Olimpiada zdrowia.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Advertisements

W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Złote zasady odżywiania.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
10 zasad zdrowego odżywiania
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Prawidłowe odżywianie oraz aktywność fizyczna
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Choroba prostaty a dieta
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Zapis prezentacji:

Olimpiada zdrowia

1. Witaminy, to substancje, które A-Stanowią materiał zapasowy organizmu B- Zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu C-Pełnią funkcje obronne organizmu D-Budują błony komórkowe

2. Całkowity brak jakiejś witaminy to: Hipowitaminoza Hiprewitaminoza Awitaminoza

3. Ile kalorii dostarcza 1 gram węglowodanów? A- 3 kcal B- 4 kcal C- 5 kcal D- 6kcal

4. Niedobór której z witamin prowadzi do zaburzeń widzenia? A- Witaminy B1 B- Witaminy D C- Witaminy A D- Witaminy C

5. Które produkty należy ograniczać w diecie, aby zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia? A- Tłusta śmietana i boczek B- Oliwa z oliwek, olej rzepakowy C- Warzywa i owoce D- Ryby morskie

6. Źródłem witaminy D są: A- cytrusy i mleko B- kiełki zbóż i sałata C- jaja, masło i tran D- kapusta i szpinak

7. Obniżenie odporności i krwawienie z dziąseł to objawy niedoboru: A- witaminy D B- witaminy C C- witaminy A D- witaminy K

8. Makroelementem diety jest: A- Jod B- Wapń C- Żelazo D- Cynk

9. Które z podanych zaburzeń nie jest skutkiem nadwagi? A- bóle krzyża B- skrzywienia kręgosłupa C- anoreksja i bulimia D- zmniejszona wydolność fizyczna

10. Wapń jest: A- odpowiedzialny za przewodzenie impulsów nerwowych B- składnikiem hemoglobiny C- składnikiem kości D- odpowiedzialny za gojenie się ran

11. Niedokrwistość jest wywołana niedoborem w diecie: A- jodu B- siarki C- żelaza D- chloru

12. Które z poniższych składników nie są źródłem energii? A- węglowodany i tłuszcze B- tłuszcze i białka C- witaminy i sole mineralne D- węglowodany i białka

13. Białka pełnowartościowe występują w: A- rybach, mące, kaszach B- rybach, drobiu, mleku C- mące, makaronach, kaszach D- serach, mleku, fasoli

14. Niedobór białka w pożywieniu dzieci prowadzi do: A- utraty łaknienia i bólów głowy B- zmian nabłonka skóry C- krzywicy D- zahamowania wzrostu i rozwoju

15. Związki najszybciej ulegające przemianom biochemicznym to: A- białka B- witaminy C- węglowodany D- tłuszcze

16. Witaminy należą do związków,które: A- są dostarczane z pożywieniem B- są wytwarzane przez organizm C- są dostarczane z wodą

17. Zapotrzebowanie energetyczne dla dziewcząt w wieku 13-15 lat wynosi: A- 2400 kcal/dobę B- 2800 kcal/dobę C- 3300 kcal/dobę D- 3500 kcal/dobę

18. Jaki % masy ciała zdrowego człowieka powinny stanowić tłuszcze? A- 25 % masy ciała B- 15 % masy ciała C- 10 % masy ciała D- 5 % masy ciała

19. Które z podanych niżej produktów nie zawierają wody? A- mięso wieprzowe i drób B- ryby i jaja C- pieczywo i makaron D- oliwa i masło

20. Za twórcę nauki o witaminach uważa się A- Kazimierza Funka B- Ludwika Pasteura C- Roberta Kocha D- Grzegorza Mendla

21. Źródłem błonnika w diecie nie są: A- Warzywa B- Produkty zbożowe pełnoziarniste C- Owoce D- Produkty mleczne

22.Wskaźnik BMI jest wykorzystywany do: A- określenia ryzyka wystąpienia złamań kości B- określenia wydolności fizycznej C- określenia prawidłowej masy ciała D- określenia przebiegu nadciśnienia tętniczego

23.Najwięcej witaminy C pozostaje w owocach, które: A- ususzono B- zamrożono C- zrobiono z nich dżem

24. Cholesterol nie występuje w: A- żółtych serach B- całych jajach C- olejach roślinnych D- mięsie wieprzowym

25. Najwięcej wapnia występuje w 100 gramach: A- żółtego sera B- białego sera C- mleka D- ryb morskich

26. Nadmierne spożycie, których kwasów tłuszczowych zwiększa ryzyko miażdżycy A- nasyconych kwasów tłuszczowych B- jednonienasyconych kwasów tłuszczowych C- wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

