Projekt grantowy „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Zakupy.
Wyniki ankiety przeprowadzonej wśród uczniów klas: |||c i ||c
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
PROGRAM UE „OWOCE W SZKOLE”
Zdrowie: To nie tylko brak choroby, lecz pełny dobrostan społeczny, psychiczny i biologiczny Światowa Organizacja Zdrowia.
Program Agencji Rynku Rolnego Szkoła Podstawowa im. M. J. Piłsudskiego
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
PROGRAM OWOCE I W SZKOLE. To program unijny, zaproponowany przez Komisję Europejską. Ma na celu zachęcanie młodych ludzi do wyrabiania sobie dobrych nawyków.
1. Odtworzenie Filmu Startowego. 2. Oficjalne Otwarcie Debaty przez Marszałków. 3. Powitanie zaproszonych gości. 4.Wystąpienie Wójta Gminy Grębów. 5.
PROJEKT TRZYMAJ FORMĘ realizowany w roku szkolnym 2006/2007 w Zespole Szkół Ogólnokształcących Nr 4 im. C. K. Norwida w Olsztynie Gimnazjum Nr 8 w Olsztynie.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Żywienie w sporcie.
Prezentacja działań z zakresu promocji zdrowia w Szkole Podstawowej nr 88 w Poznaniu w roku 2008 Poznań, styczeń 2009 r.
Szkoła Podstawowa nr 5 im. H. Sienkiewicza w Lesznie.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Publiczna Szkoła Podstawowa nr 14 w Opolu jest mocno zaangażowana w procesie edukacji zdrowotnej i w związku z powyższym przeprowadzone zostały liczne.
Konkurs Czas na Zdrowie
Szkoła Podstawowa Nr 48 w Częstochowie, w roku szkolnym 2013/2014, przystąpiła do ogólnopolskiego programu adresowanego do szkół i przedszkoli w ramach.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Rok szkolny 2011/2012.
Sprawozdanie z realizacji projektu TRZYMAJ FORMĘ
W GIMNAZJUM NR 1 W SROKOWIE W ROKU SZKOLNYM 2007/2008
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Śniadanie daje moc! Kl. II B Publiczna Szkoła Podstawowa w Byczynie.
SPRAWOZDANIE Z PRZEBIEGU AKCJI Gminne Przedszkole Nr 4 w Świętoszowicach ul. Mikulczycka Świętoszowice Koordynator akcji - Szarlota Miśkiewicz.
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
ZAŁOŻENIA OGÓLNE DO REALIZACJI IX edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 27 sierpnia 2014.
Sprawozdanie z realizacji programu „Trzymaj Formę” 2013/2014
„WYBIERAM ZDROWIE ! ”. „WYBIERAM ZDROWIE ! ”
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE
SZKOŁA PODSTAWOWA IM. K. MAKUSZYŃSKIEGO W WIECHLICACH SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2013/2014.
Szkoła na widelcu Działania podejmowane w naszej szkole propagujące zdrowy tryb życia oraz nawyki prawidłowego żywienia.
Ankieta do uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum ZPO w Skrzydlnej
„ Sklepik wzorowy – smaczny i zdrowy”.
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
ZINTEGROWANY PROGRAM DZIAŁAŃ Z ZAKRESU PROFILAKTYKI NADWAGI I OTYŁOŚCI ORAZ PROMOCJI ZDROWEGO ŻYWIENA DZIECI I MŁODZIEŻY.
NA CZYM POLEGA PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE?
Promująca zdrowie SZKOŁA PODSTAWOWA NR 149 z klasami integracyjnymi im
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Kodeks Walki z Rakiem w Szkole Promującej Zdrowie.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Sekcj a Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia PSSE - Chełm Założenia X edycji programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!”.
Realizacja Rządowego programu na lata „Bezpieczna i przyjazna szkoła” w województwie opolskim w roku 2014 „ ŻYJĘ ZDROWO TO PROSTE” Wnioskodawca:
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Realizacja programu owoce w szkole Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.
Przedstawienie Regulaminu Konkursu na projekt edukacyjny promujący aktywne uczestnictwo rodziców w realizacji programu edukacyjnego pt.”Trzymaj Formę!”
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Procedury udzielania dotacji przez organizacje grantodawcze dla lokalnych inicjatyw Irena Krukowska - Szopa.
„ SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE”. Nadrzędnym celem Szkoły Promującej Zdrowie jest zdrowy styl życia całej społeczności szkolnej.
PROJEKT EDUKACYJNY „Żyj zdrowo”. ZDROWO ” „ŻYJ ZDROWO” CELE PROJEKTU Edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży.
Miniprzedsiębiorstwo II Liceum Ogólnokształcące im. K. K. Baczyńskiego W Radomsku.
Sieć Szkół Promujących Zdrowie. W styczniu 2015 roku przystąpiliśmy do programu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasza szkoła od wielu lat.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
SKLEPIK NIC S Ł ODKIEGO W SZKOLE KATOLICKIEJ IM. KSIĘDZA JANA TWARDOWSKIEGO W ZABRZU.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Szkoła Promująca Zdrowie
MINIPRZEDSIĘBIORSTWO w zespole szkół w czudcu
Szkoła Sportowych Talentów
Międzyprzedszkolny konkurs wiedzy na temat zdrowego i ekologicznego żywienia.
ZESPÓŁ DS. PROMOCJI ZDROWIA
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
Zawsze zdrowo i smacznie
Zapis prezentacji:

