Podstawowa wiedza o winach w teorii

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
…smacznych, tanich i zdrowych
Advertisements

Pielęgnacja i serwowanie wina - Sortowanie i składowanie wina
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi
Servicearten Sposoby serwowania -
Organizacja wózka pomocniczego
Pielęgnacja i serwowanie wina
Rodzaje śniadań Klasyczne formy oferty śniadaniowej
Ekoznaki w Polsce. Ekoznaki to znaki towarowe, nadawane wybranym produktom, usługom bądź miejscom. Dzięki nim możemy stwierdzić, które z interesujących.
Co możesz zrobić, by walczyć ze zmianami klimatu?
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
KWASY W NASZYM OTOCZENIU
Kuchnia francuska.
SZKOLENIE Z PODSTAWOWYCH TECHNIK BARISTY
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Spis treści: Francuski system obsługi
Zanieczyszczenia biologiczne
KOLEKCJONOWANIE ROŚLIN
GEOMETRIA PROJEKT WYKONALI: Wojciech Szmyd Tomasz Mucha.
Tradycyjne Greckie Produkty
WINO.
Staż realizowany w ramach programu Leonardo da Vinci - VETPRO
CO MAMY NA ZIOŁOWYM STRAGANIE?
Witam Państwa Laura Maciejewska K-PODR w Minikowie Oddział Zarzeczewo.
Jak pietruszka pije wodę?
Desery Mleczne.
Kuchnia śródziemnomorska
Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008
Poszukiwany Grejpfrut !!!
przewodnictwo elektryczne roztworów,
Prezentacja Wilk Przemysław
WIEM,CO JEM !.
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
[ ] Sezon na fali cydru sprzedaż cydru w Polsce 70 milionów litrów
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
MODNE WINA ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: / Planowanie i organizacja imprez okolicznościowych.
Kuchnia Wietnamska.
Ekologia Wykonała Maja Bocian.
Możecie eksperymentować z różnymi gatunkami roślin...
MIÓD.
Podróże po świecie Smaki Europy.
Owoce.
1 PURITY Steam Optymalna jakość wody do pieców i piekarników.
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
Dokumenty jako dowód w postępowaniu administracyjnym
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
KAWA HERBATA KAKAO.
KOLOROWEZWIERZĄTKAKOLOROWEZWIERZĄTKA KARMA „ANIFULL”
Ocena organoleptyczna i sensoryczna potraw
Czynniki wpływające na realizację produktu wysokiej jakości zależą: Od wyboru gleby i winorośli;
Alkohole.
Wpływ różnych napojów na wzrost i rozwój roślin
Barwa pelargonii w glebie o odczynie zasadowym i kwasowym. Do zakwaszenia gleby użyliśmy specjalnego środka zakupionego w sklepie ogrodniczym. Zakwasiliśmy.
Rozdysponowanie jabłek przemysłowych w Polsce Bożena Nosecka Zakład Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB 24 lutego 2016 r. Lublin.
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
Procedura rejestracji firmy Przed zarejestrowaniem firmy, ale kiedy nabrała ona już określonych kształtów przedsiębiorca powinien:  zdecydować co będzie.
Izotermy sorpcji cukru białego mgr inż. Zbigniew Tamborski.
Nasze nadleśnictwo Nadleśnictwo Gniezno powstało roku. Położone jest na terenie województwa wielkopolskiego, wśród Jezior Pojezierza Gnieźnieńskiego.
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Sposoby konserwowania żywności
Przyprawy ciasteczek korzennych
Tequila Sierra.
TABLICE REJESTRACYJNE GRAWEROWANIE ZNAKI DROGOWE.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Enoturystyka jako oferta specjalna gospodarstwa agroturystycznego
Zapis prezentacji:

Podstawowa wiedza o winach w teorii MODNE WINA 6 Podstawowa wiedza o winach w teorii - Gatunki wina w Niemczech a) Wino białe „Weisswein“ - wino z białych winogron, których moszcz wytłaczany jest przed fermentacją. b) Wino czerwone „Rotwein“ – wino z czerwonych winogron. Jego kolor pochodzi z czerwonych barwników ze skórki winogron w procesie fermentacji lub podgrzania. c) Wino różowe „Rose“ - wino z czerwonych winogron o zabarwieniu różowym do jasnoczerwonego. Zestawianie mieszanek kilku gatunków wina czerwonego jest dopuszczalne. d) „Weißherbst“ – to specyficzna nazwa wina różowego produkowanego z jasnego moszczu tylko jednego rodzaju krzewów winnych posiadających odpowiedni predykat jakości. ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981

e) „Rotling“ - to wino o barwie jasnoczerwonej, produkowane przez MODNE WINA 6 e) „Rotling“ - to wino o barwie jasnoczerwonej, produkowane przez mieszanie winogron wina białego i czerwonego lub ich moszczu. Pojęcia tego używać można na oznakowanie win stołowych i „jakościowych“. f) - „Schillerwein“ – to nazwa wina Rotling z Wirtembergii i Miśni, które posiadać musi co najmniej predykat jakości. g) - „Badisch Rotgold“ – to wino Rotling z Badenii produkowane z gatunków winorośli szary burgund i pinot noir z predykatem jakości. c) „Perlwein / Secco“ – („wino perliste“) - to wino zawierające naturalny CO² lub nasycone dwutlenkiem węgla. Przy temperaturze 20° C musi ono wykazywać ciśnienie dwutlenku węgla pomiędzy 1 i 2,5 atm. i widocznie bąbelkować. Podane muszą być także: rodzaj i oznaczenie jakości wina. Oznakowanie na etykietce wina „Perlwein“ powinno w sposób wyraźny odróżniać je od wina nasyconego CO². ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981

Klasy jakościowe win niemieckich MODNE WINA 6 Klasy jakościowe win niemieckich Na etykietkach niemieckich win zawsze znaleźć można jedną z przewidzianych przepisami klas jakości: 1. Tafelwein/Landwein - wino stołowe/ wino krajowe 2. Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (b.A.) - wino jakościowe z określonych obszarów upraw 3. Qualitätswein mit Prädikat - wino jakościowe z predykatem a) Wino stołowe/krajowe proste – są to wina lekkie, świeże, na duże pragnienie wzniosłe – to typowe dla danego krajobrazu, mocne wina do picia ze szklanki b) Wino jakościowe z określonych obszarów upraw - są to wina typowe dla danego obszaru - muszą posiadać urzędowy numer pokontrolny * C l a s s i c - te wina posiadają rozpoznawalny bukiet smakowy - są wytrawne w smaku i harmonizują z wieloma potrawami - wino to odpowiada międzynarodowemu stylowi win wytrawnych * SELEKCJA - są to starannie wybrane wina najwyższej klasy - zbiory podlegają rygorystycznym ograniczeniom - wytrawny bukiet smakowy - wyszukany produkt niemieckiej sztuki winiarskiej ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981

c) Wina jakościowe z predykatem Sześć wyróżników (predykatów) to: MODNE WINA 6 c) Wina jakościowe z predykatem Sześć wyróżników (predykatów) to: Kabinett eleganckie, lekkie, dojrzałe wina, zbierane normalnie - „normalnie“ – znaczy w październiku Ten wydłużony czas dojrzewania nadaje temu niemieckiemu winu owocowy kwasek, delikatny bukiet i substancje aromatyczne Kabinett winogrona o wysokiej zawartości cukru - zostały zebrane podczas zbioru podstawowego. * Spätlese - są to winogrona w stadium w pełni dojrzałym, 7 dni po zbiorze podstawowym - posiadają one szczególną elegancję i dojrzałość, są przyjemnie okrągłe i pełne Spätlese winogrona o podwyższonej zawartości cukru - zostały zebrane po zakończeniu zbioru podstawowego, czyli podczas tzw. późnego zbioru. * Auslese - te w pełni dojrzałe winogrona wyodrębniane są spośród całego zbioru i wytłaczane oddzielnie - uwodzą swoją dojrzałością najwyższej próby, pełnią bukietu i elegancją Auslese bardzo dojrzałe winogrona zbierane tylko ręcznie i w sposób wybiórczy (odrzuca się przy tym grona niedojrzałe lub chore). * Beerenauslese - tylko pokryte szlachetną pleśnią i przejrzałe winogrona tłoczone są oddzielnie - osiągają one podwyższony poziom stopni Öchsle’a - wina te są szczególnie dojrzałe, owocowe i pełne, posiadają też wyraźny aromat szlachetnej pleśni Botrytis - wino w kolorze bursztynu Beerenauslese pokryte szlachetną pleśnią lub co najmniej przejrzałe winogrona zebrano ręcznie i w sposób wybiórczy. * Trockenbeerenauslese - używa się tu wyłącznie zasuszone jak rodzynki, pokryte szlachetną pleśnią winogrona - drogocenność tego wina znajduje także odzwierciedlenie w jego wyglądzie i smaku Trockenbeerenauslese zbotrytyzowane (pokryte w całości szlachetną pleśnią, zasuszone) winogrona zebrano ręcznie i w sposób wybiórczy. ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981

c) Wina jakościowe z predykatem Sześć wyróżników (predykatów) to: MODNE WINA 6 c) Wina jakościowe z predykatem Sześć wyróżników (predykatów) to: Wino lodowe swą doskonałą jakość wino to zawdzięcza w pełni dojrzałym winogronom, których wartości zostały skoncentrowane poprzez zamrożenie zbiór odbywa się przy – 7 ° C tylko nie zamrożony, bardzo aromatyczny i o wysokiej zawartości cukru koncentrat zostaje wytłoczony Eiswein (wino lodowe) powstaje z winogron zbieranych w stanie zamrożonym (w temperaturze ca. minus 7° – 12° C (czyli najczęściej w grudniu lub styczniu). ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981