NA CZYM POLEGA PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Advertisements

Zakupy.
Szkoła promująca zdrowie
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Jesteś tym kim widza cie ludzie, czujesz się tak jak jesz.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Projekt edukacyjny wykonany przez klasę IIb
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Dzień Zdrowego Śniadania
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowe odżywianie.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
WYNIKI ANKIET I TESTÓW WYNIKI ANKIET I TESTÓW KLAUDIA KRZYŻAŃSKA, KL.IIIF GIMNAZJUM NR14 BYTOM.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Śniadanie klasa II Zespół Szkolno-Gimnazjalny w Żędowicach.
Wyniki ankiety dotyczącej zdrowego odżywiania się uczniów gimnazjum w Poroninie. Poronin, kwiecień 2014.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Projekt grantowy „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja”
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Regularne i zdrowe odżywianie 
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Poznajemy składniki pokarmu.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

NA CZYM POLEGA PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE?

DIAGNOZA NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH MŁODZIEŻY

Jak odżywiają się uczniowie klas II Gimnazjum im. ks. P Jak odżywiają się uczniowie klas II Gimnazjum im. ks. P. Wawrzyniaka w Mogilnie? Wyniki zostały opracowane na podstawie przeprowadzonych ankiet wśród 127 gimnazjalistów naszej szkoły, którzy anonimowo odpowiadali na 10 pytań.

57 % - jada regularnie posiłki 65 % -zjada 4 - 5 posiłków dziennie 79 % - spożywa I śniadanie 57 % - spożywa II śniadanie 100 % - zjada obiad 47 % - spożywa 1 raz albo rzadziej mleko lub przetwory mleczne 41 % - spożywa owoce i warzywa tylko w 2 posiłkach 87 % - podjada między posiłkami chipsy i słodycze 60 % - najczęściej pije słodzone soki owocowe 72 % - nie jada lub jada rzadko hamburgery, hot-dogi itp. 59 % - w sklepiku szkolnym kupuje przede wszystkim słodkie i gazowane napoje

Najczęstsze błędy żywieniowe naszych gimnazjalistów to: niejedzenie I śniadania w domu i II śniadania w szkole, podjadanie między posiłkami słodkich, tłustych, z chemicznymi dodatkami przekąsek, spożywanie zbyt małej ilości owoców, warzyw, nabiału na rzecz słodkich soków i gazowanych napojów.

Oferta sklepiku szkolnego w Gimnazjum im. ks. P. Wawrzyniaka w Mogilnie? Opracowano w oparciu o wywiad z właścicielem – sprzedawcą.

1. W sklepiku dostępne są: napoje gazowane, niegazowane, woda mineralna, źródlana, soki, drożdżówki, mini pizza, paszteciki , batony, wafle, herbatniki, czekolady, lizaki, gumy, chrupki kukurydziane, chipsy ziemniaczane, krakersy wielozbożowe, popcorn, paluszki solone i z sezamem, jabłka. 2. Wszystkie w/w produkty sprzedawane są mniej więcej w podobnych ilościach.

3. Zapotrzebowanie jest na większy asortyment gum do żucia, banany, herbaty owocowe na ciepło, kanapki z warzywami, jogurty pitne. 4. Produkty pełnowartościowe ze względu na cenę i przyzwyczajania wielu uczniów są towarem nieatrakcyjnym dla kupujących. WAŻNE Od roku szkolnego 2015/2016 produkty do sprzedaży w sklepiku szkolnym określi ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

DO PRZEMYŚLENIA Fundacja Banku Ochrony Środowiska ogłasza co roku konkurs: „Sklepiki szkolne zdrowa reaktywacja”. Sklepiki mają się zmienić w miejsca przyjazne uczniom, w których będą mogli oni zjeść zdrowe drugie śniadanie. To znaczy nie chipsy, nie drożdżówki, nie żelki, ale np. kanapki z razowego pieczywa z warzywami, sałatki, świeżo wyciskane soki. Można uzyskać granty na określoną kwotę. Szkoły będą mogły kupić albo jakiś sprzęt do przygotowywania czy też przechowywania posiłków, albo będą mogły przeznaczyć pieniądze na remont pomieszczenia czy zakup mebli. Sprzedawca wspólnie ze szkołą może złożyć wniosek o przebudowę sklepiku szkolnego.

