Prezentację wykonali: Enzymy trawienne Prezentację wykonali: Mateusz Chenc Patryk Kaczmarek Adam Zieliński Kuba Danielewski
Spis treści: Co to są enzymy trawienne? Występowanie enzymów Skład śliny Skład żołądka Skład soku trzustkowego Koniec prezentacji
Co to są enzymy trawienne? Są to: białka występujące w przewodzie pokarmowym, które przyspieszają przebieg reakcji biochemicznych trawienia, czyli rozkładu makrocząsteczek pokarmowych na związki prostsze, które mogą być wchłonięte przez organizm.
Występowanie enzymów: Jama ustna Żołądek Trzustka Wątroba
Jama ustna W niej następuje wstępna, mechaniczna obróbka pokarmu i przygotowanie go do dalszego trawienia. Pokarm zostaje rozdrabniany, miażdżony i mieszany ze śliną, która zawiera enzym trawienny amylazę ślinową.
Skład śliny: woda około 98% związki nieorganiczne: sole potasu sole wapnia związki organiczne: mucyna - ułatwia połykanie pokarmu ptialina - trawi skrobię na maltozę maltaza - rozkłada maltozę na glukozę
Mucyna to rodzina białek, które biorą zasadniczy udział w reakcji zapalnej i wykazują charakterystyczny wspólny plan budowy. Białka te występują na powierzchni leukocytów oraz aktywowanych komórek śródbłonka.
Ptialina Dawna nazwa amylazy ślinowej, która rozkłada skrobię na maltozę i dekstrynę.
Maltaza α - glikozydaza (EC 3.2.1.20) enzym trawienny z grupy hydrolaz. Uczestniczy w rozkładzie złożonych węglowodanów, zwłaszcza maltozy, powstającej w wyniku wstępnego trawienia skrobi i glikogenu. Rozkłada dwucukry do glukozy. Maltaza znajduje się w błonie śluzowej jelita cienkiego.
Żołądek to narząd, stanowiący część przewodu pokarmowego, którego zasadniczą rolą jest trawienie zawartych w przyjmowanym pokarmie białek (nie następuje więc trawienie tłuszczów, a trawienie cukrów jest przez niskie pH żołądka wręcz hamowane). Żołądek wydziela sok żołądkowy,
Żołądek zawiera: podpuszczkę - ścina białko w mleku pepsynę - zapoczątkowuje trawienie białek Żołądek zdrowy
Podpuszczka to enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce żołądka cielęcego. Jest ona wykorzystywana w mleczarstwie do produkcji serów podpuszczkowych. Istnieją także podpuszczki roślinne, znajdujące się w niektórych sokach i tkankach roślin oraz grzybów. Od czasów antycznych powszechnie znaną substancją wywołującą proces ścinania mleka jest sok figowy.
Pepsyna czynna postać pepsynogenu, enzymu wydzielanego przez komórki gruczołowe (komórki główne) żołądka. W procesie trawienia pepsyna rozkłada białka do krótszych łańcuchów polipeptydowych. Pepsyna jest składnikiem soku żołądkowego.
Trzustka jest gruczołem składającym się zarówno z części wewnątrzwydzielniczej (hormonalnej) jak i zewnątrz wydzielniczej (trawiennej). Trzustka jest położona w jamie brzusznej. Zawiera sok trzustkowy.
Sok trzustkowy płynna wydzielina zewnątrz wydzielniczej (gruczołowej) części trzustki, jeden z soków trawiennych.
Skład soku trzustkowego Składa się przede wszystkim z wody, wodorowęglanów, elektrolitów oraz enzymów trawiennych: Lipaza; Amylaza; Trypsyna.
Lipaza występujący głównie w trzustce, w postaci soku trzustkowego (aktywowana przez żółć), posiadająca zdolność do rozkładania tłuszczów do postaci glicerolu i kwasów tłuszczowych. Lipaza jest białkiem rozpuszczalnym w wodzie.
Amylaza to enzym hydrolityczny z grupy hydrolaz rozkładający skrobię i inne wielocukry. Występuje w soku trzustkowym (jest produkowana przez zewnątrz wydzielniczą część trzustki) i w ślinie (jest produkowana przez ślinianki). Zapoczątkowuje proces trawienia skrobi.
Trypsyna enzym trawienny wytwarzany przez część zewnątrz wydzielniczą trzustki. Jest wydzielany w postaci nieaktywnego proenzymu - trypsynogenu, który wchodzi w skład soku trzustkowego. W dwunastnicy pod wpływem niewielkich nawet ilości innego enzymu - enterokinazy dochodzi do aktywacji trypsynogenu.
Wątroba wielofunkcyjny gruczoł, część układu pokarmowego położony wewnątrzotrzewnowo. Jej masa u dorosłego mężczyzny wynosi ok. 1500-1700 g, a u kobiety 1300-1500 g. Masa przyżyciowa jest o 500 - 800 g wyższa, ze względu na zawartą w niej krew. Zawiera żółć.
płynna wydzielina wątroby, jeden z soków trawiennych. Żółć płynna wydzielina wątroby, jeden z soków trawiennych. Jest to zielonkawo-brunatny, lepki i kleisty płyn, o odczynie obojętnym. Zawiera barwniki żółciowe, kwasy żółciowe i ich sole, cholesterol, lecytynę, mocznik, sole mineralne, sole kwasów tłuszczowych. Żółć jest niezbędna w procesie emulgowania tłuszczów, czyli rozbijania ich na drobną zawiesinę umożliwiającą trawienie.
Dziękujemy za obejrzenie naszej prezentacji Korzystaliśmy z : http://pl.wikipedia