Problem współczesnej młodzieży szkolnej czy choroba cywilizacyjna

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Program „Trzymaj formę”
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jak ograniczyć niezdrowe przekąski w naszym sklepiku szkolnym?
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
ZDROWIE TO NAJCENNIEJSZY DAR mgr Anna Sierecka
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Aktywność fizyczna a rozwój i zdrowie człowieka
Zdrowe Odżywianie.
W trosce o zdrowie.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Zdrowy styl życia.
RUCH TO ZDROWIE.
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
TRZYMAJ FORMĘ!.
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Zdrowy tryb życia.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Żeby zdrowym być….
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Uczniowie klasy VI.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA DLA MŁODZIEŻY
Zapis prezentacji:

Problem współczesnej młodzieży szkolnej czy choroba cywilizacyjna Otyłość Problem współczesnej młodzieży szkolnej czy choroba cywilizacyjna

Cel projektu Uświadomienie uczniom zależności między prawidłowym odżywianiem i aktywnością fizyczną a zdrowiem człowieka

Dokonanie Pomiarów

Wyniki zapisywaliśmy w takich oto tabelach: K A R T A P O M I A R U KLASA: ............................. DATA POMIARU:.................................. LICZBA UCZNIÓW:................. ROK URODZENIA:............................... D Z I E W C Z Ę T A C H Ł O P C Y Waga [kg] Wzrost [cm] BMI

Grupa badawcza: 212 dziewcząt i 242 chłopców 454 uczniów w wieku od 5-16 lat w tym: 212 dziewcząt i 242 chłopców

BMI (Body Mass Index) - Informuje, czy nasza waga jest prawidłowa. Wskaźnik określający stan organizmu (kondycja fizyczna i psychiczna) i podatność na różne schorzenia.

Skala wskaźnika BMI dla dzieci i młodzieży

CHARAKTERYSTYKA WSKAŹNIKA DZIEWCZĘTA CHARAKTERYSTYKA WSKAŹNIKA CHŁOPCY < 16,4 Niedowaga <16,5 16,4 - 23 Waga prawidłowa 16,5 – 23,2 23,1 – 23,9 Nadwaga 23,2 – 24,2 >23,9 Otyłość >24,2

Wyniki przeprowadzonych badań

Grupa wiekowa 5-8 lat

Grupa wiekowa 9-11

Grupa wiekowa 12-14

Grupa wiekowa 15-16

Razem

Wnioski i spostrzeżenia:

mała aktywność fizyczna młodzieży w wieku 12-16 lat, zwłaszcza wśród dziewcząt spędzanie wolnego czasu przed telewizorem, komputerem, ,,prowadzenie siedzącego” stylu życia duża aktywność dzieci w wieku 5-11 lat w czasie przerw międzylekcyjnych, a także na zajęciach w-f Nie zapominajmy także o czynnikach kulturowych, które szczególnie przyczyniają się do wystąpienia otyłości u dzieci i młodzieży:

łatwo dostępny pokarm o wysokiej gęstości energetycznej, bogaty w tłuszcze zwierzęce i cukry proste (batoniki, chipsy, fast-foody, cukierki, ciastka) zwyczaj spożywania w rodzinie obfitych, tłustych, słodkich posiłków niska edukacja odnośnie prawidłowego żywienia oraz wszechobecna reklama promująca żywność tuczącą jedzenie staje się coraz częściej formą spędzania wolnego czasu co w połączeniu z siedzącym trybem życia sprzyja tyciu nagradzanie dzieci słodyczami

Energia i organizm człowieka

Zła żywność pośród nas, czyli czym młodzież „przegryza” stres

Wartość odżywcza i energetyczna produktów spożywczych

Czy wiecie, że: 1g białka dostarcza 17kJ energii, czyli 4 kcal 1g tłuszczu dostarcza 37kJ energii, czyli 9 kcal 1g węglowodanów- 17kJ energii, czyli 4kcal A ciekawostką jest, że 1g alkoholu dostarcza 29kJ energii, czyli 7kcal. Są to jednak tzw. „puste kalorie”

Masa: 49 g Białko: 3.0 g Wartości energetyczna: Węglowodany: 264kcal /1103kJ 28,2 g Sód: 0.06 g Błonnik: 0.6 g Tłuszcz: 15,4 g

Wartość energetyczna: Węglowodany: 212 kcal /893kJ 32,8 g Masa: 47 g Białko: 1,6 g Wartość energetyczna: Węglowodany: 212 kcal /893kJ 32,8 g Tłuszcz: 8,2 g Błonnik: 0.6 g Sód: 0.08 g

Masa:155g Wartość energetyczna: 777kcal/3247kJ Białko: 9,6 g Tłuszcz :45,8 g Błonnik: 6,5 g Węglowodany: 78,7 g Sód: 1,02g

Masa: 80 g Wartość energetyczna: 360kcal/1504kJ Białko: 7 g Węglowodany: 41g Tłuszcz: 28 g

Masa: 150 g Białko: 3,5 g Wartość energetyczna: Tłuszcz :32,9 g 534 kcal/1985kJ Węglowodany: 55,7 g

Objętość: 0,5 l Wartość energetyczna: 875 kJ/210 kcal Węglowodany: 55 g

Kalorie (czyli dżule) to jednostki energii. Bez energii nie byłoby możliwe wykonanie pracy przez człowieka, ani jego funkcjonowanie oraz procesy życiowe. Taką energię (wyrażaną w kaloriach) posiadają produkty spożywcze.

