Zdrowego szóstoklasisty

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Advertisements

Grupa III – Dziennik pokładowy
Szkoła promująca zdrowie
Zdrowy tryb życia.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Zdrowe odżywianie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Złe nawyki żywieniowe Sandra Ligaszewska 2a.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
„ŚMIECIOWE JEDZENIE ''. „ŚMIECIOWE JEDZENIE ''
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Jak powinniśmy się odżywiać?
Racjonalne Odżywianie
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Zasady zdrowego żywienia
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Zdrowy styl życia.
Teraz dowiecie się nieco o odżywianiu się Waszych dzieci. DRODZY RODZICE.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zapis prezentacji:

Zdrowego szóstoklasisty JADŁOSPIS Zdrowego szóstoklasisty

Piramida zdrowego żywienia W piramidzie zdrowego odżywiania można znaleźć mnóstwo pożytecznych informacji

KCAL Uczeń kl. 6 powinien spożywać dziennie ok.2500 kcal . Powinniśmy jeść 5 posiłków na dzień . Odżywiając się zdrowo musimy pamiętać o rzeczach , które możemy jeść, to znaczy, że trzeba starać się nie jeść tak zwanych „fast food’ów” i spożywać zdrową żywność.

Podstawą zdrowego trybu życia jest sport oraz odpowiednie odżywianie się i spożywanie: - śniadanie 500/600 kcal - 2 śniadanie 400 kcal - obiad 860 kcal - podwieczorek 250/300 kcal - kolacja 500 kcal 4

Fast Food !!! DLACZEGO FAST FOOD’Y NAM SZKODZĄ 1.Pierwszy z zarzutów to ogromna kaloryczność posiłków. Najczęściej wybierany przez klientów zestaw złożony z: hamburgera, średnich frytek i średniego napoju gazowanego dostarcza ponad połowę zalecanej dziennej liczby kalorii. Wygląd porcji nie uświadamia tak dużej kaloryczności, a promocje i obniżone ceny zachęcają do konsumpcji zestawów, nawet gdy nie jesteśmy zbyt głodni.

Fast Food !!! 2. O charakterystycznym, bardzo lubianym, smaku hamburgerów decydują duże ilości niezdrowego tłuszczu, soli i nadającego smak glutaminianu sodu. Znaczne ilości soli w diecie mogą skutkować nadciśnieniem, zatrzymywaniem wody w organizmie objawiającym się obrzękami kończyn dolnych. Glutaminian sodu to substancja kształtująca specyficzny, rosołowo-mięsny smak.

Fast Food !!! 3. Wydaje się, że frytki, w porównaniu do dużego hamburgera czy ociekających tłuszczem kurczaków, są stosunkowo mało szkodliwe. Nic bardziej mylnego! Znaczne ilości soli oraz tłuszcz używany do smażenia powinny zniechęcać do konsumpcji. Nasycone tłuszcze wpływają na podwyższenie poziomu cholesterolu, co może skutkować rozwojem miażdżycy. Dodatkowo, pod wpływem smażenia, powstają związki akrylamidu, który może wchodzić w reakcje z DNA, co rozpoczyna procesy rozwoju nowotworów.

Fast Food !!! 4. Mimo, że bułka wygląda jak normalne pieczywo to, użyta do produkcji, znaczna ilość szkodliwych substancji dodatkowych - spulchniaczy, wpływa na jej nienaturalną pulchność i delikatność. Zawarte w bułce wyłącznie węglowodany proste mają znikomą wartość odżywczą, a ich dodatkowa wadą jest to, że nie dostarczają błonnika.

Fast Food !!! 5. Oprócz typowo "śmieciowego" jedzenia fast foody mają w swoim menu sałatki warzywne. Surowe warzywa dostarczają niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Większość takiej sałatki stanowi sałata nie będąca dobrym źródłem witamin. Przechowywanie obranych i pokrojonych warzyw prowadzi do strat witamin i składników mineralnych. Dodatkowo łączenie pomidora i ogórka niszczy witaminę C. Należy pamiętać o nie używaniu, dodawanych w osobnym opakowaniu, ciężkich, majonezowych sosów.

Fast Food !!! 6. Dzieci, znaczniej szybciej niż dorośli, przyzwyczajają się do ulubionych smaków. Wyjście do restauracji szybkiej obsługi najmłodszym kojarzy się ze świętem, nagrodą, a dodawana do zestawów dla dzieci zabawka zachęca do powrotu. Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych w dzieciństwie, gwarantuje prawidłowe odżywianie przez całe życie. Dlatego ważne jest, aby od najmłodszych lat dziecko było świadome, że nie warto spożywać fast foodów. W ostatnich latach nastąpiły, jednak, pewne korzystne zmiany: frytki możemy wymienić na jabłko, zamiast napoju gazowanego oferowane jest mleko lub sok.

Zdrowa Żywność !!! 1.Zarówno niedobór, jak i nadmiar witamin niesie ze sobą poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Dostarczanie odpowiednich ich dawek jest szczególnie ważne dla rozwijającego się organizmu dziecka. Jak dbać o dietę naszych pociech, by nie zabrakło w niej cennych witamin?

Zdrowa Żywność !!! 2. Zdrowe odżywianie to według wielu osób, sekret długiego życia i względnego zdrowia całego ciała. Istnieje bardzo wiele zasad, których przestrzeganie jest z całą pewnością trudne, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, w których jakość żywności nie stoi na najwyższym poziomie. Jedną z metod na zdrowe odżywianie jest jedzenie co najmniej pięciu, dobrze zbilansowanych posiłków w ciągu dnia. Spożywanie pięciu posiłków dziennie w regularnych odstępach powoduje, że dostarczamy organizmowi łatwo przyswajalną porcję energii, którą można wykorzystać w bardzo krótkim czasie. Wpływa to rzecz jasna na nasze samopoczucie oraz fakt, że spożywając kilka posiłków dziennie znacznie wolniej się męczymy.

