CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
dr n. med.JUSTYNA MATULEWICZ –GILEWICZ
Advertisements

Dorota Margula Jakub Wyczkowski
UKŁAD DOKREWNY.
Czy wiesz co jesz?.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Skutki złego odżywiania się
DZIAŁ: REGULACJA NERWOWO-HORMONALNA
CHOROBY UKŁADU KRWIONOŚNEGO CZŁOWIEKA
Nadwaga , niedowaga i otyłość
Używki.
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
CUKRZYCA – CHOROBA XXI WIEKU
Pierwiastki występujące w człowieku
Czynność wątroby Fizjologia człowieka.
Hiperglikemia to stan, w którym poziom glukozy we krwi jest zbyt wysoki, zwykle powyżej 15mmol/l (270mg/dl)
Prezentację wykonali:
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
1. Wysiłek a układ krążenia
Skutki głodu i niedożywienia
Zdrowe odżywianie.
POLACY a problemy z masą ciała
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Enzymy trawienne.
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Szkoła Podstawowa w Ludzisku
Wstrząs Wstrząs jest to zespół zaburzeń ogólnoustrojowych powstałych z niedotlenienia tkanek ważnych dla życia narządów wskutek niedostatecznego przepływu.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Metabolizm i produkty przemiany materii
Na tropach glukozy.
BEZ ŚNIADANIA NIE MA NAUCZANIA
„Nadwaga, otyłość, choroby przewlekłe – przyczyny i konsekwencje”
One są wśród nas dziecko z cukrzycą.
Czynności wewnątrzwydzielnicze trzustki
Cukrzyca - jak rozpoznać i jak leczyć
Cukrzyca jako choroba cywilizacyjna XXI wieku
Temat : Ciało ludzkie Nacobezu: Wymieniasz narządy ciała ludzkiego
X Zdrowy Styl Życia.
Cukrzyca w praktyce stomatologicznej
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Otyłość.
Badania biochemiczne.
Norway Grants Powiat Janowski
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia dydaktyczno – wyrównawcze z chemii CZŁOWIEK.
Zajęcia dydaktyczo-wyrównawcze z geografii Jadwiga Kacprzak
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Zajęcia pozalekcyjno – pozaszkolne z chemii
Nie pal papierosów!.
Cukrzyca. Co warto wiedzieć?
Cukrzyca u dzieci i młodzieży
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 7 KWIETNIA 2016 Pokonaj cukrzycę! Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia PSSE Brzesko - Anna Piechnik Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna.
CUKRZYCA CHOROBA CYWILIZACYJNA XXI WIEKU??
Napoje energetyczne to grupa produktów, która ma na celu pobudzenie organizmu w momencie wytężonego wysiłku fizycznego i intelektualnego. Obecnie, niestety,
 Kiedy człowiek jest zdrowy, może cieszyć się życiem,  Zdrowie to energia, równowaga, jasność umysłu, odporność na choroby,  Zdrowie to długie życie.
10 FAKTÓW NA TEMAT CUKRZYCY. Ok. 347 mln ludzi na świecie ma cukrzycę. 1 Istnieje rosnąca globalna epidemia cukrzycy, u której podłoża leży szybki przyrost.
Marek Strączkowski Leczenie cukrzycy w roku 2010 – nowe możliwości i perspektywy na przyszłość Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Chorób Wewnętrznych.
Marlena Rożen. CO TO JEST CUKRZYCA? Cukrzyca, to stan cechujący się nienaturalnie wysokim poziomem cukru we krwi. Jest to spowodowane względnym niedoborem.
Światowy Dzień Zdrowia
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Uczniowie klasy VI.
NEGATYWNE SKUTKI SPOŻYWANIA NAPOJÓW ENERGETYCZNYCH Diana Maksimczyk KL. I E.
ALKOHOLIZM
Rozmieszczenie gruczołów dokrewnych w ciele człowieka
Najważniejszy posiłek dnia
Choroby płuc uwarunkowane genetycznie
Choroby cywilizacyjne a społeczne
Dorota Margula Jakub Wyczkowski
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Zajęcia dydaktyczno – wyrównawcze z biologii mgr Iwona Myśliwiec CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Projekt „Naukowy zawrót głowy” WND-POKL 09.01.02-10-158/13 Liceum Ogólnokształcące im. J. Iwaszkiewicza, ul. Okrzei 1, 95-060 Brzeziny

