„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Gęsinę upiekliśmy starannie tak jak należy w brytfannie Gęsinę upiekliśmy starannie tak jak należy w brytfannie. Duża ilość cebuli sprawiła, że mięsko, aż słodkie było. Do tego podaliśmy pyszny barszcz, który najlepiej smakuje gdy na kostkach gęsich się go gotuje. Domowy chleb z gęsim smalcem miał również wśród naszych gości duże poparcie.
Goście do nas przybywają i do stołu już siadają Goście do nas przybywają i do stołu już siadają. Kawą, ciastem biesiadę zaczynamy – całą rodzinę do siebie zapraszamy.
Najpierw nieśmiało i delikatnie próbują goście gęsinę przyrządzoną akuratnie.
Potem odważniej rodzina sięga, po kawałki tego ptaka, co całe życie tylko gęga.
Wszystkim humory dopisują bo gęsinę dziś smakują Wszystkim humory dopisują bo gęsinę dziś smakują. Było sto lat dla solenizanta i patriotyczne pieśni, byliśmy chyba w tym najgłośniejsi.
Gęsina wspaniała dzieciom energii dodała, a nawet nasze pupile szynszyle gdyby jaroszami nie były, też chętnie do posiłku by się dołączyły.
Wieczorem ucichł gwar, muzyka, każdy gość do domu zmyka, dzieci nasze smacznie śpią, tylko my troszkę się rozmarzyliśmy i tak sobie pomyśleliśmy: Może ta gęsina młoda tyle nam energii doda, że za roczek albo dwa bocian nam córeczkę da…
Gęś w cebuli + barszcz czerwony na gęsinie + smalec gęsi - przepis Składniki: 1 gęsia tuszka 5-6 dużych cebul 4-5 marchewek 2 pietruszki 1/2 małego selera Kilka liści pora 2 butelki barszczu czerwonego np. firmy Rolnik Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, curry, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, 3-4 ząbki czosnku, kostki rosołowe, oliwa, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek Wykonanie: Z tuszki gęsiej wykrawamy korpus, skrzydła, tłuszcz oraz skórę. Z kości i skrzydeł z warzywami (marchew, pietruszka, seler, por) i przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kostki rosołowe) gotujemy rosół. Kiedy jest gotowy dolewamy barszcz czerwony oraz wkrawamy 3-4 ząbki czosnku i majeranek do smaku. Pilnujemy przy tym aby barszcz się nie zagotował, gdyż straci piękny czerwony kolor. Skórę i tłuszcz mielimy przez maszynkę do mięsa, a następny przetapiamy na małym ogniu na bardzo zdrowy smalec. Smalec topimy do momentu kiedy skwarki będą miały złoty kolor. Pierś gęsią oraz nogi dzielimy na kawałki. Z przypraw (sól, pieprz, pieprz ziołowy, curry, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, kostka rosołowa, oliwa) robimy marynatę i nacieramy nią mięso. Następnie kawałki mięsa podsmażamy szybko na mocno rozgrzanym tłuszczu np. wcześniej przetopionym smalcu gęsim. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażone mięso i cebulę przekładamy do rondelka, podlewamy nieco wodą i dusimy na wolnym ogniu, około 1 godziny i 20 minut. Smacznego!