Kuchnia i restauracja-przewodnik dla początkujących Przyrządzanie i serwowanie gorących napojów, herbaty i kawy
Serwis gorących napojów –herbata, kawa i kawy specjalne
Kluczowe zasady przyrządzania Zawsze dokładnie wyczyść i sprawdź sprzętu przed użyciem. Nakładaj strój ochronny przed przystąpieniem do pracy. Przed czyszczeniem każde urządzenie elektryczne powinno być odłączone od zasilania. Każdy sprzęt w wyposażeniu posiada zestaw instrukcji obsługi i sposobu czyszczenia i utrzymania. Zawsze postępuj zgodnie z zapisanymi tam wskazówkami.
Ciepłe napoje Ciepłe napoje obejmują : -herbatę -odmiany herbat – indyjska, cejlońska, chińska i ziołowa
Herbata Napar z liści wiecznie zielonych krzewów. Różne rodzaje herbaty sprzedawane są jako różne marki. Rodzaj wykorzystanej herbaty zależy od: wyboru konsumenta ceny Destylarnie herbat sprowadzają różnorodny towar z Indii, Cejlonu i Chin.
Parzenie i podawanie herbaty Herbata jest naparem – dlatego uzyskanie maksymalnie korzystnego smaku zależy od sposobu parzenia Od rodzaju herbaty zależy sposób jej podawania
Parzenie doskonałej filiżanki herbaty http://www.youtube.com/watch?v=2ooT1Hl3mks&feature=related
Jak parzyć herbatę Podgrzej dzbanek przed włożeniem do niego sypkiej herbaty lub torebki z herbatą, tak aby zachować maksymalną temperaturę wlewanego wrzątku Odmierz suchą herbatę/ ilość torebek herbaty zgodnie z wymaganą ilością Upewnij się, że woda jest wrząca podczas wlewania jej do dzbanka Zostaw napar na 3-4 minuty
Miejsca uprawy herbaty Herbata pochodzi z Chin, ale uprawia się ją również w Indiach i Indonezji
Herbata Na surowe liście herbaty ma wpływ: Gleba, na której rośnie Klimat - pogoda Czas zbioru Liście, które pojawiają się pierwsze na krzaku, dają najlepszą herbatę. Regularnie przycinanie stymuluje lepsze przyrosty. Pąki herbaty zbierane są ręcznie.
Pączki herbaty Zbiór Suszenie w zakładzie Suche liście Zwijanie Rozdrabnianie Liście rozdrobnione Nawilżanie Fermentacja i oksydacja Herbata Sortowanie według rozmiaru Umieszczanie w torebkach Pakowanie Rozwożenie po całym świecie Przetwórstwo herbaty Pąki herbaty przewożone są do fabryki i pozostawiane do wyschnięcia Suszone liście są następnie zwijane i zgniatane Liście umieszczane są w wilgotnym pomieszczeniu i zostawiane tak, by nastąpiła ich fermentacja i utlenianie Potem herbata jest sortowana według wielkości liści i pakowana do wysyłki na całym świecie Różnej wielkości liście składają się na różne rodzaje herbaty luzem i w torebkach
Herbata indyjska lub cejlońska Parzona w dzbankach porcelanowych lub metalowych Mieszanka herbat z Indii jest często podawana jako herbatka popołudniowa lub po posiłku
Chińska herbata Uzyskana ze specjalnej mieszanki herbat Bardziej delikatna w smaku i aromatyczna niż inne herbaty
Mieszana herbata Earl Grey Znana z wonnego smaku i zapachu http://www.youtube.com/watch?v=VyQa0kIWBQ0&feature=related Angielska herbatka Tradycyjna mocna mieszanka herbaty indyjskiej (Assam) i cejlońskiej Tradycyjny napój angielski Hindusi nazywają ją „herbatą do łóżka” z powodu jej mocy i zdolności do pobudzania i stymulacji metabolizmu Podawana zwykle z mlekiem i cukrem
Rosyjska lub cytrynowa herbata Często parzona z herbaty indyjskiej lub cejlońskiej Zwykle podawana z plasterkiem cytryny Serwowana w szklankach o pojemności ¼ litra ze srebrnym uchwytem, na serwetce położonej na talerzyku, z łyżeczką Cukier podaje się oddzielnie
Herbata ziołowa i ziółka Każdy napar ziołowy z innego krzewu niż herbaciany Może być ze świeżych i suszonych kwiatów, liści, nasion lub korzeni Przyrządzana przez zalanie wrzątkiem i zaparzanie przez kilka minut Nasiona i korzenie mogą być także gotowane Herbata ziołowa może być słodzona Dostępne są różne herbaty owocowe i ziołowe, w tym rumianek, herbata miętowa, cytrynowa herbata z werbeny, herbata z pokrzywy Niemal każdą roślinę można wykorzystać do zrobienia herbaty lub naparu
Herbaty ziołowe lub ziółka powinny być parzone w naczyniach porcelanowych w celu zachowania delikatnego smaku, oraz podawane bez mleka i innych dodatków
Odmiany ziaren kawy Większość kawy pochodzi z ziaren kawowych Arabiki lub Robusty. Ziarna Arabiki mają wiele różnych odmian.