TRZUSTKA JAKO GRUCZOŁ ZEWNĄTRZWYDZIELNICZY I WEWNĄTRZWYDZIELNICZY

Położenie trzustki względem innych narządów wewnętrznych. Trzustka jest położona w górnej części jamy brzusznej, poprzecznie do osi długiej ciała. Jest zlokalizowana z przodu od 1. lub 2. kręgu lędźwiowego kręgosłupa oraz ku tyłowi od żołądka Położenie trzustki względem innych narządów wewnętrznych.

ZEWNĄTRZWYDZIELNICZA ROLA TRZUSTKI: Czynność zewnątrzwydzielnicza to produkcja soku trzustkowego (ok.1l/dzień). Komórki śródpęcherzykowe produkują składniki enzymatyczne soku trzustkowego: -amylaza trzustkowa, -trypsynogen – enzym aktywuje się pod wpływem enzymu enterokinazy jelitowej w pH 5,2-6,0 lub autokatalitycznej aktywacji przy pH 7,9, w dwunastnicy do trypsyny, -chymotrypsynogen – enzym aktywuje się pod wpływem trypsyny i pH 8,0 w dwunastnicy do chymotrypsyny, -elastaza, -lipaza trzustkowa, -nukleaza: rybonukleaza i deoksyrybonukleaza, -hydrolaza estrów cholesterolowych, -fosfolipaza A2, -karboksypeptydaza.

Wyspy Langerhansa – zgrupowanie komórek endokrynnych leżących w części zewnątrzwydzielniczej trzustki. Liczba wysp waha się od 0,5 do 2 mln. Większość znajduje się w ogonie narządu. Zrąb wyspy utworzony jest z tkanki łącznej, w której zawieszone są naczynia włosowate oraz komórki wydzielające hormony. Budowa trzustki

Wyspy trzustkowe komórki: a –glukagon b – insuline

WEWNĄTRZWYDZIELNICZA ROLA TRZUSTKI Wyspy trzustkowe, rozproszone wśród gruczołów wydzielania zewnętrznego, produkują substancje dokrewne: komórki B (β) (około 60%) – produkują insulinę, proinsulinę, peptyd C i amylinę, komórki A (a) (około 25%) – produkują glukagon, komórki D (δ) (około 10%) – produkują somatostatynę, komórki F (około 5%)– produkują polipeptyd trzustkowy(PP). Czynność wydzielniczą trzustki modulują neuroprzekaźniki i adrenalina ( epinefryna) zmniejsza wydzielanie insuliny, noradrenalina (Nor) – hamuje wydzielanie insuliny, acetylocholina (Ach) wpływa dodatnio na uwalnianie insuliny, gdy stężenie glukozy jest podwyższone.

Komórki endokrynne trzustki stanowią % wszystkich komórek trzustki. · komórki B – stanowią około 70% wszystkich komórek wydzielniczych wyspy. Produkują insulinę. · komórki A – stanowią około 15% komórek endokrynnych wyspy. Wydzielają hormon białkowy glukagon, który zwiększa. · komórki PP – stanowią około 1% komórek wydzielniczych wyspy. Produkują peptyd trzustkowy pobudzający wydzielanie żołądkowe. · komórki D – stanowią około 5% komórek wyspy. Odpowiadają za wytwarzanie somatostatyny hamującej wydzielanie insuliny, glukagonu oraz somatotropiny. · komórki APUD – występują w różnej liczbie i produkują substancje do krwioobiegu. Produkują:serotoninę, VIP oraz inne hormony. Komórki endokrynne trzustki stanowią % wszystkich komórek trzustki.

