C HRISTMAS DISHES IN P OLAND Recipies prepared by Polish students.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Advertisements

Kopytka from Poland Składniki/Ingredients: *800 g ziemniaków/potatoes *2 1/2 szklanki mąki (43 dag)/glass of wheat flour *1/2 szklanki mąki ziemniaczanej.
Przepisy REGIONALNE.
Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Najpopularniejszą dekoracją domu jest choinka. Dekoruje się ją światełkami bombkami oraz gwiazdą. Pięknym ustrojem ogrodu są oświetlone drzewka, oraz.
Autor: Adrianna Szalonka
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Książka Kucharska.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Książeczka kucharska:
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Mateusz Boguń prezentuje presents.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Zdrowa dieta Europejczyków
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Sałatka z kurczaka i Fettuccine po Tajlandzku połówki kurzych piersi bez kości i skóry (około 440 g) g makaronu Fettuccine 3. 2 łyżeczki.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Autumn recipes from Poland. Mushrooms sauce Mushrooms sauce by Maja Kister Ingredients: 300 grams of mushrooms 1 onion 200 grams of sour cream Fresh.
Poland. Food Bear brands Bracki Koźlak Królewski e Tatra Jasne Pełne Tatra Grzaniec Tatra Mocne EB Wojak Redd's Perła Specjal Harnaś Brok Ciechan Wyborne.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Tradycyjne potrawy naszych przodków. Do XVI wieku kuchnia staropolska była raczej uboga. Polacy jedli dużo kaszy i warzyw, takich jak : groszek, rzepa,
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
TUSCAN TASTES. OMELETTE WITH ZUCCHINI SKŁADNIKI- INGREDIENTS 1 DUŻA CUKINIA - 1 LARGE ZUCCHINI 3 JAJA – 3 EGGS 2-3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK SPOONS OF.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
 8 tablespoons butter  8 łyżek stołowych masła  1 cup all-purpose flour  Jedna szklanka uniwersalnej mąki  1 ¾ cups milk  1 ¾ szklanki mleka  3.
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
Świąteczne porady żywieniowe
Christmas dishes in Poland
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Potrawy w Polsce 1.
Dumplings with spinach Pierogi ze szpinakiem/
Przepis na babeczki mech The recipe for moss cupcakes
Shrek cake Ciasto „Szrek”
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

C HRISTMAS DISHES IN P OLAND Recipies prepared by Polish students

G INGERBREAD C HRISTMAS TREES Ingredients (for making 2 Christmas trees) 1 small egg 160 grams of flour 50 grams of icing sugar 40 grams of lukewarm honey 1 teaspoon of soda a pinch of ground cinnamon a pinch of ground cloves Preparation of icing Blend egg white with icing sugar until it becomes thick. Preparation: Mix all the ingredients together and knead the dough. Leave the dough in the fridge for at least 2 hours. Roll out the dough into 2-3 mm thick layer and cut the stars - individual parts of the Christmas tree. Spread the baking sheet with fat or use the baking foil. Spread the gingerbread with egg yolk and bake at 150˚C until brown. After that decorate stars with icing and set them on the stand.

POPPY SEED - BASED DESSERT Ingredients 300 grams of ground poppy seeds; 250 grams of almonds; 250 grams of hazelnuts 250 grams of walnuts; 250 grams of raisins; 1 challah (or a few bread rolls); 6 large spoons of sugar; 1,5 liter of milk. Preparation Cut challah (or the rolls) into slices about 1 cm thick and place them on the bottom of a deep bowl. Then sprinkle it lightly with sugar and crushed almonds, nuts and raisins. Mix sugar with milk and boil it. After boiling add ground poppy seeds and boil it again. Then let it slightly cool. After that, pour this mass over the bread in the deep bowl and let it soak.Then place another layer of bread and pour the poppy mass again. Repeat this process until the bowl is full (the last layer has to be the poppy mass). Put the bowl with poppy seed-based dessert in the fridge for a few hours.You can also decorate the top of the dessert with the almonds, hazelnuts and walnuts.