27. Fluor nie występuje w: A- herbacie B- rybach morskich C- roślinach kapustnych D- mleku i jego przetworach

28. Prawidłowe BMI dla osoby dorosłej mieści się w granicach: A- poniżej 18,5 B- 20 - 25 C- 25 - 30 D- ponad 30

29. Które witaminy są syntetyzowane przez bakterie zasiedlające jelito człowieka? A- witamina C i D B- witaminy z grupy B i witamina K C- witamina A i K D- witamina E i H

30.Mleko jest źródłem witamin: A- z grupy B B- witaminy C C- witaminy K D- witaminy H

31.Nadmiar spożytych węglowodanów w organizmie człowieka jest: A- przekształcany w białka B- wydalany z moczem C- nie jest trawiony i jest wydalany z kałem D- przekształcany w tłuszcze

32.Owoce cytrusowe, czarna porzeczka, kapusta, ziemniaki, papryka zawierają dużo: A- witaminy A B- witaminy C C- witaminy D D- witaminy PP

A- 15 % zapotrzebowania energetycznego 33.W prawidłowej diecie udział węglowodanów w wartości energetycznej powinien wynosić: A- 15 % zapotrzebowania energetycznego B- 30 % zapotrzebowania energetycznego C- 55 % zapotrzebowania energetycznego D- 25 % zapotrzebowania energetycznego

34.Jedna kaloria to ilość energii, która potrzebna jest, aby ogrzać: A- 1 g wody o 10°C B- 1 g wody o 1°C C- 10 g wody o 10°C D- 10 g wody o 1°C

35. Laktoza występuje w: A- mleku B- jabłkach C- marchewce D- rybach

36.Jaki % masy ciała dorosłej osoby o prawidłowej budowie stanowi woda? A- 20 % masy ciała B- 30 % masy ciała C- 40 % masy ciała D- 65 % masy ciała

37. Źródłem żelaza niezbędnego do produkcji hemoglobiny są: A- ryby, mięso, jaja, ziarna zbóż B- zielone warzywa, wątroba, mleko C- owoce cytrusowe, sałata, szpinak D- mleko i jego przetwory

38. Witaminą, która nie rozpuszcza się w tłuszczach jest: A- witamina A B- witamina E C- witamina D D- witamina C

39. 1 gram tłuszczu dostarcza A- 4 kcal B- 9 kcal C- 5 kcal D- 6 kcal

40. Przeciętne dobowe zapotrzebowanie człowieka na wodę wynosi: A – około 1 l B- około 4 l C- około 2,5 l D- około 1,5 l

41.Witamina B12 jest: A-Wytwarzana przez wątrobę człowieka B- Dostarczana z produktami pochodzenia roślinnego C- Dostarczana z produktami pochodzenia zwierzęcego D-Wytwarzana prze nerki człowieka

42. Węglowodanem złożonym jest: A- skrobia B- glukoza C- fruktoza D- galaktoza

43.Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 są dostarczane w większej ilości z: A- rybami morskimi B- oliwą z oliwek C- boczkiem D- masłem

A- około 25% B- około 5% C- około 10% D- około 35% 44. Jaką część wartości energetycznej diety powinno dostarczać śniadanie gdy zjadamy 5 posiłków dziennie? A- około 25% B- około 5% C- około 10% D- około 35%

45. Podstawą piramidy żywienia są produkty A- mleczne B- zbożowe C- warzywa i owoce D- mięso i ryby

46. Chrom wpływ na produkcje insuliny 46.Chrom wpływ na produkcje insuliny. Wybierz zestaw produktów bogatych w ten pierwiastek A- brokuły, owoce morza, sok winogronowy B- ziarna zbóż, warzywa liściaste, herbata C- ryby morskie, rośliny kapuściane D- wątroba, soja, pietruszka

47. Rośliny strączkowe są źródłem: A- prostych węglowodanów B- białek C- tłuszczy D- złożonych węglowodanów

48. Przyczyną krzywicy jest niedobór : A- witaminy A B- witaminy D C- witaminy C D- witaminy B12

49. Beta-karoten nie jest dostarczany w diecie z: A- żółtymi warzywami B- pomarańczowymi warzywami C- zielonymi warzywami liściastymi D- mięsem

50.Jaki % ciała stanowią węglowodany w postaci glikogenu w organizmie człowieka? A- 1% masy ciała B- 12 % masy ciała C-15 % masy ciała D- 20 % masy ciała