Rozwój przez kompetencje

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ŻYWIENIE DZIECI - ZBILANSOWANA DIETA.
Advertisements

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA I RODZAJE DIET
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
Zanim zjem pomyślę....
3-maj formę zdrowy tryb życia Wykonał: Artur Dojutrek.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
21 PRZYKAZAŃ RACJONALNEGO ŻYWIENIA
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Racjonalne Odżywianie
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Nowotwory.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Rozwój przez kompetencje

Piramida żywienia

Na szczycie piramidy znajdują się słodycze, których spożycie powinno się maksymalnie ograniczać.

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, na które zapotrzebowanie w okresie dojrzewanie jest u nastolatków wysokie i wynosi 800 – 1200 mg/dobę. Mleko jest również źródłem wysokowartościowego białka i wit. B2, A i D. Młodzież, kobiety ciężarne i karmiące matki powinni spożywać 3-4 porcje mleka i jego przetworów. Bardzo korzystne jest stosowanie obok mleka sfermentowanych napojów mlecznych i serów twarogowych. Żółte sery należy natomiast ograniczać, gdyż zawierają dużo tłuszczu i cholesterolu oraz soli.

Mięso (czerwone, drób, wędliny, ryby, jaja) powinny występować w co najmniej jednym posiłku w ciągu dnia, ale nie więcej niż 2-3 porcje. Są one produktami bogatymi w łatwo przyswajalne żelazo, pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B – głównie wit. B12, B6, PP. Należy wybierać chude gatunki mięs i spożywać je z umiarem.  Spożywanie ryb, szczególnie morskich 2-3 razy w tygodniu, zamiast mięsa, należy do zasad profilaktyki niedokrwiennej choroby serca, ze względu na obecność bardzo korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. Nasiona roślin strączkowych, szczególnie soja, będące również dobrym źródłem białka, mają także znaczenie w profilaktyce miażdżycy.

Warzywa i owoce powinny być spożywane 3-4 razy dziennie Warzywa i owoce powinny być spożywane 3-4 razy dziennie. Są bogatym źródłem witamin soli mineralnych i błonnika. Witaminy i flawonoidy zawarte w warzywach i owocach mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Potas, występujący w sporych ilościach w warzywach, obniża ciśnienie krwi. Błonnik w nich zawarty nie tylko reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom, ale także obniża stężenie cholesterolu w surowicy i poprawia tolerancję glukozy. Zapobiega również nowotworom jelita grubego.

Produkty zbożowe powinny występować w każdym posiłku w ciągu dnia Produkty zbożowe powinny występować w każdym posiłku w ciągu dnia. W jadłospisie należy stosować urozmaicone ich rodzaje – ciemne pieczywo, kasze, płatki zbożowe, musli, makarony. Produkty z tej grupy są dobrym źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego, ale o niepełnej wartości biologicznej , witamin z grupy B – głównie B1, B2, B6 i PP, a także błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego. Zawierają one też pewne ilości składników mineralnych.

Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach, które zjadamy w ciągu dnia. Przy czym obowiązuje zasada, że to co najważniejsze w racjonalnym odżywianiu znajduje się u dołu piramidy, czyli podstawy.

Jeśli ktoś jest wegetarianinem to czym może zastąpić potrawy mięsne Jeśli wegetarianin spożywa ryby to mogą one zastępować inne potrawy mięsne, kolejna grupa produktów to białkowe produkty pochodzenia zwierzęcego (nabiał). Weganie (nie spożywający w ogóle produktów pochodzenia zwierzęcego) zastępują białko zwierzęce białkiem roślinnym, mogą to być potrawy zawierające np. groch, fasolę, soczewicę, soję czy kiełki a także nieprzetworzone ziarna zbóż.

Obliczamy BMI

BMI=65kg : (1,70m*1,70m) BMI=65 : 2,89 BMI=22,5

Do czego można użyć wynik BMI ?? Oznaczanie wskaźnika masy ciała ma znaczenie w ocenie zagrożenia chorobami związanymi z nadwagą i otyłością np. cukrzycą, chorobą niedokrwienną serca, miażdżycą Im mniejsza wartość BMI, tym ryzyko wystąpienia takich chorób jest mniejsze.

Badania ciśnienia

Jak mierzyć ciśnienie ?

Załóż mankiet na ramię, tak aby jego dolny brzeg znajdował się 2-3 cm powyżej zgięcia łokciowego. Mankiet powinien przylegać do ramienia dość ściśle, a jego gumową poduszkę należy umieścić nad zgięciem łokciowym. Przed rozpoczęciem pomiaru trzeba upewnić się, że aparat wskazuje wartość 0 mm Hg.