C HRISTMAS COOKIES Ingredients half kilogram of flour a packet of butter three eggs two spoons of sour cream spoon of baking powder gingerbread spice glass of powdered sugar spoon of cinnamon Preparation Form the dough from these components. Put the dough in the fridge for an hour. Roll out the dough. Cut some patterns in the dough. Bake the cookies in 180ºC for about minutes. Decorate cookies with decorative frosting or glaze.

J ELLIED CARP Ingredients 2 pieces of carp 3 carrots 2 parsley roots ½ celery 1 lemon 2 eggs 1 package of gelatine 1 teaspoon of sugar salt, pepper – to taste Preparation Boil the fish broth from the carp’s heads, vegetables and seasonings. After an hour remove the heads and vegetables and put the sliced carp into the broth and boil it slowly for one hour. Take the carp out of the broth, add gelatine and sugar. Clarify the broth. Put the carp pieces on the plates (after removing fishbones). Decorate the plate with cut vegetables, hard boiled eggs and pieces of lemon. Pour the broth on the plates. Put the plates in a cold place. After solidifying the jelly is ready to eat.

DUMPLINGS WITH CABBAGE AND MUSHROOMS Ingredients for stuffing 1 kilogram of cabbage 15 grams of dried mushrooms 3 onions 200 grams of butter salt pepper Ingredients for dough 1 kilogram of flour 1 egg 1-2 glasses of water Preparation Stuffing Put the mushrooms into water and leave them for a whole night. Then cook them from 5 to 10 minutes in the water which was used for soaking. After that drain them. Pour the mushroom stock into the pot, add sauerkraut and cook until it is soft. Drain the sauerkraut and cool it down. Chop 2 onions. Put 100 grams of the butter on the frying pan, add chopped onions and braise, not browning. Strained mushrooms, braised onions mince using the mincer. Add minced mushrooms, onions and rest of the butter to the sauerkraut and mix together. Season with salt and pepper. Dough Mix flour, egg and water and knead the dough. Roll it out and cut rings using glass. Put a teaspoon of stuffing on each ring and paste. Cook ready dumplings in salted water. Strain them and put on the plate. Serve buttered with browned onion.

C HRISTMAS MUSHROOM SOUP Ingredients vegetable mixture 500grams of dry mushrooms 1 spoon of butter freshly ground black pepper a few sprigs of fresh flat-leaf parsley 2 spoons of lemon juice sea salt 2 litres of water Preparation Clean the mushrooms and boil them for 45 minutes. Dice vegetable mixture. Melt the butter on a frying pan and add vegetables. Add fried vegetables to the boiling mushrooms. Boil everything together for 30 minutes. Strain the stock. Add lemon juice, black pepper and sea salt. Serve with pasta.

B ORSCHT WITH DUMPLINGS Ingredients 4 kilos of beets 1 garlic head Crust of wholemeal bread 3 apples (sour) 1 onion Salt Pepper Allspice Marjoram 1 liter of vegetable broth Dumplings 1 cup of flour 1 egg 3 dag dried mushrooms (cooked) 2 two tablespoons of olive oil 1 onion Preparation Peel the beets and cut them into the slices and place them in a pot with garlic and bread. Pour prepared sourdough with 3 liters of hot and boiled water, and then keep it for 3 days at room temperature. Remember about deleting the forming crust. After three days, put the leaven in the refrigerator. Mix vegetable broth with leaven in the proportion of 1: 1. Then spice it, add apples and onions. Boil the broth for twenty minutes and then strain everything. Prepare the dough using flour, eggs and water. Mince mushrooms by mincer, chop the onion and heat on oil. Mix and spice all ingredients. Roll out the dough, cut squares, put the stuffing on the squares and paste. Boil dumplings in salted water and after that strain them. Serve dumplings with borscht.

