ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE ORGANIZMU

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
B. Analiza jakościowa posiłków
Advertisements

Wpływ odżywiania na nasze zdrowie
DEPARTAMENT STRATEGII
Domy Na Wodzie - metoda na wlasne M
"Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz,
NOWE TECHNOLOGIE NA USŁUGACH EDUKACJI Publiczna Szkoła Podstawowa nr 3 w Grodkowie Zajęcia w ramach projektu NTUE.
Prezentacja poziomu rozwoju gmin, które nie korzystały z FS w 2006 roku. Eugeniusz Sobczak Politechnika Warszawska KNS i A Wykorzystanie Funduszy.
[Aleksander Dziedzic]
BIOSTATYSTYKA I METODY DOKUMENTACJI
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
JO16-75 Dane techniczne: Wysokość-130 Płaszczyzna dolna-90
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Biblijnej Analiza wyników IV i V edycji Michał M. Stępień
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Analiza wyników „Matura próbna”
Agnieszka Jankowicz-Szymańska1, Wiesław Wojtanowski1,2
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Żywienie w sporcie.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Body Mass Index -wskaźnik masy ciała
1. Pomyśl sobie liczbę dwucyfrową (Na przykład: 62)
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Analiza matury 2013 Opracowała Bernardeta Wójtowicz.
Konsekwencje nadwagi i otyłości?
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Badanie kwartalne BO 2.3 SPO RZL Wybrane wyniki porównawcze edycji I- VII Badanie kwartalne Beneficjentów Ostatecznych Działania 2.3 SPO RZL – schemat.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Wstępna analiza egzaminu gimnazjalnego.
EGZAMINU GIMNAZJALNEGO 2013
EcoCondens Kompakt BBK 7-22 E.
EcoCondens BBS 2,9-28 E.
BMI – WSKAŹNIK MASY CIAŁA
Wyniki badań dzieci 10 letnich z realizacji podstawy programowej z wychowania fizycznego po I etapie edukacyjnym- wrzesień 2013, luty- czerwiec 2014 Kuratorium.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
User experience studio Użyteczna biblioteka Teraźniejszość i przyszłość informacji naukowej.
WYNIKI EGZAMINU MATURALNEGO W ZESPOLE SZKÓŁ TECHNICZNYCH
Testogranie TESTOGRANIE Bogdana Berezy.
Jak Jaś parował skarpetki Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Nowy Jork Londyn Mleko, (1l) 0,81£ 0,94 £ Bochenek świeżego chleba (500g) 1,78 £ 0,96 £ Ryż (biały), (1kg) 2,01 £ 1,51 £ Jajka(12) 1,86 £ 2,27 £ Lokalny.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Współrzędnościowe maszyny pomiarowe
Elementy geometryczne i relacje
Strategia pomiaru.
Poznajemy składniki żywności.
LO ŁobżenicaWojewództwoPowiat pilski 2011r.75,81%75,29%65,1% 2012r.92,98%80,19%72,26% 2013r.89,29%80,49%74,37% 2014r.76,47%69,89%63,58% ZDAWALNOŚĆ.
Regularne i zdrowe odżywianie 
Podstawy fizjologii i ergonomii pracy
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zapis prezentacji:

ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE ORGANIZMU Maria Szymiec Skn dietetyki

Definicja DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE - oznacza ilość energii, którą należy dostarczyć każdego dnia organizmowi w pożywieniu, aby pokryć wydatki energetyczne wynikające z: Podstawowej Przemiany Materii aktywności fizycznej

Waga należna/idelna a wzór Broca Francuski lekarz Pierre Broca - XIX wiek Badania na żołnierzach – obserwacja ich wagi Tak powstał wzór Broca Ich waga przeciętnie : wzrost w cm – 100 Obecnie wzór jest zmodyfikowany: od wyniku tak uzyskanego odejmujemy jeszcze: - 10% w przypadku mężczyzn, - 15% w przypadku kobiet (dodatkowa redukcja z wagi należnej do wagi idealnej.) Wzór Broca jest miarodajny dla osób o wzroście: Od 160 cm do 190 cm.