„NIE WYSTARCZY JEŚĆ TRZEBA SIĘ ODŻYWIAĆ” Specjalista ds. żywienia RECEPTA NA ZDROWIE „NIE WYSTARCZY JEŚĆ TRZEBA SIĘ ODŻYWIAĆ” Specjalista ds. żywienia dietetyk

Składniki pokarmowe ważne dla organizmu Białka- składnik budulcowy komórek i płynów tkankowych Tłuszcze - zapasowy materiał energetyczny Cukry - główne źródło energii Witaminy - składnik regulujący Sole mineralne - składnik budulcowy i regulujący

Piramida zdrowego żywienia

Jakość i ilość dostarczanych produktów pokarmowych musi być dostosowana do wieku, płci, budowy ciała, trybu życia, właściwości psychofizycznych i fizjologicznych oraz odpowiednio komponowana w posiłki i racjonalnie rozkładana w ciągu całego dnia. Piramida żywienia przedstawia grupy produktów pokarmowych i zalecaną częstotliwość ich spożywania w ciągu tygodnia. Podstawę piramidy stanowią produkty, których należy spożywać najwięcej w ciągu tygodnia. W wyższych częściach piramidy umieszczone są produkty, których należy spożywać mniej w ciągu tygodnia. Im wyżej, tym zalecana częstotliwość spożywania maleje.

Zasady zdrowego odżywiania 1.Odżywiaj się regularnie. 2.Dbaj o różnorodność posiłków. 3.Unikaj nadmiernych ilości tłuszczów zwierzęcych. 4.Spożywaj dużo warzyw i owoców. 5.Spożywaj zdrowe węglowodany i nasiona roślin strączkowych. 6.Pij wodę. 7.Unikaj nadmiaru soli. 8. Korzystaj z żywności ekologicznej, jak najmniej przetworzonej bez sztucznych, chemicznych dodatków szkodliwych dla organizmu. 9. Nie pij alkoholu.  

ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE DLA DZIEWCZYNY w wieku 13 – 16 lat Ok.2500 kcal dziennie I śniadanie ok. 30% 750 kcal II śniadanie ok. 5% 125 kcal Obiad ok. 40% 1000 kcal Podwieczorek ok. 5% 125 kcal Kolacja ok. 20% 500 kcal W tym: 15% białka 55 % węglowodany, 30% tłuszcze

ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE DLA CHŁOPCA w wieku 13 – 16 lat Ok.3300 kcal dziennie I śniadanie ok. 30% 990 kcal II śniadanie ok. 5% 165 kcal Obiad ok. 40% 1320 kcal Podwieczorek ok. 5% 165 kcal Kolacja ok. 20% 660 kcal W tym: 15% białka 55 % węglowodany, 30% tłuszcze

MENU NASTOLATKA Zdrowe żywienie to mądre myślenie

Pełnowartościowe przekąski

SKUTKI NIEPRAWIDŁOWEGO ODŻYWIANIA Zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju Niedobór masy ciała Nadwaga Otyłość Anoreksja Bulimia

SKUTKI BŁĘDÓW ŻYWIENIOWYCH Rozdrażnienie Nadpobudliwość Bóle głowy Brak koncentracji Zmęczenie Trudności w przyswajaniu wiedzy

O JEDZENIU NA WESOŁO Co zrobić, aby zdrowym być? Na przykład dużo wody pić. Jeść owoce i warzywa Gdyż to na cerę dobrze wpływa. Dużo biegać, dużo ćwiczyć, Aby więcej już nie przytyć. Zjadaj jabłko i marchewkę Żeby ładną mieć sylwetkę. Każdy człowiek ci to powie Że najważniejsze w życiu jest Przecież zdrowie!

Opracowanie prezentacji Przemysław Graczyk Karolina Kula Karolina Kaczmarek Katarzyna Lubińska Zuzanna Sip kl. II E