Kuchnia i restauracja-przewodnik dla początkujących Przyrządzanie i serwowanie gorących napojów, herbaty i kawy.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krewetki po tajsku.
Advertisements

Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Ae coffee s.c. lokalizacje i charakterystyka. O nas ae coffee s.c. jest firmą działającą na rynku od 2003r. Do chwili obecnej prowadzi kilka lokali na.
Doświadczenie z wodą i atramentem
SZKOLENIE Z PODSTAWOWYCH TECHNIK BARISTY
Rośliny oleiste, włókniste, używki
Spis treści: Francuski system obsługi
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
Groch z kapustą i grzybami
Konkurs „Fizyka w Gastronomii”
Kawiarnia „Cher Vieux”
ALGORYTMY.
Herbata.
Jak oszczędzać energię?
SPOSOBY PARZENIA I PODAWANIA KAWY
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
Magiczne Zioła i Rośliny
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
CUPCAKES.
Anglia i tradycja „Five o’clock”
AKWARELA.
Gaz ~ Co to jest ? ~ Gaz ziemny występuje jako składnik towarzyszący ropie naftowej lub niezależnie od niej, w okolicach, w których nie stwierdza się.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA.
„ STREFY KRAJOBRAZOWE”
Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008
Coffea arabica Przygotowała: Jolanta Farfus
OSZCZĘDZANIE ENERGII…
Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Szkodliwości w używaniu używek !!!
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
Skutki palenia papierosów
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Zatrzymać lato w kuchni
Wykonanie: Odmierz pół litra wrzącej wody litr pół litra pół litra.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
KAWA HERBATA KAKAO.
CZEKOLADA.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Krzew ten może rosnąć na ubogich, nawet kamienistych gruntach, na skalach, lekko tylko przyprószonych warstwą ziemi. Herbata znosi różne warunki klimatyczne.
Wpływ różnych napojów na wzrost i rozwój roślin
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
Nasze pierwsze kroki w odkrywaniu fotografii. Instrukcja do ćwiczenia 1.Przygotowanie aparatu (włożenie filmu) 2.Ustawienie obiektu/osoby fotografowanego.
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
Przyprawy ciasteczek korzennych
Kawa i jej wpływ na organizm człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
KAWA NA ŚWIECIE Czyli jak pije się kawy na świecie.
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Zapis prezentacji:

Kuchnia i restauracja-przewodnik dla początkujących Przyrządzanie i serwowanie gorących napojów, herbaty i kawy

Serwis gorących napojów –herbata, kawa i kawy specjalne

Kluczowe zasady przyrządzania Zawsze dokładnie wyczyść i sprawdź sprzętu przed użyciem. Nakładaj strój ochronny przed przystąpieniem do pracy. Przed czyszczeniem każde urządzenie elektryczne powinno być odłączone od zasilania. Każdy sprzęt w wyposażeniu posiada zestaw instrukcji obsługi i sposobu czyszczenia i utrzymania. Zawsze postępuj zgodnie z zapisanymi tam wskazówkami.

Ciepłe napoje Ciepłe napoje obejmują : -herbatę -odmiany herbat – indyjska, cejlońska, chińska i ziołowa

Herbata Napar z liści wiecznie zielonych krzewów. Różne rodzaje herbaty sprzedawane są jako różne marki. Rodzaj wykorzystanej herbaty zależy od: wyboru konsumenta ceny Destylarnie herbat sprowadzają różnorodny towar z Indii, Cejlonu i Chin.

Parzenie i podawanie herbaty Herbata jest naparem – dlatego uzyskanie maksymalnie korzystnego smaku zależy od sposobu parzenia Od rodzaju herbaty zależy sposób jej podawania

Parzenie doskonałej filiżanki herbaty http://www.youtube.com/watch?v=2ooT1Hl3mks&feature=related

Jak parzyć herbatę Podgrzej dzbanek przed włożeniem do niego sypkiej herbaty lub torebki z herbatą, tak aby zachować maksymalną temperaturę wlewanego wrzątku Odmierz suchą herbatę/ ilość torebek herbaty zgodnie z wymaganą ilością Upewnij się, że woda jest wrząca podczas wlewania jej do dzbanka Zostaw napar na 3-4 minuty

Miejsca uprawy herbaty Herbata pochodzi z Chin, ale uprawia się ją również w Indiach i Indonezji

Herbata Na surowe liście herbaty ma wpływ: Gleba, na której rośnie Klimat - pogoda Czas zbioru Liście, które pojawiają się pierwsze na krzaku, dają najlepszą herbatę. Regularnie przycinanie stymuluje lepsze przyrosty. Pąki herbaty zbierane są ręcznie.

