„ Bezpieczeństwo żywności ”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czym są Mikroby?.
Advertisements

„ Za co czujesz się odpowiedzialny” Rzeka Stoła
WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY TYPU C
PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Szerzenie się Infekcji
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
JERSINIOZA.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
./.
Zanieczyszczenia biologiczne
Grypa.
PROFILAKTYKA GRYPY SEZONOWEJ I NOWEJ GRYPY A(H1N1)v
„NIE! Dla Meningokoków”
Toksoplazmoza.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Zatrzymaj grypę – zacznij od siebie
Przyczyny chorób zakaźnych i ich skutki
Potrawy Irlandzkie.
1.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
RAK SZYJKI MACICY.
ABC wirusowego zapalenia wątroby
AIDS.
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
= Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski Aleksandra Chylak.
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Bez wody jednak nie ma życia…
Choroby przenoszone przez wektory
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
„Co robię, aby nie zachorować na AIDS?”
Jak szerzą się infekcje
Witamina C Co to jest?.
Palenie papierosów jako zagrożenie dla kobiet w ciąży
Trucizna jest substancją, która wprowadzona w niewielkiej dawce do organizmu człowieka może wywoływać zakłócenia jego normalnych funkcji życiowych lub.
Światowy dzień zdrowia 2015
„W świecie mikrobów”.
ZATRUCIA.
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
CHOROBY WEKTOROWE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Żywienie w zatruciach.
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Światowy Dzień Zdrowia r. Bezpieczeństwo żywności
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia.
GOTUJ DOKŁADNIE!. Upewnij się, że spożywana żywność została dobrze ugotowana i jest gorąca w trakcie podania. Najważniejsze, aby żywność była dokładnie.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
ŚWIATOWY DZIEŃ MYCIA RĄK.
Pozytywne i negatywne znaczenie bakterii
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 Opracowanie prezentacji: st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji.
Choroby układu pokarmowego
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna.
Warzywa i owoce
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
HIV/AIDS definicje AIDS - zespół nabytego niedoboru (rzadziej upośledzenia) odporności. HIV - ludzki wirus upośledzenia odporności Zakażenie charakteryzuje.
Światowy dzień zdrowia 2018
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności
Zapis prezentacji:

„ Bezpieczeństwo żywności ” Prezentacja multimedialna na potrzeby konkursu: „Zdrowie nasz skarb” Autorzy: Anna Suchecka, Natalia Usarek, Amelia Waliszewska Koordynator: Katarzyna Krawczyk Szkoła Podstawowa nr 5 im. Mieszka I w Ostrowie Wielkopolskim

Istotne fakty Niebezpieczna żywność, zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób – począwszy od biegunki aż po nowotwory. Każdego roku około 2 mln osób, w tym wiele dzieci, umiera z powodu biegunek wywołanych przez bakterie obecne w żywności i w wodzie. Choroby przenoszone drogą pokarmową hamują rozwój społeczno-gospodarczy, ponieważ obciążają systemy opieki zdrowotnej i narażają na straty gospodarki krajowe, turystykę i handel. ! !

MENU + NAPOJE (250 KCAL) RAZEM: 1806 KCAL PIERWSZY DZIEŃ OWSIANKA NA MLEKU (211 KCAL ) BUŁKA GRAHAMKA Z MASŁEM, SAŁATĄ I SEREM ŻÓŁTYM (350 KCAL ) GRILOWANY KURCZAK NA SAŁATCE ( 354 KCAL ) + NAPOJE (250 KCAL) RAZEM: 1806 KCAL CHLEB ŻYTNI Z SEREM BIAŁYM I POMIDOREM ( 341 KCAL ) GOFRY Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI (300 KCAL )

Listeria Listeria -to bakteria, która jest groźna. Zakażenie nią może doprowadzić nawet do śmierci. Źródła zakażenia: mleko niepasteryzowane, surowe i gotowane mięso, fermentowane surowe kiełbasy, surowe i wędzone ryby, sery pleśniowe, tarte żółte sery, pasztety z mięsa, jarzyn lub ryb, gotowe sałatki, lody.

Menu + NAPOJE ( 250 KCAL ) RAZEM: 1735 KCAL DRUGI DZIEŃ JAJECZNICA ( 298 KCAL ) KANAPKA Z JABŁKIEM ( 447 KCAL ) SPAGHETTI BOLONESE ( 241 KCAL ) + NAPOJE ( 250 KCAL ) RAZEM: 1735 KCAL CIABATA Z WARZYWAMI I MIĘSEM ( 412 KCAL ) LODY ( 87 KCAL )

Salmonella Salmonella - to bakteria, którą można się zatruć jedząc: jajka, lekko rozmrożone lody lub źle przygotowane inne potrawy. Wywołuje dolegliwości żołądkowo-jelitowe czyli zatrucie pokarmowe. Są one niebezpieczne, bo mogą doprowadzić nawet do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów. Objawy zatrucia to ból brzucha i ból głowy, wymioty, biegunka, podwyższona temperatura.