Mapa miejsc na świecie, w których rosną ziarna kawy
Odmiany kawy Arabica Kolumbijska – kolumbijska kawa jest świeżo palona, ciężka i ma intensywny aromat Kostarykańska Tarrazu – ciemne, mocne ziarna z Kostaryki Etiopska Harrar – złożony owocowy smak Kolumbijska łagodna – kawa z Kolumbii, Kenii, Tanzanii – wszystkie są pochodnymi Arabiki Jamajska Blue Mountain – od niebieskiego górskiego regionu na Jamajce Java – z wyspy Java w Indonezji Kenijska – znana wśród miłośników kawy o delikatnym smaku
Srebrna zastawa do kawy Tacka serwisowa kładziona jest na starannie złożonej serwetce. To pozwala serwującemu obracać tacką swobodnie Zwróć uwagę na ustawienie naczyń: czajnik z kawą, dzbanek ze śmietanką i dwie cukiernice z łyżeczką zawierające do wyboru brązowy lub biały cukier Wymagana ilość cukru jest wsypywana do filiżanki Uwaga na ułożenie tacki obok filiżanki kawy Tacka jest obrócona na serwetce tak, aby dzbanek z gorącą kawą i ze śmietanką znajdowały się we właściwym położeniu
Kawa Różne rodzaje serwowania kawy obejmują: Kawę ze srebrnej zastawy Metodę filtrowania Ekspres do kawy Rodzaje kawy przyrządzonej za pomocą maszyny do espresso: Americano Espresso Café au Lait Cappuccino Café latte Double/double shot Aromatyzowana kawa Mocha
Serwis kawowy Srebrny serwis kawowy: Kawa podawane jest po lunchu lub po obiedzie. Tradycyjnie była podawana w małej filiżance, ale teraz częściej jest podawana w filiżance śniadaniowej. filiżanka demi-tasse Ustawienia kawy: filiżanka na spodku postawiona na talerzyku z boku łyżeczka do kawy leży na spodku – pod kątem prostym pod uchwytem filiżanki
Kawa filtrowana Używa się elektrycznego ekspresu do kawy. Urządzenie zawiera zbiornik z wodą, który podgrzewa wodę wymaganą na jeden dzbanek kawy. Osiągnięcie właściwej temperatury sygnalizowane jest przez wskaźnik; dzbanek z zimną wodą wlewa się do gniazda w górnej części ekspresu, następnie ciepła woda jest filtrowana przez odmierzoną ilość kawy do dzbanka poniżej. Jest to skuteczny i szybki sposób parzenia mielonej kawy, stosowany w restauracjach, kawiarniach, na konferencjach.
Ciśnieniowy ekspres do kawy Urządzenie jest podgrzewane elektrycznie lub gazowo i jest dosyć drogie, zwykle używane hotelach, gdzie kawa jest robiona w dużych ilościach Posiada centralny kociołek, wytwarzający wrzątek, za pomocą kraniku do bezpośredniego użycia (do herbaty) Urządzenie posiada również punkt wtrysku pary do podgrzewania mleka podawanego z kawą
Ekspres do Espresso Ekspres jest używany do robienia tradycyjnej włoskiej kawy nazywanej espresso.
Kawa Espresso Pojedyncza kawa W filiżance espresso.
Kawa amerykańska Kawa amerykańska jest mieszanką espresso z ok. 20ml wody
Kawa z mlekiem Nieco mniej intensywna wersja kawy latte, przyrządzana z kawy parzonej zamiast espresso
Cappuccino Cappuccino jest włoską kawą przygotowaną z espresso, gorącego mleka i pianki zrobionej na parze
Kawa latte Mieszanka jednego espresso z gotowanym na parze mlekiem
Podwójna Kawa podwójna jest podwójną wersją espresso.
Kawa aromatyzowana Kawa z dodanym aromatem Przykłady: Syrop z orzechów laskowych, wanilii, maliny i wiśni dodawany do kawy
Specjalny likier kawowy Nazwa kawy Likier/Spirytus Irlandzka Irlandzka whiskey Rosyjska Wódka Calypso Rum Royale Brandy Baileys Irlandzki krem Baileys Angielska Gin Jamajska Tia Maria i Rum Mokka Benedictine Gorzka Cointreau
Film – jak zrobić irlandzką kawę http://www.youtube.com/watch?v=Ivk_ZzVx0jQ
Kawa z alkoholem Podgrzej 2/3 pucharka, wypełniając go wrzątkiem i umieszczając w środku łyżeczkę, by uniknąć pęknięcia naczynia Wylej wodę z pucharka, dodaj do niego cukier, który wspomaga unoszenie się śmietanki na powierzchni gorącej kawy Wlej gorącą mocną czarną kawę Dobrze wymieszaj do rozpuszczenia cukru Teraz dodaj jedną miarkę likieru lub spirytusu i dobrze wymieszaj do połączenia wszystkich składników razem 6. Płyn powinien być teraz 2½ cm od górnej części naczynia 7. Dodaj podwójną śmietanę, wlewając ją powoli od spodu łyżki na wierzch kawy