S AUERKRAUT WITH MUSHROOMS Ingredients 800 grams of sauerkraut 50 grams of dried mushrooms 1 onion 4 tablespoons of canola oil 1 tablespoon of flour sugar salt freshly ground pepper Preparation Rinse dried mushrooms with cold water. Put them into a small pot and pour a glass of cold water. Put mushrooms aside to soak for a whole night. Cook mushrooms in water which was used for soaking for about 20 minutes. Strain mushrooms but don’t pour out the broth. Mushrooms cut into small pieces. Squeeze sauerkraut (if it is too sour, rinse it with cold water). Chop it and put in the pot. Pour the mushrooms stock. Sauerkraut cook for about 10 minutes on bigger fire. Then cover the pot and cook the sauerkraut for about minutes on small fire. If there isn’t enough liquid in the pot, add some water. Peel and chop the onion into small cubes. Fry it in hot oil. Heat two tablespoons of oil on the second pan, add the flour and fry. Stir it gently, until the flour is lightly browned. Fried flour, fried onions and mushrooms add to cooked sauerkraut, mix and boil it up again. Season with salt, pepper and a pinch of sugar.

C ABBAGE WITH P EA Ingredients 500 grams of sauerkraut 2 spoons of oil 200 grams of pea, onion allspice bay leaves savory salt pepper Preparation Wash pea and leave in tepid water for a night. Next day boil pea in the same water. Cut sauerkraut into small pieces and put it into the pot. Pour the water, add spices and boil for 30 minutes. Add onion fried on the oil and stew for 20 minutes. Strain the pea off and mix with blender. Mix pea and sauerkraut. Spice with savory.

M USHROOM SOUP Ingredients dried mushroom (about 90 grams of boletus) one onion one carrot one parsley bay leaf a piece of celery allspiece salt and pepper noodle Preparation First rinse dried mushrooms in cold water and leave them in the water for a whole night. The next day put mushrooms into the pot. After that pour water from the soaking. Add at about 2 liters of water into the pot with mushrooms and boil. Add other vegetables to the boiling water and cook at about 30 minutes (until the vegetables are soft). In the meantime add bay leaf and a few grains of allspiece. Take mushrooms and vegetables out from the pot. Season the stock of mushrooms with salt and pepper. Then add cooked mushrooms. Serve with pasta.

M USHROOM DUMPLINGS Ingredients for dough 400 grams of flour 1 egg 3/5 glass of cold water salt Ingredients for stuffing a handful of dried mushrooms 2 cloves of garlic 2 bay leaves 4 grains of allspice salt black pepper Ingredients for butter one onion two tablespoons of butter Preparation: Rinse the mushrooms, put them into a saucepan, pour 2 cups of cold water and leave for the night to soak. The next day add bay leaves and garlic to the mushrooms and cook until soft. It may take about 20 minutes.Mix flour, yolk, water and a pinch of salt. Knead the dough. Roll it out and cut rings using glass. Put a teaspoon of stuffing on each ring and paste. Cook dumplings in salted water with addition of oil. Strain the dumplings off. Serve buttered with browned onion.

B EETROOT SOUP WITH RAVIOLIS Ingredients 1 kilogram of beets 2 carrots 2 parsleys half of celery salt pepper 1 slice of bread 5 cloves of garlic condiments raviolis Preparation Wash the beets, peel them and cut for slices. After that put the beets in the jar, add garlic and pour warm water. Next put 1 slice of bread there. Keep the mixture for a few days in dark warm place. Peel vegetables and put them into the pot. Pour 2 glasses of water and add some condiments that are needed for soup. Cook it for half an hour. After that take out the vegetables and add the early prepared beet sourdough. Finally cook it for a few minutes. Serve it with raviolis at the beginning of Christmas supper.

T HE S TARS Ingredients 300 grams of flour 1 yolk of egg 100 grams of sugar 150 grams of butter 3 spoons of sour cream a pinch of salt a white icing 150 grams of chopped pistachios Tools: pastry board backing tray star-shaped mold Preparation Chop the flour with the butter. Add a pinch of salt, sour cream and a yolk. Crumble and form a dough. Next cool the cake and roll out on the thickness of 3 millimeters. After that cut out the stars from the dough. Grease the backing tray. Use some butter. Put the stars there. Bake stars 10 minutes in 190 ˚Celsius. Later decorate the stars with white icing and chopped pistachios.

