Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Krewetki po tajsku.
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Książka Kucharska.
Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne.
Ryby i owoce morza.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Kulinarne smaki Francji
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk KUCHNIA GRECKA Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk

Tradycje kuchni greckiej Kuchnia grecka zdaniem smakoszów zalicza się do najlepszych kuchni świata. Co sprawia, że kuchnia grecka ma swój oryginalny charakter? Przede wszystkim słońce. Pod upalnym niebem Grecji rośnie, dojrzewa i nabiera najlepszego smaku nieprzebrana ilość jarzyn ziół i owoców. Po drugie - morze dające ludziom najbardziej smakowite ryby, krewetki, ośmiornice i małże. Po trzecie - ziemia, od gór, na zboczach których pasą się stada owiec, poprzez doliny porośnięte gajami oliwnymi, zagonami warzyw i winnic. I wreszcie sięgające starożytności i przekazywane z pokolenia na pokolenia tradycje kulinarne. 

PRZYSTAWKI

  Smażone plastry dyni. Czas przygotowania: 20 minut Liczba porcji: 4 Składniki:  1/2 kg dyni ok. 100 g mąki do panierowania olej przyprawy: sól, pieprz, oregano. Sposób przyrządzania:Dynię,oczyścic, obrać. Pokroić w jak najcieńsze plastry. Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać przyprawami. Obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu i podawać gorące. Uwagi: Danie to doskonale smaku podawane z sałatką z mieszanych warzyw: pomidor, ogórek, papryka, a także z jogurtem naturalnym doprawionym ziołami i czosnkiem.

Pomidory faszerowane fetą Grecki przysmak, który z powodzeniem można przygotować na ogrodowym grillu. Czas przygotowania: 30 minut Liczba porcji: 2 Składniki:  4 mięsiste, dojrzałe pomidory 200 gram sera feta Sposób przyrządzania:Pomidory dokładnie umyć i odciąć z nich wierzch. Z środka wydrążyć pestki i miąższ. Ser feta pokroić w małe kostki i nadziać nim pomidory. Piec wolno na małym żarze, na natłuszczonej tacce. Uwagi:  Dobra feta musi być na tyle twarda, by można ją byłoby ścierać na tarce. Robienie potrawy z kremowej, paćkającej się fety musi się zakończyć niepowodzeniem

Greckie rożki ze szpinakiem  Niewielkie rożki ze szpinakiem i fetą - w sam raz na małą przekąskę lub przystawkę do greckiej kolacji Czas przygotowania: 1 godzina Liczba porcji: 5 Składniki:  500 g greckiego ciasta filo (może być ewentualnie mrożone francuskie) 500 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przyrządzania:Szpinak rozmrozić i dusić przez ok. 15 minut bez przykrycia. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę. Wymieszać z rozgniecionym widelcem serem feta. Dokładnie wymieszać. Z płatów ciasta wycinać kwadraty o boku ok. 5 cm. Na środek każdego z nich nakładać łyżeczkę nadzienia. Składać w trójkąty, dokładnie zlepiając rogi, a boki lekko, dekoracyjnie ponacinać. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Uwagi:Równie dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno.

Nadziewane liście winorośli Sposób przyrządzania:Liście winorośli włożyć do wrzątku na dwie minuty. Odsączyć na sicie. Cebule posiekać, zeszklić na oliwie. Ryż opłukać i wrzucić do cebuli. Podlać wodą i dusić przez ok. 10 minut, dodając ewentualnie wodę. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, oregano. Dolać wody i dusić do miękkości, często mieszając. Odłożyć kilka liści, a na każdy z pozostałych położyć łyżkę nadzienia, złożyć boki i zawinąć w rulon. Na dnie dużej patelni ułożyć kilka liści, wlać ćwierć szklanki przegotowanej, gorącej wody oraz łyżkę oliwy z oliwek. Ciasno układać nadziewane liście. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno polane czosnkowym winegretem. Uwagi:Zamiast świeżych liści można użyć - dostępnych w niektórych sklepach - liści z zalewy. Jedna z najbardziej znanych potraw kuchni greckiej, zwana dolmadakia - podobna nieco do polskich gołąbków, ale z liśćmi winorośli Czas przygotowania: 90 minut Liczba porcji: 4 Składniki:  30 liści winorośli 125 g ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny pęczek natki pietruszki sól, pieprz, oregano oliwa z oliwek

Tzatziki  Najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Ze względu na dużą ilość czosnku odradzamy ją wampirom, polecamy zaś wszystkim w sezonie przeziębień. Czas przygotowania: 10 minut Liczba porcji: 4 Składniki:  1 litr gęstego jogurtu naturalnego 4 duże ząbki czosnku 1 duży ogórek odrobina soku z cytryny sól świeżo zmielony pieprz kilka czarnych oliwek oraz liści mięty do dekoracji Sposób przyrządzania:Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odcisnąć sok z ogórka. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z ogórkiem dodać do jogurtu. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Przełożyć do miseczek, udekorować. Tak przygotowana potrawa gotowa jest do podania. Uwagi;Liście mięty zastąpić można ewentualnie natką pietruszki.

