dr Jacek Boruta Dyrektor Biura Pasz, Farmacji i Utylizacji

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

Część I Stosowanie białek pochodzenia zwierzęcego w żywieniu zwierząt
Instrukcja GLW nr GWIz. 430/CC-27/09 z dnia 18 maja 2009 r
Poświętne, czerwiec - lipiec 2009 r.
BEZPIECZNA ELEKTRYCZNOŚĆ Kampania społeczna
Odstępstwa od wymogu uzyskania zatwierdzenia Patricia Lallement DGAL/SDSSA/ Komórka ds. działań horyzontalnych Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa.
Przeniesienie do prawa krajowego Paule CARNAT- GAUTIER Lekarz Weterynarii Francuska Agencja Weterynaryjna ds. produktów leczniczych (AFSSA-ANMV)
Przepisy dla pasz leczniczych
Kontrole kwalifikowalności do wsparcia specjalnego do krów i owiec
PROJEKT WSPÓŁPRACY ARiMR I IW W ZAKRESIE PRZEPROWADZANIA KONTROLI WYMOGÓW WZAJEMNEJ ZGODNOŚCI Sporządzono na podstawie Zarządzenia Nr…. MINISTRA ROLNICTWA.
INSTRUKCJA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII Nr GIWz.440-2/11
PROCEDURA w sprawie ustalania czynników analizy ryzyka oraz liczby gospodarstw, które należy objąć kontrolami, jak również postępowania wojewódzkich lekarzy.
1 Zmiany dotyczące raportów z IRZ. 2 Nowe rozporządzenia: Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1033/2010 z dnia 15 listopada 2010 r. zmieniające rozporządzenie.
Zasady przeprowadzania kontroli sprawdzających w ramach kontroli wymogów wzajemnej zgodności w 2011 roku.
INSPEKCJA WETERYNARYJNA
Biogazownie rolnicze - podstawy prawne
Uwagi i wnioski wynikające z nadzoru pedagogicznego nad szkołami i przedszkolami w roku szkolnym 2008/2009 Słupsk, 26 sierpnia 2009 r. DELEGATURA w Słupsku.
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
Wielkopolski Urząd Wojewódzki w Poznaniu
Epizootiologia i Administracja Weterynaryjna
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
Zadania Inspekcji Ochrony Środowiska wynikające z rozporządzenia REACH
Warszawa, Przegląd sytuacji sektora rolnego ocena zagrożeń w sferze instytucjonalnej obsługi rolnictwa Z uwagi na zapóźnienia: wprowadzenie.
1 LOKALNA GRUPA DZIAŁANIA ….. – obszar gmin Szemud, Linia, Luzino Spotkanie inicjatywne powołania Grupy Przetoczyno, 4 wrzesień 2007.
Jakość żywności w Polsce
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
MONITORING JAKOŚCI WODY Aktualne problemy Janusz Świątczak Państwowy Zakład Higieny Kraków,
GLP Dobra Praktyka Laboratoryjna
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
1 Program Zero tolerancji. 2 Mając na względzie pojawienie się przypadków przestępczej działalności niektórych podmiotów, w celu wyeliminowania podmiotów.
Prezentacja na Side Event, Barcelona
ZASADY CROSS COMPLIANCE 2011
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Proces certyfikacji integrowanej produkcji ROŚLIN
WOJEWÓDZTWO jednostka podziału administracyjnego w Polsce/
Omówienie nowych list kontrolnych SPIWET dotyczących sektora paszowego
Technik weterynarii 4-letnie technikum
SZKOLENIE DLA WOJEWÓDZKICH I POWIATOWYCH INSPEKTORÓW DS
Szkolenie dla pracowników Inspekcji Weterynaryjnej Jachranka PASZE – DOCELOWE NIEDOCELOWE nadzór nad podmiotami wykorzystującymi kokcydiostatyki.
Dostawy bezpośrednie środków spożywczych pochodzenia roślinnego
Konferencja Programowa ZPPU
NADZÓR STAROSTY NAD OŚRODKAMI SZKOLENIA KIEROWCÓW POWIAT GRODZKI TORUŃ
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA wymagania obowiązujące od 1 stycznia 2016 r.
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Ołtarzew:
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Wojewódzki.
FAQ. Jeden numer - FAQ 2© 2013 T-Mobile Polska S.A. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jeden Numer – jaki numer wybrać Numerem dostępowym w usłudze może być.
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Praktyczne.
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Działania.
Uboczne Produkty Pochodzenia Zwierzęcego
Kontrole produktów pochodzenia zwierzęcego podlegających wywozowi na rynek Państw Członkowskich UC Główny Inspektorat Weterynarii.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Prowadzenie dokumentacji obrotu detalicznego w zakładach leczniczych dla zwierząt. Adrianna Müller-Zawistowska Łódź, dnia 29 października 2015 r.
STUACJA EPIDEMIOLOGICZNA NA TERENIE POWIATU BIALOSTOCKIEGO Jan Matczuk Jan Matczuk Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Białymstoku.
Justyna Wieczorkiewicz-Molendo Biuro ZIT WrOF Urząd Miejski Wrocławia Mechanizm Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych /ZIT/ jako nowe rozwiązania dla.
UBOJE GOSPODARCZE Inspekcja Weterynaryjna Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Sławnie.
Afrykański pomór świń (ASF) Informacje dla posiadaczy zwierząt AGENCJA RESTRUKTURYZACJI I MODERNIZACJI ROLNICTWA.
Działalność kontrolna w Państwowej Straży Pożarnej Warszawa 2016 Komenda Główna Państwowej Straży Pożarnej Biuro Kontroli, Skarg i Wniosków.
Dobre praktyki produkcyjne w chowie drobiu rzeźnego Dobre praktyki produkcyjne w chowie drobiu rzeźnego w świetle „Krajowego programu zwalczania niektórych.
Dariusz Pomykała CDR o/Radom
Zielarstwo i fitoterapia
Szkolenie dla potencjalnych beneficjentów ostatecznych
Bezprawnym jest uzależnienie przyjęcia wniosku od uiszczenia opłaty
CERTYFIKACJA W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
Uboczne Produkty Pochodzenia Zwierzęcego
Procedura przeszukiwania obszarów i zbierania zwłok dzików lub ich szczątków Mając na względzie ujednolicenie działań związanych ze zbieraniem i utylizacją.
Dokąd jedziemy na wakacje?
Zapis prezentacji:

