Toksoplazmoza.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
Advertisements

PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)
Zakażenia perinatalne
„Choroby zakaźne nie znają granic pomiędzy państwami i kontynentami”
JERSINIOZA.
Podstawowe wymagania dla kiosków i sklepików szkolnych:
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
Kampylobakterioza owiec i kóz
CO MUSISZ WIEDZIEĆ O HIV I AIDS
Zanieczyszczenia biologiczne
Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Kędzierzynie - Koźlu Sekcja Higieny Dzieci i Młodzieży r GRYPA – profilaktyka.
Dzień Promocji Zdrowia Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 6
TOKSOPLAZMOZA JAKO ZOONOZA
PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)v
KLESZCZE Wojciech Kuca kl.1 B.
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Dobre praktyki w gabinecie lekarskim, czyli jak uniknąć zakażenia
ABC wirusowego zapalenia wątroby
= Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski Aleksandra Chylak.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Bez wody jednak nie ma życia…
Choroby przenoszone przez wektory
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
PRAWDA O HIV/AIDS Przekaż ją dalej!!!.
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
„Co robię, aby nie zachorować na AIDS?”
Jak szerzą się infekcje
Higiena Jest to czynność najczęściej kojarzona z regularnym myciem ciała, z użyciem mydła i detergentów, z regularną zmianą i praniem odzieży oraz.
Zdrowe odżywianie.
PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Higiena osobista.
Ranking największych dobroczyńców.
Światowy dzień zdrowia 2015
Bezpieczeństwo biologiczne pracy strażaka-ratownika
Czy zawsze prawidłowo myjemy nasze ręce? 
Światowy Dzień Zdrowia 2015
im. Unii Europejskiej w Kłodzku
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
RÓŻYCZKA.
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
GOTUJ DOKŁADNIE!. Upewnij się, że spożywana żywność została dobrze ugotowana i jest gorąca w trakcie podania. Najważniejsze, aby żywność była dokładnie.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
ODDZIELAJ ŻYWNOŚĆ SUROWĄ OD UGOTOWANEJ Karolina Wawryniuk, Nikola Jankowska IB.
ZAKAŻENIA WEWNĄTRZMACICZNE TOKSOPLAZMOZA
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 Opracowanie prezentacji: st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji.
Choroby układu pokarmowego
Siedem kroków do poczęcia czyli jak przygotować się do ciąży.
Test teoretyczny – 1 -dniowy kurs higieny. Pytanie 1. Skropliny to para i dlatego nie zawierają mikroorganizmów ? Odpowiedź : Tak lub Nie Test teoretyczny.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
IX. CZY LUDZIOM ZAGRAŻAJĄ PTASIE CHOROBY ?. Problem wirusa ptasiej grypy.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Toksoplazmoza u ciężarnych - diagnostyka
15 października Światowy Dzień Mycia Rąk
Higiena osobista – z czym nam się kojarzy?
ABC – zdrowego odżywiania
Woda - największy skarb na Ziemi
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
Warsztaty Żywieniowe Temat: Prawidłowe nawodnienie ma znaczenie
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
Światowy dzień zdrowia 2018
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
NIE DAJ SIĘ GRYPIE CO MOGĘ ZROBIĆ, ABY OCHRONIĆ SIEBIE I INNYCH PRZED GRYPĄ? Stosowanie odpowiedniej higieny osobistej to najlepszy sposób ochrony.
Zapis prezentacji:

Toksoplazmoza

Toksoplazmoza jest chorobą pasożytniczą wywołaną przez kosmopolitycznego pierwotniaka-Toxoplasma gondii pasożytującego wewnątrzkomórkowo w tkankach człowieka i wielu gatunków zwierząt.

Człowiek zaraża się najczęściej drogą pokarmową poprzez spożycie surowego bądź niedogotowanego mięsa zawierającego torbiele(cysty)lub zjedzenie żywności(nieumyte warzywa i owoce) i wody zanieczyszczonej kałem kota wydalającego oocysty.

Czynnik etiologiczny 1.Oocysty wydalane do ziemi z kałem kota, po 1-5 dniach przestają być sporami i stają się zaraźliwe. 2.Żywiciele pośredni dzikożyjący( w tym ptaki i gryzonie) zarażają się po spożyciu wody, roślin lub ziemi skażonej oocystami. 3.Oocysty krótko po spożyciu przez żywicieli pośrednich przekształcają się w tachyzoity, które lokują się w tkankach i przekształcają w torbiele zawierające bradyzoity. 4.Koty zarażają się po zjedzeniu żywicieli pośrednich, w tkankach których znajdują się torbiele z bradyzoitami.

5.Zwierzęta dzikie lub hodowane na spożycie przez ludzi mogą zarazić się pasożytem po spożyciu oocyst ze środowiska. W ich tkankach tworzą się cysty. 6.Ludzie zarażają się poprzez zjedzenie surowego, niedosmażonego lub niedogotowanego mięsa zwierząt zawierającego cysty. 7.Inny sposób zarażenia ludzi to spożycie żywności lub wody zanieczyszczonej ziemią z odchodami kota lub jedzenie albo przygotowanie jedzenia rękami zabrudzonymi ziemią.

8.Możliwość zarażenia przez przetoczenie krwi lub po przeszczepie narządów. 9.Zarażenie wertykalne (od matki do płodu) w przypadku pierwotnego zakażenia kobiety ciężarnej. 10.Diagnostyka zarażenia nabytego głównie serologiczna. Możliwe także badanie morfologiczne w materiale biopsyjnym. 11.Diagnostyka zarażenia wrodzonego- wykrycie DNA pasożyta w płynie owodniowym przy użyciu metody molekularnej- PCR.

Objawy zakażenia :gorączka, objawy grypopodobne, dolegliwości stawowe , powiększenie węzłów chłonnych. Z reguły powiększone są węzły szyjne i karkowe, ale mogą być zajęte również pozostałe grupy. Jeśli dojdzie do zakażenia matki we wczesnym okresie ciąży, uszkodzenia płodu są bardzo poważne. Może prowadzić do niebezpiecznych powikłań jak wady wrodzone, poronienia, urodzenie martwego dziecka.

Zapobieganie: Najistotniejsze jest zapobieganie toksoplazmozie wrodzonej, która może doprowadzić do ciężkich, nieodwracalnych uszkodzeń płodu. 1.Zaleca się niespożywanie surowych, niedopieczonych lub niedogotowanych potraw z mięsa, w którym mogą znajdować się pasożyty. Cysty ulegają zniszczeniu poprzez pieczenie lub gotowanie w temperaturze co najmniej 71,1° C (dla upewnienia się , że mięso jest właściwie przygotowane do spożycia należy używać termometru kuchennego). Również mrożenie mięsa przez 2 tygodnie w temperaturze - 20° C niszczy torbiele wypełnione pasożytami.

2.Mycie rąk zawsze po kontakcie ze zwierzętami, przed przygotowaniem posiłku i przed jedzeniem. 3.Należy unikać picia wody surowej, niefiltrowanej Pierwotniak T.gondii nie zostaje zabity przez chlor podczas uzdatniania wody. 4.Zaleca się staranne mycie i ewentualne obieranie owoców i warzyw przed spożyciem, ochronę żywności przed owadami. 5.Deski do krojenia, blaty, naczynia, sprzęty kuchenne i ręce należy myć ciepłą wodą i mydłem po kontakcie z surowym mięsem zwłaszcza wieprzowiną, wołowiną ,jagnięciną, drobiem oraz niemytymi owocami.

6.Jeśli planujesz urodzenie dziecka lub jesteś w ciąży, pamiętaj o wykonaniu badania w kierunku Toxoplasma gondii. Kobiety w ciąży powinny zakładać rękawice ochronne podczas prac ogrodowych lub podczas kontaktu z ziemią lub piaskiem, ze względu na możliwą obecność kocich odchodów. Po zakończeniu prac powinny bardzo dokładnie myć ręce wodą z mydłem. 7.Kocia kuweta powinna być regularnie czyszczona jednakże kobiety ciężarne powinny unikać wykonywania tej czynności. Jeżeli muszą to robić, powinny do tej czynności zakładać gumowe rękawice, a następnie dokładnie umyć ręce.

Wypada to robić codziennie, ponieważ oocysty Toxoplasma gondii potrzebują więcej niż jeden dzień, aby stać się zakaźne. 8.Należy zachęcać kobiety ciężarne aby trzymały własne koty w domu oraz nie przygarniały obcych kotów i unikały kontaktu z nimi. 9.Koty należy karmić wyłącznie puszkowaną lub suchą karmą przeznaczoną dla nich, ograniczając możliwość polowania na gryzonie i ptaki 10.Nie należy karmić kotów surowym lub niedogotowanym mięsem. 11.Regularnie odrobaczaj zwierzęta.