Wzór Broca ♀ Waga idealna (kg) = [wzrost (cm) - 100] * 0.85 Wskaźnik Broca-Bmngscha MC = H-100 przy wysokości ciała do 164 cm MC = H-105 przy wysokości ciała 165 - 175 cm MC = H-110 przy wysokości ciała powyżej 175 cm (np. 169 -105 = 64kg) Przykład: ♀ wzrost: 168 cm Waga idealna = (168 – 100) x 0,85 = 57,8 = 58 kg

Waga należna a BMI BMI = waga ciała(w kg) / wzrost (w metrach)2 BMI < 18 niedowaga 18,5 - 24,9 waga prawidłowa 25 - 29,9 nadwaga 30 > otyłość Waga należna = 20,5 x wzrost (w metrach)2 Przykład: ♀ wzrost: 1,68 m Waga należna = 20,5 x (1,68 x 1,68) = = 20,5 x 2,82 = 57,81 = 58 kg

Inne wzory Wzory określające właściwą masę ciała :                                                                                                           wzrost (cm) - 150 LORENTZ : właściwa masa ciała (kg) = wzrost (cm) - 100 - -------------------                                                                                                                          4   POTTON :                                                                wzrost (cm) - 100  ♀ właściwa masa ciała = wzrost (cm) - 100 -                                                                                                     10                                                                                          wzrost (cm) - 100  ♂ właściwa masa ciała = wzrost (cm) - 100 -                                                                                                    20 AMERYKAŃSKIE  TOWARZYSTWO  UBEZPIECZENIOWE:         właściwa masa ciała (kg) = 50 + 0,75 (wzrost (cm) - 150)

Definicja DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE - oznacza ilość energii, którą należy dostarczyć każdego dnia organizmowi w pożywieniu, aby pokryć wydatki energetyczne wynikające z: Podstawowej Przemiany Materii aktywności fizycznej

Podstawowa Przemiana Materii (PPM) Najniższy poziom przemian energetycznych Ilość energii niezbędna do prawidłowego funkcjonowanie w warunkach: Na czczo* W pozycji leżącej Przy braku aktywności fizycznej W odpowiedniej temperaturze (pokojowa) * gdy brak tego czynnika – Spoczynkowa Przemiana Materii

PPM - wzór Harrisa-Benedicta: ♀ PPM = 665,09 + 9,56 x W + 1,85 x H – 4,67 x A ♂ PPM = 66,47 + 13,75 x W + 5 x H – 6,75 x A W – masa ciała (kg) A – wiek (lata) H – wzrost (cm) Przykład: ♀ W – 57 kg A – 20 lat H – 168 cm PPM = 665,09 + 9,56 x 58 + 1,85 x 168 – 4,67 x 20 PPM = 1436,97 kcal

PPM – tabele równań do oszacowania dla kobiet i mężczyzn Płeć Wiek (lata) Równania (MJ/dzień) 95% przedział ufności Kobiety 10 – 17 PPM = 0,074 x W + 2,754 ± 0,88 18 – 29 PPM = 0,063 x W + 2,896 ± 1,28 30 – 59 PPM = 0,048 x W + 3,653 ± 1,40 60 – 74 PPM = 0,0499 x W + 2,930 n/o > 75 PPM = 0,0350 x W + 3,434 Mężczyźni PPM = 0,056 x W + 2,898 ± 0,94 PPM = 0,062 x W + 2,036 ± 1,00 PPM = 0,034 x W + 3,538 ± 1,94 PPM = 0,0386 x W + 2,875 PPM = 0,0410 x W + 2,610 ( wg J. Jeszke: Żywienie człowieka. PWN, Warszawa 2004) *Wartości uzyskane wyrażone są w MJ, stąd należy je pomnożyć przez 240

