B. Analiza jakościowa posiłków

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Wpływ odżywiania na nasze zdrowie
Dlaczego śniadania są takie ważne?
[Aleksander Dziedzic]
Odżywiaj się zdrowo 1.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Zasady zdrowego odżywiania
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Ekologia – Hit czy kit ?. Dnia o godz w naszej szkole (sala nr 47) odbędzie się debata pt.,,Ekologia hit czy kit. Chcemy porozmawiać
Wykonała Paulina Bielajewa
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wiem co jem.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Wybieram zdrowie !!!.
Planowanie jadłospisów
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Klaudia: - lat 28, - waga 51 kg, - wzrost 168 cm, - jest alergikiem, - nie toleruje białek zwierzęcych w związku z tym jest wegetarianką, - instruktorka.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
Najważniejszy posiłek dnia
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

B. Analiza jakościowa posiłków Analiza obiadów pod względem kaloryczności, gramówki i cen produktów przeprowadzona na jadłospisach wybranych szkół w woj. małopolskim

B. Analiza jakościowa posiłków Zapotrzebowanie dzieci i młodzieży w wieku przedszkolnym i szkolnym na energię i składniki odżywcze w zależności od rozwoju osobniczego i tempa wzrostu; dane dla osobników o aktywności małej i umiarkowanej (współczynnik 1,4 – 1,7) Źródło: Dzienne normy zapotrzebowania energetycznego wg Instytutu Żywności i Żywienia.

B. Analiza jakościowa posiłków Średnie zapotrzebowanie na energię dla poszczególnych grup wiekowych z uwzględnieniem płci i wskaźnika aktywności 1,7.

B. Analiza jakościowa posiłków Przy spożyciu pięciu posiłków w ciągu dnia obiad powinien pokryć ok 30-35 % dziennego zapotrzebowania energetycznego, co w przypadku grupy chłopców i dziewcząt w przedziale wiekowym: 3 - 6 lat wynosi ok 525 kcal; 7 - 13 lat wynosi ok 780 kcal; 14 - 16 lat wynosi ok 875 kcal; 17 – 19 lat wynosi ok 900 kcal.

B. Analiza jakościowa posiłków Propozycje przykładowych obiadów z uwzględnieniem produktów i ich gramatury oraz kaloryczności dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Obiad I

B. Analiza jakościowa posiłków Obiad II

B. Analiza jakościowa posiłków Obiad III

B. Analiza jakościowa posiłków Obiad IV

B. Analiza jakościowa posiłków Obiad V Źródła opracowania: 1. „Skład i wartość odżywcza produktów spożywczych”, J.Piekarska, M.Łoś-Kuczera, PZWL, Warszawa 1983 r.

B. Analiza jakościowa posiłków Prawidłowo zestawiony obiad zawiera: a) produkty dostarczającej białka o wysokiej wartości biologicznej (np. mięso, ryby, jaja, mleko, sery); b) ziemniaki lub produkty pochodzenia zbożowego(np. kasza, makarony), ewentualnie nasiona roślin strączkowych (np. groch, fasola); c) warzywa i owoce w postaci gotowanej lub surowej.

B. Analiza jakościowa posiłków Zalecenia zalecany posiłek to obiad składający się z dwóch dań (zastrzeżenie: jeden posiłek w tygodniu bezmięsny); określona kaloryczność obiadów; ok. 1000- 1200 kcal, gdyż w wielu przypadkach jest to jedyny pełnowartościowy posiłek dożywianych dzieci; posiłki urozmaicone, atrakcyjne pod względem organoleptycznym; nie dopuszcza się, aby w ciągu tygodnia (5 dni) wystąpiła powtarzalność tej samej potrawy; jadłospisy dekadowe przesyłane do organów nadzorujących; wybór dostawców produktów na drodze przetargów z uwzględnieniem jakości; zapoznanie się z broszurą „Obiady Szkolne” wydaną przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.

Barszcz czerwony, krokiet, kompot Barszcz czerwony, krokiet, kompot. Ilość żywionych dzieci: 20 (Szkoła Podstawowa) Tabela 1 Kaloryczność jednego obiadu wynosi: 2658.6 kcal. Koszt obiadu: 7.02 zł.

Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolką, naleśniki z serem i dżemem, jabłko, kompot. Ilość żywionych dzieci: 115 (Gimnazjum) Tabela 2 Kaloryczność jednego obiadu wynosi: 1224 kcal. Koszt obiadu: 3.51 zł.

Zupa pomidorowa z ryżem, zraz w sosie pieczarkowym, ziemniaki Zupa pomidorowa z ryżem, zraz w sosie pieczarkowym, ziemniaki. Ilość żywionych dzieci: 216 (Zespół Szkół) Tabela 3 Kaloryczność jednego obiadu wynosi: 700 kcal. Koszt obiadu: 3.04 zł.

B. Analiza jakościowa posiłków Porównanie ceny jednostkowej produktów spożywczych obiadów podawanych w Szkole Podstawowej, Gimnazjum oraz Zespole Szkół. Niniejszą analizę przedstawiono w Tabelach nr 2 i 3. Tabela 2

B. Analiza jakościowa posiłków Tabela 3 Z powyższych danych wynika, że niektóre ceny produktów podstawowych podane przez Szkołę Podstawową są rażąco zawyżane (nawet o 50%).