Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Klasa I, II, III Szkoła Podstawowa nr 36 w Kielcach
Advertisements

Leonardo da Vinci project 2010 – 2012
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Servicearten Sposoby serwowania -
Rodzaje śniadań Klasyczne formy oferty śniadaniowej
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
Kuchnia francuska.
Menu.
N a k r y c i e s t o ł u.
Szkoła promująca zdrowie
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki
Kuchnia amerykańska.
Potrawy Irlandzkie.
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
PRZY RODZINNYM STOLE.
Jak ? I co? – jedzenie w starożytnym Rzymie
English breakfast.
Staż zawodowy w Wielkiej Brytanii Londyn
Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE”
Amerukanskie jedzenie
Amerykańskie jedzenie
Bez śniadania nie ma nauczania
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
ABC – zdrowego odżywiania
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej
Tradycje żywieniowe Wielkiej Brytanii
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Wykonanie – Karina Suchecka Projekt numer: ESF – 1 – PL1 – LEO01 – „Uczniowie z Malborka wybierają zawody z przyszłością” Projekt: „Staże.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Klasa I A Szkoła Podstawowa im. prof. Wilhelminy Iwanowskiej w Pigży
Zespół Szkół Ogólnokształcących w Helu klasa II b Barbara Baranowska.
Pamiętaliśmy o myciu rąk i fartuszkach.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
KLASA II d ŚNIADANIE DAJE MOC SZKOŁA PODSTAWOWA
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
„ŚNIADANIE DAJE MOC” Dzień Zdrowego Śniadania w Szkole Podstawowej w Trzebiczu 8 listopada 2011 r.
8 LISTOPADA „WSPÓLNE ŚNIDANIE” kl. II c Szkoła Podstawowa nr 1 w Świnoujściu Przygotowania do wspólnego śniadania rozpoczęły się cztery dni przed klasowym.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
„ŚNIADANIE DAJE MOC„ 8 LISTOPADA 2012r – DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Podróże po świecie Smaki Europy.
American Food.
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Śniadanie daje moc Śniadanie daje moc 8 listopada 2013r. przygotowane przez uczniów klasy 1b wraz z wychowawcą p. Bożeną Szczepanik w Zespole Szkół Publicznych.
MOC ŚNIADANIA Szkoła Podstawowa im. J. Korczaka w Broniewicach.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Kulinaria.
to wyjątkowe chwile, na które czeka każdy.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Wszystko o nakrywaniu do stołu
Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Kipfenberg-Grösdorf.. Praca na stanowisku służby pięter: Główne zajęcia to: Ścieranie kurzy Ścielenie łóżek Mycie okien Odkurzanie jednostek mieszkalnych.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Produkty szczególnie bogate w potas:
Dieta w cukrzycy ciążowej
2011/2012 폴란드어 강좌 Season II ( – )
ABC – zdrowego odżywiania
Savoir - Vivre na talerzu
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Zapis prezentacji:

Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2

Śniadanie proste (kontynentalne, francuskie) W skład śniadania prostego wchodzą: pieczywo- jasne lub ciemne, bułki, tosty, rogaliki (croissant) lub bułeczki drożdżowe dodatki- masło, konfitury, dżem albo miód gorący napój śniadaniowy- kawa, herbata, czekolada lub kakao

Układ naczyń śniadania kontynentalnego

Śniadanie wiedeńskie proste W skład tego śniadania, poza zestawem kontynentalnym wchodzą dodatkowo: jajka po wiedeńsku kawa ze śmietanką

Układ naczyń śniadania wiedeńskiego

Wykaz zastawy stołowej niezbędnej do podania śniadania wiedeńskiego dla jednej osoby: talerz zakąskowy, serwetka, nóż talerzyk na masło miseczki na miód i dżem menaż, cukiernica dzbanek na napój śniadaniowy filiżanka z podstawką i łyżeczką, mlecznik koszyk z serwetką na pieczywo szklanka z podstawką i łyżeczką do jajka po wiedeńsku

Śniadanie wiedeńskie wzmocnione Śniadanie wiedeńskie wzmocnione, zwane również śniadaniem okolicznościowym, składa się z zestawu śniadania wiedeńskiego prostego uzupełnionego o sery i wędliny.

Układ naczyń śniadania wiedeńskiego wzmocnionego

Śniadanie angielskie Jest to obfity posiłek, w którym zestaw prosty uzupełnia się dodatkowo, podając: świeże soki owocowe, soki warzywne zupy mleczne na ciepło (owsianka na mleku) lub na zimno- płatki kukurydziane, pszenne, musli ryby na zimno lub na ciepło potrawy jajeczne- omlety, jajka gotowane na twardo lub na miękko, jajka sadzone na bekonie, jajecznica, dodatek jarzynowy- biała fasolka w sosie pomidorowym pieczywo- tosty pszenne dodatki- masło, dżem, miód świeże owoce cytrusowe- grejpfruty, pomarańcze herbata z mlekiem i cukrem brązowym

Układ naczyń śniadania angielskiego

Śniadanie amerykańskie W skład tego śniadania wchodzą: zestaw kontynentalny soki owocowe i warzywne, woda z lodem zupy mleczne- płatki kukurydziane, musli ryby, jajka mięsne potrawy grillowane (steki, kiełbaski, bekon) naleśniki z syropem klonowym (pancakes) napoje gorące (hot chocolate, kawa po amerykańsku z dodatkiem kakao)

Układ naczyń śniadania amerykańskiego

Brunch Brunch jest to posiłek będący kombinacją śniadania i obiadu. Podawany jest zwykle w godzinach 11:00-14:00. Podczas brunchu typowe menu śniadaniowe uzupełnione jest o potrawy obiadowe, jak różne zupy, kiełbaski, gulasze, ryby, pieczenie na zimno i na gorąco, sałatki i słodkie potrawy.

