CUKRY.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
Cukry (sacharydy, węglowodany)
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych
Podstawowe składniki odżywcze
Wykład 8 4. Węglowodany – budowa i funkcje
Chrom.
Chemia w życiu codziennym
CUKRY.
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
I ICH ZASToSOWANIA WYK. NATALIA HOANG KL. 3B
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Budowa, właściwości, Zastosowanie, otrzymywanie
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
ZASTOSOWANIE WODOROTLENKÓW
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
Przygotowała Iwona Krause klasa 2 d
Na tropach glukozy.
Cukier – wróg czy przyjaciel ?
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Aldehydy.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
WYKONAŁA : Katarzyna Kózka
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Fenole.
Polisacharydy.
Disacharydy.
ALKINY.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Alkohole.
Paweł Wolski Michał Zegadło IID. Cukry to inaczej węglowodany Cukry to inaczej węglowodany co oznacza, że są to związki węgla i wody i dlatego cukry można.
Cukry Wykonały: Sylwia Krauze Iza Mamrot kl.2 C.
Prezentację wykonali: Agnieszka Stanclik kl.IID Łukasz Bury kl.IID Łukasz Bury kl.IID.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Wpływ składników żywności na organizm
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Cukry.
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
ALDEHYDY I KETONY Błażej Włodarczyk kl. IIIc. CZYM SI Ę DZISIAJ ZAJMIEMY? -Czym są Aldehydy i Ketony? -Otrzymywanie -Właściwości -Charakterystyczne reakcje.
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów
Biochemia.
Powtórka chemia.
Doświadczenie o cukrze
Dr inż. Hieronim Piotr Janecki
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Chemia w organizmie człowieka
Aldehydy i ketony.
Kwasy Karboksylowe Związki organiczne których cząsteczki składają się z grupy węglowodorowej oraz grupy karboksylowej.
Zapis prezentacji:

CUKRY

Wiadomości ogólne: CnH2mOm Cn(H2O)m Cukry stanowią grupę biologicznie ważnych związków o wzorze ogólnym CnH2mOm Ponieważ wzór ten można formalnie zapisać jako Cn(H2O)m cukry noszą również nazwę węglowodanów. Cukry – Węglowodany – organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu.

Podział cukrów: Ze względu na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce, węglowodany dzielą się na:

Cukry proste - Monosacharydy glukoza (cukier gronowy) C6H12O6 białe, krystaliczne ciało stałe o słodkim smaku bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, ma odczyn obojętny, jest palne, reaguje z wodorotlenkiem miedzi, posiada właściwości redukujące Glukoza pod wpływem enzymów ulega fermentacji alkoholowej.

Zastosowanie glukozy w medycynie: m.in. jako środek wzmacniający serce, w schorzeniach wątroby, do konserwowania krwi przemysł spożywczy: wyroby cukiernicze przemysł włókienniczy: m.in. barwienie skór.

Fruktoza (cukier owocowy) C6H12O6 biała substancja krystaliczna, temperatura topnienia: około 100°C, posiada słodki smak (nieco słabszy od sacharozy) i dobrze rozpuszcza się w wodzie. W wyniku fermentacji ulega przemianie do etanolu.

Zastosowanie fruktozy - jako substytut cukru dla diabetyków - wspomagająco w chorobach serca, profilaktycznie - ma działanie przeciwnowotworowe - jako substrat w przemyśle farmaceutycznym - w przemyśle spożywczym.

Dwucukry -Disacharydy Sacharoza (cukroza) C12H22O11 bezbarwne, krystaliczne ciało stałe, nietoksyczne, ma słodki smak i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, temperatura topnienia: 184 °C. W kwaśnych warunkach hydrolizuje do fruktozy i glukozy.

Zastosowanie sacharozy Jest to cukier trzcinowy, lub cukier buraczany służący do słodzenia produktów spożywczych.

Wielocukry - Polisacharydy (C6H10O5)n Skrobia (składa się z dwóch różnych polisacharydów) biała, bezpostaciowa (nie jest krystaliczna), amorficzna substancja bez smaku i zapachu, nierozpuszczalna w zimnej wodzie (pęcznieje), a z gorącą tworzy kleik skrobiowy.

Zastosowanie skrobi w przemyśle włókienniczym, farmaceutycznym, spożywczym, kosmetycznym, papierniczym, tekstylnym do produkcji klejów.

Wybarwiona skrobia w komórce ziemniaka i banana.

Celuloza (błonnik) (C6H10O5)n ma kolor biały, jest odporna chemicznie i mechanicznie. Nie rozpuszcza się w wodzie, rozpuszcza się w amoniakalnym roztworze miedzi(II) ([Cu(NH3)4](OH)2), chlorowodorkach niektórych soli, stężonym kwasie siarkowym(VI).

Zastosowanie celulozy produkcja tkanin, papieru, włókien sztucznych (acetyloceluloza, jedwab octanowy, jedwab wiskozowy, nitroceluloza), lakierów, celuloidu, celofanu, materiałów wybuchowych (bawełna strzelnicza).

Funkcje węglowodanów w organizmach: zapasowe – u roślin magazynem energii jest głównie skrobia i insulina, a u zwierząt oraz ludzi glikogen transportowa – u roślin transportową formą cukru jest sacharoza, a u zwierząt oraz ludzi glukoza budulcowa (celuloza, hemiceluloza) wchodzą w skład DNA i RNA, stanowią modyfikację niektórych białek. hamują krzepnięcie krwi – heparyna są materiałem energetycznym (fruktoza) i odżywczym (maltoza, laktoza, rafinoza).

Próba Tollensa Próba Tollensa lub próba lustra srebrnego to reakcja chemiczna służąca do wykrywania aldehydów. Model przestrzenny kationu diaminasrebra(I), [Ag(NH3)2]+

Próba Trommera Próba Trommera - reakcja chemiczna, która służy do wykrywania aldehydów. Aldehydy - grupa związków organicznych posiadających grupę aldehydową, czyli grupę karbonylową połączoną z jednym lub dwoma atomami wodoru.

Bibliografia Pracę przygotowała: Paulina Sochocka 3a 2008/2009 http://portalwiedzy.onet.pl/75662,,,,celuloza,haslo.html http://pl.wikipedia.org/wiki/Aldehydy http://www.bryk.pl/teksty/liceum/chemia/chemia_organiczna/15555-najwa%C5%BCniejsze_w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci_zwiazk%C3%B3w_organicznych.html http://pl.wikipedia.org/wiki/Fruktoza http://pl.wikipedia.org/wiki/Celuloza http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrobia http://pl.wikipedia.org/wiki/Glukoza http://pl.wikipedia.org/wiki/Cukry_proste http://sacharydy.republika.pl/ http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99glowodany Pracę przygotowała: Paulina Sochocka 3a 2008/2009