D UMPLINGS Ingredients for dough 2 glasses of wheat flour 2 eggs a spoon of oil 3/4 glass of warm water Ingredients for stuffing 300 grams of pork salt pepper marjoram parsley onion Preparation Pour 2 glasses of wheat flour on the pastry board. Add 2 eggs, a spoon of oil and 3/4 glass of warm water and knead the dough. Cool it in the fridge for about 1 hour. Stew meat with onion, cool it and cut. Season with spices. Roll out the dough and cut out the rings. Put stuffing on each ring and paste. Cook dumplings and fry them on the butter.

M USHROOM AND CABBAGE DUMPLINGS Ingredients 1 kilogram of sauerkraut 150 grams of dried mushrooms onion 1 packet of butter 1 kilogram of flour one egg 2 glasses of water Preparation Boil mushrooms for 30 minutes Add sauerkraut to the mushrooms and boil untill softness. Chop onion and fry Strain sauerkraut and mushrooms and add fried onion Knead the dough for dumplings (mix flour with eggs and warm water) Roll out the dough and cut the rings Put mushrooms and sauerkraut on the rings and paste Boil dumplings in salty water. Serve with butter, salt and pepper

H AVE A NICE MEAL

P OTRAWY BO Ż ONARODZENIOWE W P OLSCE Przepisy przygotowane przez polskich uczniów

P IERNIKOWE CHOINKI Składniki (piernik na 2 choinki): 1 mniejsze jajo 160g m ą ki 50g cukru pudru 40g letniego miodu 1 ły ż eczka sody oczyszczonej szczypta mielonego cynamonu szczypta mielonych go ź dzików. Przygotowanie lukru: Białko jajka wymiesza ć z cukrem pudrem a ż do uzyskania g ę stej konsystencji. Przepis: Wszystkie składniki wymiesza ć, zagnie ść ciasto i wstawi ć go na co najmniej 2 godziny do lodówki. Z ciasta rozwałkowanego na grubo ść 2-3 mm wykrawa ć poszczególne cz ęś ci choinki – gwiazdki. Blach ę do pieczenia natłu ś ci ć lub u ż y ć folii do pieczenia. Pierniczki posmarowa ć ż ółtkiem i piec w temperaturze 150˚C do zbr ą zowienia. Po upieczeniu pola ć lukrem i umie ś ci ć na stojaczku.

MAKÓWKI Składniki: gram zmielonego maku; gram migdałów; gram orzechów laskowych; gram orzechów włoskich; gram rodzynek; - 1 chałka pszenna (albo kilka bułek); - 6 du ż ych ły ż ek cukru; - 1,5 litra mleka. Przygotowanie: Pokrój chałk ę (albo bułki) na kromki o grubo ś ci około 1cm i połó ż na dnie gł ę bokiej miski. Nast ę pnie posyp lekko cukrem oraz rozdrobnionymi migdałami, orzechami i rodzynkami. Zmieszaj cukier z mlekiem i zagotuj. Po zagotowaniu dodaj zmielony mak i znowu zagotuj. Nast ę pnie odstaw mas ę ż eby przestygła. Po tym zalej mas ą wcze ś niej wyło ż one pieczywo na dnie gł ę bokiej miski i poczekaj a ż nasi ą knie. Nast ę pnie połó ż kolejn ą warstw ę z pieczywa i ponownie zalej makow ą mas ą. Powtarzaj dopóki miska nie b ę dzie pełna (ostatni ą warstw ą musi by ć makowa masa). Włó ż misk ę na kilka godzin do lodówki. Mo ż esz udekorowa ć wierzch makówek za pomoc ą migdałów, orzechów laskowych i włoskich.

C IASTECZKA BO Ż ONARODZENIOWE Składniki kilogram m ą ki paczka masła 3 jajka 2 ły ż ki kwa ś nej ś mietany ły ż ka proszku do pieczenia przyprawa do piernika szklanka cukru pudru ły ż ka cynamonu Przygotowanie Z podanych składników zagnie ć ciasto. Włó ż je do lodówki i pozostaw na godzin ę. Nast ę pnie rozwałkuj ciasto i wytnij ciasteczka. Piecz ciastka w temperaturze 180ºC przez 20 – 25 minut. Udekoruj ciastka lukrem lub polew ą.

