Kuchnie świata Kuchnie świata.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kraje anglojęzyczne Kuchnia.
Advertisements

die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Kuchnia epoki napoleońskiej
Jedzenie w Hiszpanii.
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Kuchnia francuska.
Francja République Française Republika Francuska Flaga Francji
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
Kuchnia Turecka.
Kuchnia polska.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Zdrowe odżywianie.
Francja.
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
W restauracji.
Kuchnia Szwajcarii.
Meals in Great Britain.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Plusy i minusy polskiej kuchni
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
Zwyczaje jedzeniowe w średniowieczu
WŁOCHY POLSKA.
English breakfast.
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Kuchnia śródziemnomorska
KUCHNIA Ukraińska Wykonanie: Iryna Hnap
Unia Europejska i Włochy
Jedzenie w Hiszpanii.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
LODÓWKI.
WIELKOPOLSKIE TRADYCJE
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Książka kucharska Erasmusa+
Jedzenie.
Legenda litwińskich potraw
SZKOLNY KONKURS KULINARNY
ABC – zdrowego odżywiania
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Kuchnia hiszpańska.
Potrawy w Polsce 1.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Kuchnie świata Kuchnie świata

Kuchnia Węgierska Kuchnia węgierska – kuchnia Węgier należy do kuchni środkowoeuropejskich, wyróżnia się jednak pośród nich charakterystycznymi cechami, co w połączeniu z jej wysoką jakością czyni z niej odrębne zjawisko wśród kuchni świata. Najbardziej znaną z tych cech jest obfite używanie jako przyprawy czerwonej papryki w proszku, współcześnie głównie słodkiej.

Powiedzenie mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się, co do niej dodać. Faktycznie, kuchnia węgierska nie ma sobie równych zarówno co do liczby potraw zawierających paprykę, jak i w ilości tej przyprawy dodawanej do jednej potrawy. Typowa ilość mielonej papryki zalecana w przepisach na gulasz (węg. pörkölt) to 200 g (jedna standardowa paczuszka) na 1–1,5 kg mięsa. Wbrew panującej w świecie opinii jest to, we współczesnej kuchni węgierskiej, głównie papryka łagodna, a potrawy węgierskie nie są zwykle tak ostre, jak głosi legenda. Kuchnia węgierska zna oczywiście też potrawy bardzo ostre, lecz doprawiane są one zwykle nie papryką w proszku, lecz ostrymi strąkami papryki czereśniowej.

Kuchnia Rosyjska Kuchnia rosyjska, w której znawcy dopatrują się wpływów francuskich, polskich, litewskich czy niemieckich, jest pod każdym względem oryginalna i bogata. Weźmy na przykład ostatnio znów popularne dania postne. Posty są długie i naprawdę rygorystyczne. Nie wolno jeść nie tylko mięsa, lecz również produktów "zwierzęcopochodnych" - mleka czy jajek. Od czego jednak inwencja prawosławnych mnichów i prawowiernych gospodyń? Te wszystkie kisiele, kasze z sosami na słodko i kwaśno, przetwory z grzybów i kwaszone warzywa, bakłażany oraz kabaczki podawane na dziesiątki sposobów... Można o nich napisać niejedną książkę kucharską i niejeden poemat.  

Z kuchni rosyjskiej najlepiej znamy wódkę i stroganowa Z kuchni rosyjskiej najlepiej znamy wódkę i stroganowa. Rzadziej bliny oraz pielmienie. A już naprawdę niewielu ma pojęcie o królowej rosyjskich zup - pochlopce.

Kuchnia Francuska Kuchnia francuska wywierała przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Najczęściej kojarzona jest (choć nie zawsze słusznie) z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem. W rzeczywistości kuchnia francuska nie jest jednolita. Oprócz dużych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami, można wyróżnić także tzw. haute cuisine (wysoką kuchnię) - drogie, tradycyjne dania, przygotowywane przez znanych często kucharzy oraz nouvelle cuisine (nową kuchnię), która narodziła się w opozycji wobec tej pierwszej. Nouvelle cuisine opiera się na lekkich, zdrowych i krótko przyrządzanych daniach.

We Francji spożywane są trzy główne posiłki w ciągu dnia: śniadanie (petit déjeuner) - składa się zazwyczaj z bagietki lub croissanta (rogalika) z dżemem lub masłem oraz kawy lub czekolady, które podawane są w małych miseczkach, by dzięki temu móc w nich zamaczać bagietkę. Coraz częściej podczas śniadania pije się także sok pomarańczowy. obiad (déjeuner) - spożywany między południem a godziną 14. Jest posiłkiem obfitym, kilkudaniowym: najpierw podawane są przystawki (entrée), potem danie główne, sery, deser i kawa. W przeciwieństwie do polskich zwyczajów, we Francji zupy nie stanowią nieodłącznego elementu obiadu i nie spożywa się ich zbyt często. kolacja (dîner) - spożywana jest dość późno - między 20 a 22 i trwa zazwyczaj dość długo. Podawane są dania na ciepło. Podczas posiłków zawsze pije się wodę, nalewaną prosto z kranu, a do obiadu także wino, które ostatnio coraz częściej bywa zastępowane piwem. Francuzi uważają, że każdy posiłek trzeba zakończyć kawałkiem sera. Odnośnie deseru tradycyjnymi przysmakami są np. kremy brulee, tarta jabłkowa, tarte tatin i wiele więcej.

