Jak zadbać o zdrowe odżywianie dziecka w wieku szkolnym
Koło żywienia – jak dobierać składniki pokarmowe 12 wskazówek dotyczących odżywiania opracowanych przez dr Witolda Klemarczyka Znaczenie dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych
a poczujesz się wspaniale Koło żywieniowe Celuj w sam środek, a poczujesz się wspaniale
Koło żywieniowe
12 wskazówek zdrowego odżywiania Wskazówki zostały opracowane przez dr Witolda Klemarczyka z Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie
Zawsze myj ręce przed posiłkiem
5 posiłków w ciągu dnia jest na 5
Jedz o stałych porach i nie spiesz się
Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości
Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać
Pamiętaj o kaszach, jedz chleb a nie bułeczki
Dzień bez świeżych warzyw i owoców to dzień stracony
Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem
Posiłek obiadowy to zapas energii na aktywne popołudnie
Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem
Czystą wodą gaś pragnienie
Ruch na co dzień, słodycze od święta
Zdrowie a nienasycone kwasy tłuszczowe Stanowią budulec dla każdej komórki organizmu, w szczególności tkanki mózgowej i prawidłowej syntezy hormonów. Każdego dnia potrzebujemy 1-3 gramy kwasów omega-3. Tyle dostarcza ok. 100 g tłustych ryb morskich lub 1-2 łyżki oleju lnianego albo orzechowego. Niedobory tych kwasów powodują wiele schorzeń (nowotwory, stwardnienie rozsiane), problemy hormonalne, metaboliczne, dermatologiczne, gastryczne, układu nerwowego, krążenia i odpornościowego.
Opracowała: Joanna Borkowska, koordynator szkolnego zespołu promocji zdrowia Wrocław: grudzień 2007