K ARP W GALARECIE Składniki Karp – 2 szt. Marchewka - 3 szt. Pietruszka korze ń - 2 szt. Seler - ½ szt. Cytryna - 1 szt. Jajka - 2 szt. Ż elatyna - 1 paczka Cukier - 1 ły ż eczka, Sól, pieprz do smaku Przygotowanie Gotujemy rybny wywar z głów karpia, jarzyn i przypraw. Po godzinie gotowania wyjmujemy głowy i jarzyny a do wywaru wkładamy karpia podzielonego na dzwonka i gotujemy na małym ogniu przez nast ę pn ą godzin ę. Wyjmujemy karpia a do wywaru dodajemy cukier i ż elatyn ę. Wywar klarujemy. Na półmiskach układamy kawałki karpia po wcze ś niejszym oczyszczeniu ich z o ś ci. Półmisek dekorujemy pokrojonymi w fantazyjne wzory ugotowanymi warzywami, jajkiem ugotowanym na twardo i kawałkami cytryny. Cało ść zalewamy wywarem. Odstawiamy w chłodne miejsce. Po zastygni ę ciu jest gotowe do spo ż ycia.

P IEROGI Z KAPUST Ą I GRZYBAMI Przygotowanie Farsz Grzyby namaczamy na noc. Nast ę pnie gotujemy je około 5-10 minut w wodzie, w której si ę moczyły. Odcedzamy. Kapust ę podlewamy wywarem z grzybów i gotujemy do mi ę kko ś ci, Odcedzamy i studzimy. 2 posiekane cebule dusimy ze 100 gramami masła, nie rumienimy. Odci ś ni ę te grzyby, przesma ż on ą cebul ę przepuszczamy przez maszynk ę do mi ę sa i mieszamy z kapust ą i reszt ą masła. Doprawiamy sol ą i pieprzem. Ciasto M ą k ę wyrabiamy z jajkiem i niewielk ą ilo ś ci ą ciepłej wody. Rozwałkowujemy je, szklaneczk ą wycinamy kółka. Nakładamy ły ż eczk ą farsz. Formujemy i sklejamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy pierogi i układamy je na talerzu. Podajemy gor ą ce, okraszone cebulk ą. Składniki na farsz: 1 kg kapusty 15 dag suszonych grzybów 3 cebule 200 gram masła sól pieprz Ciasto: 1 kg m ą ki 1jajko 1-2 szklanki wody

Ś WI Ą TECZNA ZUPA GRZYBOWA Składniki włoszczyzna 500 g suszonych grzybów ły ż ka masła czarny pieprz niemielony kilka listków ś wie ż ej pietruszki 2 ły ż ki soku z cytryny sól morska 2 litry wody Przygotowanie Umyj grzyby i gotuj przez 45 minut. Pokrój w kostk ę włoszczyzn ę. Rozpu ść masło na patelni i dodaj warzywa. Dodaj sma ż one warzywa do gotuj ą cych si ę grzybów. Gotuj wszystko razem przez 30 minut. Odced ź wywar. Dodaj sok z cytryny, czarny pieprz i sól morsk ą. Podawaj z łazankami

B ARSZCZ Z USZKAMI Składniki: 4 kilo buraków 1 główka czosnku Skórka chleba razowego 3 jabłka (kwa ś ne) 1 cebula Sól Pieprz Ziele angielskie Majeranek 1 litr wywaru jarzynowego Uszka: 1 szklanka m ą ki 1 jajko 3 dag suszonych grzybów (ugotowanych) 2 ły ż ki oliwy 1 cebula Przygotowanie: Obierz buraki, pokrój je w plasterki i włó ż je do garnka razem z czosnkiem i chlebem. Zalej przygotowany zakwas trzema litrami ciepłej, przegotowanej wody i odstaw go na 3 dni w temperaturze pokojowej. Pami ę taj o usuwaniu tworz ą cego si ę osadu. Po 3 dniach, włó ż zakwas do lodówki. Wymieszaj wywar jarzynowy z zakwasem w proporcjach 1:1. Przypraw go, a nast ę pnie dodaj jabłka i cebul ę. Gotuj wywar przez 20 minut, a nast ę pnie go przeced ź. Przygotuj ciasto z m ą ki, jajek i wody. Przepu ść grzyby przez maszynk ę, a cebul ę posiekaj na i podgrzej na oliwie. Wymieszaj i przypraw wszystkie składniki. Rozwałkuj cisto, wytnij z nich kwadraciki i na ka ż dym z nich połó ż farsz. Złó ż kwadraty w trójk ą ty i sklej ich rogi. Tak powstaj ą uszka. Gotuj je w oslonej wodzie. Podawaj w barszczu.

