Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk KUCHNIA GRECKA Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Tradycje kuchni greckiej Kuchnia grecka zdaniem smakoszów zalicza się do najlepszych kuchni świata. Co sprawia, że kuchnia grecka ma swój oryginalny charakter? Przede wszystkim słońce. Pod upalnym niebem Grecji rośnie, dojrzewa i nabiera najlepszego smaku nieprzebrana ilość jarzyn ziół i owoców. Po drugie - morze dające ludziom najbardziej smakowite ryby, krewetki, ośmiornice i małże. Po trzecie - ziemia, od gór, na zboczach których pasą się stada owiec, poprzez doliny porośnięte gajami oliwnymi, zagonami warzyw i winnic. I wreszcie sięgające starożytności i przekazywane z pokolenia na pokolenia tradycje kulinarne.
PRZYSTAWKI
Smażone plastry dyni. Czas przygotowania: 20 minut Liczba porcji: 4 Składniki: 1/2 kg dyni ok. 100 g mąki do panierowania olej przyprawy: sól, pieprz, oregano. Sposób przyrządzania:Dynię,oczyścic, obrać. Pokroić w jak najcieńsze plastry. Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać przyprawami. Obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu i podawać gorące. Uwagi: Danie to doskonale smaku podawane z sałatką z mieszanych warzyw: pomidor, ogórek, papryka, a także z jogurtem naturalnym doprawionym ziołami i czosnkiem.
Pomidory faszerowane fetą Grecki przysmak, który z powodzeniem można przygotować na ogrodowym grillu. Czas przygotowania: 30 minut Liczba porcji: 2 Składniki: 4 mięsiste, dojrzałe pomidory 200 gram sera feta Sposób przyrządzania:Pomidory dokładnie umyć i odciąć z nich wierzch. Z środka wydrążyć pestki i miąższ. Ser feta pokroić w małe kostki i nadziać nim pomidory. Piec wolno na małym żarze, na natłuszczonej tacce. Uwagi: Dobra feta musi być na tyle twarda, by można ją byłoby ścierać na tarce. Robienie potrawy z kremowej, paćkającej się fety musi się zakończyć niepowodzeniem
Greckie rożki ze szpinakiem Niewielkie rożki ze szpinakiem i fetą - w sam raz na małą przekąskę lub przystawkę do greckiej kolacji Czas przygotowania: 1 godzina Liczba porcji: 5 Składniki: 500 g greckiego ciasta filo (może być ewentualnie mrożone francuskie) 500 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przyrządzania:Szpinak rozmrozić i dusić przez ok. 15 minut bez przykrycia. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę. Wymieszać z rozgniecionym widelcem serem feta. Dokładnie wymieszać. Z płatów ciasta wycinać kwadraty o boku ok. 5 cm. Na środek każdego z nich nakładać łyżeczkę nadzienia. Składać w trójkąty, dokładnie zlepiając rogi, a boki lekko, dekoracyjnie ponacinać. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Uwagi:Równie dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno.
Nadziewane liście winorośli Sposób przyrządzania:Liście winorośli włożyć do wrzątku na dwie minuty. Odsączyć na sicie. Cebule posiekać, zeszklić na oliwie. Ryż opłukać i wrzucić do cebuli. Podlać wodą i dusić przez ok. 10 minut, dodając ewentualnie wodę. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, oregano. Dolać wody i dusić do miękkości, często mieszając. Odłożyć kilka liści, a na każdy z pozostałych położyć łyżkę nadzienia, złożyć boki i zawinąć w rulon. Na dnie dużej patelni ułożyć kilka liści, wlać ćwierć szklanki przegotowanej, gorącej wody oraz łyżkę oliwy z oliwek. Ciasno układać nadziewane liście. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno polane czosnkowym winegretem. Uwagi:Zamiast świeżych liści można użyć - dostępnych w niektórych sklepach - liści z zalewy. Jedna z najbardziej znanych potraw kuchni greckiej, zwana dolmadakia - podobna nieco do polskich gołąbków, ale z liśćmi winorośli Czas przygotowania: 90 minut Liczba porcji: 4 Składniki: 30 liści winorośli 125 g ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny pęczek natki pietruszki sól, pieprz, oregano oliwa z oliwek
Tzatziki Najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Ze względu na dużą ilość czosnku odradzamy ją wampirom, polecamy zaś wszystkim w sezonie przeziębień. Czas przygotowania: 10 minut Liczba porcji: 4 Składniki: 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 4 duże ząbki czosnku 1 duży ogórek odrobina soku z cytryny sól świeżo zmielony pieprz kilka czarnych oliwek oraz liści mięty do dekoracji Sposób przyrządzania:Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odcisnąć sok z ogórka. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z ogórkiem dodać do jogurtu. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Przełożyć do miseczek, udekorować. Tak przygotowana potrawa gotowa jest do podania. Uwagi;Liście mięty zastąpić można ewentualnie natką pietruszki.
