Do chleba rano wstawać trzeba.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
Przepisy REGIONALNE.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Podstawowe gorące desery
Z Zespołu Szkół Spożywczych im. KEN w Sandomierzu
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
„TYDZIEŃ RAZOWEGO CHLEBA” w Przedszkolu nr 2 w Łapach
La Chandeleur.
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Potrawy Irlandzkie.
Program „Mój własny chleb!”
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
CHEMIA A WSPÓŁCZESNE SPOŁECZEŃSTWO
CUPCAKES.
Książeczka kucharska:
Praktyki odbyliśmy w jednej z włoskich piekarni Panbianchi di Banchi. Właścicielem był Glauco Bianchi. Pracowaliśmy w nocy od godz do 7.00.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
Program „Mój własny chleb!”
Zdrowa dieta Europejczyków
Nasz przepis na chleb.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
BAW SIĘ I UCZ! ŚWIETLICA SZKOLNA PRZYJAZNA UCZNIOWI
ŚNIADANIE DAJE MOC , KLUB SNIADANIOWY klasy 3a
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM „ŚNIADANIE DAJE MOC”
Świąt Wielkanocnych-między
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Podróże po świecie Smaki Europy.
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
WIELKOPOLSKIE TRADYCJE
Jak zawsze, przed świętami czas oczekiwania się dłuży. Czekamy na Mikołaja, prezenty, wspólną kolację i gości, którzy nas często odwiedzają. Zawsze jest.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
Czyste Ziarno TrADYCJA & ZDROWIE. TRADYCJA & ZDROWIE Czyste Ziarno to bardzo wyjątkowy, unikalny, zdrowy i pożywny bochenek chleba.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
Szkolny Dzień Chleba w Szkole Podstawowej im
Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia 2015 Przykład „dobrej praktyki” w Samorządowej Placówce Wychowania Przedszkolnego nr 9 w Kętach.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Projekt „ ŻYJMY ZDROWO ”. ” realizowany metodą badawczą w klasie 2a Realizację projektu : Marzenna Figurska, Maria Dobaczewska, Iwona Planutis (koordynator)
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Legenda litwińskich potraw
Desery krajów Erasmus+
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Austria Tradycje Świąteczne.
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Koszyczek wielkanocny
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Szacunek dla chleba

Do chleba rano wstawać trzeba. Aby otrzymać chleb potrzeba wiele rąk, które go przygotują: rolnik, który wkłada wiele pracy, by wyhodować zboże; młynarz, by ze zboża mąkę wyczarować; gospodyni, która spracowanymi dłońmi ciasto chlebowe wyrabiała i w piecu wypiekała. Dlatego chleb jest w wielkim poszanowaniu, szczególnie w polskiej tradycji

Tradycje związane z chlebem Chlebem i solą witano gości na progu domu. Był on obecny przy błogosławieństwie nowożeńców. Kromkę chleba dawano na pożegnanie, jako znak błogosławieństwa oraz życzenie szczęśliwego powrotu. Ręki wyciągniętej z chlebem do zgody nie wypadało odtrącić. Do nowo zbudowanego domu wnoszono chleb i wodę, które miały zapewnić dostatek domu. Wypowiadano wtedy słowa: „Gdy jest chleb i woda to nie ma głoda”

Szacunek dla chleba okazywano na różne sposoby. Nie do pomyślenia było wyrzucenie go do śmietnika. Gdy upadł na ziemię, to przepraszając podnosiło się go i całowało. Chleba nie można było spożywać w czapce.  Dawniej pierwszy bochenek chleba z wypieku nie krajano nożem tylko łamano między siebie. Przed ukrojeniem pierwszej kromki czyniono znak krzyża nad bochenkiem. Chleb zawijano w białą lnianą ściereczkę, nie mógł leżeć na brudnym stole. Pieczenie chleba w każdym gospodarstwie było świętem – pieczono go najczęściej w sobotę w pięknie wysprzątanym domu – miał starczyć na cały tydzień.

Z okazji świat gospodyni wypiekała różne rodzaje pieczywa: kołacze, strucle, rogale, chałki, dla dzieci przygotowywano bułeczki. Chleb pieczony był z białej mąki, tylko ubodzy ludzie piekli i spożywali ciemny chleb – z mąki pełnoziarnistej. Dzisiaj w piekarni można kupić rozmaite pieczywo. Chętnie spożywamy ciemny chleb z ziarnami i różnymi innymi dodatkami, np. śliwką, cebulą. Powróciła moda na wypiek chleba w domu, nie pieczemy go jednak w piecu węglowym, ale w piekarniku.

BUŁECZKI DROŻDŻOWE

SKŁADNIKI: > 75g masła > 250ml mleka > 15g świeżych drożdży > 500g mąki > 70g cukru > 15g cukru pudru > szczypta soli > 1 jajko

1. Mleko delikatnie podgrzać (nie może być gorące!). 2. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru.

3. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak rosną drożdże?

4. Cukier roztopić w mleku, a masło roztopić i przestudzić.

5. Do robota wlać wyrośnięty rozczyn i powoli dodawać mąkę z solą i przestudzone masło i wyrabiać hakami do ciasta.

6. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5h.

7. Kiedy ciasto wyrośnie, uformować bułeczki i posmarować je z wierzchu rozrobionym jajkiem. Piec w temperaturze 50⁰C przez 20-30 minut następnie w 200⁰C 10 minut

Po ostygnięciu… SMACZNEGO!!;)