Żywienie enteralne chorych z niewydolnością nerek i wątroby

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Interpretacja oznaczeń jonów wapnia,magnezu oraz fosforanów.
Advertisements

INTERPRETACJA JONÓW SODOWYCH,POTASOWYCH I CHLORKOWCYH- STANY ODWODNIENIA I PRZEWODNIENIA Agata Banaś gr. A/B.
Sterowanie metabolizmem
FIZJOLOGICZNE PODSTAWY RACJONALNEGO ŻYWIENIA SPORTOWCÓW
Przewlekła niewydolność (choroba) nerek
Fenyloalanina Fenyloalanina (nazwa skrótowa stosowana w biochemii – Phe, nazwa systematyczna: kwas 2-amino-3-fenylopropionowy ), jest jednym z 20 aminokwasów.
System żywienia enteralnego firmy Abbott
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
Żywność wzbogacana i suplementy diety
Nefropatia cukrzycowa
opracował: Piotr Uzar Klinika Patologii Ciąży i Porodu PAM
Znieczulenie pacjentów z niewydolnością nerek
Dieta -bezpieczna czy groźna?
Temat: Rola białek w organizmie człowieka.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA SPORT TO ZDROWIE
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Żywienie dojelitowe – diety standardowe IsoSource®
UWARUNKOWANIA ODŻYWIANIA SPORTOWCÓW
Pierwiastki występujące w człowieku
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
Diety płynne zbilansowane i diety modułowe
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
DIETA WEGETARIANSKA Zdrowy wybór czy niezdrowa moda?
Technika podaży pokarmu przez sztuczny dostęp do przewodu pokarmowego
Wskazania i zasady stosowania leczenia żywieniowego
Skutki głodu i niedożywienia
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
DLACZEGO SUPLEMENTY DIETY są nam potrzebne ?
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
Wegetarianizm.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
POLACY a problemy z masą ciała
Białka W diecie człowieka.
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
W trosce o zdrowie.
Zdrowe odżywianie.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Zdrowy styl życia.
Kurs-06 Dodatki żywieniowe dla ryb - pasze
Czynności wewnątrzwydzielnicze trzustki
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Badania biochemiczne.
Układ wydalniczy Układ moczowy
Dekalog zdrowego żywienia.
Koncentraty - linia premium
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
PRZEWLEKŁA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK
ZESPÓŁ NERCZYCOWY.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
63% pacjentów krytycznie chorych jest niedożywiona
Białka 2. Opracowano na podstawie
Białka Opracowano na podstawie:
AMINOKWASY część I.
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
1.37. Rola układu wydalniczego
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Zaburzenia odżywiania a uzależnienia
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
MNIEJ STRESU, WIĘCEJ ENERGII!
Zapis prezentacji:

Żywienie enteralne chorych z niewydolnością nerek i wątroby Małgorzata Łyszkowska

Zaburzenia wynikające z niewydolności nerek Zaburzenia płynowe Konieczność ograniczenia podaży płynów Zaburzenia elektrolitowe Hiperkalemia Hipermagnezemia Nadczynność przytarczyc i choroba metaboliczna kości Hipercalcemia Hiperfosfatemia Zaburzenia metabolizmu witaminy D Niedobór nerkowego metabolitu wit.D (1,25-OHD) Kwasica metaboliczna Nasilony katabolizm Obwodowa insulinooporność

Cele leczenia żywieniowego Dostarczenie odpowiedniej ilości: energii, białka Modyfikacja składu podawanego białka Dostarczenie odpowiedniej ilości płynów Cele leczenia żywieniowego Wyrównanie / nie nasilanie zaburzeń elektrolitowych , metabolicznych i witaminowych Zminimalizowanie objawów mocznicy

