„Absolwent z Somonina na europejskim i regionalnym rynku pracy”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Praktyki w zakresie pomocy osobom i rodzinom zagrożonym wykluczeniem społecznym na przykładzie Programu zajęć dla matek samotnie wychowujących dzieci realizowanego.
Advertisements

EUROPEJSKA WSPÓŁPRACA SZKÓŁ WOJEWÓDZTWA ŁÓDZKIEGO
Przygotowała : Katarzyna Płonowska kl II e (2011 r)
Program aktywnego wejścia na rynek pracy osób osadzonych w Zakładzie Karnym Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Białej Podlaskiej.
Program „Uczenie się przez całe życie”
EWALUACJA PROJEKTU „STAŻE ZAGRANICZNE DROGĄ DO SUKCESU ZAWODOWEGO” ZSP NR 1 W JAWORZNIE wrzesień 2011 – wrzesień 2012.
Program Uczenie się przez całe życie Projekt Mobilności Leonardo da Vinci 2010 Tytuł: Absolwent z Somonina na europejskim i regionalnym rynku pracy nr.
MIĘDZYNARODOWY PROCES DYDAKTYCZNY CZYNNIKIEM WZROSTU KOMPETENCJI ZAWODOWYCH NAUCZYCIELA.
Program Comenius, jako jeden z czterech programów Unii Europejskiej Uczenie się przez całe życie, realizuje następujące akcje: – Dwustronne Partnerskie.
W pierwszym tygodniu pobytu w Wielkiej Brytanii uczestniczyliśmy w kursie komputerowym obejmującym wiadomości z zakresu rachunkowości i księgowości.
INSTYTUCJA WYSYŁAJĄCA: INSTYTUCJA ODBIERAJĄCA: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie im. Józefa Wybickiego Somonino ul. Wolności 39 Koordynator.
Hotel Sheraton Poznan Witamy w Poznaniu, stolicy Wielkopolski. Hotel Sheraton Poznan położony jest w samym centrum miasta, przy Międzynarodowych Targach.
Zespół Szkół Zawodowych Nr 3 w Katowicach Granada, 2013
Technik organizacji usług gastronomicznych
Realizacja Programu Partnerskiego Leonardo da Vinci Katania, Włochy 20 –
POKOJE Hotel dysponuje 56 niezwykle starannie zaprojektowanymi pokojami, które nawiązują do historii, ale ich nowoczesność i standard zadowolą najbardziej.
Projekt Mobilności Leonardo da Vinci 2010 "Absolwent z Somonina na europejskim i regionalnym rynku pracy„ Nr umowy: PL-LEO Okurcalar,
UCZENIE SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE Program Leonardo da Vinci Nr PL/08/LLP-LdV/IVT/ Wzrost mobilności oraz kwalifikacji zawodowych uczniów.
Z nami każdy dzień jest inny
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
TECHNIK HOTELARSTWA.
Model gościnności w Hotelu Stadt Neustadt***
„Zagraniczne praktyki i standardy pracy czynnikiem poprawy kompetencji zawodowych oraz zwiększenia szans na rynku pracy” Nr projektu: PL1-LEO
„Praktyki zagraniczne szansą dla uczniów Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim” Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Środków Europejskiego.
Wizyta studyjna w Lizbonie - projekt PL1-ESF Jakość nadzoru pedagogicznego i pracy szkoły w programie Zagraniczna Mobilność szkolnej kadry.
Karolina Iciek „Podniesienie umiejętności zawodowych technika obsługi turystycznej na europejskim rynku pracy” realizowanego przez FRSE w ramach Europejskiego.
„Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo” realizowane w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – Programu Operacyjnego.
HOTEL 55 – relaks FENG SHUI Prezentacja: Joanna Przybysz, Agata Moszczyńska Projekt: „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących.
Kłanino r. Gabriela Albertin – Koordynator Projektu
„Mobilny uczeń – dobry pracownik” Program „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji.
Kipfenberg-Grösdorf.. Praktykę zawodową odbyłyśmy w terminie r. w hotelu Zum Blauen Hecht w Kipfenberg-Grösdorf.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Projekt "Praktyki zagraniczne moją szansą na rozwój zawodowy" realizowany w Zespole Szkół w Gorzowie Śląskim Zmienia życie. Otwiera umysły.
Zmienia życie. Otwiera umysły.
Pijacka Agnieszka Profesja Centrum Kształcenia Kadr Hotelarstwo Rok, Semestr II Wrocław 2010.
Paweł Buraczyński Profesja Centrum Kształcenia Kadr Hotelarstwo Rok, Semestr Wrocław 2010.
Zmienia życie. Otwiera umysły. Struktura i możliwości programu ERASMUS+ Kształcenie i szkolenia zawodowe ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 „Mechanik”
Profesja Centrum Kształcenia Kadr Hotelarstwo Rok I, Semestr II Wrocław 2010.
PROJEKT: „EUROPEJSKIE STAŻE ZAWODOWE” NR PL01-KA realizowany przy wsparciu finansowym programu Unii Europejskiej Erasmus+: Kształcenie.
PROJEKT: „EUROPEJSKIE STAŻE ZAWODOWE” NR PL01-KA realizowany przy wsparciu finansowym programu Unii Europejskiej Erasmus+: Kształcenie.
Praktyka zagraniczna szansą lepszego startu zawodowego dla technika logistyka.
Współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz Ź ródło: Prezentacja zawodu Zespół Szkół Gastronomiczno-
WYCIECZKA ŚLADAMI STEFANA ŻEROMSKIEGO. Ciekoty, Kielce, Strawczyn.
CENTRUM KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO W SOSNOWCU ul. Gen. Grota Roweckiego 64 OFERTA EDUKACYJNA W ROKU SZKOLNYM 2016/2017.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Staż zawodowy w Niemczech Norderney 2011 Izabela Struska kl.4ht I Klaudia Czajkowska kl. 4ct.
Podstawowe informacje o projekcie Nazwa projektu: „Europejskie kompetencje i jakość kształcenia osób dorosłych w dobie globalizacji” Okres realizacji:
Ewelina Muchorowska Profesja Centrum Kształcenia Kadr Hotelarstwo 2010, Semestr I Wrocław 2010.
Projekt Cele projektu Miejsce i termin projektu Partner projektu.
My i nasze zakłady Berlin 2016/2017.
Europass.
Projekt p.t.: „Mobilność i doświadczenie kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy” - realizowany przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Końskich.
Staż w Niemczech  Technik hotelarstwa.
Staż zawodowy w Niemczech 2013.
„Wsparcie rozwoju szkół poprzez doskonalenie nauczycieli”
Szkoła Nauczycielem stoi
Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój
Prezentacja multimedialna Wykonała Kamila Zuklinska.
Staże europejskie drogą do sukcesu
EFEKTY PROJEKTU „Kompetencje zawodowe kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy”
„Staże zagraniczne uczniów Kopernika”
w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Zagraniczny Staż Zawodowy uczniów ZS Nr 1 im. M
Zapis prezentacji:

„Absolwent z Somonina na europejskim i regionalnym rynku pracy” 2010-1-PL1-LEO01-10384 Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „Uczenie się przez całe życie”

„Absolwent z Somonina na europejskim i regionalnym rynku pracy” Staż we Włoszech „Absolwent z Somonina na europejskim i regionalnym rynku pracy” Instytucja wysyłająca: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie im. Józefa Wybickiego, Dyrektor Elżbieta Świętoń Instytucja pośrednicząca: Szkoła o profilu hotelarstwa i gastronomi im. Karola Wojtyły , Via Vittime Civili Di Guerra No 8, 95123 Catania Instytucja przyjmująca: Grand Hotel Baia Verde **** Aci Castello - Cannizzaro (Catania) we Włoszech, Dyr. Giovanni Previtera

„Absolwent z Somonina na europejskim i regionalnym rynku pracy” Cele projektu „Absolwent z Somonina na europejskim i regionalnym rynku pracy” -podwyższenie umiejętności w zakresie przyrządzania potraw kuchni włoskiej potwierdzonych Certyfikatami „Europass Mobilności” -nabyte umiejętności wskazania specyfiki kuchni włoskiej, -dokonywanie przemyśleń o możliwości wykorzystania kuchni, tradycji krajów partnerskich w ofercie zakładów gastronomicznych w regionie, -ewaluacja przewodnika do zakładania firmy rodzinnej o ofertę innych narodów, -opracowanie kart menu z potrawami kuchni włoskiej, -doskonalenie umiejętności organizacji bankietów i przyjęć, -zdobycie wiedzy o zasadach funkcjonowania europejskiego rynku pracy we Włoszech, -kształtowanie postawy otwartej, mobilnej, przedsiębiorczej, radzenia sobie w trudnych sytuacjach, -podwyższenie umiejętności komunikowania się w językach obcych, -nabycie umiejętności opracowania przewodnika poruszania się po europejskim i regionalnym rynku pracy, -nabycie kompetencji zawodowych oraz dzielenie się nimi ze szkolną i w środowisku, -poprawa umiejętności sporządzania raportów i prezentacji multimedialnych, -podwyższenie wyników na egzaminach zewnętrznych poprzez zwiększenie motywacji do nauki, poszukiwania wiedzy z różnych źródeł, zaciśnięcie współpracy z rodzicami, uatrakcyjnienie szkolenia zawodowego, -wzmocnienie WSDZ, dokonanie jego ewaluacji, wdrożenie wyników projektu w zakresie planowania kariery zawodowej absolwenta na europejskim i regionalnym rynku pracy.

