Nowoczesne techniki uczenia się Dr Ewa Kusideł ekusidel@uni.lodz.pl www.kep.uni.lodz.pl/ewakusidel
Pamięć: zdolność mózgu do zapamiętywania przetwarzania odtwarzania informacji
Potrójna istota pamięci: Rejestrowanie-zapamiętywanie informacji; Przechowywanie i przetwarzanie informacji; Odtwarzanie informacji.
1. Wspomaganie rejestracji informacji 1.1. Rozpoznanie stylu uczenia się. 1.2. Stosowanie mnemotechnik. 1.3. Szybkie czytanie. 1.4. Sporządzanie map myśli. 1.5. Zwiększanie receptywności mózgu.
Praca zespołowa, dyskusje, nagrywanie wykładów, powtarzanie na głos. 1.1. Wpływ głównego kanału sensorycznego na preferowany styl uczenia się: Wzrokowcy Kolorowe, symboliczne notatki, schematy, wykresy, robienie ściąg, wywieszanie karteczek. Słuchowcy Praca zespołowa, dyskusje, nagrywanie wykładów, powtarzanie na głos. Kinestetycy Niechętnie czytają (dysleksja), Wizualizacje, uczenie innych, praktyki studenckie
1.2. Mnemotechniki: łączenie nowych informacji z istniejącymi 1.2.1. Technika słów zastępczych. 1.2.2. Łańcuchowa metoda skojarzeń. 1.2.3. Zakładkowe metody zapamiętywania.
1.3. Techniki szybkiego czytania Zwiększenie prędkości z ok. 200 słów na minutę do ok. 400-1000 poprzez: Dostosowanie tempa czytania do tempa postrzegania wyrazów (a nie wypowiadania). Eliminacja czytania linearnego poprzez zwiększenie pola widzenia.
1.4. Mapy myśli
Neurologiczny (stan receptywności intelektualnej) 1.5. Zwiększanie receptywności mózgu i możliwości intelektualnych ASPEKTY: Neurologiczny (stan receptywności intelektualnej) Fizjologiczny (dieta, ćwiczenia fizyczne) Psychologiczny (stres, nastawienie) Środowiskowy (oświetlenie, właściwa postawa, cichy pokój)
Potrójna istota pamięci: Rejestrowanie-zapamiętywanie informacji Przechowywanie i przetwarzanie informacji Odtwarzanie informacji
ETAP 2: Przetwarzanie i przechowywanie informacji zależy od właściwego ich zarejestrowania, czyli etapu 1 oraz od: 2.1. Liczby i porcji powtórek
Odtwarzanie informacji ETAP III: Odtwarzanie informacji zależy od: ETAPU I ETAPU II