dr Jacek Boruta Dyrektor Biura Pasz, Farmacji i Utylizacji Szkolenie dla wojewódzkich i powiatowych inspektorów ds. farmacji, pasz i utylizacji. Jachranka, wrzesień 2014 dr Jacek Boruta Dyrektor Biura Pasz, Farmacji i Utylizacji

Program szkolenia 10.00 – 10.15 Powitanie uczestników, przedstawienie programu szkolenia - dr Jacek Boruta. 10.15. – 10.45 Badanie wody na obecność substancji przeciwbakteryjnych - dr Michał Gagucki. 10.45 – 11.15 Zasady prowadzenia dokumentacji lekarsko-weterynaryjnej w zakładach leczniczych dla zwierząt. Zasady kontroli dokumentacji lekarsko-weterynaryjnej w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta - Wojewódzki Inspektor ds. farmacji – w zależności od terminu szkolenia WIW Wrocław lub WIW Łódź lub WIW Krosno lub WIW Siedlce. 11.15 – 11.45 Wyniki monitoringu pasz za rok 2013. Zasady suszenia materiałów paszowych. Nadzór nad zakładami sektora spożywczego przeznaczającymi część produkcji na cele paszowe - lek.wet. Marta Koncewicz-Jarząb. 11.45 – 12.00 Przerwa kawowa.

12.00 – 12.45 Rola wody w żywieniu zwierząt - prof. Maciej Gajęcki. 12.45 – 13.15 Weryfikacja produktów leczniczych weterynaryjnych pod kątem ich rejestracji i dopuszczenia do stosowania w Polsce - Wojewódzki Inspektor ds. farmacji – w zależności od terminu szkolenia WIW Bydgoszcz lub WIW Kraków lub WIW Szczecin lub WIW Białystok. 13.15 – 13.45 Praktyczne aspekty obrotu i stosowania produktów leczniczych weterynaryjnych - Wojewódzki Inspektor ds. farmacji – w zależności od terminu szkolenia WIW Olsztyn lub WIW Poznań lub WIW Gdańsk lub WIW Kielce. 13.45 – 14.45 Przerwa obiadowa. 14.45 – 15.15 Pasze docelowe i niedocelowe. Gospodarstwa ekologiczne - mgr Jakub Dyba.

15.15 – 15.45 Omówienie wyników kontroli zakładów leczniczych dla zwierząt i gospodarstw - lek.wet. Ewa Żmuda-Trzebiatowska. 15.45 – 16.15 Antybiotykooporność – monitoring. Projekt wytycznych dotyczących racjonalnego stosowania antybiotyków - dr Michał Gagucki. 16.45 – 16.30 Przerwa kawowa. 16.30 – 17.00 Omówienie nowych list kontrolnych SPIWET dotyczących sektora paszowego. System raportowania kontroli urzędowych w sektorze paszowym i utylizacyjnym - lek.wet. Ewa Panufnik. 17.00 – 17.30 Import docelowy. Okres karencji. Kaskada. Produkty „z pogranicza” (produkty pielęgnacyjne, „suplementy diety”) - Wojewódzki Inspektor ds. farmacji – w zależności od terminu szkolenia WIW Zielona Góra lub WIW Opole lub WIW Katowice lub WIW Lublin.