Pączki herbaty Zbiór Suszenie w zakładzie Suche liście Zwijanie Rozdrabnianie Liście rozdrobnione Nawilżanie Fermentacja i oksydacja Herbata Sortowanie według rozmiaru Umieszczanie w torebkach Pakowanie Rozwożenie po całym świecie Przetwórstwo herbaty Pąki herbaty przewożone są do fabryki i pozostawiane do wyschnięcia Suszone liście są następnie zwijane i zgniatane Liście umieszczane są w wilgotnym pomieszczeniu i zostawiane tak, by nastąpiła ich fermentacja i utlenianie Potem herbata jest sortowana według wielkości liści i pakowana do wysyłki na całym świecie Różnej wielkości liście składają się na różne rodzaje herbaty luzem i w torebkach

Herbata indyjska lub cejlońska Parzona w dzbankach porcelanowych lub metalowych Mieszanka herbat z Indii jest często podawana jako herbatka popołudniowa lub po posiłku

Chińska herbata Uzyskana ze specjalnej mieszanki herbat Bardziej delikatna w smaku i aromatyczna niż inne herbaty

Mieszana herbata Earl Grey Znana z wonnego smaku i zapachu http://www.youtube.com/watch?v=VyQa0kIWBQ0&feature=related Angielska herbatka Tradycyjna mocna mieszanka herbaty indyjskiej (Assam) i cejlońskiej Tradycyjny napój angielski Hindusi nazywają ją „herbatą do łóżka” z powodu jej mocy i zdolności do pobudzania i stymulacji metabolizmu Podawana zwykle z mlekiem i cukrem

Rosyjska lub cytrynowa herbata Często parzona z herbaty indyjskiej lub cejlońskiej Zwykle podawana z plasterkiem cytryny Serwowana w szklankach o pojemności ¼ litra ze srebrnym uchwytem, na serwetce położonej na talerzyku, z łyżeczką Cukier podaje się oddzielnie

Herbata ziołowa i ziółka Każdy napar ziołowy z innego krzewu niż herbaciany Może być ze świeżych i suszonych kwiatów, liści, nasion lub korzeni Przyrządzana przez zalanie wrzątkiem i zaparzanie przez kilka minut Nasiona i korzenie mogą być także gotowane Herbata ziołowa może być słodzona Dostępne są różne herbaty owocowe i ziołowe, w tym rumianek, herbata miętowa, cytrynowa herbata z werbeny, herbata z pokrzywy Niemal każdą roślinę można wykorzystać do zrobienia herbaty lub naparu

Herbaty ziołowe lub ziółka powinny być parzone w naczyniach porcelanowych w celu zachowania delikatnego smaku, oraz podawane bez mleka i innych dodatków

Odmiany ziaren kawy Większość kawy pochodzi z ziaren kawowych Arabiki lub Robusty. Ziarna Arabiki mają wiele różnych odmian.

Mapa miejsc na świecie, w których rosną ziarna kawy

Odmiany kawy Arabica Kolumbijska – kolumbijska kawa jest świeżo palona, ciężka i ma intensywny aromat Kostarykańska Tarrazu – ciemne, mocne ziarna z Kostaryki Etiopska Harrar – złożony owocowy smak Kolumbijska łagodna – kawa z Kolumbii, Kenii, Tanzanii – wszystkie są pochodnymi Arabiki Jamajska Blue Mountain – od niebieskiego górskiego regionu na Jamajce Java – z wyspy Java w Indonezji Kenijska – znana wśród miłośników kawy o delikatnym smaku