MENU + NAPOJE (250 KCAL) RAZEM: 1788 KCAL TRZECI DZIEŃ KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM I BURACZKAMI ( 527 KCAL ) CROISSANT Z POWIDŁAMI ( 256 KCAL ) SAŁATKA OWOCOWA ( 175 KCAL ) + NAPOJE (250 KCAL) RAZEM: 1788 KCAL SAŁATKA Z KURCZAKIEM ( 267 KCAL ) PANA COTA ( 213 KCAL )

Campylobacter Campylobakter-to rzadko występująca choroba w Polsce. Najczęściej do zakażenia dochodzi drogą pokarmową - głównie przez spożycie niedogotowanego, niedopieczonego drobiu, niepasteryzowanego lub niewłaściwie pasteryzowanego mleka albo zanieczyszczonej wody. Równie niebezpieczne bywa pływanie w skażonych naturalnych zbiornikach wodnych i bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami. Powoduje ostre bóle brzucha, gorączkę i biegunkę.

MENU + NAPOJE (250 KCAL) RAZEM: 2163 KCAL CZWARTY DZIEŃ NALEŚNIK Z OWOCAMI ( 378 KCAL ) KANAPKA ( 350 KCAL ) ZAPIEKANKA Z WARZYWAMI I MIĘSEM ( 805 KCAL ) + NAPOJE (250 KCAL) RAZEM: 2163 KCAL ZUPA POMIDOROWA ( 180 KCAL) BABECZKI ( 200 KCAL )

Enterokrwotoczny szczep Escherichia coli - Enterokrwotoczny szczep Escherichia coli-wywołuje choroby układu pokarmowego i moczowego. Powoduje ona biegunki i powikłania. Główną przyczyną infekcji bakterią jest spożycie wołowiny niepoddanej obróbce termicznej.

MENU + NAPOJE ( 250 KCAL ) RAZEM: 1921 KCAL PIĄTY DZIEŃ RYBA Z ZIEMNIAKAMI I SURÓWKA ( 625 KCAL ) BUŁKA Z ŻÓŁTYM SEREM I POMIDOREM ( 248 KCAL ) PARÓWKI Z BUŁKĄ ( 421 KCAL ) + NAPOJE ( 250 KCAL ) RAZEM: 1921 KCAL SZASZŁYKI OWOCOWE ( 147 KCAL ) KREM Z WARZYW ( 230 KCAL )

Vibrio cholerae (Przecinkowiec cholery) Vibrio cholerae ( Przecinkowiec cholery ) – bakteria , wywołująca cholerę. Przenoszona jest przez wodę zanieczyszczoną ściekami. Żyje w przewodzie pokarmowym, wytwarzając enzymy atakujące jelita powodując utratę wody z tkanek i odwodnienie organizmu. Do objawów należą bóle brzucha, wymioty i silna biegunka, która może prowadzić do ciężkiego odwodnienia a nawet śmierci.

MENU +NAPOJE (250 KCAL) RAZEM: 1859 KCAL SZÓSTY DZIEŃ MUSLI Z JOGURTEM ( 217 KCAL ) KANAPKA ( 258 KCAL ) PIERŚ Z KURCZAKA Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ ( 593 KCAL ) +NAPOJE (250 KCAL) RAZEM: 1859 KCAL POTRAWKA Z WARZYW ( 310 KCAL ) CIASTKA OWSIANE ( 231 KCAL )

Wirusy i Pasożyty Pasożyty np. tasiemiec - występuje w jelitach i może osiągnąć w ciele człowieka nawet 15 metrów długości. Inne pasożyty takie jak przywry występujące w organizmach ryb, trafiają do organizmu człowieka, tylko po spożyciu skażonej żywności. Wirusy to małe cząstki, które u ludzi powodują takie choroby jak np.: ospa, opryszczka, świnka, różyczka, odra, półpasiec, żółtaczka, białaczka, polio, wścieklizna, mononukleoza, grypa, zapalenie wątroby, AIDS, a także pewne nowotwory. Mogą się objawiać nudnościami, wymiotami, biegunką lub bólem brzucha, co nie oznacza, że w każdym przypadku wirusa choroba powoduje dokładnie takie objawy.

JAJKO SADZONE Z TOSTEM I WARZYWAMI ( 325 KCAL) MENU SIÓDMY DZIEŃ JAJKO SADZONE Z TOSTEM I WARZYWAMI ( 325 KCAL) LAZANIA ( 519 KCAL ) OWOCE ( 185 KCAL ) +NAPOJE (250 KCAL) RAZEM: 1762 KOKTAJL ( 227 KCAL ) SAŁATKA GRECKA ( 256 KCAL )

Podsumowując Bezpieczeństwo żywności to sprawa priorytetowa w zakresie zdrowia publicznego. Niebezpieczna żywność sprawia wielkie zagrożenie dla zdrowia. Na niebezpieczeństwo jesteśmy wszyscy narażeni, lecz szczególnie niemowlęta, małe dzieci, starsze osoby i chore, a także kobiety w ciąży. Do skażenia żywności może dojść na różne sposoby: - Chemiczny - poprzez zatrucie żywności jakimś środkiem rażącym, który może wywołać różne choroby. - Żywność może także zostać napromieniowana, co także może negatywnie wpłynąć na organizmy. - Może zostać skażona poprzez bakterie np. z nieczystych pomieszczeń czy też czynników przenoszonych przez jakieś zwierzęta. Do dużej części zanieczyszczeń żywności dochodzi podczas jej produkcji i dystrybucji, a odpowiedzialność za nią mają producenci. Także źle przygotowywana lub przechowywana żywność w domach wpływa na rozwój bakterii lub wirusów.

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ!!! AUTORZY: ANNA SUCHECKA, NATALIA USAREK oraz AMELIA WALISZEWSKA OPIEKUN: KATARZYNA KRAWCZYK