SACHARYDY W PRZYRODZIE

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Woda Budowa i właściwości.
Advertisements

Metody NMR stosowane w badaniach biopolimerów
Aleksander Kołodziejczyk
Ważniejsze cukry naturalne
Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
CUKRY (sacharydy) Tytuł.
Cukry (sacharydy, węglowodany)
Prezentacja na lekcję chemii
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Wykład 9 5. Bioenergetyka 5.1. Glikoliza
Wykład 8 4. Węglowodany – budowa i funkcje
Aleksander Kołodziejczyk
Ważniejsze cukry naturalne
Metoda siarczanowa Termin „siarczanowa” pochodzi od siarczanu sodowego stosowanego jako chemikalia uzupełniające, jest dodawany w cyklu regeneracji w celu.
Chemia Stosowana w Drzewnictwie III
Projekcja Fischera.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
CUKRY.
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
ZWIĄZKI OPTYCZNIE CZYNNE
Podsumowanie - wykład 2 Struktura kwasów nukleinowych ( DNA i RNA)
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
Kierunki przemian metabolicznych
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
CHEMIA ORGANICZNA WYKŁAD 13.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Aldehydy.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Disacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Paweł Wolski Michał Zegadło IID. Cukry to inaczej węglowodany Cukry to inaczej węglowodany co oznacza, że są to związki węgla i wody i dlatego cukry można.
Cukry Wykonały: Sylwia Krauze Iza Mamrot kl.2 C.
Prezentację wykonali: Agnieszka Stanclik kl.IID Łukasz Bury kl.IID Łukasz Bury kl.IID.
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
Burak cukrowy alternatywnym surowcem do pozyskiwania bioproduktów Jan Iciek Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Wpływ składników żywności na organizm
Budowa chemiczna organizmów
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Cukry.
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
NUKLEOZYDY I NUKLEOTYDY BUDOWA I ROLA ATP I NAD+ KWASY NUKLEINOWE
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
Półacetale – hemiacetale i acetale
Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów
Biochemia.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Doświadczenie o cukrze
Reakcje związków organicznych – sacharydy (cukry - węglowodany)
Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe
węglowodany, cukrowce, sacharydy
Kwasy nukleinowe Elementy składowe kwasów nukleinowych:
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
WYKŁAD
WYKŁAD
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
(Mono- i oligosacharydy)
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Izomeria optyczna Związki optycznie czynne Stereoizomery enancjomery,
Kwas askorbinowy .
Aldehydy i ketony.
Zapis prezentacji:

SACHARYDY W PRZYRODZIE ROK IV „OCHRONA ŚRODOWISKA” SADOWSKI ŁUKASZ

TRIOZY I TETROZY Trój i czterowęglowe cukry nie występują w większych ilościach, ale każda żywa komórka zawiera fosforanowe estry aldehydów (D-glicerynowego, dihydroksyacetonu i D-erytrozy), które są pośrednimi produktami biosyntezy i biodegradacji cukrów.

PENTOZY Liksoza rzadko występuje w przyrodzie. D-Ryboza jest elementem budowy kw. Rybonukleinowego. D-ksyloza i L-arabinoza są pospolitymi skł. roślinnych polisacharydów.

HEKSOZY Rozpowszechnioną heksozą jest D-glukoza. Cukier ten występuje w: Polisacharydach, skrobii, celulozie. Aldoheksozami są: D-mannoza, D-galaktoza. Ketoheksozą jest: D-fruktoza.

DEOKSYCUKRY Są to częściowo zredukowane monosacharydy zawierające atom wodoru zamiast grupy OH w różnych miejscach cząsteczki. Najczęściej spotykanym jest:

2-deoksy-D-ryboza (składnik DNA) 6-deoksy-L-galaktoza (fuktoza) 6-deoksy-L-mannoza (ramnoza)

AMINOCUKRY Są to deoksycukry, w których zamiast grupy OH znajduje się wolna lub podstawiona grupa aminowa. Najczęściej spotykane to:

2-amino-2-deoksy-D-galaktoza 2-deoksy-D-glukoza (glukozamina) 2-amino-2-deoksy-D-galaktoza (galaktozamina)

KWAS ASKORBINOWY Zwany jest ogólnie jako witamina C.Kwas askorbinowy nie zawiera grupy karbonylowej, a jego właściwości kwasowe (pKa = 5),są spowodowane przez ugrupowania endiolowe.

KWAS URYNOWY Kwasy: D-glukuronowy D-galakturonowy

N-GLIKOZYDY Najczęściej spotykanym w przyrodzie jest: Nukleozyd jest to rybofuranozyd i deoksyrybofuranozyd zasad purynowych i pirymidynowych występujących w kwasach nukleinowych. Kwasy rybonukleinowe są fosforanowymi poliestrami rybonukleozydów, a kwasy deoksyrybonukleinowe są fosforanowymi poliestrami deoksyrybonukleozydów.

rybonukleozydy-składniki kwasów rybonukleinowych cytydyna urydyna adenozyna guanozyna

deoksyrybonukleozydy - składniki kwasów deoksyrybonukleinowych deoksycytydyna tymidyna deoksyadenozyna deoksyguanozyna