Zdrowa Żywność !!! 3.Powiedzenie „co za dużo, to niezdrowo” dotyczy praktycznie wszystkiego – począwszy od słodyczy, a skończywszy na sporcie (duża ilość ruchu może doprowadzić do przetrenowania czy kontuzji). Jest jednak wyjątek – i są nim ryby. 4.Co jest w nich takiego specjalnego? Mówiąc ogólnie, są po prostu zdrowe. Przede wszystkim zawierają mniej tłuszczu i cholesterolu niż mięso, a poza tym są lekkostrawne. Regularne jedzenie ryb poprawi również kondycję układu krążenia, a także obniży ciśnienie. Co więcej, to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które mają zbawienny wpływ na nasze ciało. Przykładowo, to właśnie dzięki nim spada poziom tzw. złego cholesterolu we krwi. Najwięcej kwasów omega-3 dostarczają łosoś, tuńczyk, śledź oraz makrela i halibut, czyli tłuste ryby morskie.

Zdrowa Żywność !!! 5.Jedną z głównych zasad zdecydowanej większości diet jest ograniczanie cukru. Wbrew pozorom nie wystarczy rezygnacja ze słodzenia kawy czy herbaty. Cukier jest składnikiem nie tylko słodkich produktów takich jak owoce, ciasta czy cukierki. Zawierają go m.in. soki, dżemy, pieczywo, leki, napoje gazowane. Jak zatem go zastąpić? 6.Najpopularniejszą alternatywą dla cukru jest miód. Ta znana ze swoich właściwości uodparniających substancja zawiera jednak sporo kalorii. Dlatego powinno się go spożywać w rozsądnych ilościach. Należy również pamiętać, żeby nie dodawać go do gorącej herbaty czy mleka, gdyż miód w wysokich temperaturach traci swoje właściwości. Najlepiej wybierać miody spadziowe, ponieważ zawierają więcej składników odżywczych niż miody nektarowe.

Oto propozycja na trzy dni odżywiania się zdrowo. dobre złe

Pierwszy dzień śniadanie śniadanie-ok.600kcal CO? PRODUKT KCAL? chleb pełnoziarnisty 2 kromki(70g) 110 szynka z indyka 2 plastry(16g) 16 majonez light łyzka 166 pomidor 2 50 oliwki 6 25 ser feta 1/5 opakowania 106 sok grejpfrutowy 1 szklanka(250ml) 96 569

Pierwszy dzień drugie śniadanie. drugie śniadnie-ok.390 sok owocowo warzywny 1 szklanka(300g) 156 chleb pełnoziarnisty 1 kromka 55 masło 5(g) 37 pomidor 1 25 banan 114 387

Pierwszy dzień obiad. obiad-ok. 860kcal ryba po grecku 1(200g) 300 ziemniak gotowany 3(255g) 195 jajko sadzone 1 127 sałatka grecka 250g 263 885

Pierwszy dzień podwieczorek. chleb 1 kromka 55 masło 5g 37 sałata liść 6 ser chedar plaster 67 cherbata szklanka pomidorki koktailowe 5 15 ser feta 1/6 opakowania 92 272

Pierwszy dzień kolacja. herbata szklanka chleb 1 kromka 55 masło 5g 37 pomidor 2 50 ogórek 1\2 13 serek wiejski 100g 97 252

Drugi dzień śniadanie. śniadanie 600 ilość ilość kcal jogurt naturalny 51 płatki musli 50g 375 sok pomarańczowy 200ml 44 brzoskwinia 95g 46 jogurt owocowy 120g 79 595

Drugi dzień, drugie śniadanie. ilość ilośc kcal 1 kromka chleba 25g 64 masło na 2 kromki 5g 37 ser żółty 15g 35 pomidor 20g 3 jabłko 360g 188 sok gruszkowy 300g 153 480

Drugi dzień obiad. obiad 860 ilość ilość kcal ziemniaki 200g 130 kotlet schabowy 130g 411 buraki 180g 68 szklanka soku pomarańczowgo 240ml 98 707

Drugi dzień podwieczorek. ilość ilośc kcal ciasto drożdżowe 40g 150 kakao z mlekiem 1,5% 250ml 130 280

Drugi dzień kolacja. Kolacja 460 ilość ilośc kcal 2 jajka sadzone 100g 250 2 kromki chleba 50g 120 sok jabłkowy 240g 460

Trzeci dzień śniadanie. Kolacja 460 ilość ilośc kcal 2 jajka sadzone 100g 250 2 kromki chleba 50g 120 sok jabłkowy 240g 460

Trzeci dzień drugie śniadanie. Produkt ilość ilość kcal kromka chleba 1 238 sok jabłkowy 250ml 45 marchewka 100g 25 masło 5g 35 ser żółty 10g 378

Trzeci dzień obiad. Obiad 860 Produkt ilość ilość kcal łosoś gotowany na parze 135 308 ziemniak 3 195 brokuł 100g 30 kompot z wiśni 240g 235 768

Trzeci dzień podwieczorek. Produkt ilość ilość kcal sernik 150g 185 koktajl jagodowy 230g 100 285

Trzeci dzień kolacja. Kolacja 460 Produkt ilość ilość kcal jajka sadzone 2 260 herbata 500ml łyżeczka cukru 1 20 kromka chleba orkiszowego 80 masło 10g 440

Źródła: https://www.google.pl/imghp?hl=pl&tab=wi http://mojezdrowko.pl/ http://www.ilewazy.pl/

Autorzy prezentacji to : Aleksander Błaszczyk Amadeusz Skorupka Oskar Czerniawski