Projekt grantowy „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja”

OPIS PROJEKTU Projekt grantowy edukacji prozdrowotnej dot. sklepików szkolnych pn. „Sklepiki szkolne – zdrowa reaktywacja” realizowany jest w formie międzyszkolnej rywalizacji. Udział w konkursie polegał na przygotowaniu i przeprowadzeniu przez szkoły projektów promocji zasad zdrowego odżywiania oraz projektów przebudowy sklepików szkolnych w bufety ze zdrowym śniadaniem zapewniające dostęp do zdrowych i pełnowartościowych produktów.

OPIS PROJEKTU Za najlepsze projekty Komisja Konkursowa przyznała wsparcie finansowe w postaci grantów.  Nasza szkoła znalazła się wśród szkół które otrzymały wsparcie finansowe.

Środki finansowe zostały przeznaczone na zakup mebli (nowe biurko i półka), sokowirówki, "szklarenki" do przechowywania warzyw i owoców, farby do malowania i materiałów biurowych (papier ksero, brystol).

Opis działań w ramach projektu „Na sprzedaż: ZDRÓWKO !!!” Zadanie nr 1: Zbudowanie Zespołu Szkolnego.  Zadanie nr 2: Promocja zasad zdrowego odżywiania i nowopowstałego Zespołu konkursowego. Przygotowanie 15 minutowej prezentacji w PP nt. zasad zdrowego odżywiania oraz przedstawienie jej społeczności szkolnej w klasach, przygotowanie ulotek informacyjnych dla uczniów.

Opis działań w ramach projektu „Na sprzedaż: ZDRÓWKO !!!” Zadanie nr 3: Przygotowanie projektu przebudowy sklepiku szkolnego (przedstawienie projektu zmian, jakie mają być wprowadzone w sklepiku w celu osiągnięcia zmiany nawyków żywieniowych na terenie szkoły tj. zmian w asortymencie, zmian w wyposażeniu gastronomicznym, zmian w wyglądzie, zmiany w wyglądzie zewnętrznym zwracającym uwagę na wartościową żywność).

Opis działań w ramach projektu „Na sprzedaż: ZDRÓWKO !!!” Zadanie nr 4: Realizacja projektu i sprawozdanie z działań. Projekt zakładał zmianę asortymentu sklepiku, dlatego też systematycznie wprowadzane są zdrowe produkty

Sklepiki szkolne umożliwiają uczniom łatwy dostęp do produktów śniadaniowych i lekkich przekąsek. Jednak niewłaściwy asortyment w sklepikach może wpływać na niepoprawny sposób odżywiania się młodych ludzi. Naszym zdaniem sklepik szkolny funkcjonuje prawidłowo tylko wtedy, gdy młodzi ludzie właściwie planują swoje zakupy i znają zasady zdrowego odżywiania się. Pragniemy umożliwić młodzieży dostęp do produktów i napojów o najwyższych walorach zdrowotnych.

Lista produktów, które najlepiej wybrać z nowej oferty sklepiku szkolnego „Słoneczko” jeśli zależy nam na utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i dobrym samopoczuciu: Bułki razowe, wielozbożowe z warzywami, wędliną, serem. Świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe. Chipsy owocowe i warzywne Batoniki musli Wafle ryżowe lub wielozbożowe Sezamki Owoce (banany, winogrona, mandarynki, brzoskwinie) Jogurty pitne Ciastka owsiane, zbożowe