Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
B. Analiza jakościowa posiłków
Advertisements

Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś!
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Grupa III – Dziennik pokładowy
Opracowała: Katarzyna Skałubińska Klasa III b
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Publiczne Gimnazjum w Bielicach
TYGODNIOWY JADLOSPIS DLA OSOBY W WIEKU LAT ;)
Zdrowe odżywianie.
Ankieta dotycząca odżywiania się uczniów klas pierwszych
W restauracji.
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
O zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia
pod okiem Pani Małgorzaty Kani
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLAKA
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
Żywienie w sporcie.
Jedz smacznie i zdrowo.
Zdrowa dieta Europejczyka
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Żyj zdrowo, jedz kolorowo!
Ekologia – Hit czy kit ?. Dnia o godz w naszej szkole (sala nr 47) odbędzie się debata pt.,,Ekologia hit czy kit. Chcemy porozmawiać
Stołówka szkolna Smacznego! Bon apetit!.
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Zdrowa dieta Europejczyków
Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Teraz dowiecie się nieco o odżywianiu się Waszych dzieci. DRODZY RODZICE.
Jak się odżywiamy?.
zdrowe odżywianie nastolatka
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
Ankieta do uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum ZPO w Skrzydlnej
ANKIETA DLA RODZICÓW- „ŚNIADANIE” 92 RODZICÓW UZUPEŁNIŁO ANKIETY.
Żyj zdrowo!.
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Propozycja pierwsza140zł Propozycja druga 170zł/os.
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
Śniadanie daje moc! Naprawdę! 8 XI 2011 Specjalna Szkoła Podstawowa nr 12 w Legnicy Klasa I+II.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Wyniki ankiety dotyczącej zdrowego odżywiania się uczniów gimnazjum w Poroninie. Poronin, kwiecień 2014.
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Nie zapominaj o napojach, szczególnie o wodzie!
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Owoce i warzywa.
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Skąd pomysł na projekt? Obserwując sposób odżywiania się naszej młodzieży stwierdziłam, że tematowi racjonalnego odżywiania należy poświęcić więcej uwagi.
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Stosowanie wymienników węglowodanowych w leczeniu cukrzycy.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
Klaudia: - lat 28, - waga 51 kg, - wzrost 168 cm, - jest alergikiem, - nie toleruje białek zwierzęcych w związku z tym jest wegetarianką, - instruktorka.
Śniadanie jest posiłkiem, na który bezwzględnie powinniśmy mieć czas każdego dnia. Zasada ta dotyczy zarówno dzieci jak i dorosłych. Podstawowym celem.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
ABC – zdrowego odżywiania
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś

W skład naszej grupy wchodzą: Igor Chynasiński, Michał Jasiński, Adam Marucha, Mikołaj Rutkowski, Michał Soszyński

Problem Czy młodzież naszego gimnazjum zdrowo się odżywia?

Metody Naszym zadaniem jest sprawdzenie ilu nastolatków w naszym gimnazjum jak i czy zdrowo się odżywia.

Co zamierzamy zrobić Przeprowadzimy ankiety wśród uczniów klas I dotyczące: ilości i jakości spożywanych przez nich posiłków, spożywanych dziennie zawartości kalorycznych. Przeprowadzimy wywiad na temat najczęściej kupowanych produktów w sklepiku szkolnym Porównamy statystycznie czy uczniowie wolą zjeść pączek czy obiad w stołówce szkolenej.

WYNIKI ANKIETY

Ile spożywasz posiłków dziennie? 3% 20% 37% 40%

Wniosek Powinniśmy spożywać pięć posiłków dziennie w małych ilościach, 20% uczniów tak postępuje, a 40% jest bliskie do dobrego odżywiania.

Ile litrów płynów wypijasz dziennie? 1% 38% 28%

Wniosek Niestety młodzież naszego gimnazjum wypija za mało płynów, średnie dzienne zapotrzebowanie płynów wynosi minimum 2l.

Co spożywasz w największej ilości? 31% 25% 12% 8% 0%

Wniosek Wśród uczniów naszego gimnazjum spożycie pieczywa jest za wysokie. Warzywa natomiast powinny być spożywane w większych ilościach. Zdecydowana pochwała należy się na nie spożywanie fast-food’ów.

