2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki LEONARDO PROJECT “F&B4YOU” PODSTAWOWE WYPOSAŻENIE LOKALU 1)Stoły, krzesła 2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki
Rodzaje stołów Stół prostokątny Stół okrągły
Obrusy Serwety Serwetki Nakładki Obrusy
Osobiste akcesoria kelnera Zapalniczka Notesik kelnerski Długopis Serwetka kelnerska
4)Sztućce (lub srebro) Noże: nóż klasyczny, nóż deserowy, nóż do masła Widelce: widelec deserowy, widelec do ryb, widelec klasyczny. Noże: nóż klasyczny, nóż deserowy, nóż do masła Łyżki : łyżka klasyczna, łyżeczka deserowa, łyżeczka do herbaty, łyżeczka do kawy Srebro do serwowania: widelec i łyżka 11 – Łyżka do sosu 3 - Nóż 9 – Nóż do ryb 10 – Łyżka do ryb 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 4 – łyżeczka deserowa 2 - Widelec 5 – Widelczyk deserowy 6 – Nóż deserowy 8 – Widelec do ryb 12 – Nóż do steków 7 – Nóż do masła 1 - Łyżka
Styl nowoczesny Styl klasyczny Karafki i dekantacja Champagne cup 5)Szkło: szklanka do wody, kieliszek do wina białego, kieliszek do wina czerwonego, Styl nowoczesny Styl klasyczny Różnicą pomiędzy stylem Klasycznym a Nowoczesnym jest długość szkła i jego wysokość Karafki i dekantacja Champagne cup Liquer glass White wine glass Red wine glass Water glass Flûte Water glass White wine glass Red wine glass Flûte
Rodzaje szkła: Kieliszek do wina czerwonego Charakteryzuje się dość szerokim dnem. Dzięki temu zwiększa się kontakt wina z powietrzem, co ma na celu rozwinięcie bukietu . Kieliszek do wina białego Charakteryzuje się wysoką nóżką i wąskim kielichem o pojemności 100 cm3 .
Kieliszek Kieliszek do likieru inaczej zwany tulipanem Charakteryzuje się małym kielichem o pojemności 25 – 50 cm 3. Kieliszek do likieru inaczej zwany tulipanem Charakteryzuje się dość wysoką nóżką i czarką o pojemności 25-50 cm3.
Talerz do dania Ceramika: talerz, płytki talerz, talerz do zupy, talerzyk deserowy, talerzyk do pieczywa Płytki talerz Talerz do zupy Talerzyk deserowy Talerzyk do pieczywa Talerz do dania zasadniczego Pod talerz
Różne rodzaje filiżanek i podstawek pod filiżanki Filiżanka do herbaty lub mleka Filiżanka do mleka lub herbaty i podstawka Filiżanka do kawy i podstawka Filiżanka do kawy Filiżanka do Espresso i podstawka Filiżanka do Espresso
Wyposażenie restauracji i narzędzia Wózek do flambirowania Wózek na dania gorące Wózek kelnerski Guéridon Wózek do win Wózek do deserów Wózek do flambirowania
Komody- pomocnik kelnerski
Sprzęt Szafka Cava Bemar Taca kelnerska Płyta grzejna Chwytak do szynki
Różna zastawa stołowa Dzbanek do herbaty Menaż Cukierniczka Młynek do pieprzu Czajniczek do kawy Dzbanek do mleka
Nóż do filetowania mięsa Varius tools Szczypczyki do lodu Przyprawy Ostrzałka Nóż do mięsa Nóż kuchenny Nóż do obierania Wiaderko do lodu Nóż do filetowania mięsa
1 – Koszyk do pieczywa 2 – Koszyk do owoców 3 – Waza do zupy 4 - Sosjerka 5 - Maselniczka
Bar w Sali restauracyjnej (Look at the glasses from the left side to the right side) Szkło barowe: Mały tumbler: do soków warzywnych i owocowych, Whisky, Kieliszek do wódki Wysoki tumbler (wysoka szklanka): do koktajli mlecznych, napojów bezalkoholowych, większości drinków Kieliszek do martini Kieliszek do koktajli: w większości do kremowych koktajli. Kieliszek do likieru: do wszystkich rodzajów likierów Koniakówka: duża czara ,do koniaku, brendy, likierów takich jak : Bénédictine, Chartreuse, Cointreau etc.