Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Spaghetti Napoli PRZEPIS I SKŁADNIKI Składniki (dla 4 osób): 500 g makaronu spaghetti, 500 g pomidorów, 1 cebula (drobno pokrojona), 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 szklanki wywaru warzywnego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka ostrej papryki lub chili, 1 łyżeczka soli, 1 szczypta cukru, tarty parmezan. ________________________________________________________________________________________ Krok 1. Na oliwie z oliwek szklimy cebulę na małym ogniu. Pod koniec szklenia odsuwamy na bok patelni i na wolne miejsce z oliwą nakładamy czosnek. Krok 2. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodajemy pomidory i dolewamy wywar. Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Krok 4. Do sosu dodajemy przyprawy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze chwilę. Krok 5. Ugotowany makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem Napoli i posypujemy tartym parmezanem. Można udekorować sos listkami świeżej bazylii.
Tiramisu PRZEPIS I SKŁADNIKI Składniki: 500 g sera mascarpone, 3 jajka, ok. 1 paczki podłużnych biszkoptów, pół szklanki cukru, filiżanka mocnej kawy, 20 ml likieru np. kawowego , kakao do posypania. ______________________________________________________________________ Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy. Gdy całość się połączy dodajemy likier i odstawiamy. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Biszkopty szybko maczamy w kawie, by zbytnio nie nasiąkły i układamy na dnie foremki. Na biszkopty nakładamy warstwę sera, a na nią ponownie warstwę biszkoptów i kończymy warstwą sera. Całość posypujemy kakao i schładzamy przynajmniej 12 godzin w lodówce.
KUCHNIA WŁOSKA Jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich. Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Na północy je się ryż i polentę, częściej stosuje się masło, na południu przeważają niezliczone gatunki makaronów. Wiele potraw takich jak spaghetti, pizza i risotto stało się bardzo popularne najpierw w USA, a potem razem z "eksportem" kultury amerykańskiej w większości państw przemysłowych, od Korei po Argentynę. Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), pasta (danie mączne albo zupa); główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone risotto lub sałatką. Taki posiłek zakończony jest deserem, np. panna cotta lub tiramisu.