Zatrucia grzybami Referat opracowali: Bogusława Zalewska Marta Kapczyńska Łukasz Białorucki
Z grzybami nie ma żartów Z grzybami nie ma żartów. Co roku w Polsce ginie kilkanaście do kilkudziesięciu osób. Wynika to prawdopodobnie z ignorancji osób zbierających grzyby w Polsce Czernidlak Pospolity
- piestrzenica kasztanowata; - strzępiak ceglasty; Grzyby trujące zawierają związki groźne dla człowieka, np. falloidynę, amanitynę, kwas helwellowy. Zatrucia grzybów należą do najcięższych. Do najbardziej niebezpiecznych grzybów, spotykanych w Polsce należą: - muchomor wiosenny; - muchomor czerwony; - muchomor plamisty; - piestrzenica kasztanowata; - strzępiak ceglasty; - wieruszka zatokowa; - borowik szatański; - lejkówka odbielona; - lejkówka strumykowa; - gołąbek wymiotny; - tęgoskór pospolity; - mleczaj wełnianka; - pieczarka żółtoskóra; - opieńka wiązkowa; - wieruszka ciemna; - gąska plamista; - czernidlak pospolity.
Muchomor Sromotnikowy OSTRZEŻENIE!!! śmiertelnie trujący, najgroźniejszy spośród wszystkich grzybów naszych lasów, był i jest nadal powodem tragicznych otruć, często całych rodzin * zawarta w grzybie lamanityna powoduje uszkodzenia wątroby i już w niewielkich dawkach jest śmiertelna; trucizna ta jest odporna na gotowanie i wysoką temperaturę i działa przez długi okres; 50 g świeżych grzybów jest dawką śmiertelną dla dorosłego człowieka * często mylony z gąską zielonką (różni się od zielonki przede wszystkim białawymi blaszkami, obecnością pierścienia i pochwy na rozdętej podstawie trzonu oraz występowaniem w lasach liściastych)
Piestrzenica Kasztanowata * piestrzenica kasztanowata w wielu atlasach była jako grzyb jadalny. Jednak w stanie surowym jest trująca ale nie zawsze w tym samym stopniu i nie dla każdego. Niektóre osoby są szczególnie uczulone na piestrzenice. Grzyb zawiera trujący składnik gyromitrynę. * GRZYB TEN JEST TRUJĄCY i bezwzględnie nie powinno się go spożywać * składnik ten jest niszczony podczas gotowania. Mimo to zanotowano wiele ciężkich a nawet śmiertelnych zatruć po spożyciu piestrzenicy kasztanowatej; podejrzewa się, że czynnikiem trującym są w większym stopniu, produkty rozkładu białek wchodzących w skład grzyba ponieważ piestrzenice rosną niezmiernie powoli a owocniki utrzymują się bardzo długo * piestrzenice mogą być mylone ze smardzami jadalnymi lub stożkowatymi, które wprawdzie mają żeberkowane kapelusze ale rosną w tym samym czasie i w podobnych lasach
Zasłonak Rudy występuje tylko w niektórych regionach Polski większość zasłonaków to grzyby niejadalne lub lekko trujące OSTRZEŻENIE! Zasłonak Rudy jest śmiertelnie trujący
Muchomor Czerwony OSTRZEŻENIE! silnie trujący, może spowodować zatrucie śmiertelne * mniej niebezpieczny niż inne gatunki muchomorów, zawiera substancje o antagonistycznym działaniu, co obniża jego toksyczność: muskarynę, muskarydynę, kwas ibotenowy, muscymol, bufoteninę * oprócz szeregu innych dolegliwości, wywołuje halucynacje * zatrucia są rzadkie, ponieważ jest powszechnie znany i łatwo rozpoznawany, chociaż może być pomylony z muchomorem czerwonawym * dawniej używany do trucia much, stąd nazwa całego rodzaju - muchomor
Lejkówka Odbielona Borowik Szatański
Uwaga! Zbieraczu grzybów! Grzyby są twoimi przyjaciółmi, ale mogą też okazać się zabójcami (ku twojemu zaskoczeniu)! Pamiętaj: Atlas grzybów twoim sprzymierzeńcem!