Środki powierzchniowo czynne (spc) Budowa – amfifilowa Część hydrofilowa Część hydrofobowa Warunek czynności powierzchniowej Udział obu struktur w cząsteczce musi być znaczący Część hydrofilowa Część hydrofobowa
SPC Cząsteczki amfifilowe Powinowactwo do wody Woda solwatuje część hydrofilową Powinowactwo do fazy hydrofobowej Olej solwatuje część hydrofobową Solwatacja – stabilizacja układu substancji rozpuszczanej i rozpuszczalnika, polega na tworzeniu oddziaływań pomiędzy cząsteczkami substancji rozpuszczanej a cząsteczkami rozpuszczalnika
Podział spc Jonowe Anionowe Kationowe amfoteryczne Niejonowe
SPC Adsorpcja na granicy faz Cząsteczki orientują się tak by minimalizować energię wewnętrzną układu Fragment hydrofilowy w fazie wodnej Fragment hydrofobowy w gazie lub fazie olejowej
powietrze woda
powietrze woda olej
SPC – zwiększanie stężenia Po wysyceniu granicy faz cząsteczki spc zaczynają organizować się w roztworze Korzystne energetycznie jest dobre solwatowanie cząsteczek, tworzą się agregaty i micele, Wzrasta stopień uporządkowania układu –zmieniają się właściwości fizykochemiczne
Krytyczne stężenie miceli (CMC) Charakterystyczne stężenie spc w układzie Spc zaczynają organizować się w micele Wysycenie granicy faz Cząsteczki spc zaczynają organizować się wewnątrz układu Minimalizacja niekorzystnych oddziaływań Korzystna konfiguracja energetyczna
CMC
CMC - Critical Micelle Concentration krytyczne stężenie miceli stężenie spc w którym pojawiają się micele Dramatyczna zmiana właściwości fizykochemicznych roztworu: Napięcia powierzchniowego, przewodnictwa itp.. CMC jest wartością charakterystyczną dla danego spc w danej temperaturze
Rozpuszczanie i temperatura Podgrzewanie roztworu = dostarczanie energii Wiele związków chemicznych lepiej rozpuszcza się „na ciepło” Zależność liniowa Spc zachowują się nietypowo
Rozpuszczanie i temperatura Jonowe spc Przekroczenie pewnej, charakterystycznej temperatury powoduje drastyczne poprawienie rozpuszczalności Punkt Kraffta Niejonowe spc Przekroczenie pewnej temperatury powoduje POGORSZENIE rozpuszczalności Punkt zmętnienia
Zatężanie roztworów spc Zatężanie roztworów spc powyżej wartości CMC powoduje zwiększenie stopnia uporządkowania układu Micele kuliste (sferyczne) Micele walcowe Micele heksagonalne Micele heksagonalne odwrócone Warstwy lamelarne Zmiana stopnia uporządkowania jest związana ze zmianą lepkości
Zastosowanie spc Emulgatory W/O i O/W Stabilizacja zawiesin Środki pianotwórcze Solubilizacja Środki myjące
Mycie ciała Znaczenie dla higieny Problemy kulturowe i ekonomiczne wanna kontra prysznic
Środki myjące Usuwanie brudu Łagodność dla skóry wysuszanie podrażnienia Wygoda i łatwość użycia Przyjemność
Brud na powierzchni skóry Sebum Złuszczone korneocyty Kurz NaCl i inne sole mineralne z potu Bakterie Produkty rozkładu sebum przez bakterie Inne zanieczyszczenia
Mechanizm mycia Oddziaływania spc z zanieczyszczeniami lipofilowymi zmniejszanie napięcia międzyfazowego Odrywanie zanieczyszczeń dyspergowanie, emulgowanie Odprowadzanie zanieczyszczeń spłukiwanie, ścieranie... Adsorpcja spc na mytej powierzchni Adsorpcja innych związków na mytej powierzchni
Oddziaływanie środków myjących ze skórą Zmywanie płaszcza hydrolipidowego TEWL Zmiana pH powierzchni naskórka tworzenie i stabilność bariery Wymywanie składników NMF Wymywanie lipidów warstwy rogowej własności barierowe s.c. Wpływ na strukturę warstw lipidowych s.c.
Oddziaływanie środków myjących ze skórą Sorpcja na powierzchni struktur proteinowych s.c korneocyty enzymy Penetracja spc do żywych warstw naskórka sorpcja na błonach komórkowych – podrażnienia reakcje z enzymami
Skutki działania spc Pogorszenie funkcji barierowych suchość i szorstkość skóry alergie Podrażnienia i stany zapalne
Środki myjące powinny dobrze usuwać brud: rozpuszczać i emulgować tłuszcze zwilżać i odrywać od skóry zanieczyszczenia stałe dawać dobrą pianę
Podział środków myjących mydła - stałe i ciekłe combo - stałe i ciekłe syndety - stałe i ciekłe - żele pod prysznic, płyny kąpielowe, inne
Mydła Sole kwasów tłuszczowych Forma: kostka, „mydła w płynie” słabo rozpuszczalne w wodzie zawsze mają odczyn alkaliczny (pH > 8,5) przy pH < 8,5 tracą charakter soli, powstają z nich wolne kwasy tłuszczowe wolne kwasy tłuszczowe działają drażniąco Forma: kostka, „mydła w płynie”
Mydła Zalety tradycja niska cena doskonałe działanie myjące ekologia już nasze babki... niska cena najtańszy środek myjący doskonałe działanie myjące zmywa praktycznie wszystko ekologia prawie jadalne nie szkodzi środowisku
Mydła Wady wysoka wartość pH wrażliwość na twardą wodę ale tak naprawdę jest to wada dla 10% użytkowników wrażliwość na twardą wodę czyli - trudno się pieni, powstaje osad...