DANIA GŁÓWNE
Szpinak zapiekany z fetą Sposób przyrządzania rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut do miękkości. Dodać opłukany i pozbawiony łodyżek liści szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową. Dusić bez przykrycia aż straci jędrność (ok. 5 minut). Po ostygnięciu masy dodać pietruszkę, koperek, jaja, rozkruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masłem wysmarować prostokątną formę do zapiekanek. Dno i brzegi formy wyłożyć ciastem, nałożyć farsz, przykryć drugim płatem ciasta, które skleić brzegami z dolną warstwą. Piec w temperaturze ok. 190 stopni przez 40 minut. Uwagi:Zamiast ciasta filo można użyć ciasta francuskiego Znakomita zapiekanka ze świeżego szpinaku, sera feta oraz greckiego ciasta filo Liczba porcji: 6 Składniki: 1 kg świeżego szpinaku 1 cebula 3 jaja 200 g sera feta 225 g ciasta filo 100 g masła 2 łyżki posiekanego koperku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól, pieprz, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Bakłażany nadziewane z anchois Sposób przyrządzania:Bakłażany umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Każdą połówkę skropić sokiem z cytryny. Łyżką wydrążyć miąższ, który zachować. Anchois, oliwki, kapary, pietruszkę i miąższ drobno posiekać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany niezbyt drobno tymianek, sól i pieprz. Bułkę namoczyć w mleku i po 5 minutach odcisnąć, a następnie dodać do farszu. Farsz po raz ostatni doprawić do smaku i układać w połówkach bakłażanów. Polać je oliwa i piec przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z sałatką z pomidorów. Delikatne bakłażany zapiekane z niezwykle intensywnym w smaku i aromatycznym farszem - z anchois, oliwek i pomidorów Czas przygotowania: 60 minut Liczba porcji: 4 Składniki: 4 nieduże bakłażany 8 filecików anchois 16 czarnych oliwek 4 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów 1 pęczek natki pietruszki 1 sucha kajzerka 1 łyżka świeżego tymianku pół szklanki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny sól, świeżo zmielony pieprz
Grecki garnek z kartoflami Niezwykle aromatyczna, na nasze warunki również egzotyczna, pyszna i łatwa w przygotowaniu potrawa. Czas przygotowania: 45 minut Liczba porcji: 4 Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 3 cukinie 250 g pomidorów 100 g sera feta 100 g gęstej śmietany 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju sól, pieprz, oregano, cynamon Sposób przyrządzania:Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć chwilę. Dodać ziemniaki. Ziemniaki posypać przyprawami. Rondel przykryć i na małym ogniu dusić ziemniaki do miękkości. Cukinię pokroić na plastry, wrzucić do garnka, posypać przyprawami. Po trzech, czterech minutach wrzucić obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość delikatnie wymieszać i dusić jeszcze przez 10 minut. Ser feta zmiksować ze śmietaną i każdą porcje dekorować łyżką masy.
Kotleciki z ziemniaków i fety Sposób przyrządzania:Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Gdy są miękki odlać i przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem, dodać ser feta, drobno posiekana dymkę, koper, jajo, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Przed doprawieniem do smaku spróbować, gdyż ser jest słony. Gdy masa ostygnie formować z niej kuleczki wielkości orzechów włoskich, a następnie lekko je spłaszczyć. Posypać mąką. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron. Dokładnie osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sałatkami. Aromatyczne małe kotleciki z ziemniaków i greckiego sera feta. Czas przygotowania: 45 minut Liczba porcji: 4 Składniki: 500g ziemniaków 120 g sera feta 4 dymki 3 łyżki posiekanego kopru 1 jajo łyżka soku z cytryny sól, pieprz 2 łyżki mąki 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Cukinia faszerowana fetą i orzechami Sposób przyrządzania:Umyte cukinie o cienkiej skórce(bez obierania) włożyć do zagotowanego w dużym garnku, nieco posolonego wrzątku. Gotować pod przykryciem ok. 3 minuty, a następnie odsączyć i ostudzić. W rondlu rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć przez ok. 5 minut do zarumienienia się cebuli. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać pokrojony w kostkę ser feta, posiekane orzechu oraz okruchy z miąższu chleba (skórkę odłożyć). Doprawić solą i pieprzem oraz dodać suszone oregano i koperek. Następnie dodać rozmącone jajko i dokładnie wymieszać. Odciąć końce cukinii, ostrym nożem odciąć 1/5 cześć z góry, a następnie delikatnie wykroić miąższ. Cukinie faszerować przygotowanym nadzieniem, każdą skropić pozostałą oliwą układać w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Przykryć folią aluminiową i zapiekać przez ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni, po czym odchylić folię i zapiekać jeszcze ok. 5 minut. Uwagi:Zamiast w piekarniku nafaszerowaną już cukinię można piec na grillu. Cukinia faszerowana na sposób grecki - z serem feta, siekanymi włoskimi orzechami oraz sporą porcją koperku Czas przygotowania: 50 minut Liczba porcji: 4 Składniki: 4 grube, średnio długie cukinie 1 cebula ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 25 g posiekanych orzechów włoskich 100 g fety 1 jajko 1 kromka białego chleba czubata łyżka świeżego posiekanego koperku sól, pieprz, oregano