O której godzinie spożywasz ostatni posiłek? 26% 25% 20% 14% 8% 0%

Wniosek Uczniowie naszego gimnazjum za późno jedzą ostatni posiłek tylko 8% młodzieży je go prawidłowo do godziny 18.00.

Jak często jadasz fast-food’y?

Wniosek Wyniki tego pytania są zadowalające ponieważ aż 13% uczniów nie je fast-food’ów co należy zaliczyć do sukcesu.

Co najczęściej kupujesz w sklepiku szkolnym?

Wniosek Wszelkiego rodzaju słodycze i napoje słodzone schodzą z sklepiku jak ciepłe bułeczki, a co jest szokujące nikt nie kupuje owoców!

Czy korzystasz z stołówki szkolnej?

Wniosek Podczas długiego pobytu w szkole w ciągu dnia należałoby zjeść obiad, celem zapewnienia regularnych posiłków i przestrzegania właściwej diety.

Czy to co jesz ma wpływ na Twoje samopoczucie?

Czy dyscyplina którą uprawiasz wymaga od Ciebie specjalnej diety?

Czy trudno jest przestrzegać diety?

Czy chcąc być dobrym sportowcem korzystasz z porad dietetyka?

Sposób na zdrowe odżywianie - Jadłospis

Poniedziałek 1.Śniadanie: Chleb z masłem czosnkowym i pomidorem. Herbata z cytryną lub kawa inka. 2.II śniadanie: Bułka z sałatą i szynką, jabłko. 3.Obiad: Barszcz czerwony, naleśniki z serem i dżemem, bita śmietana, kompot. 4.Podwieczorek: Banan, chałka z masłem. 5.Kolacja: Kawa, chleb z pasztetem i ogórkiem. Herbata owocowa.

Wtorek 1.Śniadanie: Zupa mleczna. Chleb z pastą z sera białego i rzodkiewki. Herbata z cytryną. 2. II śniadanie: Drożdżówka z jabłkiem. 3.Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki, schab w sosie, warzywa gotowane. Kompot. 4.Podwieczorek: Kasza manna z sokiem owocowym. 5.Kolacja: Bułka z masłem i szynką, pomidor, szczypior. Herbata z cytryną.

Środa 1.Śniadanie: Kanapki z szynką i zielonym ogórkiem Herbata z cytryną lub kawa inka. 2. II śniadanie: Bułka z masłem, sałatą i żółtym serem, jabłko. 3.Obiad: Krupnik, pyzy z mięsem, kapusta kiszona. Sok owocowy . 4.Podwieczorek: Budyń czekoladowy, biszkopty, truskawki. 5.Kolacja: Bułka z pastą z wędzonej ryby i jajka. Herbata.

Czwartek 1.Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem. Kanapka z pasztetem i pomidorem . Herbata z cytryną 2. II śniadanie: Bułka z polędwicą drobiową i sałatą. 3.Obiad: Zupa ogórkowa ,gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, sałata ze śmietaną. Kompot. 4.Podwieczorek:Ciasto drożdżowe, winogrono. 5.Kolacja:Pieczywo razowe z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Kawa zbożowa z mlekiem.

Piątek 1.Śniadanie: Zupa mleczna. Kanapka z serem topionym i papryką. Herbata z cytryną. 2. II śniadanie: Drożdżówka z makiem, jabłko. 3.Obiad: Zupa fasolowa, pierogi ruskie ze śmietaną, duża marchewka. Kompot. 4.Podwieczorek: Kisiel z sokiem, herbata owocowa. 5.Kolacja: Bułka z masłem , jajecznica ze szczypiorkiem. Herbata

Sobota 1.Śniadanie: Grzanki tostowe z dżemem. Kakao. 2.II śniadanie: Chałka z masłem, sok Kubuś. 3.Obiad: Zupa pieczarkowa. Spaghetti z mięsem, żółtym serem i sosem pomidorowym. Sok. 4.Podwieczorek: Jabłecznik , czekolada do picia. 5.Kolacja: Kanapki z masłem i wędliną, sałatka jarzynowa .Herbata owocowa.

Niedziela 1.Śniadanie: Chleb z masłem , parówki zapiekane z serem , pomidor. Herbata z cytryną . 2.II śniadanie: Jogurt owocowy, herbatniki. 3.Obiad:Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka z warzywami i ryżem. Kompot. 4.Podwieczorek: : Lody z owocami. 5.Kolacja: Tosty z mozzarellą i bazylią. Sok owocowy.

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