Żywienie enteralne chorych z niewydolnością nerek i wątroby Małgorzata Łyszkowska
Zaburzenia wynikające z niewydolności nerek Zaburzenia płynowe Konieczność ograniczenia podaży płynów Zaburzenia elektrolitowe Hiperkalemia Hipermagnezemia Nadczynność przytarczyc i choroba metaboliczna kości Hipercalcemia Hiperfosfatemia Zaburzenia metabolizmu witaminy D Niedobór nerkowego metabolitu wit.D (1,25-OHD) Kwasica metaboliczna Nasilony katabolizm Obwodowa insulinooporność
Cele leczenia żywieniowego Dostarczenie odpowiedniej ilości: energii, białka Modyfikacja składu podawanego białka Dostarczenie odpowiedniej ilości płynów Cele leczenia żywieniowego Wyrównanie / nie nasilanie zaburzeń elektrolitowych , metabolicznych i witaminowych Zminimalizowanie objawów mocznicy
Główne cechy diet dla chorych z niewydolnością nerek Upośledzenie funkcji wydalniczych nerek Nasilony katabolizm Obrzęki, wzrost K, Na, Mg, niedożywienie Dieta bogatokaloryczna, ze zmniejszoną zawartością jonów Mocznica Dieta ubogobiałkowa, o zmodyfikowanym składzie aminokwasów Nadczynność przytarczyc, brak aktywnej formy wit.D Wzrost stężenia Ca, P Dieta ubogowapniowa i ubogofosforanowa Zwiększone stężenie wit. A Dieta z obniżoną zawartością wit. A
OGRANICZENIA DIETETYCZNE Chorzy bez dializ Chorzy dializowani OGRANICZENIA DIETETYCZNE
Diety stosowane u chorych z niewydolnością nerek ilościowa i jakościowa modyfikacja białka modyfikacja składu elektrolitowego Nazwa Kcal/ml B % W % T % MCT % La-ktoza mOsmol/l Ent./p.o. Renilon 4,0 2,0 8 +glut 47 45 - 455 Renilon 7,5 15 +glut 40 410 Survimed renal 1,3 6 84 10 4,7 360 DIAL
Diety stosowane u chorych z niewydolnością nerek Renilon 4,0 Renilon 7,5 Survimed renal Na mg/100ml 32 59 20 K mg/100ml 21 22 24 Cl mg/100ml 6 11 2,4 Ca mg/100ml 6 (1,5 mmol/l) 9 (2,25 mmol/l) 52 (13 mmol/l) P mg/100ml 2 (0,65 mmol/l) 3 (0,97 mmol/l) 19 (6,6 mmol/l) Mg mg/100ml 0,6 (0,25 mmol/l) 1 (0,4 mmol/l) 10 (4 mmol/l) Wit.A ug/100ml - 31,5 karotenoidy + Wit.E mg/100ml 5 1,3 Wit.K ug/100ml 6,6 Wit. D ug/100ml 1,4 0,66
Suplementy diety stosowane u chorych z niewydolnością nerek Ketosteril Substytut aminokwasów egzogennych 1 tabl. = 36 mg azotu 1 tabl. = 50 mg Ca Dorośli – 3 x 4-8 tabletek dziennie aminokwasy Izoleucyna leucyna fenyloalanina walina metionina lizyna treonina tryptofan histydyna tyrozyna
Problemy żywieniowe wynikające z przewlekłej niewydolności wątroby Niedożywienie i zaburzenia rozwoju Nieodpowiednia podaż i wykorzystanie składników pokarmowych Wodobrzusze (hipoproteinemia) Konieczność podaży większej ilości białka (?) Gastrostomia (?) Ograniczenia płynowe Niedobór witamin rozpuszczalnych w tłuszczach Zaburzenia wchłaniania i metabolizmu Zaburzenia krzepnięcia Sztuczne dostępy do żywienia enteralnego (?) Nadciśnienie wrotne Hiperamonemia i śpiączka wątrobowa Jakościowa modyfikacja składnika białkowego – aminokwasy rozgałęzione Hipoglikemia Zaburzenia metabolizmu tłuszczów MCT
długołańcuchowe kwasy tłuszczowe Metabolizm LCT długołańcuchowe kwasy tłuszczowe beta - oksydacja karnityna
Żywienie drogą przewodu pokarmowego Wyrównana niewydolność wątroby Dieta zwykła, MCT (?), suplementacja wit. A, E, D, K Żywienie doustne Wodobrzusze (+) Hipoproteinemia (+) Encefalopatia (-) Zły stan odżywienia Dieta bogatobiałkowa, bogatokaloryczna MCT, Encefalopatia (+) Dieta normobiałkowa z aa rozgałęzionymi, bogatokaloryczna Żywienie enteralne
Diety stosowane u chorych z niewydolnością wątroby + MCT + L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina, L-arginina Fresubin hepa Drink Energia 1,3 kcal/ml Białko 12% Węglowodany 55% Tłuszcze 33% (MCT 36%) Błonnik 1 g/100ml Osmolarność 360 mOsmol/l