Srebrna zastawa do kawy Tacka serwisowa kładziona jest na starannie złożonej serwetce. To pozwala serwującemu obracać tacką swobodnie Zwróć uwagę na ustawienie naczyń: czajnik z kawą, dzbanek ze śmietanką i dwie cukiernice z łyżeczką zawierające do wyboru brązowy lub biały cukier Wymagana ilość cukru jest wsypywana do filiżanki Uwaga na ułożenie tacki obok filiżanki kawy Tacka jest obrócona na serwetce tak, aby dzbanek z gorącą kawą i ze śmietanką znajdowały się we właściwym położeniu

Kawa Różne rodzaje serwowania kawy obejmują: Kawę ze srebrnej zastawy Metodę filtrowania Ekspres do kawy Rodzaje kawy przyrządzonej za pomocą maszyny do espresso: Americano Espresso Café au Lait Cappuccino Café latte Double/double shot Aromatyzowana kawa Mocha

Serwis kawowy Srebrny serwis kawowy: Kawa podawane jest po lunchu lub po obiedzie. Tradycyjnie była podawana w małej filiżance, ale teraz częściej jest podawana w filiżance śniadaniowej. filiżanka demi-tasse Ustawienia kawy: filiżanka na spodku postawiona na talerzyku z boku łyżeczka do kawy leży na spodku – pod kątem prostym pod uchwytem filiżanki

Kawa filtrowana Używa się elektrycznego ekspresu do kawy. Urządzenie zawiera zbiornik z wodą, który podgrzewa wodę wymaganą na jeden dzbanek kawy. Osiągnięcie właściwej temperatury sygnalizowane jest przez wskaźnik; dzbanek z zimną wodą wlewa się do gniazda w górnej części ekspresu, następnie ciepła woda jest filtrowana przez odmierzoną ilość kawy do dzbanka poniżej. Jest to skuteczny i szybki sposób parzenia mielonej kawy, stosowany w restauracjach, kawiarniach, na konferencjach.

Ciśnieniowy ekspres do kawy Urządzenie jest podgrzewane elektrycznie lub gazowo i jest dosyć drogie, zwykle używane hotelach, gdzie kawa jest robiona w dużych ilościach Posiada centralny kociołek, wytwarzający wrzątek, za pomocą kraniku do bezpośredniego użycia (do herbaty) Urządzenie posiada również punkt wtrysku pary do podgrzewania mleka podawanego z kawą

Ekspres do Espresso Ekspres jest używany do robienia tradycyjnej włoskiej kawy nazywanej espresso.

Kawa Espresso Pojedyncza kawa W filiżance espresso.

Kawa amerykańska Kawa amerykańska jest mieszanką espresso z ok. 20ml wody

Kawa z mlekiem Nieco mniej intensywna wersja kawy latte, przyrządzana z kawy parzonej zamiast espresso

Cappuccino Cappuccino jest włoską kawą przygotowaną z espresso, gorącego mleka i pianki zrobionej na parze

Kawa latte Mieszanka jednego espresso z gotowanym na parze mlekiem

Podwójna Kawa podwójna jest podwójną wersją espresso.

Kawa aromatyzowana Kawa z dodanym aromatem Przykłady: Syrop z orzechów laskowych, wanilii, maliny i wiśni dodawany do kawy

Specjalny likier kawowy Nazwa kawy Likier/Spirytus Irlandzka Irlandzka whiskey Rosyjska Wódka Calypso Rum Royale Brandy Baileys Irlandzki krem Baileys Angielska Gin Jamajska Tia Maria i Rum Mokka Benedictine Gorzka Cointreau

Film – jak zrobić irlandzką kawę http://www.youtube.com/watch?v=Ivk_ZzVx0jQ

Kawa z alkoholem Podgrzej 2/3 pucharka, wypełniając go wrzątkiem i umieszczając w środku łyżeczkę, by uniknąć pęknięcia naczynia Wylej wodę z pucharka, dodaj do niego cukier, który wspomaga unoszenie się śmietanki na powierzchni gorącej kawy Wlej gorącą mocną czarną kawę Dobrze wymieszaj do rozpuszczenia cukru Teraz dodaj jedną miarkę likieru lub spirytusu i dobrze wymieszaj do połączenia wszystkich składników razem 6. Płyn powinien być teraz 2½ cm od górnej części naczynia 7. Dodaj podwójną śmietanę, wlewając ją powoli od spodu łyżki na wierzch kawy