1 kcal ~ 4200J

Spalanie kalorii podczas różnych aktywności fizycznych

Podczas biegu na dystansie 1km człowiek zużywa 4000J energii na 1 kg swojej masy ciała Wchodzenie po schodach - 957 kcal/h Schodzenie ze schodów - 310 kcal/h Spacer powolny - 200 kcal/h Aerobik - 530 kcal/h

Czytanie na głos -105 kcal/h Śpiewanie -122 kcal/h Gra w siatkówkę - 600 kcal/h Jazda na rowerze - 650 kcal/h Czytanie na głos -105 kcal/h Śpiewanie -122 kcal/h Zmywanie naczyń -151 kcal/h Sen - 68 kcal/h

Ilość potrzebnych kalorii zależy od: - wieku - płci - stylu życia

Dziewczęta mogą pochłonąć nawet 2100 kcal, a chłopcy 2550 kcal dziennie

Ciekawostka ! Osoba o masie 70 kg spacerując w czasie 1 minuty zużywa 3,5 kcal. Aby spalić energię dostarczoną po zjedzeniu: -1 jabłka musi ona spacerować- 14 min. -1 bułki - 34 min. -1 ciastka -100 min.

Aby przyjąć tyle kalorii z pożytkiem dla organizmu, pamiętajmy aby pochodziły one z różnych produktów oraz prowadźmy aktywny tryb życia

Piramida zdrowego żywienia

10 Przykazań Zdrowotnych

1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta jest kluczem do zdrowia. Przede wszystkim strzeż się nadwagi i otyłości. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 5 posiłków dziennie, w tym koniecznie śniadanie. Pamiętaj, że przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4 godziny. 3. Znaczną część Twojej codziennej diety powinny stanowić warzywa. Codziennie jedz również owoce. 4. Pełnoziarniste produkty zbożowe ( np. chleb razowy czy pełnoziarnisty, grube kasze ) powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii. 5. Codziennie, co najmniej dwa razy dziennie spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry czy sery.

6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych, więcej roślinnych, szczególnie oleju rzepakowego i margaryn miękkich. 7. Spożywaj głównie mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. grochu, fasoli czy soi, ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie cukru i soli 9. Dostarczaj organizmowi wystarczającą ilość płynów (głównie wody niegazowanej) - minimum 1,5 litra dziennie. 10. Unikaj używek.

Talerz zdrowia dla młodzieży w wieku szkolnym

Białko główny składnik budulcowy naszych tkanek

Pamiętaj ! Bez białka nie ma ciałka!

Węglowodany – materiał energetyczny

Z umiarem, czyli nie przetłuszczaj się ! Tłuszcze Z umiarem, czyli nie przetłuszczaj się !

Pięć razy dziennie warzywa i owoce, czyli zarzuć WITAMINĘ

Pamiętaj ! Żeby życie miało smaczek raz jabłuszko raz buraczek!

Składniki mineralne

Makroelementy Wapń Magnez Potas Mikroelementy Miedź Cynk Żelazo Jod

Woda

Lista „zdrowych” przekąsek

Produkty Śniadaniowe

Kanapki – w różnych zestawach - Pieczywo (razowe,pszenne) - Wędliny chude, pieczone mięsa - Sery (żółte), twarogowe - Ryby np. pasta rybna - Jaja lub pasta jajeczna - Dodatek warzyw (np. sałata, kapusta pekińska, papryka, pomidor, ogórek, rzodkiewka)

- Jogurty z dodatkiem musli Produkty mleczne: - Sery i serki - Desery mleczne - Jogurty z dodatkiem musli

- Bez nadzienia Bułki i bułeczki, popularne drożdżówki: - Z nadzieniem na słono (np. Mięsnym, pieczarkowym) - Z nadzieniem na słodko (np. Serowym, owocowym)

Napoje Soki: Owocowe Warzywne Owocowo-warzywne Napoje mleczne: Wody mineralne Soki: Owocowe Warzywne Owocowo-warzywne Napoje mleczne: Mleka smakowe Jogurty owocowe

Przekąski Owoce świeże sezonowe np. jabłka, gruszki, śliwki, winogrona, banany, brzoskwinie, morele, nektarynki itp. Owoce suszone – np. jabłka, banany, morele, śliwki, rodzynki (w małych opakowaniach) Musy owocowe

