Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b
Historia Kawa rozpuszczalna została wymyślona w Stanach Zjednoczonych Ameryki podczas pierwszej wojny światowej.
Jak się ja tworzyło Pierwszy sposób wyprodukowania kawy rozpuszczalnej polega na zaparzeniu wodą o wysokiej temperaturze i pod wysokim ciśnieniem, zmielonej kawy.
Brownies cappuccino Forma kwadratowa 23cm 200 ml słodkiej śmietany 100 g czekolady mlecznej + 100 g do polania 100g czekolady gorzkiej 200 g masła 6 jajek 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka cukru 1 paczka cappuccino 1/4 szklanki likieru czekoladowego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej W śmietanie wymieszać cappuccino oraz kawę na jednolitą masę, dodać likier - wymieszać i odstawić. Następnie rozpuścić masło razem z cukrem, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masła - wymieszać, przestudzić lekko masę. Jajka roztrzepać i dodać do przestudzonej masy czekoladowej szybko wymieszać. Teraz dodać wymieszane cappuccino w śmietanie i zmiksować składniki. powoli wsypać mąkę - miksując do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak powstałą masę wylać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 30minut. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i przestudzić, następnie wstawić do lodówki na noc do porządnego schłodzenia. Trzecią tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować nią ciasto. Smacznego
Pierwsza kawa rozpuszczalna
Najpierw parzyli ją w kubkach…
Teraz prawie każdy parzy ją w ekspresie
Dziękuje za obejrzenie