Antagonistyczne działanie insuliny i glukagonu Glukagon i insulina należą do podstawowych regulatorów przemian węglowodanowych w organizmie, wpływają na aktywny transport przez błonę komórkową i biosyntezę białek i tłuszczów w komórkach. Antagonistyczne działanie insuliny i glukagonu

W warunkach zdrowia po każdym posiłku poziom glukozy we krwi nieznacznie się podnosi, w odpowiedzi na to trzustka uwalnia pewną ilość insuliny do krwi - stosownie do wielkości i składu posiłku. Obecna we krwi insulina powoduje wnikanie glukozy do wnętrza komórek, co skutkuje obniżeniem jej stężenia we krwi. U ludzi i wielu ssaków stężenie glukozy we krwi przeciętnie zawiera się w granicach 4,5- 5,5 mmol/l. Po spożyciu pokarmu bogatego w węglowodany wzrastać może do 6,5-7,2 mmol/l. Podczas głodzenia glikemia obniża się do wartości 3,3-3,9 mmol/l Poziom glukozy we krwi Badania poziomu cukru warto przeprowadzać kilka razy dziennie: 1. na czczo, 2. po posiłkach, 3. po spożyciu słodyczy, 4. po wysiłku fizycznym, 5. w nocy, 6. przy podejrzeniu nocnej hipoglikemii.

Glukozometr bada poziom cukru we krwi Miligramoprocent (miligram + procent) oznaczany mg% - jednostka stosowana dawniej w analizach biochemicznych, określała stężenie substancji w roztworze wyrażane jako liczba miligramów substancji oznaczanej w 100 cm³ próbki (mg/dl). Glikemia – stężenie glukozy we krwi. Glikemia jest wyrażana w mmol/l lub mg/dl (czyli mg%). Celem przeliczenia wartości glikemii z jednych jednostek na drugie stosuje się przelicznik: 1 mmol/l = 18 mg/dl. Glukozometr bada poziom cukru we krwi

Porównanie objawów hipoglikemii z hiperglikemią Hipoglikemia niski poziom cukru we krwi Hiperglikemia wysoki poziom cukru we krwi Objawy hipoglikemii: - zimny pot, - "wilczy apetyt", - drżenie rąk, - szybkie bicie serca, - niepokój, - trudności w koncentracji, - zaburzenia widzenia.   Objawy hiperglikemii: - wzmożone pragnienie, - wielomocz, - osłabienie, - zaburzenia widzenia (niewyraźne, zamazane widzenie), - trudne do wyleczenia infekcje. Porównanie objawów hipoglikemii z hiperglikemią

Cukrzyca typu 1 Cukrzyca typu 2 Cukrzyca typu 1 (nazywana również młodzieńczą lub insulinozależną) rozwija się w wyniku autoimmunologicznego uszkodzenia trzustki i braku insuliny. Ta postać cukrzycy zaczyna się głównie w dzieciństwie, przebieg choroby jest chwiejny i wymaga od początku insulinoterapii. Dotyczy około 10 % chorych na cukrzycę. Cukrzyca typu 2 (nazywana również cukrzycą dorosłych lub insulinoniezależną) rozwija się najczęściej w wyniku niedoboru insuliny. Przebieg choroby jest raczej stabilny. W przeciwieństwie do cukrzycy typu 1, nie wymaga od początku insulinoterapii, ponieważ dobrą kontrolę cukrzycy typu 2 mogą zapewnić doustne leki przeciwcukrzycowe. Wyróżniamy jeszcze inne, znacznie rzadsze typy cukrzycy związane z: chorobami trzustki lub endokrynologicznymi, niektórymi zakażeniami wirusowymi np. (różyczka wrodzona, cytomegalia, świnka), zespołami genetycznymi czy ciążą.

