KWASY.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
metody otrzymywania soli
Advertisements

KWASY I WODOROTLENKI.
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
SOLE to związki chemiczne o wzorze ogólnym: MR
Azot i fosfor – pierwiastki życia codziennego
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Przygotował Wiktor Staszewski
DYSOCJACJA ELEKTROLITYCZNA SOLI
DYSOCJACJA KWASÓW.
WODA KRÓLEWSKA Zapraszam ;).
Chrom.
Tlen i azot jako składniki powietrza
SIARKA I JEJ ZWIĄZKI Marek Skiba.
DYSOCJACJA JONOWA KWASÓW I ZASAD
Badanie rzeki Mienia Grupa chemiczna.
Kwasy nieorganiczne Opracowanie: Bożena S..
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Co o wodzie warto wiedzieć ?
Wodorotlenki i kwasy.
WODA I ROZTWORY WODNE.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Sole w rolnictwie.
otrzymywanie i zastosowanie
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Karolina Łukaszewicz kl. 3D
Czas wyboru nadszedł- zostań chemikiem
Budowa, właściwości, Zastosowanie, otrzymywanie
Temat: Utrwalenie wiadomości o kwasach.
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
Różnobarwny świat chemii
Hydroliza Hydrolizie ulegają sole:
Przygotowała Iwona Krause klasa 2 d
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
KWAS SIARKOWY (VI).
Metabolizm i produkty przemiany materii
Wędrówka jonów w roztworach wodnych
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Fenole.
Sole w Medycynie.
Kwasy Będę potrafił/a: definiować pojęcie: kwasu;
Sole cz. 1– budowa, otrzymywanie i zastosowanie
Sole w życiu człowieka.
Alkohole.
Kwasy.
Berylowce - Ogólna charakterystyka berylowców Właściwości berylowców
KWASY Justyna Loryś.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
Poznajemy kwasy nieorganiczne
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
Wodorotlenki i zasady -budowa i nazewnictwo,
SKŁAD NAPOJÓW. Nasza grupa opracowała projekt pod tytułem,,Skład napojów’’. Naszym zadaniem było przeprowadzenie badań według ustalonego harmonogramu.
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Woda wodzie nierówna ‹#›.
Żelazo i jego związki.
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
Magnez i jego związki Właściwości fizyczne magnezu
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Zasady bezpiecznej pracy z kwasami oraz ich właściwości Autorzy: Kaja Ferens, Dominika Piątek, Weronika Krajewska oraz Bartosz Błażej.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Który gaz ma najmniejszą gęstość?
Powtórka chemia.
Elektrolity i nieelektrolity
Wskaźniki kwasowo - zasadowe i pozostałe wskaźniki
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

KWASY

ELEKTROLITY I NIEELEKTROLITY ELEKTROLITY – są to substancje chemiczne, których roztwory wodne przewodzą prąd elektryczny, zaliczamy do nich: kwasy, zasady, sole. NIEELEKTROLITY – są to substancje chemiczne, których roztwory wodne nie przewodzą prądu elektrycznego, zaliczamy do nich tlenki, węglowodany, alkohole

WYWAR Z CZERWONEJ KAPUSTY WSKAŹNIKI RODZAJ SUBSTANCJI BARWA WSKAŹNIKÓW ORANŻ METYLOWY FENOLOFTALEINA PAPIEREK UNIWERSALNY WYWAR Z CZERWONEJ KAPUSTY WODA POMARAŃCZOWA BEZBARWNA ŻÓŁTA FIOLETOWA KWAS CZERWONA ZASADA MALINOWA ZIELONA NIEBIESKA

KWASY BEZTLENOWE TLENOWE

WZORY STRUKTURALNE KWAS CHLOROWODOROWY KWAS SIARKOWODOROWY KWAS SIARKOWY (VI) KWAS SIARKOWY (IV) KWAS WĘGLOWY KWAS AZOTOWY (V) KWAS FOSFOROWY (V)

OTRZYMYWANIE KWASÓW BEZTLENOWYCH KWASY BEZTLENOWE otrzymujemy przez rozpuszczenie odpowiedniego wodorku w wodzie.

OTRZYMYWANIE KWASÓW TLENOWYCH W reakcji tlenku kwasowego (bezwodnika kwasowego) z wodą. tlenek kwasowy + woda → kwas

SO2 H2SO3 SO3 H2SO4 N2O5 HNO3 CO2 H2CO3 P4O10 H3PO4 TLENEK KWASOWY KWAS TLENOWY SO2 H2SO3 SO3 H2SO4 N2O5 HNO3 CO2 H2CO3 P4O10 H3PO4

DYSOCJACJA JONOWA KWASÓW HCl   -->   H+   +   Cl - 1 cząsteczka kwasu solnego dysocjuje na 1 kation wodoru i 1 anion chlorkowy H2S   <==>   2 H+   +   S2 -  1 cząsteczka kwasu siarkowodorowego dysocjuje na 2 kationy wodoru i 1 anion siarczkowy