Oprzyj wygodnie rękę o blat stołu Oprzyj wygodnie rękę o blat stołu. Włóż słuchawki do uszu i wolną ręką szybko napompuj mankiet do poziomu 20-30 mm Hg, powyżej przewidywanej wartości ciśnienia skurczowego. Przyłóż stetoskop do miejsca w zgięciu łokciowym, gdzie najlepiej wyczuwasz tętno. Wypuszczaj powoli powietrze z mankietu, nie szybciej niż 2 mm Hg na sekundę.

Moment, w którym usłyszysz pierwszy ton, odpowiada ciśnieniu skurczowemu, tony są jeszcze słyszalne aż do chwili, kiedy ucichną całkowicie. Ostatni słyszalny ton oznacza wartość ciśnienia rozkurczowego.

Wypuść całkowicie powietrze z mankietu, odczekaj 2 min Wypuść całkowicie powietrze z mankietu, odczekaj 2 min. i dokonaj powtórnego pomiaru. Zapamiętaj lub lepiej zapisz zmierzone wartości.

Mierzymy ciśnienie ; )

Skład produktów

Jak czytać skład produktów ??

Etykieta z zupy pomidorowej

E100–199 – barwniki E200–299 – konserwanty E300–399 – przeciwutleniacze E400–499 – emulgatory, stabilizatory, środki zagęszczające E500–599 – dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu E600–699 – wzmacniacze smaku E700–799 – antybiotyki E900–1299 – dodatki do żywności o różnym zastosowaniu E1300–1400 – modyfikowane skrobie

Czy w produktach , które spożywamy znajdują się składniki niebezpieczne dla zdrowia ? Produkty, które spożywamy są kontrolowane w trakcie ich produkcji, tak aby nie przekraczały dopuszczalnych, bezpiecznych zawartości substancji niebezpiecznych. Niestety w wielu przypadkach nie zawsze jest to możliwe. Wiele substancji niebezpiecznych dla zdrowia dociera do produktów spożywczych z powietrza i zanieczyszcza produkty roślinne a w konsekwencji również zwierzęta. szczególnie dotyczy to metali, wszechobecnej rtęci, która używana była bardzo często np. jako zaprawa przeciwgrzybiczna i tym sposobem przenoszona była do roślin i dalej do łańcuch pokarmowym. Należy pamiętać, że mimo zanieczyszczenia środowiska różne rośliny i zwierzęta akumulują substancje niebezpieczne w sposób selektywny - specyficzny dla siebie. Niestety w obecnie mocno zanieczyszczonym środowisku wiele produktów spożywanych przez człowieka zawiera pewne ilości substancji niebezpiecznych, i mimo iż nie przekraczają one dawek niebezpiecznych to przy braku zróżnicowanej diety (lubimy jeść dużo i tylko jeden produkt) może zdarzyć się sumaryczne przekroczenie dawki bezpiecznej dla zdrowia.

29 listopada odbyło się spotkanie z panią pielęgniarką 29 listopada odbyło się spotkanie z panią pielęgniarką. Rozmawialiśmy z nią, o tym jak pogodzić zdrowe żywienie ze szkołą. Razem ustaliliśmy, jakie produkty są zdrowe, a jakie nie. Dowiedzieliśmy się też, że niezależnie od tego gdzie się znajdujemy, powinniśmy spożywać od trzech do pięciu posiłków.

Wywiad z Panią Pielęgniarką

1. Co pani myśli o naszej szkole 1.Co pani myśli o naszej szkole? Bardzo podoba mi się w waszej szkole, starałam się by to właśnie w Przyjaźni być pielęgniarką szkolną. Wcześniej pracowałam w szpitalu, także jako pielęgniarka. Jak wiadomo praca tam, daje dużo satysfakcji, ale także adrenalinę. 2.Czy przychodzą do pani uczniowie na lekcjach? Tak, przychodzą do mnie uczniowie na lekcjach i niestety zazwyczaj z wymyślonymi przypadkami. Po niektórzy z was nie zawsze mówią prawdę :). 3.Zmieniając temat, jak powinniśmy odżywiać się w szkole? Najważniejsze jest by jeść śniadanie przed wyjściem do szkoły, ten posiłek powinien stanowić aż 30% jedzenia w ciągu dnia. Trzeba wstać troszkę wcześniej (bo nie można jeść w pośpiechu) i dokładnie przeżuć pożywienie. Ważne jest też by naszym kolejnym posiłkiem nie był dopiero obiad w domu. Trzeba jeść drugie śniadanie na przerwie w szkole. Powinniśmy jeść aż 5 posiłków dziennie. 4. Jakie witaminy trzeba jeść szczególnie w taką mroźną pogodę? Wszystkie. Musimy jeść dużo warzyw i owoców (5 dziennie). Jest kilkadziesiąt witamin, ale my znamy jedynie kilkanaście. Ważne są, witamy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D3, E i K, ale też witamy rozpuszczalne w wodzie np. B6, kwas foliowy, B12, C,

