LODÓWKI.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kraje anglojęzyczne Kuchnia.
Advertisements

Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Jedzenie w Hiszpanii.
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Kuchnia francuska.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
Kuchnia Turecka.
Kuchnia polska.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Kuchnia Szwajcarii.
Meals in Great Britain.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Kuchnie świata Kuchnie świata.
Ryby i owoce morza.
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Kuchnia śródziemnomorska
Kuchnia Śródziemnomorska
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Wyroby kulinarne w masarniach włoskich
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii
Turcja r.. Było to czwarte spotkanie w ramach projektu Comenius. Wzi ę li w nim udział zarówno nauczyciele, jak i uczniowie z pi ę ciu szkół.
Grecja. Ciekawostka Grecja to kraj położony w południowo wschodniej części Europy, na południowym krańcu Półwyspu Bałkańskiego.Grecja to kraj położony.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Śniadanie daje moc !!.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Wielka Brytania – indyk z borówkami Belgia - homary, małże, pstrąg, dziczyzna w sosie śliwkowym, sorbet, indyk, baba z kremem mokka.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Podróże po świecie Smaki Europy.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
WIELKOPOLSKIE TRADYCJE
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Książka kucharska Erasmusa+
BRITISH CUISINE - KUCHNIA BRYTYJSKA.
Grecja.
Koncepcja usługowa lokalu gastronomicznego
Przyprawy ciasteczek korzennych
Kuchnia meksykańska Kuchnia meksykańska – sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych Indian i wpływów konkwistadorów. Opiera się głównie.
SZKOLNY KONKURS KULINARNY
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
Potrawy w Polsce 1.
Włochy.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

LODÓWKI

Dzięki tej prezentacji zapoznamy każdego z zawartością lodówek Dzięki tej prezentacji zapoznamy każdego z zawartością lodówek. A co za tym idzie różnorodnością spożywanych przez nas pokarmów.

A jak to bywa u nas polaków…

A za chwilkę przykład lodówki zwykłego ,,Kowalskiego” - -wegetarianina…

Lodówki mięsożernych i nie tylko… Czyli lodówki jak u większości w domu ;)

Zapewne wielu z nas zastanawiało się co mają w lodówce nasi sąsiedzi…

Niemcy

A teraz troszkę informacji o tradycyjnych potrawach w różnych częściach świata.

Francja Kuchnia francuska - uważana jest często za jedną z najlepszych na świecie, wywarła przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Najczęściej kojarzona jest (choć nie zawsze słusznie) z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem. W rzeczywistości kuchnia francuska nie jest jednolita. Oprócz dużych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami, można wyróżnić także tzw. haute cuisine (wysoką kuchnię) - drogie, tradycyjne dania, przygotowywane przez znanych często kucharzy oraz nouvelle cuisine (nową kuchnię), która narodziła się w opozycji wobec tej pierwszej. Nouvelle cuisine opiera się na lekkich, zdrowych i krótko przyrządzanych daniach.

Talerz z croissantami

Niemcy Kuchnia niemiecka - to zbiorcza nazwa kilku popularnych kuchni regionalnych z różnych regionów Niemiec. Kuchnia niemiecka wbrew obiegowym opiniom jest bogata w różnorodność potraw i dań. To bogactwo tradycji wykracza poza uznane stereotypy dotyczące konsumpcji piwa, podawanego z wieprzowiną, kapustą i ziemniakami. Lokalne praktyki kulinarne, i wielość składników wzbogacone doświadczeniami sąsiadów wpływają na współczesny obraz kuchni niemieckich. W kuchni niemieckiej można spotkać wpływy włoskie, greckie, hiszpańskie, tureckie, polskie, czeskie i słowackie oraz dalekowschodnie.

Talerz ze szparagami i sosem holenderskim Tradycyjny chleb niemiecki

Włochy Kuchnia włoska – jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej.   Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza.

Pizza Spaghetti

Chiny Kuchnia chińska to zbiorcza nazwa wszystkich zwyczajów kulinarnych ludów mieszkających w Chinach, a często również w innych krajach wschodniej i południowo-wschodniej Azji. Geograficzne odmiany kuchni chińskiej

Zupa z pierożkami wonton i makaronem Ryż

Grecja Kuchnia grecka to ten dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Wina greckie są znane i cenione już od czasów starożytności.  

Musaka

Anglia Kuchnia angielska – sztuka kulinarna wywodząca się z Anglii, stanowiąca część obszerniejszej kuchni brytyjskiej. Do najbardziej tradycyjnych potraw tej kuchnii zalicza się pieczone mięso (szczególnie wołowinę lub jagnięcinę), stanowiące podstawę tzw. Sunday roast, szeroka gama puddingów oraz placków (pies). Innymi charakterystycznymi daniami są ryba z frytkami (fish and chips) oraz śniadanie angielskie (full English breakfast).

Ryby i frytki

Turcja Kuchnia turecka – to kuchnia pochodząca z terytorium Turcji. Swoje bogactwo zawdzięcza potrawom pochodzącym z różnych regionów Imperium osmańskiego.   Najpopularniejsze są: meze – przystawki podawane z alkoholami börek – rodzaj pierogów z ciasta z farszem mięsnym, serowym lub warzywnym dolma – warzywa z farszem lub liście winogron w które zawija się ryż z mięsem köfte – gotowane lub pieczone mięso pilav – dania ryżowe

Tradycyjny wypiek

KONIEC ;) Prezentacje przygotowali: Anna Kuśmirowska Monika Mikołajewska Witold Świstek