K APUSTA Z GRZYBAMI Składniki: 800 g kapusty kiszonej 50 g suszonych grzyb ó w 1 cebula 4 ły ż ki oleju rzepakowego 1 ły ż ka m ą ki cukier s ó l ś wie ż o zmielony pieprz Przygotowanie Suszone grzyby opłukaj pod bie żą c ą chłodn ą wod ą, wł ó ż do mniejszego garnka i zalej szklank ą zimnej wody. Grzyby odstaw na noc do namoczenia. Grzyby gotuj w wodzie, w kt ó rej si ę moczyły przez około 20 minut. Odced ź zachowuj ą c oddzielnie wywar i grzyby. Grzyby pokr ó j na mniejsze kawałki. Kapust ę odci ś nij (je ś li jest zbyt kwa ś na opłucz na sitku pod bie żą c ą, chłodn ą wod ą ), posiekaj, wł ó ż do garnka i zalej wywarem z grzyb ó w. Kapust ę gotuj przez około 10 minut w odkrytym garnku na wi ę kszym ogniu, nast ę pnie pod przykryciem na małym, a ż do mi ę kko ś ci przez około minut. Je ś li płynu w garnku jest za mało dolej wody. Cebul ę obierz i posiekaj w drobn ą kostk ę. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Na drugiej patelni rozgrzej dwie ły ż ki oleju, dodaj m ą k ę i sma ż, delikatnie mieszaj ą c, a ż m ą ka lekko zbr ą zowieje. Zasma ż k ę, podsma ż on ą cebul ę i grzyby dodaj do ugotowanej kapusty, wymieszaj i ponownie zagotuj. Dopraw sol ą, pieprzem i odrobin ą cukru.

K APUSTA Z GROCHEM Składniki 50 dag kapusty kiszonej 2 ły ż ki oleju 20 dag grochu cebula ziele angielskie li ś cie laurowe cz ą ber sól pieprz Przygotowanie Groch umy ć i namoczy ć na noc w wodzie. Nast ę pnego dnia ugotowa ć go w tej samej wodzie. Kapust ę drobno pokroi ć, zala ć wod ą, wło ż y ć przyprawy i gotowa ć w odkrytym naczyniu przez 30 minut. Doda ć olej z przesma ż on ą na nim cebul ą, przykry ć i dusi ć pod przykryciem około 20 minut. Groch przecedzi ć przez sito i zmiksowa ć na puree, wymiesza ć z kapust ą i doprawi ć cz ą brem.

Z UPA GRZYBOWA Składniki suszone grzyby (prawdziwki około 90 g) jedna cebula jedna marchewka jedna pietruszka li ść laurowy kawałek selera ziele angielskie s ó l i pieprz makaron Przygotowanie Najpierw wypłucz suszone grzyby w zimnej wodzie a nast ę pnie pozostaw je na cał ą noc. Nast ę pnego dnia przeł ó ż grzyby do garnka i zlej wod ą z moczenia. Do garnka z grzybami dolej około dwa litry wody i doprowad ź do wrzenia. Do gotuj ą cej si ę wody dodaj pozostałe warzywa i gotuj około 30 minut. W mi ę dzyczasie dodaj li ść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Grzyby i warzywa wyjmij z garnka. Wywar grzybowy dopraw sol ą i pieprzem, a nast ę pnie dodaj ugotowane grzyby. Wigilijn ą zup ę grzybow ą podawaj z makaronem.