Główne cechy diet dla chorych z niewydolnością nerek Upośledzenie funkcji wydalniczych nerek Nasilony katabolizm Obrzęki, wzrost K, Na, Mg, niedożywienie Dieta bogatokaloryczna, ze zmniejszoną zawartością jonów Mocznica Dieta ubogobiałkowa, o zmodyfikowanym składzie aminokwasów Nadczynność przytarczyc, brak aktywnej formy wit.D Wzrost stężenia Ca, P Dieta ubogowapniowa i ubogofosforanowa Zwiększone stężenie wit. A Dieta z obniżoną zawartością wit. A

OGRANICZENIA DIETETYCZNE Chorzy bez dializ Chorzy dializowani OGRANICZENIA DIETETYCZNE

Diety stosowane u chorych z niewydolnością nerek ilościowa i jakościowa modyfikacja białka modyfikacja składu elektrolitowego Nazwa Kcal/ml B % W % T % MCT % La-ktoza mOsmol/l Ent./p.o. Renilon 4,0 2,0 8 +glut 47 45 - 455 Renilon 7,5 15 +glut 40 410 Survimed renal 1,3 6 84 10 4,7 360 DIAL

Diety stosowane u chorych z niewydolnością nerek Renilon 4,0 Renilon 7,5 Survimed renal Na mg/100ml 32 59 20 K mg/100ml 21 22 24 Cl mg/100ml 6 11 2,4 Ca mg/100ml 6 (1,5 mmol/l) 9 (2,25 mmol/l) 52 (13 mmol/l) P mg/100ml 2 (0,65 mmol/l) 3 (0,97 mmol/l) 19 (6,6 mmol/l) Mg mg/100ml 0,6 (0,25 mmol/l) 1 (0,4 mmol/l) 10 (4 mmol/l) Wit.A ug/100ml - 31,5 karotenoidy + Wit.E mg/100ml 5 1,3 Wit.K ug/100ml 6,6 Wit. D ug/100ml 1,4 0,66

Suplementy diety stosowane u chorych z niewydolnością nerek Ketosteril Substytut aminokwasów egzogennych 1 tabl. = 36 mg azotu 1 tabl. = 50 mg Ca Dorośli – 3 x 4-8 tabletek dziennie aminokwasy Izoleucyna leucyna fenyloalanina walina metionina lizyna treonina tryptofan histydyna tyrozyna

Problemy żywieniowe wynikające z przewlekłej niewydolności wątroby Niedożywienie i zaburzenia rozwoju Nieodpowiednia podaż i wykorzystanie składników pokarmowych Wodobrzusze (hipoproteinemia) Konieczność podaży większej ilości białka (?) Gastrostomia (?) Ograniczenia płynowe Niedobór witamin rozpuszczalnych w tłuszczach Zaburzenia wchłaniania i metabolizmu Zaburzenia krzepnięcia Sztuczne dostępy do żywienia enteralnego (?) Nadciśnienie wrotne Hiperamonemia i śpiączka wątrobowa Jakościowa modyfikacja składnika białkowego – aminokwasy rozgałęzione Hipoglikemia Zaburzenia metabolizmu tłuszczów MCT

długołańcuchowe kwasy tłuszczowe Metabolizm LCT długołańcuchowe kwasy tłuszczowe beta - oksydacja karnityna

Żywienie drogą przewodu pokarmowego Wyrównana niewydolność wątroby Dieta zwykła, MCT (?), suplementacja wit. A, E, D, K Żywienie doustne Wodobrzusze (+) Hipoproteinemia (+) Encefalopatia (-) Zły stan odżywienia Dieta bogatobiałkowa, bogatokaloryczna MCT, Encefalopatia (+) Dieta normobiałkowa z aa rozgałęzionymi, bogatokaloryczna Żywienie enteralne

Diety stosowane u chorych z niewydolnością wątroby + MCT + L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina, L-arginina Fresubin hepa Drink Energia 1,3 kcal/ml Białko 12% Węglowodany 55% Tłuszcze 33% (MCT 36%) Błonnik 1 g/100ml Osmolarność 360 mOsmol/l