Warzywa świeże np. marchewka, papryka, ogórek, rzodkiewka Orzeszki, migdały, nasiona (np. słonecznika, dyni- w małych opakowaniach) Batony i ciasteczka zbożowe (zawierające ziarna zbóż, płatki, orzechy, migdały, owoce)

Aktywność fizyczna:

Aktywność fizyczna to “jakikolwiek ruch ciała związany z kurczeniem się mięśni, który zwiększa wydatek energetyczny powyżej poziomu spoczynkowego”. Pojęcie aktywności fizycznej obejmuje wysiłek podczas uprawiania sportu, zajęcia podejmowane w czasie wolnym, a także takie codzienne zajęcia, jak energiczne chodzenie, prace domowe oraz praca zawodowa związana z wysiłkiem fizycznym. Aktywność fizyczna jest czynnikiem silnie wpływającym na zdrowie i jakość życia.   Poprawia stan naszego zdrowia i samopoczucie.

Korzyści wynikające z aktywnego stylu życia:

Podczas wysiłku fizycznego w naszym organiźmie wytwarzane są endorfiny – neuroprzekaźniki (zwane „hormonem szczęścia”), które powodują doskonały nastrój Zwiększa się ogólny przepływ krwi dostarczanej w odpowiedniej ilości do tkanek powodujący w nich wzrost metabolizmu Zwiększa masę kości i stopień ich mineralizacji, zapobiegając w przyszłości osteoporozie Powoduje zmiany biochemiczne i fizjologiczne – np. w wydzielaniu hormonów ( zmniejszenie wydzielania i stężenia we krwi insuliny obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę) Zapobiega przybieraniu na wadze, powoduje zmniejszenie tkanki tłuszczowej; przyspiesza przemianę materii,

Aktywność fizyczna powoduje pozytywne zmiany czynnościowe w obrębie układu krążenia m.in.: Zwiększenie wewnętrznej średnicy tętnic oraz naczyń krwionośnych, Obniżenie stężenia cholesterolu, Zmniejszenie ryzyka tworzenia się zakrzepów, Zmniejszenie ciśnienia tętniczego Obniżenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych np. zawału serca, miażdżycy, udaru mózgu Poprawia samopoczucie, jakość snu, łagodzi stresy Zmniejsza się ryzyko zachorowania na niektóre choroby nowotworowe  

Rodzaje ćwiczeń :

Typowy okres ćwiczeń trwa od 20 do 60 minut ĆWICZENIA AEROBOWE poprawiają pracę układu oddechowego i krwionośnego wzmacniają mięsień sercowy uelastyczniają arterie i żyły obniżają poziom tłuszczu we krwi oraz całym organizmie Typowy okres ćwiczeń trwa od 20 do 60 minut PRZYKŁADY: spacerowanie, chodzenie po górach, jazda na rowerze, pływanie, jogging, tenis, koszykówka

ĆWICZENIA OPOROWE (SIŁOWE) zwiększają siłę i masę mięśni poprzez zmuszanie ich do większej niż zwykle pracy zwiększają wytrzymałość kości poprawiają metabolizm organizmu poprawiają wygląd ciała poprawiają wytrzymałość ścięgien i więzadeł redukują ilość tkanki tłuszczowej obniżają poziom cholesterolu poprawiają tolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę PRZYKŁADY: pompki, brzuszki i przysiady

ĆWICZENIA IZOTONICZNE w czasie ich wykonywania zachodzi wydłużanie i kurczenie się mięśni w obrębie aktywnej części ciała PRZYKŁADY: podciąganie , podnoszenie lekkich ciężarów, hantli

ĆWICZENIA GIĘTKOŚCI ćwiczenia rozciągające, czyli serie skoordynowanych ruchów, które mają na celu rozciągnięcie, rozluźnienie mięśni i tkanki łącznej. Poza wzrostem długości mięśni prowadza również do zwiększania zakresu ruchu w stawach. Mogą być wykonywane jako element różnych ćwiczeń rozciągających, albo w ramach większego programu ćwiczeniowego np. w jodze, tańcu, aerobiku  

„Ruch może zastąpić wszystkie lekarstwa, ale żadne lekarstwo nie jest w stanie zastąpić ruchu „ Tissot

Nad przygotowaniem projektu pracowali: Huzar Eliza Kluziak Izabela Łopąg Katarzyna Wawrzyniak Joanna Wazelin Jarosław Chmiel Dominika Turek Krystian Kaczorowska Anna Wiązowka Agata Drożyński Piotr Jachymczak Patrycja Denysiuk Elżbieta Kuźmicz Bogumił Flis Edyta Kamiński Przemysław

Opiekun projektu: Nauczyciele współpracujący: Tomaszewska Agnieszka Matuła Katarzyna Czwaliński Roman Suszczyk Agnieszka Suchań Małgorzata

Dziękujemy pani Iwonie Moniak za pomoc i wskazówki dotyczące prowadzenia pomiarów wzrostu i wagi wśród uczniów.

Dziękujemy za uwagę!!!