HNO3   -->   H+   +   NO3 - 1 cząsteczka kwasu azotowego (V) dysocjuje na 1 kation wodoru i 1 anion azotanowy (V) H2SO4   -->   2 H+   +   SO42 -  1 cząsteczka kwasu siarkowego (VI) dysocjuje na 2 kationy wodoru i 1 anion siarczanowy (VI) H2SO3   <==>   2 H+   +   SO32 -  1 cząsteczka kwasu siarkowego (IV) dysocjuje na 2 kationy wodoru i 1 anion siarczanowy (IV) H2CO3   <==>   2 H+   +   CO32 -  1 cząsteczka kwasu węglowego dysocjuje na 2 kationy wodoru i 1 anion węglanowy H3PO4   <==>   3 H+   +   PO43 -  1 cząsteczka kwasu fosforowego (V) dysocjuje na 3 kationy wodoru i 1 anion fosforanowy (V)

KWAS CHLOROWODOROWY (SOLNY) Bezbarwna żrąca ciecz o ostrym zapachu chlorowodoru. Ma gęstość większą od gęstości wody. Jest kwasem mocnym, mocniejszym od kwasu siarkowego (VI) i azotowego (V), ale nie jest tak żrący jak wymienione kwasy. Kwas chlorowodorowy można otrzymać przez elektrolizę wodnego roztworu chlorku sodu, stąd nazwa jego stara nazwa kwas solny. Maksymalne stężenie kwasu chlorowodorowego wynosi ok. 38%, a ogranicza je rozpuszczalność chlorowodoru. Ze stężonego kwasu chlorowodorowego ulatnia się gazowy chlorowodór, który reaguje z parą wodną z powietrza tworząc swego rodzaju „mgłę”, dlatego kwas chlorowodorowy określa się kwasem dymiącym. Kwas chlorowodorowy jest niezwykle istotnym czynnikiem trawiennym większości zwierząt. Jest on wydzielany w żołądku przez specjalne komórki okładzinowe. Zadaniem tego kwasu w układzie trawiennym jest: Warunkowanie kwasowego środowiska niezbędnego do trawienia białka przez pepsynę Ułatwianie wchłaniania żelaza i wapnia Ochrona niektórych witamin, które tracą aktywność w środowisku obojętnym lub zasadowym Działanie antyseptyczne, zabijanie drobnoustrojów lub utrudnianie ich rozwoju Uczestniczenie w regulacji otwierania i zamykania odźwiernika żołądka.

ZASTOSOWANIE HCl

KWAS SIARKOWY(VI) Kwas siarkowy (VI) jest bezbarwną, oleistą cieczą cięższą od wody. Jest jednym z najmocniejszych kwasów. Ma silne właściwości higroskopijne i żrące. Reaguje z metalami półszlachetnymi np. z miedzią. Zwęgla substancje organiczne (drewno, papier, cukier) odciągając z nich wodę. Otrzymujemy go spalając w pierwszym etapie siarkę – produktem jest tlenek siarki (IV). Następnie utleniamy tlenek siarki (IV) SO2 do tlenku siarki (VI) SO3 na katalizatorze wanadowym (V2O5). Ostatnim etapem jest absorpcja tlenku siarki (VI) w oleum oraz stężonym kwasie siarkowym (VI). Stosowany jest jako elektrolit w akumulatorach ołowiowych, oraz do produkcji leków ( polopiryny) , tworzyw sztucznych (sztuczny jedwab), środków piorących. Karoserie samochodów przed malowaniem oczyszcza się roztworem kwasu siarkowego (VI). Jest prekursorem do produkcji narkotyków. Proces mieszania tego kwasu z wodą jest silnie egzoenergetyczny, dlatego musimy postępować zgodnie z zasadą „PAMIĘTAJ CHEMIKU MŁODY WLEWAJ ZAWSZE KWAS DO WODY”

ZASTOSOWANIE

KWAS AZOTOWY (V) bezbarwna ciecz o charakterystycznym nieprzyjemnym zapachu 1,5 raza cięższa od wody stężony 68% roztwór kwasu azotowego (V) powoduje żółknięcie piór, wełny, skóry i niszczy tkanki, wywołując bardzo bolesne poparzenia ścina białko i powoduje jego żółknięcie – reakcja ksantoproteinowa – służy do wykrywania białek ma silne właściwości utleniające, dzięki czemu reaguje z metalami szlachetnymi takimi jak: srebro, miedź nie reaguje ze złotem i platyną, które ulegają działaniu wody królewskiej, czyli mieszaninie 1 objętości stężonego kwasu azotowego (V) i 3 objętości stężonego kwasu chlorowodorowego.