ZUPY
Fasolada Sposób przyrządzania:Fasolę moczyć przez noc, a następnie odcedzić, przepłukać. Wrzucić do dużego garnka, zalać litrem wody i po doprowadzeniu do wrzenia gotować na sporym ogniu przez 10 minut. Zmniejszyć płomień, przykryć i gotować kolejne 30 minut. Dodać posiekane w kostkę cebule, marchew i selera naciowego pokrojone w plasterki, a także pokrojony drobno czosnek, listki laurowe oraz oliwę. Pomidory rozgnieść widelcem i również dodać do granka.Przykryć i gotować do miękkości fasoli (ok. 45 minut). Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki i tymiankiem. Jedna z najbardziej znanych greckich zup, której głównym składnikiem jest biała fasola Czas przygotowania: 90 minut + 12 godzin moczenia fasoli Liczba porcji: 4 Składniki: 250 g białej fasoli 2 cebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 400 g pomidorów z puszki wraz zalewą 4 łyżki czarnych oliwek 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i tymianku 1 litr wody
Avgolemono Sposób przyrządzania;Do przygotowanego wywaru jarzynowego wsypać makaron. Jaja ubijać trzepaczką aż się spienią. Wlać do nich wycisinęty sok z cytryny i odrobinie zimnej wody. Dalej przez chwilę ubijać. Następnie dodać 2-3 łyżki gorącego wywaru, a po chwili następne. Garnek z wywarem zdjąć z ognia, wlać do niego masę jajeczno -cytrynową i energicznie zamieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję udekorować plasterkiem cytryny i natką pietruszki. Uwagi:Do dekoracji można też użyć cieniutko obraną skórkę z cytryny lub posypać zupę otartą skórką cytrynową. Tradycyjna grecka zupa cytrynowa, składająca się z kilku zaledwie składników - jej nazwa znaczy dosłownie "jajo i cytryna". Czas przygotowania: 20 min + 60 min na przygotowanie wywaru jarzynowego Liczba porcji: 6 Składniki: 6 szklanek jasnego wywaru jarzynowego (marchewka, pietruszka, por, seler, itp.) 1/2 szklanki bardzo drobnego makaronu 3 jajka sok z dużej cytryny 2-3 plasterki cytryny do przybrania kilka listków pietruszki do przybrania sól, pieprz
SAŁATKI
Sałatka z fetą Sposób przyrządzania:Warzywa dokładnie umyć, liście sałaty porwać na małe kawałki. Ogórek bez obierania ze skórki przekroić wzdłuż na połowę, a następnie pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Paprykę pokroić w niewielkie paseczki, cebulę w piórka, a pomidory w ósemki. Warzywa wymieszać. Z octu, soli, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotować sos, a następnie dodać do niego oliwę z oliwek. Sałatkę polać sosem. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostki ser feta oraz świeże, posiekane zioła. Sałatka podobna do greckiej Horiatiki, lecz przygotowywana dla wszystkich biesiadników w dużej misie z dodatkiem sałaty Czas przygotowania: 20 minut Liczba porcji: 4 Składniki: 1 główka kruchej sałaty 1 mały ogórek 2 pomidory pół strąka papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera feta po 3 łyżki oliwy z oliwek i octu winnego 1 łyżka świeżych posiekanych ziół
Sałatka grecka Sposób przyrządzania:Danie przygotowujemy dla każdego z osobna w miseczkach lub na głębokich talerzach. Obrany ogórek pokroić w plasterki 0,5 - 1 cm i wrzucić na dno naczynia. Następnie dodać pomidory pokrojone w ósemki, cebulę pokrojoną w cienkie krążki. Z papryki wyjąć gniazdo nasienne, środek dokładnie oczyścić z pestek. Tak przygotowany strąk kroić na wąskie plastry (mniej więcej 3-4 na porcję). Wszystkie warzywa przyprawić solą i pieprzem, a następnie położyć na nie plaster fety, który z kolei posypujemy oregano. Sałatkę grecką koniecznie doprawić oliwą i octem według indywidualnych potrzeb. Uwagi:Podawać z białym pieczywem i masłem. Do sałatki polecamy wino greckie typu Retsina, o charakterystycznym, lekko żywicznym posmaku. Tradycyjne danie kuchni greckiej, przez mieszkańców Hellady zwane "Horiatiki". Dobre zarówno jako przystawka, jak i (w warunkach polskich) danie kolacyjne. Czas przygotowania: do 15 minut Liczba porcji: 1 Składniki: 1 nieduży ogórek 2 małe pomidory 1 mała cebula 4-6 czarnych oliwek 1/4 strąka papryki zielonej 1 gruby plaster sera feta oliwa z oliwek ocet winny sól pieprz oregano
DZIĘKUJEMY ZA UWAGE