Składa się przede wszystkim z wody, wodorowęglanów, elektrolitów oraz enzymów trawiennych: Lipaza; Amylaza; Trypsyna.

Lipaza występujący głównie w trzustce, w postaci soku trzustkowego (aktywowana przez żółć), posiadająca zdolność do rozkładania tłuszczów do postaci glicerolu i kwasów tłuszczowych. Lipaza jest białkiem rozpuszczalnym w wodzie.

Amylaza to enzym hydrolityczny z grupy hydrolaz rozkładający skrobię i inne wielocukry. Występuje w soku trzustkowym (jest produkowana przez zewnątrz wydzielniczą część trzustki) i w ślinie (jest produkowana przez ślinianki). Zapoczątkowuje proces trawienia skrobi.

Trypsyna enzym trawienny wytwarzany przez część zewnątrz wydzielniczą trzustki. Jest wydzielany w postaci nieaktywnego proenzymu - trypsynogenu, który wchodzi w skład soku trzustkowego. W dwunastnicy pod wpływem niewielkich nawet ilości innego enzymu - enterokinazy dochodzi do aktywacji trypsynogenu.

Wątroba wielofunkcyjny gruczoł, część układu pokarmowego położony wewnątrzotrzewnowo. Jej masa u dorosłego mężczyzny wynosi ok. 1500-1700 g, a u kobiety 1300-1500 g. Masa przyżyciowa jest o 500 - 800 g wyższa, ze względu na zawartą w niej krew. Zawiera żółć.

płynna wydzielina wątroby, jeden z soków trawiennych. Żółć płynna wydzielina wątroby, jeden z soków trawiennych. Jest to zielonkawo-brunatny, lepki i kleisty płyn, o odczynie obojętnym. Zawiera barwniki żółciowe, kwasy żółciowe i ich sole, cholesterol, lecytynę, mocznik, sole mineralne, sole kwasów tłuszczowych. Żółć jest niezbędna w procesie emulgowania tłuszczów, czyli rozbijania ich na drobną zawiesinę umożliwiającą trawienie.

Dziękujemy za obejrzenie naszej prezentacji Korzystaliśmy z : http://pl.wikipedia