P IEROGI Z GRZYBAMI Składniki na ciasto 400 gram m ą ki 1 jajko 3/5 szklanki zimnej wody sól Składniki na nadzienie gar ść suszonych grzybów 2 z ą bki czosnku 2 li ś cie laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz Składniki na okras ę 1 cebula 2 ły ż ki masła Przygotowanie Opłukaj grzyby, włó ż je do rondla, wlej 2 szklanki zimnej wody i zostaw na noc by namokły. Nast ę pnego dnia dodaj do grzybów li ś cie laurowe i czosnek. Gotuj a ż grzyby zmi ę kn ą. Mo ż e to zaj ąć około 20 minut. Wymieszaj m ą k ę, ż ółtko, wod ę i szczypt ę soli. Zagnie ć ciasto. Rozwałkuj ciasto i wytnij kółka za pomoc ą szklanki.Na ka ż dym kółku połó ż ły ż eczk ę farszu i sklej. Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odced ź pierogi. Podawaj okraszone zrumienion ą cebulk ą.

B ARSZCZ CZERWONY Z RAVIOLI Składniki 1 kilogram buraków 2 marchewki 2 pietruszki połowa selera sól pieprz 1 kromka chleba 5 z ą bków czosnku przyprawy ravioli Przygotowanie Umyj buraki, obierz je i pokrój na plasterki. Potem włó ż buraki do słoika, dodaj czosnek i wlej ciepł ą wod ę. Nast ę pnie włó ż do słoika kromk ę chleba. Przechowuj mikstur ę w ciemnym, ciepłym miejscu przez kilka dni. Obierz warzywa i włó ż je do garnka. Wlej 2 szklanki wody, dodaj przyprawy. Gotuj przez pół godziny. Potem wyjmij warzywa, dodaj wcze ś niej przygotowany buraczany zakwas. Gotuj przez kilka minut. Podawaj na z piero ż kami ravioli.

GWIAZDKI Składniki 300 gram m ą ki 1 ż ółtko z jajka 100 gram cukru 150 gram masła 3 ły ż ki ś mietany szczypta soli biała polewa 150 gram siekanych orzechów pistacjowych Przygotowanie M ą k ę posieka ć z masłem, doda ć cukier, sól, ś mietan ę, ż ółtko. Rozkruszy ć palcami i zagnie ść. Ciasto schłodzi ć, rozwałkowa ć na 3 mm, wyci ąć gwiazdki. Wysmarowa ć blach ę masłem. Poło ż y ć na niej gwiazdki. Piec 10 min w temperaturze 190˚Celsjusza. Gwiazdki ozdobi ć polew ą i orzeszkami.

PIEROGI Składniki na ciasto 2 szklanki m ą ki pszennej 2 jajka ły ż ka oleju 3/4 szklanki ciepłej wody Składniki na farsz 300 gram mi ę sa wieprzowego sól majeranek pieprz pietruszka cebula Przygotowanie Z podanych składników zagnie ść ciasto i chłodzi ć w lodówce przez około 1godzine Mi ę so udusi ć z cebul ą nast ę pnie wystudzi ć i pokroi ć. Doprawi ć do smaku przyprawami. Ciasto rozwałkowa ć i wycina ć szklank ą kr ąż ki. Na ka ż dy kr ąż ek nało ż y ć farsz. Zło ż y ć na pół i sklei ć piero ż ki. Ugotowa ć pierogi nast ę pnie podsma ż y ć na patelni na ma ś le.

P IEROGI Z KAPUST Ą I GRZYBAMI Składniki 1 kg kiszonej kapusty 150 g suchych grzybów cebula 1 masło 1 kg m ą ki 1 jajko 2 szklanki wody Przygotowanie Grzyby gotowa ć przez 30 minut. Doda ć kapust ę kiszon ą do grzybów i gotowa ć do mi ę kko ś ci. Cebul ę posieka ć i podsma ż y ć. Odcedzi ć kapust ę z grzybami, doda ć podsma ż on ą cebulk ę. Zagnie ść ciasto na pierogi (wymiesza ć m ą k ę z jajkiem i ciepł ą wod ą ). Rozwałkowa ć ciasto i wyci ąć kr ąż ki. Umie ś ci ć kapust ę z grzybami na ka ż dym kr ąż ku i sklei ć. Pierogi gotowa ć w osolonej wodzie. Podawa ć z masłem, sol ą i pieprzem.

S MACZNEGO