Przedszkole Samorządowe nr 3 Skawina. * Założenia innowacji pedagogicznej: * W naszym przedszkolu promujemy zdrowy tryb życia, dzieciom wpajamy podstawy.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
z zakresu promocji zdrowia podjętych przez Szkołę Podstawową
Advertisements

Przedszkole niepubliczne na miarę XXI wieku Środa Wielkopolska ul
Promocja Zdrowia w Przedszkolu Leśne Skrzaty w Przeźmierowie 2012/2013
Innowacja pedagogiczna
Innowacja pedagogiczna Kształtowanie zachowań prozdrowotnych W zdrowym ciele – zdrowy duch Opracował: zespół nauczycieli z Przedszkola Nr 3 w Łowiczu.
Przedszkole nr 2 „Kraina Wesołej Zabawy”
Akademia Zdrowego Przedszkolaka
Akademia zdrowego przedszkolaka –
Profilaktyka i promocja zdrowia w roku szkolnym 2012/2013
PROGRAM OWOCE I W SZKOLE. To program unijny, zaproponowany przez Komisję Europejską. Ma na celu zachęcanie młodych ludzi do wyrabiania sobie dobrych nawyków.
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
SPRAWOZDANIE PRZEDSZKOLAK PEŁEN ZDROWIA ZIMA 2012/2013.
Szkoła Podstawowa nr 5 im. H. Sienkiewicza w Lesznie.
Zdrowe odżywianie.
W kolejnej edycji Akademii Zdrowego Przedszkolaka dzieci z naszego przedszkola zapoznały się z pojęciami „zdrowia” i „choroby”. Dzieci rysowały zdrowego.
Stowarzyszenie na rzecz dzieci i młodzieży „Józef” w Opolu ul
Sprawozdanie z realizacji akcji ,, Przedszkolak Pełen Zdrowia’’
ZDROWY STYL ŻYCIA.
REALIZOWANEGO OD 2013 DO 2015 ROKU Szkoła Promująca Zdrowie dąży do osiągnięcia celów i realizuje zadania określone w podstawach programowych kształcenia.
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
Dzień Zdrowego Śniadania
SPRAWOZDANIE Z AKCJI „ODPORNOŚĆ WZMACNIAMY, BO O ZDROWE ŻYWIENIE I HIGIENĘ DBAMY”
ODPORNOŚĆ WZMACNIAMY, BO O ZDROWIE I HIGIENĘ DBAMY
Uczymy się o jedzeniu w ekologicznym znaczeniu
Dbamy o prawidłowe i zdrowe odżywianie oraz aktywność społeczną.
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
Sprawozdanie z warsztatów „Odporność wzmacniamy bo o zdrowe żywienie i higienę dbamy” 24 lutego w przedszkolu nr 78 przy ul Radarowej 4a rozpoczęliśmy.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Dbanie o higienę jest ważnym działaniem profilaktycznym, uczymy tego nasze dzieci.
Sprawozdanie z realizacji programu „Trzymaj Formę” 2013/2014
Podróż do krainy pełnej zdrowia Samorządowa Placówka Wychowania Przedszkolnego nr 9 w Kętach.
Zespół Szkół im. Św. Brata Alberta w Żurawiczkach
Promowanie zdrowego trybu życia. Publiczne Przedszkole im bł. Jana Pawła II w Szczepanowie.
Szkoła Filialna w Brzuścach, grupa dzieci 4, 5, 6- letnich.
S PRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI „P RZEDSZKOLAK PEŁEN ZDROWIA ” Gminne Przedszkole w Brudzewie.
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU „AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA” OPRACOWAŁY: DANUTA SZMANDRA, ANNA BEDNAREK „ODPORNOŚĆ WZMACNIAMY BO O ZDROWIE I HIGIENĘ.
8 listopada przyłączyliśmy się do ogólnopolskiej akcji „ Śniadanie daje moc” Wspólne śniadanie przygotowywaliśmy zwracając uwagę na to, aby wszystkie.
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
ŚNIADANIE DAJE MOCŚNIADANIE DAJE MOC Dzień Zdrowego Śniadania w klasie II Szkoły Podstawowej im. mjr. Jana Piwnika „Ponurego” w Rzepinie.
„ŚNIADANIE DAJE MOC” Dzień Zdrowego Śniadania w Szkole Podstawowej w Trzebiczu 8 listopada 2011 r.
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
Zdrowo żyjemy, bo wiemy co jemy!
ŚNIADANIE DAJE MOC ! Akcja zorganizowana przez Publiczną Szkołę Podstawową w Krępnej.
Opracowała: Małgorzata Rolewska
„ Zdrowie – to nie tylko brak choroby, lecz stan dobrego samopoczucia fizycznego, psychicznego, społecznego i duchowego” Każdy przedszkolak w naszym przedszkolu:
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
8 listopada 2012r. „DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA”
„Śniadanie daje moc” SP Gronowo
Klasa II c Szkoła Podstawowa Nr 3 W Myślenicach. Żyjemy zdrowo Jesień była piękna tego roku, więc staraliśmy się dużo czasu spędzać na grach i zabawach.
Śniadanie „Wiemy, co jemy, bo zdrowi być chcemy” Samorządowa Szkoła Podstawowa w Gałdowie Śniadanie 8 listopad 2013 daje moc W ramach akcji w okresie poprzedzającym.
TYTUŁ DOBREJ PRAKTYKI Przedszkolaki z „EkoDolinki” – program ekologiczny.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Przedszkole Publiczne Nr 5 w Łomży Kształtowanie właściwych nawyków racjonalnego żywienia w ramach edukacji zdrowotnej dzieci w różnorodnych zajęciach.
ODPORNOŚC WZMACNIAMY BO O ZDROWE ŻYWIENIE I HIGIENĘ DBAMY Realizacja w grupie 5-latków Termin realizacji: r.
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Opracowała: Joanna Kamińska. Sprzątanie świata „W jaki sposób oddziałujemy na przyrodę?”
Sprawozdanie z programu Bezpieczne Przedszkole Program realizowany jest w latach 2014/2017. Uczestnikami programu „Bezpieczne przedszkole” są dzieci w.
Zespół Szkół Ogólnokształcących Publiczna Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Jedlni Letnisku Oddziały Pięciolatków opracowała Bernarda.
PROJEKT EDUKACYJNY „WIEM CO JEM” WYCHOWANIE FIZYCZNE r.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
REALIZACJA PROGRAMU „BEZPIECZNE PRZEDSZKOLE” W PRZEDSZKOLU NR3 IM. MATKI POLKI W RACIBORZU W LATACH
SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI PROGRAMU „BEZPIECZNE PRZEDSZKOLE ”- ROK 1 Prezentacja grup: - - STOKROTKI - - SŁONECZKA - - DELFINY.
Przedszkole nr 35 w Lublinie to placówka promująca zdrowie. Nasze przedszkole od wielu już lat promuje zasady zdrowego stylu życia i podejmuje liczne działania.
Zajęcia profilaktyczne dla uczniów Zespołu Szkół Nr 3 w Legionowie „Smacznie, zdrowo, kolorowo” Nauczyciel prowadzący zajęcia: mgr Iwona Kraśniewska.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
„ Zdrowo jemy – zdrowo żyjemy”
ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO- ŻYJ KOMFORTOWO
Grupa 6-latków: - Jak rozpoznać zdrową żywność? - Skąd się biorą jajka? - Jak zmienia się jajko pod wpływem temperatury? - Sadzenie nasion - Rozpoznawanie.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
PRZEDSZKOLE NR 7 im „ SKARBNIKOWA WILLA” Ubiegające się o Krajowy Certyfikat Przedszkoli i Szkół Promujących Zdrowie.
Zapis prezentacji:

