Nakrywanie do stołu Bielizna stołowa

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Na szczycie równi umieszczano obręcz, kulę i walec o tych samych promieniach i masach. Po puszczeniu ich razem staczają się one bez poślizgu. Które z tych.
Advertisements

Ergonomia.
Klasa I, II, III Szkoła Podstawowa nr 36 w Kielcach
Zasady tworzenia dobrych prezentacji Power Pointa
Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Nakrywanie do stołu Serwetki
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi
Servicearten Sposoby serwowania -
Zagrożenia jakie niesie
Wyniki egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe
Złudzenia Optyczne.
Nakrywanie do stołu Wykończenie
Test 1 Poligrafia,
Wybrane techniki wykonywania ozdób i przedmiotów z papieru
N a k r y c i e s t o ł u.
Zasady BHP w pracy z komputerem
KILKA SŁÓW O ZAWODZIE KELNERA.
Temat: Opis prostopadłościanu.
UMUNDUROWANIE Czyli co każdy harcerz 87 GDH mieć powinien.
Program „Uczenie się przez całe życie”
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Pożyteczne wskazówki podczas podnoszenia i przenoszenia ciężkich przedmiotów Zasady BHP.
INSTYTUCJA WYSYŁAJĄCA: INSTYTUCJA ODBIERAJĄCA: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie im. Józefa Wybickiego Somonino ul. Wolności 39 Koordynator.
Staż zawodowy w Wielkiej Brytanii Londyn
Co spożywali polscy magnaci w okresie Baroku
usług gastronomicznych
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
Ośrodek wczasowo- konferencyjny Wioska Turystyczna Wilkasy
PROJEKT ZAWODOZNAWCZY „WARSZTATY KULINARNO- ARANŻACYJNE”
Savoir vivre sztuka życia
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Funkcje trygonometryczne dowolnego kąta.
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH.
RÓWNIA POCHYŁA PREZENTACJA.
Podjazd do budynku z kostki
Wesele Fort Hotel.
Kasztanowiec Biały Z Łaciny Aesculus hippocastanums.
Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
Kipfenberg-Grösdorf.. Praktykę zawodową odbyłyśmy w terminie r. w hotelu Zum Blauen Hecht w Kipfenberg-Grösdorf.
Storyboard Chwastek i Burszka Postacie Fabuła Rekwizyty Miejsce akcji.
ŚNIADANIE DAJE MOCŚNIADANIE DAJE MOC Dzień Zdrowego Śniadania w klasie II Szkoły Podstawowej im. mjr. Jana Piwnika „Ponurego” w Rzepinie.
Technika iris folding Kartka walentynkowa.
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
Graniastosłupy Ośmiokątne..
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Funkcje trygonometryczne dowolnego kąta
Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej – mój wybrany zawód
Organizacja przyjęć i imprez oficjalnych
WESELE NOWA BOCHNIA. RESTAURACJA ANTYCZNA Niepowtarzalne, luksusowe wnętrze, pełne pięknych, historycznych przedmiotów. Szef Kuchni potrafi zaspokoić.
Szanowni Państwo Mamy przyjemność przedstawić Państwu naszą nową ofertę dotyczącą wynajmu sal konferencyjno-bankietowych. Nasz obiekt jest Szanowni Państwo.
to wyjątkowe chwile, na które czeka każdy.
ZADANIA + ROZWIĄZANIA MGT challenge 2015 edycja II - gimnazjum.
OBRÓBKA SKRAWANIEM Opracował dr inż. Tomasz Dyl
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
Praktyki zawodowe odbywały się od 8 kwietnia do 5 maja w hotelu Rennsteig w Masserbergu.
UMUNDUROWANIE Czyli jak każdy harcerz 1 MDH powinien być umundurowany Cytaty zaczerpnięte z Regulaminu mundurowego ZHR Cytaty zaczerpnięte z Regulaminu.
Organizacja stanowiska pracy z komputerami
STANOWISKO PRACY UCZNIA
Kipfenberg-Grösdorf.. Praca na stanowisku służby pięter: Główne zajęcia to: Ścieranie kurzy Ścielenie łóżek Mycie okien Odkurzanie jednostek mieszkalnych.
System Identyfikacji Wizualnej dla Gminy Osiecznica wykonanej w ramach X Konferencji Stowarzyszenia PR i Promocji Uczelni Polskich Kliczków, luty 2008.
308.Na nici wisi nad powierzchnią stołu 5 jednakowych kulek jedna pod drugą. W jakich odległościach od siebie winny znajdować się kolejne kulki, aby po.
Rekonstruujemy stroje ludowe
Savoir - Vivre na talerzu
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
II Liceum Ogólnokształcące im. K.K. Baczyńskiego w Radomsku
KUSUDAMA
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Scenariusz lekcji. Zajęcia praktyczne..
Zapis prezentacji:

Nakrywanie do stołu Bielizna stołowa

Bielizna stołowa – to niezbędna część wyposażenia zakładu gastronomicznego, a jednocześnie istotny element dekoracyjny

Obrus – element nakrycia stołowego; powinien komponować się dobrze z wystrojem wnętrza. Odpowiednia wielkość obrusa to kwestia wyglądu stołu i wygody gości .

Obrus bankietowy - służy do nakrywania długich stołów na przyjęcia o charakterze stojącym i zasiadanym. Nakrywany jest na długie stoły ustawione w tej stałej konfiguracji.

Napperon - duża serweta stołowa stanowiąca element dekoracyjny stołu, układana wzdłuż stołu lub po przekątnej.

Laufry- są to duże dekoracyjne serwety często ozdobione haftami lub koronkami . Na laufrach ustawia się kwiaty, świece oraz lustra.

Skirtingi - marszczone ozdobne falbany, używane do dekoracji bocznych powierzchni stołów. Przypina się je do obrusa na wysokości blatu stołu za pomocą klamer lub rzepów.

Kolorystyka bielizny stołowej Białą bieliznę stołową tradycyjnie stosuje się do nakrycia stołów na uroczyste przyjęcia oraz do obiadu i kolacji. Kolorowymi obrusami nakrywa się stoły do śniadań i podwieczorków oraz w kawiarniach i restauracjach o rustykalnych wnętrzach.

Dobór koloru obrusów i serwetek zależy od wystroju wnętrza i charakteru uroczystości. Obrusy powinny być gładkie z mało widocznym wzorem. Odpowiednio kolorystycznie dobrana bielizna stołowa jest wyznacznikiem poziomu usług w danym zakładzie gastronomicznym, a także jest dopełnieniem wizerunku lokalu.

Ścielenie obrusa Blat stołu powinien być czysty; stoły powinny mieć tą samą wysokość. Upewnij się, że stół nie ma zadziorów.

Ścielenie obrusa Rogi obrusa powinny przykrywać nogi stołu. Część zwisająca z blatu powinna być równa wokół całego stołu: 30-40 cm. Zagięcia obrusa powinny mieć kierunek zgodny z kierunkiem pomieszczenia.

Ścielenie obrusa Jeśli nakrywasz obrusy na większe przyjęcia, nałóż dwa obrusy na siebie brzegiem; założenie powinno być skierowane w stronę przeciwną do wejścia.

Ścielenie obrusa Rodzaj nakrycia zależy od rodzaju i liczby podawanych potraw. Kierunek nakrywania powinien być zgodny z ruchem wskazówek zegara.