Dzień II (5 września, 12 września, 19 września, 26 września 2014 roku) 9.00 – 9.30 Zasady kontroli urzędowej w zakresie śledzenia i identyfikacji produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych. Transport, przechowywanie, przetwarzanie, wprowadzanie do obrotu. Wyniki misji FVO - lek.wet. Krzysztof Bednarczyk. 9.30 – 10.00 System TRACES. Zasady handlu wspólnotowego. Eksport produktów pochodnych - dr Hanna Balcerak. 10.00 – 10.30 Nowe przepisy dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych - Wojewódzki Inspektor ds. utylizacji – w zależności od terminu szkolenia WIW Wrocław lub WIW Łódź lub WIW Krosno lub WIW Siedlce. 10.30 – 11.00 Aktualne dane dotyczące „zakazu paszowego”. Druga mapa drogowa dla TSE - dokument strategiczny w sprawie pasażowalnych encefalopatii gąbczastych na lata 2010-2015. Rejestr podmiotów sektora utylizacyjnego - lek.wet. Katarzyna Gąsiorek.

11.00 – 11.30 Postępowanie administracyjne w zakresie gospodarstw wytwarzających pasze na własne potrzeby i stosujących materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego (załącznik IV rozporządzenia (WE) nr 999/2001). Wydawanie tzw. szczególnych zezwoleń dla gospodarstw utrzymujących jednocześnie zwierzęta przeżuwające i nieprzeżuwające - Wojewódzki Inspektor ds. utylizacji – w zależności od terminu szkolenia WIW Zielona Góra lub WIW Kraków lub WIW Szczecin lub WIW Białystok. 11.30 – 11.45 Przerwa kawowa. 11.45 – 12.15 Nadzór nad biogazowniami i biokompostowniami - Wojewódzki Inspektor ds. utylizacji – w zależności od terminu szkolenia WIW Olsztyn lub WIW Poznań lub WIW Gdańsk lub WIW Lublin. 12.15 – 12.45 Analiza ryzyka w nadzorze nad stosowaniem nawozów organicznych i polepszaczy gleby - Wojewódzki Inspektor ds. utylizacji – w zależności od terminu szkolenia WIW Bydgoszcz lub WIW Opole lub WIW Katowice lub WIW Kielce. 12.45 – 13.00 Zakończenie szkolenia, ankieta - dr Jacek Boruta. 13.00 – 14.00 Przerwa obiadowa, wyjazd uczestników szkolenia.

Plany zmian organizacyjnych w działaniach IW Zmiana statutu Wojewódzkich Inspektoratów Weterynarii, powołanie zespołów do spraw pasz i utylizacji. Utworzenie w Powiatowych Inspektoratach Weterynarii stanowiska ds. nadzoru farmaceutycznego. Wprowadzenie w gospodarstwach książki leczenia zwierząt. Przygotowania do zmian w częstotliwości nadzoru nad podmiotami sektora paszowego i utylizacyjnego (zmniejszenie liczby kontroli). Analiza liczby prób pobieranych w ramach urzędowego monitoringu pasz. Wprowadzenie nowych list kontrolnych z zakresu pasz i utylizacji.

Najważniejsze problemy w nadzorze nad produktami leczniczymi, paszami i utylizacją Pozostałości antybiotyków w wodzie. Niezgodności w paszach docelowych i niedocelowych. Dioksyny w materiałach paszowych (suszenie) Salmonella w paszach. Nieprawidłowe wypełnianie dokumentów handlowych. Obrót papierowy uppz. Nieprawidłowości w zakresie transportu uppz. Sprzedaż OTC przez internet. Niewłaściwie prowadzona dokumentacja w lecznicach.

Nieprawidłowości w zakresie działań podejmowanych przez IW Automatyczne, nierzetelne wypełnianie list kontrolnych. Niezgodne z przepisami zaniżanie pobierania opłat za nadzór. Brak analizy ryzyka przy pobieraniu prób do badań laboratoryjnych. Nierzetelna kontrola systemu HACCP. Brak działań wymuszających na podmiotach wdrożenie działań naprawczych. Brak rekontroli po wydaniu zaleceń.

Nieprawidłowości w zakresie działań podejmowanych przez IW Brak skutecznego nadzoru nad uppz w rzeźniach i zakładach rozbioru. Brak kontroli krzyżowych w przypadku wystąpienia niezgodności. Brak powiadamiania innych PLW o wystąpieniu niezgodności na terenie jego właściwości. Nierzetelne prowadzenie dochodzeń wyjaśniających. Przeprowadzanie kontroli dużego podmiotu w ciągu 1 godziny łącznie z HACCP. Nakładanie zbyt łagodnych kar lub odstępowanie od ich nakładania.

Dziękuję za cierpliwość !!!