Zatrzymać lato w kuchni

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kuchnia epoki napoleońskiej
Advertisements

Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Gotowanie.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Książka Kucharska.
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
Ogórek osiecki Urszula Pużanowska
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Bez śniadania nie ma nauczania
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Każdy powie, że sport to zdrowie!
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
SMACZNIE I ZDROWO WITAMINY TO ZDROWIE.
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY Jemy warzywa i owoce.
WIEM,CO JEM !.
Metody konserwacji żywności
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Nasz ogród. Owoce i warzywa
Jedz owoce i warzywa. Owoce Warzywa.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Śniadanie daje moc! Naprawdę! 8 XI 2011 Specjalna Szkoła Podstawowa nr 12 w Legnicy Klasa I+II.
Jesień już w pełni. To najlepszy moment, aby zacząć przygotowywać „zimowe zapasy”. My Promyczki, postanowiliśmy wzbogacić nasze domowe spiżarnie - kiszonymi.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Witaminy.
Podróże po świecie Smaki Europy.
Co to jest katar? Katar to inaczej nieżyt nosa: zapalenie błony śluzowej nosa, często też zatok przynosowych Do objawów należą: kichanie , "drapanie" w nosie i.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Sprawozdanie z działalności w roku szkolnym 2012/2013.
Owoce i warzywa.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Warzywa i owoce
Dane firmy: Eko-Plant Ul. Krasickiego Sieradz Tel:
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Sposoby konserwowania żywności
Konserwacja towarów żywnościowych
Zimowe witaminy.
Legenda litwińskich potraw
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Przyprawy ciasteczek korzennych
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Zatrzymać lato w kuchni

Zatrzymać lato w kuchni KONSERWOWANIE Dawniej, niemal każda, dobra gospodyni musiała mieć spiżarnię, a w niej zapasy w postaci konfitur, marmolad, kompotów, warzyw kiszonych i marynowanych. Owoce gotowano w cukrze lub w miodzie – w ten sposób można przygotować kompoty, dżemy, konfitury, które są bardzo energetyczne i mają własności rozgrzewające, co bardzo przyda się zimą.

Zatrzymać lato w kuchni MARYNOWANIE Marynaty – to również bardzo popularna forma konserwowania darów natury. Warzywa lub owoce gotuje się w zalewie octowej z przyprawami. Pamiętajmy, że ocet ma silne właściwości bakteriobójcze. Składniki przekładane są do czystych, wyparzonych słoików i zalewane zagotowanym wywarem octowym.   Do warzyw i owoców, których żywot najczęściej przedłuża się tą metodą, zaliczamy ogórki, paprykę, pomidory, gruszki, patisony, dynię, śliwki, a także grzyby.

Zatrzymać lato w kuchni KISZENIE Kiszonki – kiszenie warzyw czy owoców to jedna ze starszych metod przedłużania trwałości danego produktu. Głównym środkiem konserwującym zapobiegającym psuciu się warzyw jest sól, która przyspiesza fermentację. Podczas kiszenia smak danego warzywa czy owocu znacznie się zmienia, nie ma to wpływu na wartości odżywcze danego produktu, a czasami działa wręcz leczniczo ze względu na dużą zawartość witamin, zwłaszcza witaminy C. Do kiszenia poza ogórkami i kapustą doskonale nadają się pomidory, buraki. 

Przepis na kiszone ogórki 1 kg ogórków 1 litr zimnej wody 1 łyżka soli 4 ząbki czosnku 2 kawałki obranego korzenia chrzanu 4 gałązki kopru wraz z nasionami można dodać po 1 listku wiśni, porzeczki lub dębu do każdego słoika.

Kiszenie ogórków Ogórki, gałązki kopru i liście chrzanu dokładnie umyj. Korzeń chrzanu i główkę czosnku obierz i podziel na mniejsze części.

Kiszenie ogórków Ogórki układamy pionowo w słoiku, dosyć ciasno. Dodajemy słupki chrzanu i ząbki czosnku.

Rozpuść łyżkę soli w 1 litrze wody. Kiszenie ogórków Rozpuść łyżkę soli w 1 litrze wody. Na koniec włóż zielone przyprawy: koszyczki kopru, liście chrzanu, dębu lub wiśni.

Kiszenie ogórków Krawędzie słoika wytrzeć do sucha, ułożyć gumki, położyć wieczko i założyć sprężynkę lub zakręcić słoik. Zamknij słoik, odstaw na półkę w spiżarni. Zalej ogórki przygotowaną solanką, tak by przykryć ogórki.

Matematyka ze smakiem Uzupełnij ilość produktów. Ilość słoików 1 2   20 40 ogórki ½ kg pół kg 1 kg 5 kg sól - łyżki woda Ząbki czosnku Gałązki kopru Kawałki chrzanu Liście

Matematyka ze smakiem Uzupełnij ilość produktów. Ilość słoików 1 2  10 20 40 ogórki ½ kg pół kg 1 kg 5 kg  10 kg 20 kg  sól - łyżki pół łyżki  1  5  20 woda  pół litra  1 litr  5 litrów  10 litrów  20 litrów Ząbki czosnku  2 4   40  80 Gałązki kopru 2  Kawałki chrzanu Liście 10