Kuchnia Włoska Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniemparmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Na północy je się ryż i polentę, częściej stosuje się masło, na południu przeważają niezliczone gatunki makaronów i oliwa. Każdy z 20 regionów oraz wiele miast mają swoje kulinarne specjały. Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena słyną z deserów, rejon Valle d'Aostaz fondue, Florencja szczyci się befsztykiem i wieloma innymi daniami mięsnymi, Turyn kurczakami, Bolonia sosem mięsnym (bolognese), a Neapol – tradycyjną pizzą. Wiele potraw takich jak spaghetti, pizza i risotto stało się bardzo popularne najpierw w USA, a potem razem z "eksportem" kultury amerykańskiej w większości państw przemysłowych, od Korei po Argentynę. .

Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), primo piatto (zazwyczaj pasta lub inne danie mączne, zupa); secondo piatto: główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone sałatką. Taki posiłek zakończony jest deserem, np. panna cotta lub tiramisu

Kuchnia Angielska Kuchnia angielska – sztuka kulinarna wywodząca się z Anglii, stanowiąca część obszerniejszej kuchni brytyjskiej. Do najbardziej tradycyjnych potraw tej kuchni zalicza się pieczone mięso (szczególnie wołowinę lub jagnięcinę), stanowiące podstawę tzw. Sunday roast, szeroka gama puddingów oraz placków (pies). Innymi charakterystycznymi daniami są ryba z frytkami oraz śniadanie angielskie. 

Poza granicami Anglii kuchnia angielska często cieszy się reputacją pozbawionej wyrazistego smaku czy kojarzona jest z potrawami słabej jakości, na co istotny wpływ miał okres obu wojen światowych, gdy nastąpiło gwałtowne pogorszenie jakości dostępnych składników oraz racjonowanie żywności. Współcześnie daje się zaobserwować tendencję odwrotną, m.in. za sprawą brytyjskich restauracji, cieszących się uznaniem wielu smakoszy.

Kuchnia Niemiecka Kuchnia niemiecka – to zbiorcza nazwa kilku popularnych kuchni regionalnych z różnych regionów Niemiec. Kuchnia niemiecka wbrew obiegowym opiniom jest bogata w różnorodność potraw i dań. To bogactwo tradycji wykracza poza uznane stereotypy dotyczące konsumpcji piwa, podawanego z wieprzowiną, kapustą i ziemniakami. Lokalne praktyki kulinarne, i wielość składników wzbogacone doświadczeniami sąsiadów wpływają na współczesny obraz kuchni niemieckich. W kuchni niemieckiej można spotkać wpływy włoskie, greckie, hiszpańskie, tureckie, polskie, czeskie i słowackie oraz dalekowschodnie.

Istnieje w Niemczech wiele potraw regionalnych, z których niektóre stały się symbolami całego kraju. Zwyczaje kulinarne różnią się od siebie w zależności od regionu. Na zachodzie, w Schwarzwaldzie i Badenii-Wirtembergii skupiają się wpływy sąsiadów: Szwajcarii, Francji. W tamtejszej kuchni dużą rolę odgrywają warzywa. Na południu jada się o wiele tłuściej, czego przykład stanowi kuchnia bawarska. Do narodowych potraw niemieckich zaliczamy: zupę z węgorza na rosole wołowym, i golonkę z kapustą lub grochem puree.

Kuchnia Polska Kuchnia Polska charakteryzuje sie wielkim zróżnicowaniem, od lekkich dietetycznych potraw do ciężkiego polskiego bigosu.Czesto używane są kiełbasy, mięsa czerwone, warzywa. Dawniej mężczyźni potrafili najeść się jajecznicą z 11 jaj! Pierogi, kotlety schabowe, kluski śląskie, bigos, osiągnęły międzynarodową sławę. Wiele turystów odwiedza Polskę by zasmakować oryginalny smak Polskich dań.

Do bardzo specyficznych potraw i napojów należą flaki, ogórki kiszone, kapusta kiszona, zsiadłe mleko, maślanka, kefir. Wśród napojów alkoholowych wódka pędzona ze zbóż i ziemniaków wyparła rozpowszechniony niegdyś miód pitny. Piwo, w Polsce chmielowe, jest napojem tradycyjnym i pospolitym, wino natomiast pija się rzadziej.

Wykonała: Uczennica I Tg Dziękuje za uwagę 