Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

Różne oblicza cukru.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Jedz zdrowo - żyj zdrowo
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Zdrowe Odżywianie.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Wiem co jem! Michalina Grabowska (16lat) 1b
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Co podać dziecku na talerzu ?
W trosce o zdrowie.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Znaczenie produktów zbożowych
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Zdrowy tryb życia.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Poznajemy składniki pokarmu.
Zdrowe Odżywianie!! Imię i nazwisko. Zdrowe odżywianie się! Zdrowe żywienia - Zdrowe żywienia - sposób odżywiania, sposób odżywiania, polegający na polegający.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Zasady zdrowego odżywiania!
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy posiłek każdego dnia
ABC – zdrowego odżywiania
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’ Zdrowe odżywianie: Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’

Piramida żywieniowa

Grupa zbóż Produkty zbożowe, to produkty żywnościowe powstałe w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż. Są one jednym z najstarszych i najpowszechniejszych pokarmów człowieka, od polewek gotowanych ze zgniecionych ziaren, poprzez placki, chleb do różnorodnych produktów współczesnych. Do najważniejszych zbóż dostarczających ziarna należą: pszenica, ryż, kukurydza, żyto, jęczmień, owies, proso, sorgo i gryka. Według prawidłowych zasad żywienia człowieka produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy żywieniowej i powinny znajdować się w codziennej diecie w największej ilości.

Warzywa Warzywa – w słownikowym i popularnym znaczeniu to rośliny. Warzywa można zjadać na surowo, ugotowane, usmażone lub upieczone. Używane są również w przetworach. Warzywa są bardzo ważnym składnikiem pokarmu człowieka – stanowią źródło witaminy C i A, a także błonnika i składników mineralnych. Mają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną.

Owoce Owoc − w znaczeniu botanicznym występujący u okrytozalążkowych organ powstający z zalążni słupka i ewentualnie dna kwiatowego zawierający w swym wnętrzu nasiona, osłaniający je i ułatwiający rozsiewanie. Kluczowym składnikiem owoców ze względu na ich funkcję są nasiona, będące właściwymi organami rozmnażania i rozprzestrzeniania roślin. Budowa owoców służy usprawnieniu różnych metod rozsiewania. Owoce mięsiste roznoszone są przez zwierzęta, dla których stanowią pokarm, owoce suche rozprzestrzeniane są przez wiatr, wodę lub zwierzęta.

Grupa mięsa Mięso – mięśnie szkieletowe uznane za zdatne do spożycia wraz z przylegającymi tkankami: łączną, kostną i tłuszczową oraz narządy wewnętrzne jak, wątroba, nerki, żołądek, ozór, mózg, płuca itp. Określenie stosuje się głównie do ciał różnych gatunków zwierząt ssaków, ptaków, ryb i innych jadalnych zwierząt, zabitych lub opadłych przeznaczonych do konsumpcji. Zazwyczaj jest efektem przemysłowej hodowli (chów wielkoprzemysłowy), lecz również może być efektem polowania w swoim naturalnym środowisku.

Grupa produktów mlecznych Głównym produktem tej grupy jest mleko. Należą do niej również sery : biały żółty, twaróg, bryndza. Mleko i produkty mleczne są głównym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego

Pozostałe (oleje, słodycze, tłuszcze) Słodycze – gotowe produkty spożywcze o słodkim smaku i zazwyczaj o stałej konsystencji, które spożywa się zwykle między posiłkami.

Koło żywieniowe

Źródła www.orbitek.pl www.portalwiedzy.onet.pl www.patelak.pl www.wedwoje.pl www.daniemiesne.waw.pl www.twojasylwetka.pl www.food-info.net www.zabkawfull.pl www.wikipedia.pl