Objawy cukrzycy typu1 Objawy cukrzycy typu2 Choroba przebiega przez długi czas w sposób utajony, bezobjawowy. niewielkie podwyższenie glikemii w przebiegu cukrzycy typu 2 nie wywołuje tych objawów, tym niemniej choroba się rozwija ze wszystkimi swoimi konsekwencjami zdrowotnymi. Objawy rozwijają się zazwyczaj gwałtownie w ciągu kilku-kilkunastu. wzmożone pragnienie do picia (nawet do kilka litrów płynów w  ciągu doby) zwiększone oddawanie moczu, chudnięcie, osłabienie, senność, wyczuwalny zapach acetonu z ust. Cukrzycę można rozpoznać, jeśli: 1. glikemia na czczo jest dwukrotnie powyżej 125 mg% (6,9 mmol/l), 2. glikemia wykonana o dowolnej porze dnia wykaże 200 mg% (11,1 mmol/l) lub wyższe.

Cukrzyca – grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki beta trzustki. Przewlekła hiperglikemia powoduje: zaburzenie czynności i niewydolność różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.

Zachorowaniu na cukrzycę typu 2 sprzyjają: otyłość – przy sporej nadwadze ilość produkowanej przez trzustkę insuliny może nie wystarczać; wiek powyżej 45r. roku życia, chociaż zachorować można w każdym wieku; schorzenia wątroby i trzustki, kamica żółciowa i dróg moczowych; epizody cukrzycy w czasie ciąży albo urodzenie dziecka o wadze ponad 4 kg; miażdżyca, nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca, mózgu, kończyn dolnych dające o sobie znać przed 50. rokiem życia; wrodzone predyspozycje i rodzinne obciążenia. Epidemia XXI wieku Cukrzyca swoim zasięgiem ogarnia cały świat. Dlatego i w Polsce chorych na nią jest coraz więcej. Przy czym ilość zachorowań na typ 1 cukrzycy (insulinozależny) utrzymuje się na dość stałym poziomie, natomiast zwiększa się gwałtownie liczba zachorowań na cukrzycę typu 2 (insulinoniezależną).

Za normoglikemie zdrowego człowieka, przyjmuje się przedział 60–99 mg% Za normoglikemie zdrowego człowieka, przyjmuje się przedział 60–99 mg%. Niższe stężenie glukozy oznacza hipoglikemię, a wyższe oznacza: stan przedcukrzycowy czyli: glikemia  na czczo 100– 125 mg/dl (5,6-6,9 mmol/l) lub cukrzycę, gdy: stężenie glukozy zmierzone o dowolnej porze doby przekracza 200 mg/dl i występują objawy hiperglikemii (polidypsja i poliuria), dwukrotnie poziom glukozy na czczo przekracza 126 mg/dl (7,0 mmol/l). Normy podano według wytycznych WHO.

Glukoza – podstawowe źródło energii dla komórek organizmu Erytrocyty i neurony – niemal jedyne źródło energii Źródłem glukozy jest: pokarm, glikogen i glukoneogeneza a-glukoza b-glukoza

Cyklizacja glukozy b-D-glukopiranozy Krystaliczna glukoza ma budowę cykliczną. Sześcioczłonowy pierścień hemiacetalu powstaje w wyniku reakcji grupy aldehydowej przy atomie węgla C1 z grupą hydroksylową przy atomie węgla C5 w łańcuchu. Możliwe są zatem dwa anomery – α oraz β w zależności od położenia grupy OH przy pierwszym atomie węgla formy cyklicznej. Cyklizacja glukozy b-D-glukopiranozy

CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Dziękuję za uwagę. BIURO PROJEKTU: Liceum Ogólnokształcące im. J. Iwaszkiewicza, ul. Okrzei 1, 95-060 Brzeziny www: projekt-lobrzeziny.pl; e-mail: projekt.lobrzeziny@gmail.com tel/fax: 0-46 874-28-27 Projekt „Naukowy zawrót głowy” WND-POKL 09.01.02-10-158/13 Liceum Ogólnokształcące im. J. Iwaszkiewicza, ul. Okrzei 1, 95-060 Brzeziny CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA