Materiałoznawstwo w zakresie obsługi MODNE WINA Materiałoznawstwo w zakresie obsługi - Zastosowanie bielizny stołowej 1.2 Materiały: bawełna, płótno, wełna, papier, wosk 1.2.1 pochodzenia zwierzęcego: jedwab, wełna - zapach przy spalaniu: jak włosy 1.2.2 pochodzenia roślinnego: bawełna, płótno - zapach przy spalaniu: jak papier Obrus - Nappe (franc.) 1.2.3 Wymiary: a) 130 x 130 cm – w formie kwadratu b) 130 x 170 cm – w formie prostokąta c) według średnicy – formy okrągłe np. 1 metr = 150 cm d) Wysokość stołu to 75 cm e) Załamania - załamanie górne - załamanie środkowe - załamanie dolne f) Krawędzie szycia i tkania 80 25 25 60 75 45 załamanie górne załamanie środkowe załamanie dolne Załamania poprzeczne ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi MODNE WINA Materiałoznawstwo w zakresie obsługi Podkład pod obrus – Molton - Napperone 1.2.4 Materiały: bawełna, flizelina, tworzywo sztuczne - dopasowany jest do blatu stołu (wykrojony) - lub przymocowany po bokach do nóg stołu 1.2.5 Zadania podkładu: - aby obrus nie przesuwał się podczas nakrywania - ochrona przed kantem stołu, by obrus nie odkształcał się pod naciskiem (białe księżyce) - ma chronić blat stołu przed ciepłem - przed wilgocią - by stłumić odgłosy związane z serwowaniem potraw - obrus ma sprawiać wrażenie grubszego i wygodniejszego 1.2.6 - Podkład (Molton) winien być odporny na gotowanie i łatwy w pielęgnacji. - Po użyciu nie należy go składać, lecz zrolować. 80 25 25 60 75 45 ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981
a b Materiałoznawstwo w zakresie obsługi Rozkładanie bielizny stołowej MODNE WINA Materiałoznawstwo w zakresie obsługi a Rozkładanie bielizny stołowej 1.2.7 - Najpierw należy rozłożyć podkład (Molton). 1.2.8 Reguły i wytyczne dotyczące rozkładania bielizny stołowej - wszystkie obrusy w sali powinny mieć ten sam kolor i wzór - winny być dobrze wyprasowane i fachowo złożone przy rozkładaniu - załamanie górne należy skierować w stronę okna - kelner/-ka stoi plecami do drzwi - krawędzie szycia znajdują się po prawej i lewej stronie nakrywającego - załamanie dolne leży od strony kelnera/-ki Pomoc w zapamiętaniu: „stoimy w dolinie i patrzymy na góry“ - przy obrusach okrągłych środkowe załamanie skierować należy w stronę najbliższego rogu sali - obrus powinien po bokach zwisać z każdej strony na 25 cm - dla utrwalenia: karty pracy z ćwiczeniami praktycznymi w restauracji b ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi MODNE WINA Materiałoznawstwo w zakresie obsługi - Ćwiczenie I. dot. rozkładania obrusów na różnych stołach w restauracji ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi MODNE WINA Materiałoznawstwo w zakresie obsługi - Rozkładanie obrusów w restauracji na różnych stołach Ćwiczenie II: Proszę określić kolejność układania obrusów, z uwzględnieniem załamań! ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi MODNE WINA Materiałoznawstwo w zakresie obsługi - Rozkładanie obrusów w restauracji na różnych stołach Ćwiczenie II: Proszę określić kolejność układania obrusów, z uwzględnieniem załamań! ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi MODNE WINA Materiałoznawstwo w zakresie obsługi - Rozkładanie obrusów na stole biesiadnym Ćwiczenie III: Proszę określić kolejność układania obrusów, z uwzględnieniem załamań! ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi MODNE WINA Materiałoznawstwo w zakresie obsługi - Obliczenie kosztów materiałowych dot. rozłożenia bielizny stołowej Ćwiczenie IV: Czyszczenie – pranie, prasowanie i składanie obrusów Możliwości: - wykonanie przez personel - przez pralnię z rozliczeniem wg ilości sztuk - przez pralnię z rozliczeniem wg ilości kilogramów - poprzez firmę leasingową. Zadanie: Proszę wybrać najbardziej oszczędny wariant, jeśli Państwa hotel czy restauracja rozlicza pranie wg ilości sztuk. Uwaga: Obrusy mają ze wszystkich czterech stron zwisać jednakowo na 25 cm. Aby się nie przesuwały, muszą się na siebie zakładać na co najmniej 10 cm. Cena: a) Obrus 130 x 130 cm 2,50 zl b) Obrus 130 x 170 cm 3,00 zl ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981