Przedszkole Samorządowe nr 3 Skawina

* Założenia innowacji pedagogicznej: * W naszym przedszkolu promujemy zdrowy tryb życia, dzieciom wpajamy podstawy prawidłowego odżywiania oraz dbania o własne ciało. Mamy świadomość, iż o zdrowiu dziecka i jego prawidłowym rozwoju decyduje wiele czynników, dlatego też w naszej placówce główny nacisk kładziemy na: * - organizowanie zajęć i zabaw ruchowych w przedszkolu, jak i na świeżym powietrzu, * - systematycznym dbaniu o higienę osobistą, * - zdrowym i smacznym odżywianiu, * Innowacja pedagogiczna wprowadzona od września 2013 dotyczy przede wszystkim zdrowego odżywiania. Jest to dla nas priorytet, gdyż w okresie przedszkolnym dziecko wyrabia sobie smak i nawyki żywieniowe.

* Cel główny innowacji: - * - Promowanie i pogłębianie wśród dzieci i rodziców zdrowych nawyków żywieniowych. * - Poszerzanie wiedzy na temat zdrowego odżywiania. * - Zachęcanie do próbowania nowych potraw. * - Wdrażanie do dbania i pielęgnowania warzyw i ziół,

* Cele szczegółowe innowacji, to m.in: * - zachęcanie dzieci do zdrowego stylu życia, * - stworzenie warunków sprzyjających zdrowemu odżywianiu, * - pogłębianie wiedzy o zdrowych produktach i potrzebie ich spożywania, * - propagowanie i wdrażanie idei zdrowego żywienia w życiu codziennym, * - nabywanie umiejętności samodzielnego przygotowywania posiłków zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania, higieny i bezpieczeństwa. * - sukcesywne wprowadzanie stołu szwedzkiego przy śniadaniu (1-2 razy w tygodniu) * - dążenie do usystematyzowania wiedzy o zdrowiu, którą dziecko zdobywa z różnych źródeł, * - wykorzystywanie wszelkiego rodzaju spotkań z rodzicami do propagowania zdrowego odżywiania, * - zachęcanie do spożywania dużej ilości warzyw i owoców poprzez np. wspólne wykonywanie sałatek owocowych i warzywnych, zagadki smakowe * - zachęcanie do picia wody – uświadamianie, jaką ważną rolę odgrywa w życiu człowieka, * - wdrażanie do dbania o higienę rąk i jamy ustnej przed i po posiłku, * - zachęcanie do dbania o estetykę stołu podczas jedzenia oraz po spożyciu posiłku, - rozumienie znaczenia umiaru w jedzeniu słodyczy, * - kształtowanie umiejętności sadzenia i pielęgnowania roślin z firmą Leroy Merlin w akcji „Dzieciaki sadzeniaki”,

* Szwedzki stół w naszym przedszkolu.

* JESIEŃ * - wycieczki do sadów i ogrodów, * - zbiory we własnym warzywniaku, * - sałatki i soki warzywne i owocowe, * - przetwory na zimę – czyli, jak dbać o zdrową dietę również zimą,

* JESIEŃ „Kolorowy zawrót głowy”

* Jesień – * ostatnie zbiory z przedszkolnego ogródka

* ZIMA * - cykl zajęć od ziarenka do bochenka, * - wzmacniamy odporność zimą, * - zimowe hodowle – szczypiorek i cebulka do kanapek,

* Zboża a naszych talerzach

* ZIMA - Wzmacniamy odporność

* WIOSNA * - „Zielony kącik” w naszym przedszkolu, * - kolorowe kanapeczki, * - warsztaty i zajęcia „Dzieciaki sadzeniaki”, * - prace w ogrodzie,

Prezentacje przygotowała Magda Babiuch