Preparaty typu “combo” Combo = combination bar Zawierają: mydła i środki powierzchniowo czynne alkaliczne Mogą być mniej alkaliczne niż mydło dobrze myją odporne na twardą wodę Forma: kostka lub płyn/żel
Syndety oparte są na detergentach “syntetycznych” nie zawierają mydeł mogą mieć dowolną wartość pH mogą mieć bardzo różną jakość potencjalne działanie drażniące częściej w formie płynów i żeli
Syndety Zalety mają niesamowitą siłę działania mogą mieć dowolne pH naprawdę zmywają wszystko mogą mieć dowolne pH nadają się dla wszystkich twarda woda im nie szkodzi
Syndety Wady jednak odtłuszczają skórę niestety są drogie
Formy fizykochemiczne kosmetyków
Emulsja: Makroskopowy układ heterogenny, składający się z co najmniej dwóch, niemieszających się ze sobą faz, z których jedna jest zdyspergowana w drugiej w postaci kropel
Emulsje Faza zewnętrzna Faza wewnętrzna
Rodzaje emulsji klasyczne: olej w wodzie (O/W), woda w oleju (W/O), emulsje niewodne wielokrotne: olej w wodzie w oleju (O1/W/O2), woda w oleju w wodzie (W1/O/W2) mikroemulsje (F < 10-8 m) emulsje żelowe (W/O, faza wodna > 90%) układy pochodne: roztwory micelarne, układy ciekłokrystaliczne
Proste emulsje O/W W/O
Emulsje wielokrotne układy W/O/W i O/W/O 42
Emulgatory Substancje umożliwiające otrzymanie stabilnej emulsji, dzięki temu, że obniżają napięcie międzyfazowe. Efektywność działania emulgatorów zależy od zdolności do obniżania wyżej wymienionego napięcia, a także od możliwości uczestniczenia w innych zjawiskach stabilizujących emulsje
Emulgatory O/W W/O
HLB - Hydrophilic-lipophilic balance Metoda Griffina obliczania HLB
HLB emulgatora olej woda Niskie HLB Wysokie HLB
HLB HLB = 1-4 HLB = 3-6 Silna lipofilowość Brak rozpuszczalności w wodzie Brak dyspergowalności w wodzie HLB = 3-6 Umiarkowana lipofilowość Brak rozpuszczalności w wodzie Słaba dypergowalność
HLB HLB = 6-8 HLB = 8-10 Umiarkowana lipofilowość Brak rozpuszczalności w wodzie Umiarkowana dyspergowalność HLB = 8-10 Bardzo dobra dyspergowalność
HLB HLB = 10-13 HLB > 13 Słaba hydrofilowość Umiarkowana rozpuszczalność w wodzie HLB > 13 Związki hydrofilowe Dobra rozpuszczalność w wodzie Słaba rozpuszczalność w oleju
HLB = 1 HLB = 10 HLB = 19 olej woda
HLB HLB Zastosowanie 4-6 Emulgatory w/o 7-9 Czynniki zwilżające 8-18 Emulgatory o/w 13-15 Środki myjące 15-18 solubilizatory
Emulsja i solubilizat solubilizat emulsja Układ transparentny, ponieważ oddziaływania, pomiędzy spc, a substancją solubilizowaną są na poziomie molekularnym emulsja Układ nietransparentny
Odwracalna niestabilność emulsji śmietanowanie sedymentacja
Niestabilność nieodwracalna Flokulacja (odwracalna niestabilność) Koalescencja Łamanie
Hydrożele Roztwory wodne lub wodno-alkoholowe zagęszczane polimerami naturalnymi lub syntetycznymi Zastosowania Modelowanie włosów Pielęgnacja skóry („zageszczone toniki”) Demakijaż Maseczki Higiena jamy ustnej (żel krzemowy + polimery stabilizujące)
Modyfikatory reologii
Zagęstniki Zastosowania modyfikacja reologii roztworów żele stabilizacja i modyfikacja reologii emulsji
Zagęstniki Klasyfikacja polimery naturalne syntetyczne otrzymywane biotechnologicznie zagęstniki niskocząsteczkowe (najczęściej nieorganiczne)
Zagęstniki Polimery jonowe niejonowe lepkość silnie zależy od pH punkt izoelektryczny jest granicą przejścia ciecz-żel niejonowe lepkość zależy od stężenia