Umieściliśmy w naszej gazetce szkolnej artykuł o anoreksji

Robimy sałatkę ; )

Przepis na sałatkę ; )

Kilogram marchwi 1 mała kapusta pekińska szczypta soli szczypta pieprzu zioła : bazylia , oregano , zioła prowansalskie. trzy łyżki oleju

Nowotwory ; )

Nowotwór –grupa chorób, w których komórki organizmu dzielą się w sposób niekontrolowany przez organizm, a nowo powstałe komórki nowotworowe nie różnicują się w typowe komórki tkanki. Utrata kontroli nad podziałami jest związana z mutacjami genów kodujących białka uczestniczące w cyklu komórkowym: protoonkogenami i antyonkogenami. Mutacje te powodują, że komórka wcale lub niewłaściwie reaguje na sygnały z organizmu. Powstanie nowotworu złośliwego wymaga kilku mutacji, stąd długi, ale najczęściej bezobjawowy okres rozwoju choroby. U osób z rodzinną skłonnością do nowotworów część tych mutacji jest dziedziczona.

Rodzaje nowotworów : nowotwór łagodny nowotwór złośliwy nowotwór anaplastyczny mięsak rak potworniak nowotwór miejscowo złośliwy

Picie nawet najmniejszej ilości alkoholu - 5% Palenie nawet najmniejszej ilości tytoniu – 21% Spożycie owoców i warzyw poniżej 550 - 650 g/dzień (dotyczy dorosłych)  - 5% Zanieczyszczenie powietrza w  domach w wyniku użycia paliw stałych (węgla) bez odpowiedniej wentylacji – 0,5% Zanieczyszczenie powietrza w  miastach pyłem (dotyczy stężenia pyłu zawieszonego z separacją frakcji PM2,5  powyżej 7,5 mikrograma/metr szesc. i frakcji PM10 powyżej 15 mikrogramów/metr szesc) - 1%  Nadwaga i otyłość, gdy wskaźnik masy ciała przekracza  20 - 22 kg/m2 – 2% Brak wysiłku fizycznego odpowiadającego co najmniej wartości 400 KJ, gdy czas trwania umiarkowanego wysiłku fizycznego nie przekracza 2 i pół godziny na tydzień,–  2% Sprzęt do wstrzyknięć w zakładach opieki zdrowotnej przenoszący wirusowe zapalenie wątroby typu B i C –  2% Współżycie płciowe z mężczyzną przenoszącym wirusy brodawczaka ludzkiego – 3%

Co to jest metaplazja jelitowa ? Metaplazja jelitowa jest to stan przed rakowy. Polega on na pojawieniu się w śluzówce żołądka (warstwa wyściełająca żołądek ) ognisk (miejsc) o cechach nabłonka jelitowego. W miejscach metaplazji jelitowej znacznie częściej powstaje nowotwór np. pod wpływem czynników chemicznych i predyspozycji genetycznych. Osoby, u których stwierdzono występowanie  tzw. metaplazji jelitowej powinny częściej poddawać się badaniom kontrolnym w kierunku raka żołądka.

Trochę matematyki ;)

1.Oblicz zawartość tłuszczu w 275g masła wiedząc że przelicznik to 1 g = 9 kcal ? Obliczenia : 1g = 9 kcal 275g= 9kcal x 275g 275g= 2475kcal Odp:275g masła zawiera 2475 kcal (zawartość tłuszczu)

Podstawowa przemiana materii 2. PPM (kcal) Dla kobiet=665,09+9,56*waga(kg)+1,85*wzrost(cm)-4,67*wiek= 1638,61

3. Całkowita przemiana materii 1,4 – dla osób o niskiej aktywności 1,7-dla osób średniej aktywności . 2,0 – dla osób o wysokiej aktywności CPM= PPM* współczynnik aktywności CPM=1638,61 * 1,7 =2785,637

Poster 

Dziękujemy za obejrzenie naszej prezentacji 