Błasiak Ewa Duda Katarzyna

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Advertisements

Biotechnologia zespół technologii, służących do wytwarzania użytecznych, żywych organizmów lub substancji pochodzących z organizmów lub ich części. Inaczej.
Poznajemy składniki żywności !
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Składniki diety zbilansowanej
Przygotowanie prezentacji : Klasa II c i 0 a
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WITAMINY.
Witamina C !!! W owocach i warzywach
Światowy dzień żywności
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
ZAPOBIEGAĆ Zapobiegać oznakom przedwczesnego starzenia związanym z procesem oksydacji skóry CE FERULIC PHLORETIN.
dla chłopczyka i dziewczynki
Witamina B.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ŻYJ ZDROWO Jedz warzywa i owoce..
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Jedz żółte owoce i warzywa
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Zdrowy styl życia.
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Witamina C Co to jest?.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
WITAMINY.
Biologia Karolina Iwanowska
Witaminy Jakub Dorobisz.
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
Woda i składniki mineralne
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
Biotechnologia a medycyna
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Warzywa i owoce
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem!
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Walory zdrowotne jagnięciny
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Stymulator rozwoju owoców
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
1 Sole Mineralne  P.
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

Błasiak Ewa Duda Katarzyna Produkcja witaminy C - podejście biotechnologiczne Błasiak Ewa Duda Katarzyna

Witamina C = L-askorbinowy tzn.: "bez szkorbutu" ( "a" = brak, "scorbutus" = szkorbut) Dawniej szkorbut był chorobą popularną wśród marynarzy, którym podczas długich rejsów brakowało świeżych warzyw i owoców, czyli źródła witaminy C. To właśnie dzięki tej chorobie uświadomiono sobie ogromne znaczenie witamin dla zdrowia, i życia człowieka. 1932 r. Albert von Szent Gyorgyi

Witamina C … Udział w wytwarzaniu kolagenu Właściwości antyoksydacyjne, Zapewnia sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego, a co za tym idzie – serca, obniża poziom cholesterolu. Wpływa na podnoszenie odporności organizmu (być może właściwości antywirusowe) - pobudza system immunologiczny

…Witamina C Do produkcji hormonów zwalczających stres. Pomaga we wchłanianiu Fe, Mn, oraz zmniejsza toksyczność Se, Cu, V, Co i Hg. Niezbędna dla cukrzyków (wpływ na poziom glukozy we krwi) Kosmetyki Chroni skórę przed działaniem słońca i przed starzeniem. …. UWAGA! W niektórych przypadkach witamina C ma właściwości prooksydacyjne – duże stężenie metali, odpow. pH.

Witamina C – jako antyoksydant Właściwości antyoksydacyjne posiada forma jonowa witaminy C - przejmuje ona elektron z wolnego rodnika – tworzy się wolny rodnik askorbowy, który jest następnie : - utleniany przez oksydazę askorbinową do dehydroksyaskorbinianu (DHA), które reduktaza dehydroksyaskorbinowa redukuje do formy jonowej witaminy, - redukowany przez reduktazę semidehydroaskorbinianowej do formy jonowej witaminy

C wit C =1-5 mM w liściach , 25mM w chloroplastach Synteza witaminy C ROŚLINY – każda komórka roślina ma zdolność do jej syntezy, aczkolwiek większe jej ilości są znajdowane w tkankach merystematycznych, znajduje się w obrębie całej komórki – najwięcej jest jej w chloroplastach C wit C =1-5 mM w liściach , 25mM w chloroplastach ZWIERZĘTA – zachodzi w wątrobie i/lub w nerkach, nie wszystkie potrafią ją syntetyzować, nie robią tego: naczelne - w tym człowiek, świnka gwinea, niektóre ryby i ptaki – u nich gen kodujący L –glukonolaktono oksydazę jest zmutowany – nie prowadzi do syntezy prawidłowego enzymu

zwierzęta kontra rośliny Biosynteza L-AA zwierzęta kontra rośliny

Gdzie ją znaleźć? Znaczące ilości są w warzywach i owocach. Zboża, mleko i mięso zawierają tylko śladowe ilości albo nie zawierają jej wcale. W Polsce: Owoce dzikiej róży - jedna z odmian zawiera w 100 g, ok. 2400mg wit. C (minimalna dzienna dawka to ok. 60 mg) Natka pietruszki. Inne produkty bogate w witaminę C to: truskawki, czarne porzeczki, cytryny, pomarańcze, kiwi, grejpfruty, chrzan, papryka, rzeżucha, koperek zielony.