Lunch Lunch jest posiłkiem podawanym w godzinach 12:00-15:00 i stanowi odpowiednik lekkiego obiadu. Do podstawowych potraw spożywczych podczas lunchu należą: przekąski- sałaty, wędliny, pasztety, potrawy w formie koktajli dania główne- rybne, drobiowe, mięsne, jarskie desery- ciasta, torty, kremy, musy, puddingi sery Lunch często jest śniadaniem oficjalnym lub biznesowym, które składa się z trzech części: aperitif, przyjęcie przy stole i kawa. Zarówno aperitif, jak i kawę powinno się serwować w innym pomieszczeniu. Jeżeli z przyczyn lokalowych jest to niemożliwe, to przed podaniem kawy stół bankietowy należy uprzątnąć.

Bufet śniadaniowy potraw z jajek (zimnych i gorących) W skład bufetu wchodzą: potraw z jajek (zimnych i gorących) słodkie pieczywo śniadaniowe bułki pszenne, żytnie i mieszane oraz chleb płatki i musli mleko zimne i ciepłe konfitury, dżemy i miody masło (czasami podawana jest margaryna) wędliny mięsa pieczone podawane na zimno i czasami pasztety sery żółte, topione i twarogowe jogurty i kefiry owoce w całości lub filetowane

sery żółte, topione i twarogowe jogurty i kefiry owoce w całości lub filetowane soki owocowe woda mineralna i pod różnymi postaciami na gorąco kiełbaski, parówki, boczek na gorąco warzywa na gorąco lub w połączeniu z jajkami ewentualnie z wędlinami lub mięsami kawa, herbata, kakao dodatki w formie marynat, ketchupów i musztard czasami ryby na zimno i wędzone

Bufet śniadaniowy

Kolejność czynności podczas nakrywania do stołu: wyłożenie talerza do zakąski wyłożenie sztućców wyłożenie talerzyka na pieczywo z nożem do masła wyłożenie szkła wyłożenie serwetki wyłożenie menażu

Właściwe rozmieszczenie sztućców sztućce znajdujące się z prawej strony to: noże i łyżki sztućce znajdujące się z lewej strony to: widelce sztućce znajdujące się powyżej nakrycia to: sztućce do deseru

Wykładanie szkła szkło ustawia się w grupie po prawej stronie nakrycia nad nożami kieliszek do napoju do dania głównego stoi nad ostrzem noża do dania głównego kielich do wody stoi najbardziej wysunięty na prawo z całej grupy szkła liczba kieliszków w grupie nie może przekraczać czterech sztuk jeśli menu przewiduje pięć sztuk szkła to ten ostatni wykłada się tuż przed jego planowanym spożyciem

Elementy nakrycia podstawowego łyżka do zupy nóż i widelec do dania głównego kielich do wody (goblet) kieliszek do wina sztućce do deseru serwetka dla gości

Czynności wykonywane w obecności gościa podanie wybranego przez gościa soku wyłożenie pieczywa wyłożenie masła wyłożenie dodatków zgodnych z rodzajem śniadania serwowanie gorących potraw jeśli rodzaj śniadania je przewiduje serwowanie gorącego napoju śniadaniowego

Procedura podania śniadań (i innych dań) do pokoju Zapukać głośno i powiedzieć „room-service”. Jeśli jednorazowe zapukanie nie daje efektów należy spróbować raz jeszcze, a potem skorzystać z telefonu, przekazując informację, że śniadanie jest gotowe do podania Po otwarciu drzwi wejść (tylko gdy gość na to pozwoli) Po wejściu przywitać się z gościem W czasie pobytu w pokoju drzwi na korytarz muszą być uchylone W przypadku gdy śniadanie nie znajduje się na nakrytym rozkładanym wózku, należy nakryć i podać śniadanie tam, gdzie gość wskaże zgodnie z zasadami dotyczącymi nakrywania do śniadań Podać gościowi rachunek do podpisu (jeśli usługa nie jest wliczona w cenę noclegu) Zapytać o życzenia dodatkowe Życzyć „smacznego”, pożegnać się i wyjść z pokoju zamykając za sobą drzwi (jeśli gość nam nie towarzyszy w drodze do wyjścia)

Bibliografia www.scholaris.pl www.google.pl Książka „Obsługa gości (konsumentów)” Renata Szajna, Danuta Ławniczak, Alina Ziaja, wyd. Rea, Zbiór zadań przygotowujących do egzaminu potwierdzającego kwalifikację T.12 , „Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie”, Marek Halama wydanie własne,