Krewetki po tajsku
Krewetki po tajsku – składniki: 10 krewetek 2 pomidory 1 cebula Kilka ząbków czosnku ½ szklanki mleka kokosowego Świeży imbir Świeża bazylia, sól, pieprz Olej arachidowy (do smażenia)
kuchnia tajska uważana za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata.
Cechy charakterystyczne kuchni tajskiej: Własne oryginalne składniki Bardzo pikantna i aromatyczna Swoboda w przygotowywaniu dań Dużą rolę odgrywają skorupiaki
Typowe surowce: Mleko kokosowe Skorupiaki Ryż Egzotyczne owoce Przyprawy: -trawa cytrynowa -tajskie chili -mięta -kolendra -imbir -bazylia -czosnek
Krewetki Z krewetek przyrządza się przede wszystkim doskonałe przystawki - zarówno zimne, jak i ciepłe. Podawane są z sosem, w auszpiku, w postaci musu. Mogą też wchodzić w skład dania podstawowego, np. z ryżem lub makaronem.
Krewetki białe tygrysie
Wok
Wok to naczynie przypominające miskę z jedną lub dwiema rączkami, służące do smażenia w ruchu, szybkiego przyrządzania potraw na ogniu, przeważnie wykorzystywane w kuchni chińskiej. Standardowy wok ma około 30-40 cm średnicy i jest wykonany ze stali węglowej.
Imbir Zawiera mieszankę żywic i olejków eterycznych. Ma ostry, nieco cytrynowy zapach i korzenny, palący smak. Można używać go w stanie świeżym - jako warzywo, lub suszone jako przyprawa.
Bazylia ma miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Jako przyprawy używa się świeżych lub suszonych liści lub całego ziela. Najlepiej dodawać ją do sałatek i zup, duszonych warzyw oraz twarożku. Można również nacierać zielem mięsa przed dalszym przyrządzaniem. Niezastąpiony składnik prawie wszystkich włoskich dań, świetnie komponuje się z makaronem i pomidorami, główny składnik pesto
Wartość odżywcza potrawy: Białko pełnowartościowe Mało tłuszczu i węglowodanów Witaminy z grupy B, A, C Minerały: wapń, potas, siarka
Gotowa potrawa
Dziękuję za uwagę