ZASTOSOWANIE

KWAS FOSFOROWY (V) Czysty 100% kwas fosforowy(V) to w temperaturze pokojowej białe, krystaliczne ciało stałe, dobrze rozpuszczalne w wodzie. Działa drażniąco na skórę i błony śluzowe. Stosowany jest również w postaci roztworu 85%, o konsystencji gęstego syropu. W roztworze wodnym ulega reakcji dysocjacji jonowej, jego roztwór przewodzi prąd elektryczny. Otrzymujemy go przez spalanie fosforu do tlenku fosforu(V) P4O10, a następnie rozpuszczenie tego tlenku w wodzie. Można go otrzymać również w wyniku działania kwasu siarkowego (VI) H2SO4 na fosforan (V) wapnia Ca3(PO4)2 , którego źródłem są minerały apatyt i fosforyt, a czasami także zmielone kości zwierząt. Kwas fosforowy (V) stosowany jest jako dodatek do napojów gazowanych – coca-cola, pepsi, jako regulator kwasowości o symbolu E338. Kwas ten powoduje rozpuszczanie szkliwa zębów, a duża ilość cukru w napojach może przyczynić się do powstawania próchnicy. Również galaretki owocowe zakwaszane są tym kwasem. Kwas ten stosowany jest również w preparatach stomatologicznych – porcelana, cement dentystyczny. Kwas ten jest składnikiem odrdzewiaczy - fosfol i między innymi ze względu na te właściwości kwasu coca-cola wykorzystywana jest jako odrdzewiacz. W organizmie człowieka reszta kwasowa kwasu fosforowego (V) jest elementem budowy DNA, które pełni rolę nośnika informacji genetycznej organizmów żywych.

ZASTOSOWANIE

KWAS SIARKOWODOROWY Kwas siarkowodorowy to wodny roztwór siarkowodoru. Jest bardzo słabym kwasem beztlenowym. Siarkowodór możemy otrzymać w wyniku bezpośredniej syntezy z pierwiastków lub poprzez działanie na siarczek żelaza kwasem chlorowodorowym. W naturze występuje w wyniku rozkładu beztlenowego białek, w niektórych wodach mineralnych oraz w gazach wulkanicznych, towarzyszy także złożom ropy naftowej. Brak życia na dnie mórz i oceanów jest spowodowany również dużym stężeniem siarkowodoru, choć w miejscach występowania siarkowodoru występują bakterie, których procesy metaboliczne są oparte na wchłanianiu siarkowodoru zamiast tlenu. Siarkowodór powstaje w niewielkich ilościach w przewodzie pokarmowym w wyniku rozkładu białek zawierających siarkę i jest jedną z przyczyn nieprzyjemnego zapachu gazów jelitowych. Siarkowodór jest silnie trujący. Jako stężenie niebezpieczne dla zdrowia przyjmuje się 6 mg/m³. Stężenie 100 mg/m³ powoduje uszkodzenie wzroku, natomiast przy stężeniu powyżej 1 g/m³ śmierć może nastąpić już w wyniku zaczerpnięcia jednego oddechu. Niebezpieczeństwo zatrucia siarkowodorem zachodzi m.in. podczas prac związanych z opróżnianiem szamba, wierceniem i kopaniem studni, wchodzeniem do studni, studzienek kanalizacyjnych lub niewentylowanych korytarzy podziemnych.

KWAS SIARKOWY (IV) kwas siarkowy (IV) jest bezbarwną nietrwałą cieczą o zapachu tlenku siarki (IV) już w temperaturze pokojowej ulega rozkładowi według równania: H2SO3 → H2O + SO2↑ zarówno tlenek siarki (IV), jaki i kwas siarkowy (IV) mają właściwości bakteriobójcze, owadobójcze, grzybobójcze i bielące. dwutlenek siarki jest trujący i działa silnie drażniąco na błony śluzowe wskutek rozpuszczania się na ich wilgotnej powierzchni.

KWAS WĘGLOWY Kwas węglowy otrzymujemy rozpuszczając tlenek węgla (IV) (dwutlenek węgla) w wodzie. W praktyce można jednak otrzymać kwas o niewielkim stężeniu, gdyż równowaga reakcji otrzymywania jest mocno przesunięta w stronę substratów reakcji. To zjawisko jest odpowiedzialne za lekko kwaśny smak wody sodowej. Kwas węglowy jest kwasem nietrwałym, już w temperaturze pokojowej ulega reakcji rozkładu do tlenku węgla (IV) i wody. W roztworze wodnym zachodzi proces dysocjacji jonowej. Kwas ten powoduje zmianę barwy oranżu metylowego z pomarańczowej na czerwoną. Służy do produkcji napojów gazowanych, w uzdrowiskach jest wykorzystywany do tzw. kąpieli kwasowęglowych leczących choroby skórne. Wodę nasyconą tlenkiem węgla (IV) można uzyskać także przez rozkład wodorowęglanu sodu w zakwaszonej wodzie, co wykorzystuje się do produkcji napojów musujących w proszku. W 1776 roku szwedzki producent otworzył pierwszą fabrykę wód gazowanych. Napój uzyskiwano, przepuszczając przez wodę tlenek węgla (IV) otrzymywany z kwasu i tzw. sody, czyli wodorowęglanu sodu. Ze względu na sposób produkcji nazwano ten produkt wodą sodową i chociaż nie ma ona nic wspólnego z sodem, nazwa jej przetrwała do dziś.