Szacunek dla chleba
Do chleba rano wstawać trzeba. Aby otrzymać chleb potrzeba wiele rąk, które go przygotują: rolnik, który wkłada wiele pracy, by wyhodować zboże; młynarz, by ze zboża mąkę wyczarować; gospodyni, która spracowanymi dłońmi ciasto chlebowe wyrabiała i w piecu wypiekała. Dlatego chleb jest w wielkim poszanowaniu, szczególnie w polskiej tradycji
Tradycje związane z chlebem Chlebem i solą witano gości na progu domu. Był on obecny przy błogosławieństwie nowożeńców. Kromkę chleba dawano na pożegnanie, jako znak błogosławieństwa oraz życzenie szczęśliwego powrotu. Ręki wyciągniętej z chlebem do zgody nie wypadało odtrącić. Do nowo zbudowanego domu wnoszono chleb i wodę, które miały zapewnić dostatek domu. Wypowiadano wtedy słowa: „Gdy jest chleb i woda to nie ma głoda”
Szacunek dla chleba okazywano na różne sposoby. Nie do pomyślenia było wyrzucenie go do śmietnika. Gdy upadł na ziemię, to przepraszając podnosiło się go i całowało. Chleba nie można było spożywać w czapce. Dawniej pierwszy bochenek chleba z wypieku nie krajano nożem tylko łamano między siebie. Przed ukrojeniem pierwszej kromki czyniono znak krzyża nad bochenkiem. Chleb zawijano w białą lnianą ściereczkę, nie mógł leżeć na brudnym stole. Pieczenie chleba w każdym gospodarstwie było świętem – pieczono go najczęściej w sobotę w pięknie wysprzątanym domu – miał starczyć na cały tydzień.
Z okazji świat gospodyni wypiekała różne rodzaje pieczywa: kołacze, strucle, rogale, chałki, dla dzieci przygotowywano bułeczki. Chleb pieczony był z białej mąki, tylko ubodzy ludzie piekli i spożywali ciemny chleb – z mąki pełnoziarnistej. Dzisiaj w piekarni można kupić rozmaite pieczywo. Chętnie spożywamy ciemny chleb z ziarnami i różnymi innymi dodatkami, np. śliwką, cebulą. Powróciła moda na wypiek chleba w domu, nie pieczemy go jednak w piecu węglowym, ale w piekarniku.
BUŁECZKI DROŻDŻOWE
SKŁADNIKI: > 75g masła > 250ml mleka > 15g świeżych drożdży > 500g mąki > 70g cukru > 15g cukru pudru > szczypta soli > 1 jajko
1. Mleko delikatnie podgrzać (nie może być gorące!). 2. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru.
3. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak rosną drożdże?
4. Cukier roztopić w mleku, a masło roztopić i przestudzić.
5. Do robota wlać wyrośnięty rozczyn i powoli dodawać mąkę z solą i przestudzone masło i wyrabiać hakami do ciasta.
6. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5h.
7. Kiedy ciasto wyrośnie, uformować bułeczki i posmarować je z wierzchu rozrobionym jajkiem. Piec w temperaturze 50⁰C przez 20-30 minut następnie w 200⁰C 10 minut
Po ostygnięciu… SMACZNEGO!!;)