DANIA GŁÓWNE

Szpinak zapiekany z fetą Sposób przyrządzania rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut do miękkości. Dodać opłukany i pozbawiony łodyżek liści szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową. Dusić bez przykrycia aż straci jędrność (ok. 5 minut). Po ostygnięciu masy dodać pietruszkę, koperek, jaja, rozkruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masłem wysmarować prostokątną formę do zapiekanek. Dno i brzegi formy wyłożyć ciastem, nałożyć farsz, przykryć drugim płatem ciasta, które skleić brzegami z dolną warstwą. Piec w temperaturze ok. 190 stopni przez 40 minut.    Uwagi:Zamiast ciasta filo można użyć ciasta francuskiego  Znakomita zapiekanka ze świeżego szpinaku, sera feta oraz greckiego ciasta filo Liczba porcji: 6 Składniki:  1 kg świeżego szpinaku 1 cebula 3 jaja 200 g sera feta 225 g ciasta filo 100 g masła 2 łyżki posiekanego koperku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól, pieprz, pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Bakłażany nadziewane z anchois Sposób przyrządzania:Bakłażany umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Każdą połówkę skropić sokiem z cytryny. Łyżką wydrążyć miąższ, który zachować. Anchois, oliwki, kapary, pietruszkę i miąższ drobno posiekać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany niezbyt drobno tymianek, sól i pieprz. Bułkę namoczyć w mleku i po 5 minutach odcisnąć, a następnie dodać do farszu. Farsz po raz ostatni doprawić do smaku i układać w połówkach bakłażanów. Polać je oliwa i piec przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z sałatką z pomidorów.  Delikatne bakłażany zapiekane z niezwykle intensywnym w smaku i aromatycznym farszem - z anchois, oliwek i pomidorów Czas przygotowania: 60 minut Liczba porcji: 4 Składniki:  4 nieduże bakłażany 8 filecików anchois 16 czarnych oliwek 4 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów 1 pęczek natki pietruszki 1 sucha kajzerka 1 łyżka świeżego tymianku pół szklanki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny sól, świeżo zmielony pieprz

Grecki garnek z kartoflami Niezwykle aromatyczna, na nasze warunki również egzotyczna, pyszna i łatwa w przygotowaniu potrawa. Czas przygotowania: 45 minut Liczba porcji: 4 Składniki:  1 kg ziemniaków 2 cebule 3 cukinie 250 g pomidorów 100 g sera feta 100 g gęstej śmietany 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju sól, pieprz, oregano, cynamon Sposób przyrządzania:Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć chwilę. Dodać ziemniaki. Ziemniaki posypać przyprawami. Rondel przykryć i na małym ogniu dusić ziemniaki do miękkości. Cukinię pokroić na plastry, wrzucić do garnka, posypać przyprawami. Po trzech, czterech minutach wrzucić obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość delikatnie wymieszać i dusić jeszcze przez 10 minut. Ser feta zmiksować ze śmietaną i każdą porcje dekorować łyżką masy.

Kotleciki z ziemniaków i fety  Sposób przyrządzania:Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Gdy są miękki odlać i przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem, dodać ser feta, drobno posiekana dymkę, koper, jajo, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Przed doprawieniem do smaku spróbować, gdyż ser jest słony. Gdy masa ostygnie formować z niej kuleczki wielkości orzechów włoskich, a następnie lekko je spłaszczyć. Posypać mąką. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron. Dokładnie osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sałatkami. Aromatyczne małe kotleciki z ziemniaków i greckiego sera feta. Czas przygotowania: 45 minut Liczba porcji: 4 Składniki:  500g ziemniaków 120 g sera feta 4 dymki 3 łyżki posiekanego kopru 1 jajo łyżka soku z cytryny sól, pieprz 2 łyżki mąki 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Cukinia faszerowana fetą i orzechami   Sposób przyrządzania:Umyte cukinie o cienkiej skórce(bez obierania) włożyć do zagotowanego w dużym garnku, nieco posolonego wrzątku. Gotować pod przykryciem ok. 3 minuty, a następnie odsączyć i ostudzić. W rondlu rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć przez ok. 5 minut do zarumienienia się cebuli. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać pokrojony w kostkę ser feta, posiekane orzechu oraz okruchy z miąższu chleba (skórkę odłożyć). Doprawić solą i pieprzem oraz dodać suszone oregano i koperek. Następnie dodać rozmącone jajko i dokładnie wymieszać. Odciąć końce cukinii, ostrym nożem odciąć 1/5 cześć z góry, a następnie delikatnie wykroić miąższ. Cukinie faszerować przygotowanym nadzieniem, każdą skropić pozostałą oliwą układać w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Przykryć folią aluminiową i zapiekać przez ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni, po czym odchylić folię i zapiekać jeszcze ok. 5 minut.    Uwagi:Zamiast w piekarniku nafaszerowaną już cukinię można piec na grillu. Cukinia faszerowana na sposób grecki - z serem feta, siekanymi włoskimi orzechami oraz sporą porcją koperku Czas przygotowania: 50 minut Liczba porcji: 4 Składniki: 4 grube, średnio długie cukinie 1 cebula ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 25 g posiekanych orzechów włoskich 100 g fety 1 jajko 1 kromka białego chleba czubata łyżka świeżego posiekanego koperku sól, pieprz, oregano

