Kornelia Lewandowska
Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić do wielu chorób.
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA
Ważną zasadą zbilansowanej diety jest regularność jadania posiłków. Śniadanie jest jej nieodłącznym elementem. Rozpoczynanie dnia z pustym żołądkiem i czekanie na pierwszy posiłek zmniejsza siły obronne organizmu i, jak pokazują najnowsze badania, sprzyja powstaniu nadwagi. Praca lub nauka z pustym żołądkiem są zdecydowanie mniej efektywne, niż po zjedzeniu śniadania. W pełni wartościowe śniadanie powinno zawierać też warzywa lub owoce.
Warzywa i owoce zalicza się do produktów o wysokiej wartości odżywczej- są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika a także kwasów organicznych i olejków eterycznych. Codzienne spożywanie warzyw i owoców zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, zawału serca oraz nowotworów, ze względu na zawarte w tych produktach przeciwutleniacze- witaminy C, E, beta- karoten, likopen i flawonoidy. Chronią one przed utlenieniem,,złego” cholesterolu, dzięki czemu jest mniej miażdżycorodny.
Jogurt jest bogaty w białko, składniki mineralne: wapń i żelazo oraz witaminy, zwłaszcza z grupy B. Pomaga odbudowywać florę bakteryjną układu pokarmowego, która często jest niszczona poprzez zażywanie antybiotyków. Polecany jest zwłaszcza osobom, które mają problem z trawieniem mleka- jest bardziej strawny.