Staż we Włoszech opiekun: Ewa Piotrowska stażystki: Magdalena Pacholczyk Patrycja Cyrzan Ewelina Rybakowska Martyna Skrzypkowska miejsce odbywanego stażu: Sycylia, miejscowość Catania Grand Hotel Baia Verde **** Zawód: Technik Hotelarstwa

Przygotowanie przed wyjazdem obyczajowe, organizacyjne, językowe, kulturowe, pedagogiczne.

Włochy – Sycylia - Catania Nasza droga z domu do pracy Gdańsk – Warszawa – Rzym - Catania

Włochy – Sycylia - Catania A tak mieszkałyśmy

Włochy – Sycylia – Catania - Aci Castello Hotel, w którym odbywałyśmy staż Grand Hotel Baia Verde – Jest to 4-gwiazdkowy hotel nad morzem. Położony jest on na skale z lawy, w pięknej zatoce wzdłuż Morza Jońskiego, w otoczeniu śródziemnomorskiej roślinności. Hotel posiada 160 pokoi i 2 apartamenty, większość z widokiem na morze. Pokoje są elegancko urządzone i wygodnie wyposażone w: w klimatyzację, telewizję satelitarną, TV, minibar, sejf, telefon i dostęp do Internetu. Restauracja znajduje się na dużym tarasie z widokiem na morze. W hotelu znajduje się także bar amerykański, ogród na dachu, jedenaście sal konferencyjnych, dostęp do plaży, basen, parking i SPA z centrum odnowy biologicznej, fitness i salon piękności.

Włochy – Sycylia – Catania - Aci Castello Zdjęcia Hotelu basen widok z góry basen Wejście do hotelu

Włochy – Sycylia – Catania - Aci Castello Wspólne zdjęcie z pracownikami ( w barze )‏

Włochy – Sycylia – Catania - Aci Castello Praca w barze Pracując w barze naszymi obowiązkami było: Serwowanie napoi alkoholowych i bezalkoholowych Serwowanie przekąsek Utrzymanie porządku na swoim miejscu pracy Znoszenie brudnej zastawy Utrzymywanie czystości na stolikach przy basenie Nauczyłyśmy się także procedury przyjmowania zamówienia przy barze, łącznie z sporządzeniem rachunku oraz sposobu ich przechowywania.

Włochy – Sycylia – Catania - Aci Castello Pracując w barze nauczyłyśmy się przyrządzać: kawę amerykańską, cappuccino, espresso oraz kawę mrożoną, drinki tj. Mijito oraz Aperol, sałatkę owocową, typowe potrawy serwowane w barze tj. foccacie czy sandiche.

Włochy – Sycylia – Catania - Aci Castello Pokoje W hotelu obsługiwałyśmy room service. Na room service serwowałyśmy gościom hotelowym: - wodę - drinki - przekąski (tosty, sandwich)‏

Włochy – Sycylia – Catania - Aci Castello Restauracja W restauracji pracowałyśmy codziennie rano, odbierałyśmy stamtąd świeże pieczywo, które zanosiłyśmy do baru. W restauracji pomagałyśmy: - rozstawiać zastawę (sztućce i talerze)‏, - dekorować stoły, - ustawiać owoce na bufecie.