ZUPY

Fasolada  Sposób przyrządzania:Fasolę moczyć przez noc, a następnie odcedzić, przepłukać. Wrzucić do dużego garnka, zalać litrem wody i po doprowadzeniu do wrzenia gotować na sporym ogniu przez 10 minut. Zmniejszyć płomień, przykryć i gotować kolejne 30 minut. Dodać posiekane w kostkę cebule, marchew i selera naciowego pokrojone w plasterki, a także pokrojony drobno czosnek, listki laurowe oraz oliwę. Pomidory rozgnieść widelcem i również dodać do granka.Przykryć i gotować do miękkości fasoli (ok. 45 minut).  Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki i tymiankiem.     Jedna z najbardziej znanych greckich zup, której głównym składnikiem jest biała fasola Czas przygotowania: 90 minut + 12 godzin moczenia fasoli Liczba porcji: 4 Składniki:  250 g białej fasoli 2 cebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 400 g pomidorów z puszki wraz zalewą 4 łyżki czarnych oliwek 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i tymianku 1 litr wody

Avgolemono Sposób przyrządzania;Do przygotowanego wywaru jarzynowego wsypać makaron. Jaja ubijać trzepaczką aż się spienią. Wlać do nich wycisinęty sok z cytryny i odrobinie zimnej wody. Dalej przez chwilę ubijać. Następnie dodać 2-3 łyżki gorącego wywaru, a po chwili następne. Garnek z wywarem zdjąć z ognia, wlać do niego masę jajeczno -cytrynową i energicznie zamieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję udekorować plasterkiem cytryny i natką pietruszki. Uwagi:Do dekoracji można też użyć cieniutko obraną skórkę z cytryny lub posypać zupę otartą skórką cytrynową. Tradycyjna grecka zupa cytrynowa, składająca się z kilku zaledwie składników - jej nazwa znaczy dosłownie "jajo i cytryna". Czas przygotowania: 20 min + 60 min na przygotowanie wywaru jarzynowego Liczba porcji: 6 Składniki:  6 szklanek jasnego wywaru jarzynowego (marchewka, pietruszka, por, seler, itp.) 1/2 szklanki bardzo drobnego makaronu 3 jajka sok z dużej cytryny 2-3 plasterki cytryny do przybrania kilka listków pietruszki do przybrania sól, pieprz

SAŁATKI

Sałatka z fetą   Sposób przyrządzania:Warzywa dokładnie umyć, liście sałaty porwać na małe kawałki. Ogórek bez obierania ze skórki przekroić wzdłuż na połowę, a następnie pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Paprykę pokroić w niewielkie paseczki, cebulę w piórka, a pomidory w ósemki. Warzywa wymieszać. Z octu, soli, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotować sos, a następnie dodać do niego oliwę z oliwek. Sałatkę polać sosem. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostki ser feta oraz świeże, posiekane zioła. Sałatka podobna do greckiej Horiatiki, lecz przygotowywana dla wszystkich biesiadników w dużej misie z dodatkiem sałaty Czas przygotowania: 20 minut Liczba porcji: 4 Składniki:  1 główka kruchej sałaty 1 mały ogórek 2 pomidory pół strąka papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera feta po 3 łyżki oliwy z oliwek i octu winnego 1 łyżka świeżych posiekanych ziół

Sałatka grecka Sposób przyrządzania:Danie przygotowujemy dla każdego z osobna w miseczkach lub na głębokich talerzach. Obrany ogórek pokroić w plasterki 0,5 - 1 cm i wrzucić na dno naczynia. Następnie dodać pomidory pokrojone w ósemki, cebulę pokrojoną w cienkie krążki. Z papryki wyjąć gniazdo nasienne, środek dokładnie oczyścić z pestek. Tak przygotowany strąk kroić na wąskie plastry (mniej więcej 3-4 na porcję). Wszystkie warzywa przyprawić solą i pieprzem, a następnie położyć na nie plaster fety, który z kolei posypujemy oregano. Sałatkę grecką koniecznie doprawić oliwą i octem według indywidualnych potrzeb. Uwagi:Podawać z białym pieczywem i masłem. Do sałatki polecamy wino greckie typu Retsina, o charakterystycznym, lekko żywicznym posmaku.   Tradycyjne danie kuchni greckiej, przez mieszkańców Hellady zwane "Horiatiki". Dobre zarówno jako przystawka, jak i (w warunkach polskich) danie kolacyjne. Czas przygotowania: do 15 minut Liczba porcji: 1 Składniki:  1 nieduży ogórek 2 małe pomidory 1 mała cebula 4-6 czarnych oliwek 1/4 strąka papryki zielonej 1 gruby plaster sera feta oliwa z oliwek ocet winny sól pieprz oregano

DZIĘKUJEMY ZA UWAGE