Wycieczka w chemię żywności

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
metody otrzymywania soli
Advertisements

Projekt ,,Smacznie, ale czy na pewno zdrowo- czyli ile wiesz o tym co jesz?”
Biochemiczne zapotrzebowanie na tlen (5-dniowe)
Badania rozpuszczalnego tlenu w wodzie
Budowa atomu Porównanie aktywności metali i wodoru
Budowa atomu aktywność chemiczna metali
Witamy na pokazach chemicznych 19,
Budowa atomu aktywność chemiczna niemetali
Budowa atomu Adsorpcyjne właściwości węgla
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Sucha destylacja węgla i jego produkty
Reakcje chemiczne Krystyna Sitko.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
  OK konspekt z chemii.
Wodorotlenek Potasu KOH.
WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNO-CHEMICZNE SOLI
POWIETRZE I JEGO TAJEMNICE
H2OBŁĘDNI w laboratorium chemicznym UAM
Mangan (Mn).
Sprawozdanie z doświadczenia
POTAS Został odkryty i wyodrębniony w 1807 roku przez sir H. Davy'ego. Jako pierwszy polską nazwę „potas“ zaproponował Filip Walter. Wykonał: Paweł Piwowarski.
Andrzej Widomski Katarzyna Miłkowska Maciej Młynarczyk
Doświadczenia chemiczne
Doświadczenie: Wpływ kreta , sody oczyszczonej , octu , wody i soli kuchennej na proces utleniania żelaza Żelazo jest bardzo rozpowszechnionym pierwiastkiem.
Nauka przez obserwacje
Sztuczki chemiczne Projekt realizowany w Zespole Szkół – Szkoła P{odstawowa i Gimnazjum im. Ziemi Kujawskiej pod opieką mgr inż. Lidii Tuszyńskiej i Centrum.
,,JAK WYKORZYSTAĆ PASJE BADACZA’’
Temat: Reakcje strąceniowe
Budowa, otrzymywanie Zastosowanie, właściwości
BUDOWA, OTRZYMYWANIE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
Średniowieczna pracownia alchemiczna
Prezentacja semestralna – semestr trzeci
Woda i roztwory wodne.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Potas Jakub Kozłowski 1B.
Sok z czerwonego buraka
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
„Zaczarowany Świat Chemii”
Repetytorium z chemii.
Metabolizm i produkty przemiany materii
Wędrówka jonów w roztworach wodnych
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
DLACZEGO MYDŁA MYJĄ A PROSZKI PIORĄ?
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Tlen, wodór i tlenek węgla (IV)- otrzymywanie i badanie właściwości
TROCHĘ MAGII I TAJEMNICZOŚCI
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Potęga Eksperymentu.
Fenole.
Chemia to premia Od Boga dla człowieka Klucz do świata By można było
Sole cz. 1– budowa, otrzymywanie i zastosowanie
Szkola im. Wł. Syrokomli. Klasa 9c Rajmonda Maleckiego 2015 r.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Reakcja manganianu (VII) potasu z perhydrolem
CHEMIA OD KUCHNI.
Litowce – potas i pozostałe litowce -Występowanie i otrzymywanie potasu -Właściwości fizyczne i chemiczne potasu -Ważniejsze związki potasu -Występowanie.
Mateusz Gędłek klasa IIA. Co to jest mydło?  Mydło jest mieszaniną soli sodowych i długo łańcuchowych kwasów tłuszczowych (o atomach węgla w cząsteczce)
W WYNIKU REAKCJI KWASU Z ZASADĄ POWSTAJE OBOJĘTNA CZĄSTECZKA WODY.
Wodorotlenki i zasady -budowa i nazewnictwo,
Żelazo i jego związki.
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
Ciekawe doświadczenia chemiczne. Cel projektu Zainteresowanie chemią jako przedmiotem.
Projekt Gimnazjalny – ,,Chemia bawi i uczy”
Zestawienie wiadomości wodorotlenkach
Metody otrzymywania soli
Wprowadzenie Związek chemiczny wykazuje barwę jeśli pochłania odpowiednie promienie elektromagnetyczne w zakresie widzialnym. Absorbowanie promieniowania.
Zapis prezentacji:

Wycieczka w chemię żywności

W projekcie udział biorą: Kamila Kowalczyk Dominika Pietrzak Piotr Kwiatkowski

Pod opieką Pani Lidii Tuszyńskiej Paulina Nowacka Monika Bartkowiak Pod opieką Pani Lidii Tuszyńskiej

Dziś w menu: Mentosowa erupcja, Porwanie jajka, Tlen w kuchni, Mleczna zabawa, Skaczące jajko, Chemiczny „Kubuś”, Niebieska galareta, Twaróg syntetyczny, Ryczące misie.

Mentosowa erupcja Odczynniki: Mentosy Coca cola

Cola Mentosy Gdyby Coca Cola została pozbawiona barwników miałaby kolor zielony:) popularna marka cukierków, głównych ich składnikiem jest guma arabska.

Mentosowa erupcja

Mentosowa erupcja Obserwacje Po wrzuceniu kilku mentosów do coca coli, napój zaczął się silnie burzyć i powstała fontanna.

Mentosowa erupcja Wniosek 1.Tajemnicą reakcji jest połączenie silnie gazowego płynu z porowatą powierzchnią mentosa. Żelatyna i guma arabska rozpuszczają się łamiąc napięcie powierzchniowe, co umożliwia zwiększenie się wytrącającego dwutlenku węgla. Nagle zwiększa się ciśnienie w butelce powodujące erupcję coli.

Mentosowa erupcja Wniosek: 2.Spożycie mentosów i coli w dowolnej kolejności zamiast odbić może spowodować dotkliwy ból brzucha.

Ryczące misie Sprzęt: probówka, statyw do probówek, palnik.

Ryczące misie Odczynniki: Żelki

Żelki To rodzaj cukierka z galaretki. Wytwarzane są głównie z żelatyny oraz cukru buracznego.

Ryczące misie Odczynniki Chloran (V) potasu

Ryczące misie

Ryczące misie Obserwacje: Po wrzuceniu żelkowego misia do stopionego chloranu(V) potasu zachodzi gwałtowna reakcja. Miś zaczyna się spalać, podskakiwać i wydaje charakterystyczne dzwięki.

Ryczące misie Wnioski: 1. Między chloranem (VI) potasu, a składnikami organicznymi żelek zachodzi silna reakcja utleniania i redukcji. 8KClO3+C12H22O11 8 KCl+ 12CO2+ 11H2O

Ryczące misie Wnioski: 2. W wyniku reakcji powstaje m.in. chlorek potasu oraz liczne produkty gazowe (tlenek węgla(IV) i para wodna)

Ryczące misie Wnioski: 3. Ciekły utleniacz wpływa na szybkość reakcji, a wydzielający się tlenek węgla (IV) i para wodna, powodują energiczne „skoki” niedźwiedzia.

Kosmiczna galaretka. Odczynniki: Siarczan(VI) miedzi (II) Wodorotlenek sodu Sprzęt: probówka, statyw do probówek

Kosmiczna galaretka

Obserwacje: Po dodaniu wodorotlenku sodu do roztworu siarczanu(VI) miedzi(II), roztwór zaczął gęstnieć i przybrał jaskrawo niebieską barwę.

Wnoisek: Cu(OH)2- wodorotlenek miedzi(II) ma barwę niebieską i wytrąca się w postaci galaretki. CuSO4+2NaOHNa2SO4+Cu(OH)2

Chemiczny Kubuś Odczynniki glukoza Cu(OH)2 (wodorotlenek miedzi II) Sprzęt kolba stożkowa palnik łapa do probówek

Chemiczny Kubuś

Obserwacje: W probówce znika niebieskie zabarwienie wodorotlenku miedzi (II) i pojawia się osad o ceglanej barwie.

Wniosek: W wyniku ogrzewania wodorotlenek miedzi (II) rozkłada się na tlenek miedzi (II) i wodę. Cu(OH)2 CuO+H2O Powstały tlenek miedzi (II) reaguje z glukozą: 2 CuO+C6H12O6 Cu2O+C6H12O7