Włochy – Sycylia – Catania - Aci Castello Praca w barze, przy basenie ( my w trakcie pracy)‏ Martyna, Patrycja, Magda polerujemy szkło Patrycja i Martyna robią sałatkę Macedonia

Włochy – Sycylia – Catania - Aci Castello W hotelu znajdowało się SPA & Wellness SPA & Wellness świadczy takie zabiegi jak: - masaż kamieniami chakra - zabieg czekoladowy - leczenia z miodem - leczenia kamieniami i soli z Morza Martwego Himalajów - zabiegi z torfu - peeling z błota, wodorostów - tonic ciała ... i wiele innych nie tylko dla kobiet, są także zabiegi dla mężczyzn basen talasoterapii

Czas wolny i miejsca, które zwiedziłyśmy Zakupy Giardino Bellini Aci Castello Lipari Corso Italia

Włochy – Sycylia – Catania (Stare Miasto)‏ Główna ulica Katanii to trzykilometrowa Via Etnea, która biegnie od starego portu przez plac Duomo i dochodzi do stóp Etny. Jest ona wybrukowana kawałkami lawy.

Włochy – Sycylia – Etna Wycieczka kulturoznawcza Etna to największy wulkan w Europie i jeden z najbardziej aktywnych na świecie, ok. 3.340 m n.p.m. Ma on ponad 270 kraterów bocznych, i wciąż tworzą się nowe. Mimo stałego zagrożenia, na zboczach Etny mieszka wiele ludzi. Popioły wulkaniczne są niezwykle urodzajne, jest tam wiele plantacji pomarańczowych i cytrynowych, oraz winorośli.

Włochy – Sycylia – Etna

Włochy – Sycylia – Syrakuzy Miasto Syrakuzy (Siracusa) leży na płaskiej wapiennej wyżynie opadającej stromo do morza oraz na wyspie Ortigia. Część wyspy z Syrakuzami zwana jest Sycylią grecką. Olbrzymia, od dawna niezamieszkana wyżyna Epipolai, rozciągająca się na zachód od dzisiejszego miasta, była przed 2 tys. lat największą dzielnicą milionowej antycznej metropolii. Źródło Aretuzy Piazza Duomo

Włochy – Wyspy Liparyjskie (Wyspy Eolie)‏ Wycieczka kulturoznawcza Wyspy Eolie to siedemnaście wysp pochodzenia wulkanicznego, położonych na Morzu Tyrreńskim. Starożytna nazwa wysp pochodzi od imienia boga wiatrów, Eola, który miał tu swą siedzibę według mitologii włoskiej. Wyspy Eolskie to stożki lub resztki wulkanów, na Stromboli i Vulcano znajdują się czynne wulkany.

Włochy – Wyspy Liparyjskie (Wyspy Eolie)‏

Włochy – Sycylia – Taormina (teatr grecki)‏ Wycieczka kulturoznawcza Taormina to najstarsze miasto Sycylii, położona na stokach Gór Pelorytańskich, na szczycie wzgórza o wys. 250m.n.p.m. Średniowieczne śródmieście Taorminy otoczone jest przez dziewiętnasto i dwudziestowieczne hotele i wille, a nad miastem góruje Etna. 

Włochy – Sycylia – Isola Bella (wysepka u podnóży Toarminy)‏ Isola Bella jest małą wyspą leżącą na Morzu Jońskim przy wschodnim wybrzeżu Sycylii.

Włochy – Sycylia – Czas wolny na plaży i spotkania z kolegami

Rezultaty stażu zagranicznego: Poprzez staż zagraniczny zwiększyłyśmy swoje szanse na znalezienie pracy na regionalnym oraz europejskim rynku pracy. Kompetencje i umiejętności jakie zdobyłyśmy są następujące: - poznałyśmy organizację pracy czterogwiazdkowego hotelu w czasie trwania sezonu turystycznego, nauczyłyśmy się ustawienia i dekorowania stołów z uwzględnieniem specyfiki krajowej, nauczyłyśmy się przyrządzać oraz serwować regionalne potrawy, poznałyśmy oczekiwania europejskiego rynku pracy, nauczyłyśmy się komunikować w języku obcym, nie tylko angielskim, ale także i włoskim, nauczyłyśmy się przyrządzać oraz serwować desery, napoje alkoholowe jak i bezalkoholowe typowe dla Sycylii, umiejętność doboru zastawy oraz bielizny stołowej do rodzaju posiłku i okoliczności, wzrost umiejętności posługiwania się językiem angielskim, poznanie i wykorzystywanie w sprawach codziennych języka włoskiego, poprawa umiejętności w zakresie edycji tekstów, tworzeniu prezentacji multimedialnych z wykorzystaniem aplikacji PowerPoint, obróbki zdjęć.

Prezentacja stażu zagranicznego we Włoszech została wykonana przez: Magdalena Pacholczyk Ewelina Rybakowska