CPM – Całkowita Przemiana Materii Całodobowy wydatek energetyczny Wiąże się z funkcjonowaniem w środowisku i pracą zawodową Na CPM składają się: PPM Przemiana ponadpodstawowa (aktywność) Utrzymywanie stałej temperatury ciała Swoiście dynamiczne działanie pokarmu

Swoiście dynamiczne działanie pokarmu Inaczej termogeneza poposiłkowa Okresowe zwiększenie przemiany materii oraz wydatku energetycznego spowodowane: Trawieniem Wchłanianiem Transportem składników odżywczych

Swoiście dynamiczne działanie pokarmu Podwyższenie przemiany materii zależy od pokarmu: Białka – 25% Tłuszcze – 5-10% Węglowodany – 6% Dieta mieszana podwyższa przemianę materii o 10%

Poziom aktywności pozazawodowej Poziom aktywności zawodowej Aktywność fizyczna Poziom aktywności pozazawodowej Poziom aktywności zawodowej niska średnia wysoka M K Brak aktywności 1,4 1,6 1,5 1,7 Średnia aktywność 1,8 Wysoka aktywność 1,9 Aktywność fizyczna jako krotność PPM – według Departamentu Zdrowia USA (H. Gertig, J. Przysławski, Bromatologia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL ,Warszawa 2006) Przykład: ♀ PPM = 1436,97; niska aktywność zawodowa (studentka); wysoka aktywność pozazawodowa (treningi piłki ręcznej) CPM = 1436,97 x 1,6 = 2299 kcal

Zapotrzebowanie energetyczne: 40 x 58 kg = 2320 kcal/dobę Masa ciała Aktywność mała średnia duża Otyłość 20-25 30 35 Prawidłowa 40 Niedowaga 45-50 Zapotrzebowanie energetyczne w kcal/kg masy należnej/dobę – osoby dorosłe; wg Grzymisławskiego (H. Gertig, J. Przysławski, Bromatologia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006) Przykład: ♀ wysoka aktywność pozazawodowa (treningi piłki ręcznej) 57 kg Zapotrzebowanie energetyczne: 40 x 58 kg = 2320 kcal/dobę

Zapotrzebowanie energetyczne u osób otyłych Określenie wielkości PPM Określenie Dziennego Zapotrzebowania Energetycznego (DZE) + aktywność fizyczna Obl. Zalecanego Zapotrzebowania Energetycznego (ZZE) ♀ PPM = 700 + (7 x masa ciała w kg) ♂ PPM = 900 + (10 x masa ciała w kg) DZE = PPM x współczynnik aktywności fizycznej: 1,2 – mała aktywność 1,4 – umiarkowana aktywność 1,8 – duża aktywność ZZE = DZE – 1000 kcal

Zamienniki (wartość ener.) Dzienna racja Jedn (g) Wartość ener. Zamienniki (wartość ener.) Produkty zbożowe: Pieczywo mieszane Mąka i makarony Kasze różne 70 20 15 170 55 30 g pieczywa; 20 g kasz 20 g pieczywa; 15 g mąki Mleko i produkty mleczne Mleko (0,5%) Twaróg chudy 500 80 195 85 175 ml mleka (ok. 2/3 szklanki) Jaja (1 szt.) 50 50 g chudego mięsa 35 g chudej wędliny 65 g chudego twarogu Mięso, drób, ryby Chude wędliny 40 1 jajo; 35 g chudej wędliny 30 g chudego mięsa Margaryna kubkowa 7 7 g oleju Olej, oliwa 5 45 5 g margaryny kubkowej Ziemniaki 100 Warzywa Owoce 400 110 Cukier 10 12 g miodu; 15 g dżemu Razem 1140 -10% Ok. 1000

Bibliografia H. Gertig, J. Przysławski, Bromatologia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006 J. Gawęcki, L. Hryniewiecki, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom 1; Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008 www.odchudzamsie.pl/moje-ochudzanie/glowna-zasada-odchudzania-bilans-energetyczny/ www.waga-idealna.info/index.php http://aktywni.pl/aktualnosci/zapotrzebowanie-energetyczne/

DZIĘKUJĘ