Czy nie za mało? 75 mg/dzień dla kobiet 90 mg/ dzień dla mężczyzn 100 mg/ dzień dla polaczy

Produkcja 80 000 ton rocznie = koszt $600 mln (produkcja wzrasta 3-4% rocznie) – 50% farmakologia, 25% - żywność, 15% przemysł kosmetyczny, 10% - przemysł rolniczy; Obecnie standardową jest proces Reichsteina obejmujący 7 etapów Witaminy C nie otrzymujemy z roślin ponieważ: - za droga metoda (HPLC), - za małe ilości witaminy się otrzymuje, - Nie ma sensu ponieważ lepiej zjeść warzywko!

Proces Reichsteina Wynalezienie procesu ok. 60 lat temu Wydajność 50% (od D- glukozy do kwasu L- askorbinowego), Proces wieloetapowy wymagający różnych odczynników organicznych i nieorganicznych oraz różnych temperatur dla poszczególnych reakcji, WNIOSEK: Proces trudny do przeprowadzenia i kosztowny!

Biosynteza L-AA w roślinach Główny szlak biosyntezy wymaga L-galaktozy Prekursorem jest L-galaktono-1,4-lakton. Droga przebiega przez GDP-D-mannozę i GDP-L-galaktozę (pathway 1 in figure). Alternatywny szlak biosyntezy zawiera kwas D-galakturonowy jako prekursor L-galaktono-1,4-laktonu. Główne enzymy tego szlaku poznano dopiero w 1998 r.

GLOaza – L- glukonolaktono oksydaza GLOaza – utlenia L- gulonolakton do kwasu askorbinowego u zwierząt (2000)

Lactuca sativa Nicotina tabacum Zwiększona ilość produkcji witaminy C w roślinach przyczyniła się do: wzrostu ich odżywczych właściwości oraz do zapobiegania ich brązowieniu.

Chlorella pyrenoidosa Chlorella pyrenoidosa próbowano wykorzystać jako źródło witaminy C ponieważ: łatwo dostępna, prosta do hodowli, zawiera stosunkowo dużo witaminy C (tzn. więcej aniżeli owoce czy warzywa). Produkcję przeprowadzano w bioreaktorze uzyskując początkowo 40mg/l L-AA, po przypadkowej mutagenezie i optymalizacji warunków udało się otrzymywać 2g/l (na początkowo dodanej 80g/l glukozy => wydajność procesu 2,5%) (1996 patent na otrzymywanie wit. C z zielenicy)

Drożdże & D-EAA  D-Ara DH, D-arabinose dehydrogenase D-AL Ox, D-arabinono-1,4-lactone oxidase; L-Gal DH, L-galactose dehydrogenase; GDPME, GDP-D-mannose-3,5-epimerase; GDPM PPase, GDP-D-mannose pyrophosphorylase L-GL DH, L-galactono-1,4-lactone dehydrogenase HK, hexokinase PGI, phosphoglucose isomerase PMI, phosphomannose isomerase PMM, phosphomannose mutase D-EAA (Kwas D-erytroaskorbinowy) ma podobnie do L-AA właściwości antyoksydacyjne, ale nie pełni pozostałych funkcji, które normalnie spełnia witamina C w organiźmie (jka np. stymulacja syntezy kolagenu).

Co się stanie gdy.....? Do hodowli S.cerevisiae dodano prekursory witaminy C.

Wnioski D –arabinozo dehhydrogenaza i D –arabinozo oksydaza nie są bardzo specyficzne, ich substratem mogą być zarówno prekursor L-AA i D-EAA (identyczna wydajność procesu) – współzawodnictwo pomiędzy nimi o miejsce aktywne enzymu Doświadczenie wskazuje na nową, alternatywną metodę produkcji witaminy C. Na tym etapie nie jest ona opłacalna bo L- galaktoza jest bardzo rzadkim i drogim cukrem. Obecnie pracuje się nad utworzeniem nowego szczepu drożdży, które posiadałyby enzymy mogące przekształcać D- glukozę w L-galaktozę (projekt wspierany przez firmę Roche).

Bakterie Stosowane głównie do otrzymywania intemediantów procesu Reichsteina, co pozwoli skrócić i usprawnić proces Zastosowanie ukladu z NADP / NADPH Otrzymywanie 2 – keto L- glukonu poprzez: - Oksydacja l-glukozy do 2-KLG przez Pantoea citrea (120g/l w czasie 120h), - Oksydację D-sorbitolu / D-sorbozy di 2-KLG przez Gluconobacter oxydans

Podsumowanie  Obecnie są trzy kierunki w biotechnologii, które mają na ulepszenie produkcji witaminy C: Otrzymanie większej ilości L –AA za pomocą manipulacji biosyntezą L- AA, Produkcja witaminy C przez drożdże, Produkcja intermediatów (2- KLG) procesu Reichsteina przez bakterie

THE END THE END