Krewetki po tajsku.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
Advertisements

die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Jedzenie w Hiszpanii.
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
XVI SEJMIK EKOLOGICZNY Smacznie, zdrowo, kolorowo… czyli jak się odżywiać Gimnazjum nr 49.
Groch z kapustą i grzybami
Rośliny przyprawowe w kuchni
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Wprowadzenie. W Korei trzeba liczyć się z ograniczeniami w dostępie do produktów żywnościowych i potraw spoza tego kraju. Dotyczy to w szczególności mniejszych.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Ryby i owoce morza.
Kuchnia tajska.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
ZIOŁA Zioła, rośliny zielarskie – wszystkie rośliny, które zawierają substancje wpływające na metabolizm człowieka (np. olejki eteryczne) i dostarczające.
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia śródziemnomorska
Jedzenie w Hiszpanii.
SÓL – dobro czy zło?.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Czyli zasady prawidłowego odżywiania!
WIEM,CO JEM !.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Podróże po świecie Smaki Europy.
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
LODÓWKI.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
PRZYPRAWY Prezentację opracował Bartosz Płonka.
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Świąteczne porady żywieniowe
Przyprawy ciasteczek korzennych
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Potrawy w Polsce 1.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Krewetki po tajsku

Krewetki po tajsku – składniki: 10 krewetek 2 pomidory 1 cebula Kilka ząbków czosnku ½ szklanki mleka kokosowego Świeży imbir Świeża bazylia, sól, pieprz Olej arachidowy (do smażenia)

kuchnia tajska uważana za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata.

Cechy charakterystyczne kuchni tajskiej: Własne oryginalne składniki Bardzo pikantna i aromatyczna Swoboda w przygotowywaniu dań Dużą rolę odgrywają skorupiaki

Typowe surowce: Mleko kokosowe Skorupiaki Ryż Egzotyczne owoce Przyprawy: -trawa cytrynowa -tajskie chili -mięta -kolendra -imbir -bazylia -czosnek

Krewetki Z krewetek przyrządza się przede wszystkim doskonałe przystawki - zarówno zimne, jak i ciepłe. Podawane są z sosem, w auszpiku, w postaci musu. Mogą też wchodzić w skład dania podstawowego, np. z ryżem lub makaronem.

Krewetki białe tygrysie

Wok

Wok to naczynie przypominające miskę z jedną lub dwiema rączkami, służące do smażenia w ruchu, szybkiego przyrządzania potraw na ogniu, przeważnie wykorzystywane w kuchni chińskiej. Standardowy wok ma około 30-40 cm średnicy i jest wykonany ze stali węglowej.

Imbir Zawiera mieszankę żywic i olejków eterycznych. Ma ostry, nieco cytrynowy zapach i korzenny, palący smak. Można używać go w stanie świeżym - jako warzywo, lub suszone jako przyprawa.

Bazylia ma miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Jako przyprawy używa się świeżych lub suszonych liści lub całego ziela. Najlepiej dodawać ją do sałatek i zup, duszonych warzyw oraz twarożku. Można również nacierać zielem mięsa przed dalszym przyrządzaniem. Niezastąpiony składnik prawie wszystkich włoskich dań, świetnie komponuje się z makaronem i pomidorami, główny składnik pesto

Wartość odżywcza potrawy: Białko pełnowartościowe Mało tłuszczu i węglowodanów Witaminy z grupy B, A, C Minerały: wapń, potas, siarka

Gotowa potrawa

Dziękuję za uwagę