„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Advertisements

Krewetki po tajsku.
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
PIERÓG BIŁGORAJSKI.
Autor: Adrianna Szalonka
Książka Kulinarna polsko-brytyjska 1.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Metody gotowania Metody gotowania dzieli się na dwie kategorie:
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Książka Kucharska.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Przetwarzanie mięsa na elementy kulinarne w Irlandii.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Wyroby kulinarne w masarniach włoskich
Matematyka jest wszędzie !!!
WIEM,CO JEM !.
KUCHNIA CHORWACKA Jedzenie chorwackie jest dosyć specyficzne i zróżnicowane zależnie od klimatu. W części północnej jedzenie jest zbliżone do naszego.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Zupa grzybowa zabielana
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
- poznajemy 12 zasad zdrowego odżywiania i stosujemy je
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Zatrzymać lato w kuchni
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
ULUBIONA POTRAWA SZYMON DROGOSZ, KL. VB. FRYTKI Z KOTLETEM Z PIERSI KURCZAKA, Z KETCHUPEM.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Potrawę śląską „Karminadle”wykonałam razem z kolegą Zbyszkiem.Przygotowaliśmy potrzebne surowce: mięso mielone, śledzie.
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Świąteczne porady żywieniowe
Kuchnia bez tajemnic i granic
Legenda litwińskich potraw
Potrawy w Polsce 1.
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!

Gęsinę upiekliśmy starannie tak jak należy w brytfannie Gęsinę upiekliśmy starannie tak jak należy w brytfannie. Duża ilość cebuli sprawiła, że mięsko, aż słodkie było. Do tego podaliśmy pyszny barszcz, który najlepiej smakuje gdy na kostkach gęsich się go gotuje. Domowy chleb z gęsim smalcem miał również wśród naszych gości duże poparcie.

Goście do nas przybywają i do stołu już siadają Goście do nas przybywają i do stołu już siadają. Kawą, ciastem biesiadę zaczynamy – całą rodzinę do siebie zapraszamy.

Najpierw nieśmiało i delikatnie próbują goście gęsinę przyrządzoną akuratnie.

Potem odważniej rodzina sięga, po kawałki tego ptaka, co całe życie tylko gęga.

Wszystkim humory dopisują bo gęsinę dziś smakują Wszystkim humory dopisują bo gęsinę dziś smakują. Było sto lat dla solenizanta i patriotyczne pieśni, byliśmy chyba w tym najgłośniejsi.

Gęsina wspaniała dzieciom energii dodała, a nawet nasze pupile szynszyle gdyby jaroszami nie były, też chętnie do posiłku by się dołączyły.

Wieczorem ucichł gwar, muzyka, każdy gość do domu zmyka, dzieci nasze smacznie śpią, tylko my troszkę się rozmarzyliśmy i tak sobie pomyśleliśmy: Może ta gęsina młoda tyle nam energii doda, że za roczek albo dwa bocian nam córeczkę da…

Gęś w cebuli + barszcz czerwony na gęsinie + smalec gęsi - przepis Składniki: 1 gęsia tuszka 5-6 dużych cebul 4-5 marchewek 2 pietruszki 1/2 małego selera Kilka liści pora 2 butelki barszczu czerwonego np. firmy Rolnik Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, curry, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, 3-4 ząbki czosnku, kostki rosołowe, oliwa, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek Wykonanie: Z tuszki gęsiej wykrawamy korpus, skrzydła, tłuszcz oraz skórę. Z kości i skrzydeł z warzywami (marchew, pietruszka, seler, por) i przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kostki rosołowe) gotujemy rosół. Kiedy jest gotowy dolewamy barszcz czerwony oraz wkrawamy 3-4 ząbki czosnku i majeranek do smaku. Pilnujemy przy tym aby barszcz się nie zagotował, gdyż straci piękny czerwony kolor. Skórę i tłuszcz mielimy przez maszynkę do mięsa, a następny przetapiamy na małym ogniu na bardzo zdrowy smalec. Smalec topimy do momentu kiedy skwarki będą miały złoty kolor. Pierś gęsią oraz nogi dzielimy na kawałki. Z przypraw (sól, pieprz, pieprz ziołowy, curry, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, kostka rosołowa, oliwa) robimy marynatę i nacieramy nią mięso. Następnie kawałki mięsa podsmażamy szybko na mocno rozgrzanym tłuszczu np. wcześniej przetopionym smalcu gęsim. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażone mięso i cebulę przekładamy do rondelka, podlewamy nieco wodą i dusimy na wolnym ogniu, około 1 godziny i 20 minut. Smacznego!